Ik heb al eens verteld hoe het Faller Car systeem de modelbaan levendiger kan maken. Behalve treinen (en trams) kun je ook vrachtwagens, autobussen, personenauto’s en zelfs fietsers door de straten laten gaan. Analoog rijders zien ongetwijfeld kans steeds korte auto-trajecten op de baan aan te leggen waar 1 voertuig overheen gaat, ‘bediend’ met 1 trafic controller (van Faller). Leg je dus diverse korte trajecten aan en gebruik je daarvoor steeds één complete (start)set, dan kun je heel wat auto’s over de baan laten gaan.

Ben je een digitaal fan, dan bouw je één groot traject – maar wel met een soort blokstelsel – en laat je daar meerdere voertuigen onafhankelijk van elkaar rijden. Op de bekende manier, met hulp van decoders in de wagens en speciale impuls-gevende bedrading in het wegdek.

Toch is conventioneel analoog-rijden met het Faller Car systeem best leuk. Volgens de fabrikant kun je met het digitaal pakket de voertuigen via zogenoemde satelietontvangers op de computer volgen en daarmee vaste programma’s instellen (denk aan stoppen bij een bushalte, afslaan om in een andere straat verder te gaan, gehoorzamen aan een rood verkeerslicht, etc.) maar je kunt met het analoge gebeuren dit net zo goed realiseren.

Oké, met het digitale pakket kun je iets gemakkelijker (nou ja, wanneer je printplaatjes kunt inbouwen bijvoorbeeld, LED-jes voor de lampen en zo) voertuigen voorzien van verlichting zoals koplampen, achterlichten en knipperende richtingaanwijzers.

Dat digitale pakket kun je zo duur maken als je zelf wilt (ik zal er een apart verhaal aan wijden) maar met een analoge startset kun je al voor de prijs van circa 90 euro een autobus laten rijden, heb je een accu-oplader alsmede rijdraad om zelf in het wegdek aan te brengen en wegdekverf.

zelfbouw Faller Car als bus met sleepcontact

zelfbouw Faller Car als bus met sleepcontact

De rijdraad

Dat met die rijdraad is nog wel een dingetje. Faller brengt dus zelf kant en klare wegdekplaatjes op de markt waar al groeven voor de rijdraden in het wegdek zijn aangebracht. Koop je een basisset wegdekplaats (circa 55 euro), dan krijg je goed passende, voorbewerkte straatelementen van 50 mm breed (een in H0 acceptabele straatbreedte) en 3 mm dik. Het basispakket omvat 8x gebogen wegdeel (radius 268 mm, 45°), 8x gebogen wegdeel (radius 218 mm, 45°), 2x recht wegdeel (lengte elk 425 mm), 2x recht wegdeel met halte (lengte elk 425 m) en 5 meter rijdraad. Een extra losse rijdraad kost 14 piek en magneten voor de bediening van de twee afslagwissels zijn 25 euro per stuk.

De rijdraad is een metalen draad. Misschien herinneren de ouderen onder ons zich nog het Schuco-verhaal, de opwindbare autootjes in schaal 1:25 die over een rijdraad reden welke je ‘los’ op tafel of op de kamervloer kon leggen en die via verbindingsstukken een aaneengesloten geheel vormden, een stratenplan als het ware. De auto’s reden zolang de veer gespannen was, hun rondjes maar bij het Faller Car systeem is er geen geleidegleufje onder het chassis van de auto doch een magneetstrip aan de stuuras, welke de in het wegdek onzichtbaar aangebrachte rijdraad volgt.

Even kort uitgelegd: de wagen wordt gestuurd door de magneet op de stuuras van de voorwielen en aangedreven door de elektromotor met vliegwiel op de achteras, die gevoed wordt door de ingebouwde accu. Zet je het voertuig op de baan en is de accu vol – maar werk je niet digitaal met decoders – dan draait-ie braaf rondjes tot je hem van de baan afhaalt (of uitschakelt) of tot de accu leeg is. Die kun je dan weer opladen voordat er weer gereden kan worden.

De traffic control

Faller heeft alles gebaseerd op het analoog rijden. Ook wanneer je (later) digitaal aan het werk gaat. Het analoog bedrijf kun je immers al uitbreiden met wissels en stopplaatsen. “Bij een enkele auto werkt dit systeem prima. Ook met een tweede voertuig is er nog goed met dit systeem te werken”, aldus de fabriek. Je kunt met de zogenoemde traffic control van Faller analoge stopplaatsen en wissels aansturen met hulp van sensoren. Dit zijn reed contacten in het wegdek, die een signaal afgeven aan de traffic control zodra een voertuig er langs rijdt. Je kunt in de traffic control een actie programmeren zodat bijvoorbeeld een verkeerslicht op rood springt waardoor een ander voertuig (op de kruisende route) automatisch zal stoppen. Kortom, het analoge bedrijf is al een klein beetje digitaal.

In de modeltreinenclub ga ik nog verder uitgebreid op het Faller Car systeem in

Laat hieronder even weten of je nog meer van dit soort artikelen zou willen krijgen en wat jouw ervaring is