3 modelspoor scenery tipsEen van de meest belonende werkzaamheden aan de modelspoorbaan is het maken en verbeteren van de scenery.

Met modelspoor scenery kun je een modelspoorbaan realistischer maken en interessanter om naar te kijken.

En het hoeft niet eens duur te zijn…

In dit artikel lees je 3 scenery tips die vrijwel niks kosten:

1. Modelspoor Scenery / gebouwen maken met de printer

Alles wat je voor deze eerste tip nodig hebt, is een (kleuren) printer en natuurlijk wat tijd.

Laten we eerst eens kijken naar het maken van een gebouw met behulp van de printer. Je maakt eerst een gebouw van simpel (grijs) karton.

Om dit grijze karton vervolgens meer vorm te geven, gebruiken we de printer om o.a. de muren te printen. Voor de muren is er een handige tool, waarmee je een a4tje met stenen kunt printen op de door jou gewenste schaal.

Om het karton – je kunt overigens ook zogeheten architecten karton nemen of grote platen wit tekenkarton wat je bijvoorbeeld in de kantoorboekhandel kunt kopen – wat meer body te geven, kun je zelf steentjes papier printen via de zoekopdracht “bakstenen muur steentjes printen” bij Google. Je krijgt dan zowel een aantal advertenties van leveranciers van voorbedrukt steentjespapier als afbeeldingen van steentjespapier in vele soorten, die je zelf kunt aanklikken – kopiëren – printen. Het geprinte materiaal knip je uit en plak je met dunnen papier- of houtlijm op het door jou getekende gebouw.

Vervolgens valt er natuurlijk nog veel meer te printen. Dakpannen, ramen en deuren en nog veel meer. Je kunt gewoon elementen uit een foto gebruiken en deze vervolgens “schalen”. Je kunt dit doen met het tekenprogramma dat je meekrijgt op een Windowscomputer. Je kunt ook een gratis tekenprogramma downloaden en daarmee werken (LibreCAD is er een voorbeeld van). En eigenlijk is deze techniek helemaal niet zo nieuw, een jaar of 30 geleden werd dit al gedaan door foto’s te verkleinen met een kopieerapparaat.

geprint informatiebord op modelspoorbaan

Een geprint informatiebord op de modelspoorbaan La France du Soleil van MST De Maaslijn.

Een ander modelspoor scenery element dat je met de printer kunt maken, is het verkeersbord.

Een overzicht van Nederlandse verkeersborden vind je op wikipedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:PD_Dutch_traffic_signs

Een overzicht van de Duitse verkeersborden vind je op deze link: http://de.wikipedia.org/wiki/Bildtafel_der_Verkehrszeichen_in_Deutschland
Klik op de desbetreffende pagina op “Bildtafel”. Bijvoorbeeld periode tot 1990.

Voor Belgische verkeersborden ga je naar: https://de.wikipedia.org/wiki/Bildtafel_der_Verkehrszeichen_in_Belgien

Verder kun je op internet veel websites vinden met bouwtekeningen – vooral bouwplaten – van bruggen, schepen, containers, bushaltes, etc. Gebruik de zoekterm “bouwplaten” (op de puntjes vul je jouw onderwerp in) en Google vindt allerhande websites met bouwplaten voor je. Sommigen vragen voor een bouwplaat – maar die is dan wel kant en klaar – een paar euro. Anderen geven gratis tekeningen (ingekleurd) die je naar wens in H0 of in N kunt printen.

2. Huis tuin en keuken modelspoor scenery

Er zijn allerlei artikelen die je reeds in huis hebt, die gebruikt kunnen worden op de modelspoorbaan.

Naast de voorbeelden die ik hieronder geef, zijn er natuurlijk nog veel meer. DKijk eens goed om je heen want dan kom je er vaak achter dat allerlei huis-, tuin- en keukenartikelen prima als modelspoor scenery gebruikt kunnen worden!

Enkele voorbeelden:

– Met dik aluminiumfolie van bijvoorbeeld aluminium bak-platen en bakken kun je veel scenery maken. Door er grijze verf op aan te brengen, wordt het oppervlakte mat en heeft het een echte “staal look”. Door er met een prikkertje wat deukjes in aan te brengen, kun je een zogenoemde traanplaat maken. Die kun je natuurlijk ook als lading voor goederenwagons gebruiken.

– Stenen die je in de natuur gevonden hebt, kunnen prima dienen als rotsen in een bergachtige omgeving. Eventueel kun je er zelfs met kneedbare klei een mal van maken. Vervolgens kun je door gips in die mal te ‘gieten’, zelf rotsen maken. Het gips moet je dan nog wel verven!

– Met wc-papier kun je een onderlaag maken voor een gestuukte muur. Lijm het eerst vast en ga er vervolgens licht met gips overheen. Nu blijven de ribbeltjes doorschijnen zoals dat bij stukwerk soms ook het geval is.

– Met gedroogde kruiden (zoals oregano) kun je prima scenery maken. Zo kun je het gebruiken voor struiken of onder een boom als afgevallen bladeren.

3. Lading goederenwagon

Maar niet alleen in de scenery kunnen allerlei huis-, tuin- en keukenartikelen gebruikt worden. Ook als lading van goederenwagons kun je van alles gebruiken.

Enkele voorbeelden:

  1. Onderdelen uit oude apparaten, bijvoorbeeld een koperen spoel.
  2. Rietjes kunnen gebruikt worden als pijpleidingen, door twee rietjes over elkaar te schuiven (snij het bovenste rietje in) kun je een gasleiding nabootsen.
  3. Door alumiumfolie om een stokje heen te rollen en eventueel wat grijze verf droog aan te brengen (om een meer matte look te creëren), kun je isolatiebuizen nabootsen.
  4. Voor de kleinere schalen zijn sateprikkers als houttransport te gebruiken (maar voor HO is dit niet realistisch. Beter is het om ronde stokjes bij de bouwmarkt te kopen en deze op maat te zagen of nog beter… takjes uit de tuin te gebruiken.

goederenwagon met houtjes als lading

Conclusie

Met deze tips kun je weer verder met de modelspoor scenery… zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten.

Wil je leren hoe je de scenery er super realistisch kunt laten uitzien? Dat vind je in het Modelspoor handboek en het bijbehorende rapport Realistische Modelspoor Scenery. Daarin staan alle tips die je nodig hebt om een gemiddelde modelspoorbaan om te toveren naar een realistische modelspoorbaan waarvan je mond open valt!

 

modelspoor sceneryModelspoor handboek