1. Om gekochte scenery elementen er minder nieuw en glanzend aan te laten zien zijn er verschillende weathering technieken. Een snelle manier om realisme toe te voegen is zwarte verf aanbrengen, een paar minuten laten drogen en dan de verf weer afvegen, hierdoor blijft de verf alleen in kieren en spleten.

2. Voeg figuren en auto’s aan je modelspoorbaan voor realisme.

3. Gebruik voor scenery elementen zo als figuren verschillende merken, zodat niet alle figuren op de layout er het zelfde uit zien, dit draagt zeker bij aan het realisme van de baan.

4. Maak de (zichtbare) binnenkant van een tunnel zwart, dit geeft de tunnel realisme.

5. Maak een helling nooit steiler dan 3% anders komen je locs niet omhoog.

6. Gebruik huis, tuin en keuken artikelen om scenery te maken, zo zijn in de meest indrukwekkende modelspoorbanen soms, “simpel” gevonden stenen gebruik!

7. Bouw in 1 tijdperk, blijf trouw aan het tijdperk wat je gekozen hebt en mix niet verschillende tijdperken door elkaar, ook betreft scenery elementen, het is raar dat je in een tijdperk III, een auto uit de jaren 90 ziet staan.

8. Let bij aanschaf van locs of rollend materieel altijd op de kleinste radius!

9. Maak de baan niet te diep, het wordt lastig bij de sporen te kunnen en het kost een het kost een hoop scenery.

10. Bezint er gij begint, maak een goed plan voordat er aan de bouw van de baan, naarmate de bouw van de baan vordert wordt het lastiger, (en duurder) om veranderingen aan te brengen.
Heb je zelf nog goede tips ? laat een reactie achter!