3 Modelspoor scenery tips die (bijna) niks kosten!

3 modelspoor scenery tipsEen van de meest belonende werkzaamheden aan de modelspoorbaan is het maken en verbeteren van de scenery.

Met modelspoor scenery kun je een modelspoorbaan realistischer maken en interessanter om naar te kijken.

En het hoeft niet eens duur te zijn…

In dit artikel lees je 3 scenery tips die vrijwel niks kosten:

1. Modelspoor Scenery / gebouwen maken met de printer

Alles wat je voor deze eerste tip nodig hebt is een (kleuren) printer en natuurlijk wat tijd.

Laten we eerst eens kijken naar het maken van een gebouw met behulp van de printer. Je maakt eerst een gebouw van simpel (grijs) karton.

Om dit grijze karton vervolgens meer vorm te geven gebruiken we de printer om o.a. de muren te printen. Voor de muren is een hanige tool waarmee je een a4tje met stenen kunt printen op de door jou gewenste schaal.

De tool kun je op deze website vinden: http://paperbrick.co.uk

Vervolgens valt er natuurlijk nog veel meer te printen, dakpannen, ramen en deuren en nog veel meer. Je kunt gewoon elementen uit een foto gebruiken en deze vervolgens schalen. En eigenlijk is deze techniek helemaal niet zo nieuw, een jaar of 30 geleden werd dit al gedaan door foto’s te verkleinen met een kopieerapparaat.

geprint informatiebord op modelspoorbaan

Een geprint informatiebord op de modelspoorbaan La France du Soleil van MST De Maaslijn.

Een ander modelspoor scenery element dat je met de printer kunt maken zijn verkeersborden.

Een overzicht van Nederlandse verkeersborden vind je op wikipedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:PD_Dutch_traffic_signs

Een overzicht van de Duitse verkeersborden vind je op deze link: http://de.wikipedia.org/wiki/Bildtafel_der_Verkehrszeichen_in_Deutschland

Een andere site, waar je allerlei te printen artikelen kunt vinden is: http://home.online.nl/schatborn/. Hier vind je o.a. zee containers waarbij zelfs lijmranden zijn aangeven, deze kun je dus na het printen vouwen en je hebt een container!

2. Huis tuin en keuken modelspoor scenery

Er zijn allerlei artikelen die je reeds in huis hebt, die gebruikt kunnen worden op de modelspoorbaan.

Naast de voorbeelden die ik hieronder geef zijn er natuurlijk nog veel meer, door eens goed om je heen te kijken kom je er vaak achter dat allerlei huis, tuin en keuken artikelen prima als modelspoor scenery gebruikt kunnen worden!

Enkele voorbeelden:

– Met dik aluminiumfolie van bijvoorbeeld aluminium bakken, kun je veel scenery maken, door er grijze verf op aan te brengen wordt het mat en heeft het een echte staal look. Door er met een prikkertje wat deukjes aan te brengen, kun je een traanplaat maken, die je natuurlijk ook als lading voor goederenwagons kunt gebruiken.

– Stenen die je in de natuur gevonden hebt, kunnen prima dienen als rotsen in een bergachtige omgeving, eventueel kun je er zelfs een mal van maken om vervolgens van gips rotsen te maken.

– Met wc-papier kun je een onderlaag maken voor een gestuukte muur, door vervolgens licht met gips er over heen te gaan blijven de ribbeltjes doorschijnen zo als dat bij stukwerk soms ook het geval is.

– Met gedroogde kruiden zo als oregano kun je prima scenery maken, zo kun je het gebruiken voor struiken, of onder een boom als afgevallen bladeren.

3. Lading goederenwagon

Maar niet alleen in de scenery kunnen allerlei huis, tuin en keuken artikelen gebruikt worden, ook als lading van goederenwagons kun je van alles gebruiken.

Enkele voorbeelden:

– Onderdelen uit oude apparaten, bijvoorbeeld een koperen spoel.

– Rietjes kunnen gebruikt worden als pijpleidingen, door twee rietjes over elkaar te schuiven (snij het bovenste rietje in) kun je een gasleiding na bootsen.

– Door alumiumfolie om een stokje heen te rollen en eventueel wat grijze verf droog aanbrengen om een meer matte look te creëren kun je isolatiebuizen na bootsen.

– Voor de kleinere schalen zijn sateprikkers als houttransport te gebruiken maar voor HO is dit niet realistisch beter is om ronde stokjes bij de bouwmarkt te kopen en deze op maat te zagen, of nog beter… takjes uit de tuin te gebruiken.

goederenwagon met houtjes als lading

Conclusie

Met deze tips kun je weer verder met de modelspoor scenery… zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten.

Wil je leren hoe je de scenery er super realistisch uit kunt laten zien ? Dan vindt je in het e-boek Stap-voor-stap een Modelspoorbaan Bouwen en het bijbehorende rapport Realistische Modelspoor Scenery alle tips die je nodig hebt om een gemiddelde modelspoorbaan om te toveren naar een realistische modelspoorbaan waarvan je mond open valt!

modelspoor scenery

http://www.modelspoorbaanbouwen.nl/

Leer Nu Stap-Voor-Stap Een Modelspoorbaan Bouwen Met Mijn Nieuwe Boek:

In het Modelspoor Handboek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom modelspoor!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

66 Reacties op 3 Modelspoor scenery tips die (bijna) niks kosten!