Vraag & antwoord

NS ICE van Arnold met een soort naaldkoppeling en 1 FLM DB ICE Bord Restaurant wagon met een kunststof koppeling. Is dit uitwisselbaar, om te zetten?

Vraag
Hoi Koen,
Ik heb nog een vraagje…
Ik heb de NS ICE van Arnold met een soort naaldkoppeling en 1 FLM DB ICE Bord Restaurant wagon met een kunststof koppeling. Is dit uitwisselbaar, om te zetten?
Op foto 1 en 2 aie je mijn ARNOLD NS ICE in spoor N. Daar zitten zogenaamde metalen naald-koppelingen aan.
Op foto 3 zie je mijn FLM DB ICE Bord-Restaurant rijtuig. Daar zit een kunststof koppeling aan vast.
Je begrijpt al waar ik naar toe wil,. alles aankleed koppelen. Want ik mis een NS ICE Bord-Restaurant rijtuig. Gaat dit lukken? Volgens modelhandelaar Johan Voermans in Rotterdam-Schiebroek is dit onmogelijk…
HELP!
Ruud

Foto-1 ARNOLD NS ICE in spoor N

Foto-2 ARNOLD NS ICE in spoor N

Foto-3 FLM DB ICE Bord-Restaurant rijtuig

 

Antwoord

Beste Ruud,

Je vraagt naar de uitwisselbaarheid van koppelingen in N-spoor. Dit wordt een beetje lastig.
En wel hierom.

Er is binnen N-spoor wel sprake van vergaande standaardisatie bij de fabrikanten inzake wielen (flenshoogte, flensdikte, wielafmetingen) en inzake stroomopname systemen. Daardoor kun je een Arnold (uitsluitend fabrikant van N-spoormateriaal) trein over Fleischmann rails laten rijden.

Maar bij de koppelingen ligt dit wat gevoeliger. De meeste fabrikanten in H0 hebben eigen koppelingen maar leveren ook uitwisselbare koppelingen om treinen en treindelen van divers fabrikaat samen te laten rijden. Ook zijn er op die manier speciale koppelingen gekomen om H0-materieel heel kort te koppelen. Rijtuigen lopen dan zo dicht op elkaar dat het lijkt of ze echt werkende vouwbalgen hebben.

Maar in N-spoor (en Z en T-Gauge) is dat niet het geval. Een fabrikant maakt dus zijn eigen koppelsysteem en het Arnold-naaldsysteem benadert de ‘echte’ Scharfenberg-koppeling in behoorlijke mate. Maar de anderen (Minitrix, Fleischmann, etc) gebruiken een eigen koppelsysteem en dat is ook wel een klein beetje bedoeld om ‘gedwongen winkelnering’ toe te passen. Men heeft immers liever dat je alles van Arnold of Minitrix of Fleischmann Piccolo koopt en niet onderweg gaat shoppen…

Overigens heb ik nog even jouw vraag voorgelegd aan de Fleischmann-fabriek. Misschien komt er nog een reactie en in dat geval zal ik die doorsturen naar je.
Intussen kun je kijken of je een (tweedehands) Arnold-ICE rijtuig op de kop kunt tikken en daar dan de draaistellen met naaldkoppeling af kunt halen. Of ze probleemloos kunnen worden overgezet op de Fleischmann Piccolo wagen durf ik niet zomaar te zeggen. Vaak moet je wat experimenteren om draaistellen van het ene merk passend te maken voor het andere merk. Maar je kunt het proberen!

Ik wens je veel succes.

Groet,
Koen
Koen Kuypers

Share
Published by
Koen Kuypers

Recent Posts

Bomen maken van druiven Tip van Henk

Speciaal iets voor de doe het zelver. Is het u al eens opgevallen dat na…

2 jaar ago

Een verhoogde kop- en zijlading?

Laadperron of verhoogde kop- en zijlading? We gaan even terug in de tijd. Tot diep…

3 jaar ago

Bouw van een storttoren met servo stortbeveiliging

Foto 001Het zelf bouwen van een silo met storttoren – waarvan de stortbeveiliging wordt geregeld…

3 jaar ago

Een hijskraan en een vrachtschip met Arduino besturing

Er komen steeds meer modelbanen – in N en H0 – met een (binnen)haven. Daar…

3 jaar ago

De oude Romeinse brug

In de beginperiode van mijn modelspoorders bestaan, droomde ik van een relatief simpele rondlopende analoge…

3 jaar ago

De kabelbaan als blikvanger

Bewegende scenery is natuurlijk één van de mooiste elementen op de modelbaan. En wie een…

5 jaar ago