Ook zijn er speciale aandrijvingen voor overwegbomen. Deze slagbomen kun je door de trein laten bedienen doordat er een veersysteem in is ingebouwd, waarmee het gewicht van de langskomende locomotief de bomen naar beneden drukt. Maar mooier is het om een overweg te kopen die voorzien is van twee kleine gemotoriseerde aandrijvingen welke in werking worden gesteld door een signaalgever aan de rails.
Op het moment dat de trein deze signaalgever passeert, stuurt die een seintje naar het aansluitrelais. De opdracht “sluiten” maakt dat er spanning wordt gegeven aan het motortje van de overwegslagboom, die nu een trage draaibeweging veroorzaakt waarmee de slagboom daalt.
De beweging houdt automatisch op wanneer de boom in de laagste stand (horizontaal) is gekomen. Een tweede signaalgever verderop langs de baan (met voldoende afstand vanaf de overweg om de hele trein te laten passeren) zorgt dat opnieuw voeding naar de motor van de slagboom gaat, zodat deze weer in verticale stand gedraaid wordt. Door de trage beweging van de slagboommotor geeft het omhoog en omlaaggaan van de slagbomen een zeer realistisch effect.
Overweg met twee slagbomen
Bedenk wel dat je bij een overweg met twee slagbomen (dus aan weerszijden van spoorbaan) twee keer een signaalgever vóór en na de overweg moet inbouwen. Bij een enkelsporige overweg kan dit wat problemen geven doordat je de signaalgevers zowel rechts als links op behoorlijke afstanden van de overweg moet inbouwen. Aan de andere kant kun je wellicht volstaan met één stel signaalgevers doordat ze steeds de opdracht “werken!” geven. Wanneer de bomen geopend zijn voor het wegverkeer, zullen ze dus sluiten en bij het volgende signaal weer openen. Ongeacht de rijrichting van de trein. Bij een dubbelsporige overweg heb je dit probleem niet. Je berijdt elk spoor immers maar in één specifieke richting. Je kunt de signaalgever ook een overwegbelsignaal in werking laten zetten.
2 overwegbomen met hangend hekwerk
Op de foto zie je een overweg van het merk Viessman (artikelnummer 5104 of 5107). Hij bestaat uit een module met 2 overwegbomen met hangend hekwerk zoals dat vroeger gangbaar was. De lengte van de bomen bedraagt ongeveer 65 mm. De bomen openen en sluiten geruisloos, mooi langzaam (totaal ongeveer 4 seconden) en met constante snelheid zonder noemenswaardige schokken.
De aansturing kan conventioneel worden uitgevoerd, zoals bij een wissel op het Märklin systeem. Ook digitaal is mogelijk want in de overwegmodule is een digitale decoder ingebouwd die kan worden gebruikt op DCC en het Motorola systeem.