Voor de verandering begin ik dit artikel met een video die op het eerste oog niks te maken lijkt te hebben met modelspoor:

Grappig, hoe hard het is gegaan met de technologie, nog geen 5 a 10 jaar geleden waren velen er nog van overtuigd dat het internet of mobiele telefonie een hype was en iets dat wel weer over zal gaan.. Het is wel duidelijk geworden dat dat niet het geval is en internet en mobiel bellen “here to stay” is.

Nu zul jezelf afvragen wat heeft dit met modelspoor te maken… ? Ook in de modelspoor branche zijn de afgelopen 15 jaar de technische ontwikkelingen harder gegaan in de pakweg 40 jaar daarvoor. En ook in modelspoor is het nu wel duidelijk dat digitale modelspoor besturing “here to stay” is.

Daarom in dit artikel 10 reden voor digitaal modelspoor, waarom het “here to stay” is en wat de grotere voordelen zijn:

1. Digitaal is de nieuwe standaard.

Toen digitale systemen opkwamen, was het vooral besteed aan een kleine groep hobbyisten die het leuk vonden om te experimenteren met deze nieuwe technieken. Die tijd is echter voorbij en digitaal is de nieuwe standaard geworden in modelspoor.

Vrijwel elke modeltreinen fabrikant verkoopt tegenwoordig locomotieven met digitale decoders en digitale systemen zijn betrouwbaar en eenvoudig te begrijpen geworden, waardoor je niet langer een graad in eletrotechniek hoeft te hebben om het te begrijpen.

2. Niet meer afhankelijk van een merk

Door standaardisatie zijn vrijwel alle moderne systemen multiprotocol, dit betekend dat niet meer afhankelijk bent van een merk of systeem. Toen digitaal nog in de kinderschoenen stond besloten veel modelspoor hobbyisten af te wachten welk systeem als beste uit de bus zou komen. En begrijpelijk aangezien het zonde zou zijn om te investeren in een systeem dat misschien in de toekomst niet meer verder ontwikkeld wordt.

De huidige systemen zijn dermate ontwikkeld dat zelfs als je niet voor een gestandaardiseerd systeem als DCC gaat je nog steeds niet afhankelijk bent van een leverancier!

3. Digitaal is er in elke schaal.

Hoewel het in schaal Z een uitdaging is om decoders passend te krijgen is het zelfs in deze schaal mogelijk om digitaal te rijden. Waar vroeger er alleen voor de populaire schalen decoders te koop waren, kun je nu voor vrijwel elke schaal digitale decoders kopen en deze aansturen met een digitale centrale.

4. Duurzamer voor de locomotief.

Doordat op een digitale modelspoorbaan de elektriciteit die naar het motortje van de locomotief gevoerd wordt gereguleerd wordt door de locdecoder zal het motortje duurzamer gebruikt worden en langer meegaan!

5. Je kunt het zo simpel / ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Veel hobbyisten die enthousiast zijn over digitaal willen je maar al te graag alle mogelijkheden laten zien die digitale modeltreinen besturing bied. Maar dit betekend nog niet dat als je digitaal gaat, je ook al deze mogelijkheden hoeft te gebruiken. Je kunt het ook een stuk simpeler houden bijvoorbeeld enkel de treinen digitaal aansturen en de wissels en seinen nog analoog houden.

Met digitaal zijn de mogelijkheden enorm, maar in de basis is het systeem heel simpel te gebruiken!

6. Individuele rijeigenschappen.

In het grootbedrijf zullen verschillende locomotieven ook verschillende rijeigenschappen hebben. De een zal sneller optrekken de ander een hogere topsnelheid hebben enzovoorts.. op een analoge baan is dit lastig na te bootsen. Met digitale modeltreinen kun je de rijeigenschappen per locomotief aanpassen door de locdecoder te programmeren.

7. Digitaal kan ook met een klein budget.

Een bekende mythe rondom digitaal modelspoor is dat het vooral heel duur is. Een van de voornaamste redenen dat dit gedacht wordt is omdat er vaak uitgerekend wordt hoeveel het kost om een bestaande baan en alle locomotieven, wissels en seinen te digitaliseren.

Dan praat je natuurlijk over een flinke smak geld, maar als begint met de aanschaf van een centrale en het digitaliseren van een aantal locs, om later er meer te digitaliseren begint het kostenplaatje er al anders uit te zien.

Je kunt zelfs een deel van de baan analoog laten en een deel digitaal en zo langzaam de overstap maken, zodat je de investering uitsmeert over een langere periode.

8. Realisme zonder ingewikkelde elektronica

Als je een realistische operatie wilt hebben op een analoge modelspoorbaan dan zul je daar aardig wat elektronica voor moeten gebruiken. Om verschillende treinen op verschillende snelheden te kunnen laten rijden, zul je de baan op moeten delen in baanvakken. Om vervolgens de treinen realistisch te laten afremmen zul je afremsecties moeten maken en ga zo maar door.

Niks mis mee als je enthousiast bent over het aanleggen van elektronica, maar met digitaal modelspoor heb je dezelfde realistische mogelijkheden zonder de ingewikkelde elektronica!

Dat waren enkele reden waarom de opmars van digitaal modelspoor niet meer te stoppen is en wellicht enkele redenen om een overstap te overwegen.

Meer weten over digitaal modelspoor ?

Kijk op www.digitaalmodelspoor.nl

Laat hieronder even een reactie achter en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale media kanalen zo als facebook en twitter!