In de beginperiode van mijn modelspoorders bestaan, droomde ik van een relatief simpele rondlopende analoge baan die ik heel mooi zou kunnen aankleden. Met gebouwen, bomen, straatlantaarns, etc.
Een goede vriend van me zei dat ik niet lukraak moest beginnen maar een thema moest nastreven. Hij stelde voor de scenery op te hangen aan een oude romeinse brug, waar een stoomtram overheen zou rijden om te eindigen in het achter de brug gelegen dorpje. En voor de nodige rijlengte was een rondlopende baan nodig.
Het uitgangspunt
Ik had een kamertje van 3 x 2,5 meter. Met de deur en het raam op de verkeerde plek – in modelspoor idee – en dus kwam ik niet verder dan een tafelblad van 120 x 240 cm. Kamer gevuld (ik kon me er amper meer bewegen) maar de rondlopende baan werd uitgelegd en de Zwarte Anna van Fleischmann begon er rondjes te draaien met twee kleine personenwagens en een gesloten goederenwagon achter zich aan. Alles twee assers dus mijn hart vulde zich van trots. Maar wat was nou ook weer het thema? Waar moest die oude Romein komen?
Een zijlijn
Mijn vriend suggereerde om in een van de recht doorgaande sporen een wissel te leggen en een zijlijn naar het midden te voeren. In die zijlijn moest dan de brug komen. Kon Anna daar steunend en kreunend tegenop rijden. Om dan in een idyllisch dorpje te eindigen…
Nou waren wij meer dromers dan praktische modelbouwers, zoals je kunt zien in schets 1. Er was geen ruimte voor de aanloopbaan naar de brug, voor de brug zelf of voor een dorpshalte. Er was nog wel benul van een omloopspoor aan de ronde baan om te voorkomen dat Anna eeuwig dezelfde richting zou rijden.
Tegenwoordig
Zou ik het nu weer zo doen? Nee – hoewel ja. Uitgaande van dat tafelblad en die rondlopende analoge baan zou ik nu ergens in een hoek van de tafel boven de rondlopende baan een hoger gelegen dorpje bouwen (waardoor er wel ruimte zou zijn voor een ordentelijk kopstationnetje) en ik zou dan de brug als een soort toegangsbrug naar het dorp inzetten. Net zoals je een kasteel binnenrijdt over een oude Middeleeuwse ophaalbrug. Maar dan nu een gemetselde stenen brug….
Of langs de wand?
Met de kennis die ik de afgelopen decennia heb opgedaan over modelspoor zou ik nu in zo’n kleine kamer (schets 2) geen tafelblad meer toepassen maar een ‘langs de wand’ baan realiseren. In één hoek een rondlopend deel (plaat van circa 90 x 90) en baanstukken van pakweg 40 of 50 cm breed. Misschien iets breder voor het kopstation omdat je daar de trein van spoor moet kunnen laten wisselen (voorkom kortsluiting door het polarisatie-effect).
Je hebt nu een enorme rijlengte. Een mogelijkheid om prachtige scenery toe te passen. Spelmogelijkheden in het kopstation. Uitbreidingsmogelijkheden met meer treinen, de sfeer scheppen van een zijlijn waarin een oude Romeinse brug de blikvanger wordt…
Veel bouwplezier gewenst.
Koen Kuijpers
PS: Laat hieronder even weten wat je van dit artikel vind. Wil je meer van dit soort artikelen lezen wordt dan lid van de modeltreinenclub en mis nooit meer een bericht.
Het nabouwen van een bestaand station is misschien boeiend en spannend, maar dit onderwerp doet mij beseffen dat een niet-spoorweg gerelateerd thema misschien wel veel spannender is. Hoe bedenk je het, een Romeinse brug van pakweg 2.000 jaar geleden. Top! Het inspireert mij om iets dergelijks te bedenken en dan daar omheen een spoorweg te plannen. Wat te denken van een begrafenis (coronatijd), een militaire oefening of een zweefvliegtuigveld? 0f een grensstation Nederland/België.Na vele verhuizingen, relaties en onafgemaakte banen heb ik nu weer de ruimte en de tijd om geheel opnieuw te beginnen. Hulde voor alles wat u doet voor de modelspoorder .