Dit woordje zal wellicht associaties oproepen met motoren om daarmee modeltreinen in beweging te zetten. Het gaat inderdaad om motoren maar niet alleen over dat fenomeen. Wanneer we spreken van ‘aandrijvingen’ hebben we het ook over de wielstellen in de draaistellen, waarvan soms de assen worden aangedreven met een tandwieltje en een wormwiel dat op de as van de motor is gemonteerd.
Maar daarmee is het begrip ‘aandrijving’ niet volledig. Want er zijn ook aandrijvingen voor wissels. Deze elektromagnetische systemen zijn ondergebracht in een kunststof behuizing, die vaak los verkrijgbaar is (of standaard wordt meegeleverd bij een wissel).
De meeste modelspoorfabrikanten bouwen de wissels als handwissel en zorgen dat de elektromagnetische aandrijving eventueel los kan worden bijgekocht. Dat scheelt in de aanschafprijs van de wissel waardoor vooral veel beginnende modelspoorders geneigd zullen zijn éérst zo’n handbediende wissel aan te schaffen, die dan later voorzien wordt van een wisselaandrijving.
Deze aandrijvingen zijn ook verkrijgbaar voor de zogeheten Engelse wissels – ook wel kruiswissel genaamd – die in twee parallelle sporen gelegd kunnen worden, waardoor je op een relatief kort stukje tafel zowel rechtdoor kunt rijden als van spoor kunt wisselen.
Op de foto zie je een voorbeeeld van een Fleischmann elektrische wisselaandrijving, die je gemakkelijk aan een handwissel kunt vastklikken.