Hoewel dit voor de ontwerpers van spoortrajecten soms een stuk gemakkelijker zou zijn, rijden treinen in het grootbedrijf niet door een leeg landschap…

Vaak wordt een spoortraject aangelegd door een landschap waar er reeds heuvels, bomen en gebouwen aanwezig zijn.

Als modelspoor bouwer is dan ook de taak om de modelspoor scenery zo veel mogelijk op een bestaand landschap te laten lijken waar een spoorbaan is aangelegd.

Om de modelspoor scenery er zo echt mogelijk uit te laten zien, is het belangrijk om vooraf goed te overwegen wat je precies van plan bent.

Dit zorgt ervoor dat je consistent kunt zijn en de scenery goed aan kunt laten sluiten op de rest van de modelspoorbaan.

Dit zijn 3 van de belangrijkste overwegingen:

Overweging 1. Geografische ligging

Of je nu een bestaand traject gaat modelleren of een fantasie baan bouwt, het is goed om het te baseren op een bestaand gebied in de wereld, zodat je de begroeiing, type bebouwing, type modeltreinen enzovoorts kunt aanpassen aan dat gebied.

Zo zal een Nederlands landschap er heel anders zien dan bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaans landschap, maar ook dichter bij huis zijn er bijvoorbeeld in Duitsland al veel subtiele verschillen te vinden.

Als je een gebied gekozen hebt, dan kun je vervolgens informatie over dit gebied verzamelen. Enkele behulpzame zaken zijn bijvoorbeeld foto’s van het gebied (vooral luchtfoto’s kunnen handig zijn, in het e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen, deel ik een techniek om gratis aan luchtfoto’s te komen).

Overweging 2. Het tijdperk

Voor modeltreinen zijn de verschillende tijdperken gestandariseerd, hierdoor kunnen fabrikanten aangeven in welk tijdperk een modeltrein hoort en de hobbyist hier met de bouw rekening mee houden. De volledige lijst met modelspoor tijdperken kun je vinden op deze wikipedia pagina.

Hierbij is het een sport om alles naast het spoor aan te passen aan het tijdperk van de modeltreinen, zodat het een realistische geheel wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe het station er in de tijd uitzag, of wat voor auto’s er rond reden ?

Maar ook in de scenery kan er rekening gehouden worden met het tijdperk, zo werden er vroeger heel andere stenen gebruikt voor de straten en zagen ook de verkeersborden er anders uit. En vergoot ook niet dat de figuurtjes op modelspoorbaan er niet in moderne kleding bij horen te lopen 😉

modelspoorbaan in tijdperk II

Modelspoorbaan in tijdperk II (en herfstkleurige bomen)

Overweging 3. Het seizoen

Natuurlijk kun je gaan voor het meest uitdrukkelijke seizoen: winter doormiddel van het aanbrengen van sneeuw en ijs.

Maar ook voor de andere seizoenen is het belangrijk om op de subtiele details te letten!

Zo zul je in de herfst minder snel figuurtjes in een vijver zin vissen en zul je in de zomer minder snel figuurtjes met dikke jassen op de modelspoorbaan zijn.

Scenery fabrikanten hebben hier zelfs rekening mee gehouden en gelukkig is niet al het scenery materiaal groen, dus voor een modelspoorbaan in de herfst kun je ook de bruine en gele kleuren gebruiken.

Modelspoorbaan met een duidelijk winter thema!

Modelspoorbaan met een duidelijk winter thema!

Dit zijn drie overwegingen die belangrijk bij het creëren van realistische scenery.

Meer tips voor het bouwen van een realistische baan en scenery vind je in mijn e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen en het bijhorende rapport: realistische modelspoor scenery.