Vandaag de dag leven we in een digitale wereld, steeds meer zaken worden geregeld door geavanceerde elektronica die ons het leven makkelijker horen te maken.

Deze trend is ook in modelspoor duidelijk zichtbaar in de vorm van digitale modelspoorbanen waarbij tientallen treinen individueel vanaf een schermpje te besturen zijn en je zelfs zo ver kunt gaan als de hele treinenloop automatiseren!

Maar toch zijn er nog altijd modelspoorbouwers die bewust kiezen voor analoge aansturing van de modelspoorbaan.

Steken deze hobbyisten hun kop in het zand ? Of is het analoog rijden soms echt een betere keuze als digitaal ?

Analoog

Wat veel hobbyisten doet besluiten analoog te gaan rijden is dat het (zeker voor kleinere banen) bekend staat als goedkoper als digitaal.

Een nadeel van het analoge systeem is echter dat de transformator een bepaalde spanning op de rails plaatst waarmee alle treinen op de aangesloten rails dezelfde snelheid zullen rijden.

Als je met meerdere treinen verschillende snelheden wilt rijden, dan moet de baan in secties worden opgedeeld. Wil je vervolgens een trein laten stoppen op een bepaald punt dan moet er een stopsectie worden ingebouwd, het nadeel hiervan is dat de trein direct stil staat en dit niet realistisch overkomt.

Dit kan vervolgens opgelost worden door de trein te laten afremmen door middel van een weerstand.

Waar het dus op neerkomt met analoog rijden is dat voor elke extra functie een oplossing zal moeten gezocht, waardoor veel schakelingen ontstaan. Voor de meeste hobbyisten is dit een nadeel, maar voor de elektronica fans onder ons is het juist een voordeel om dit allemaal zelf uit te mogen zoeken 🙂

Digitaal

Een van de grootste vooruitgangen die digitaal met zich mee brengt is dat het mogelijk is om meerdere locomotieven op een baan te laten rijden zonder deze in secties te hoeven verdelen.

Een digitaal systeem zend signalen uit naar de locomotieven de deze oppikken door middel van decoders, deze signalen zijn in feite commando’s die vanuit een controller worden uitgestuurd, een commando kan bijvoorbeeld zijn rijden op een bepaalde snelheid.

Via de decoder kunnen ook bijvoorbeeld de lichten en eventuele geluiden worden aangestuurd, bijkomend voordeel is dat de verlichting hierbij los op de decoder is aangesloten is en niet meer afhankelijk van de rijspanning.

Ook wissels en seinen hoeven niet meer aangestuurd te worden door middel van losse schakelingen, deze kunnen op de digitale baan voorzien worden van een decoder die ook vanaf de digitale centrale aan te sturen is.

Doordat je met een decoder verschillende functies aan kunt sturen, heb je per saldo minder bedrading nodig bij meerdere functies. Dit wordt ook als een voordeel gezien, omdat het makkelijker is de bedrading overzichtelijk te houden.

Analoog of digitaal ?

Zo als je ziet hebben beide systemen zo hun voor en nadelen…

Wil je een heel simpele baan met weinig treinen, dan is een digitaal systeem waarschijnlijk overbodig. 

Ben je echter van plan om een grotere baan te bouwen en hier veel treinen op te laten rijden, dan is de kans groot dat digitaal een goede oplossing kan zijn. Zeker als je zelf niet de grootste fan bent van elektronica, aangezien er voor digitaal veel meer standaard oplossingen zijn.

Wil je alles leren over digitaal en welke digitale systemen voor jouw baan het beste geschikt zijn, kijk dan eens naar mijn cursus Digitaal Modelspoor.