Digitale Centrales modelspoor

Een vraag die ik regelmatig in mijn mailbox terug zie komen, is welk digitaal systeem ik aanraad of welk systeem het beste is. Helaas zit ook de wereld van digitale modeltreinen niet zo simpel in elkaar dat er een systeem met kop en schouder bovenuit steekt. Voor verschillende situaties zijn weer verschillende systemen geschikt, en wat de een een fijn systeem vindt zal voor een ander een grote frustratie zijn.

Doordat vandaag de dag meer systemen multiprotocol zijn en dezelfde databus gebruiken is het zelfs mogelijk om meerdere merken door elkaar te gebruiken. Toch is er een keuze die centraal staat binnen het kiezen voor een digitaal systeem en dat is de keuze van de digitale centrale.

De digitale centrale

De digitale centrale vormt als het ware het hard van een digitale modelspoorbaan. Zo als je waarschijnlijk weet worden digitale modeltreinen aangestuurd door middel van een digitaal signaal, door middel van een decoder zal de trein het signaal omzetten in bijvoorbeeld een rijbeweging of andere actie. Het unieke is dat doormiddel van het signaal een specifieke trein aangestuurd kan worden, en je dus meerdere treinen kunt aansturen zonder de baan in blokken op te hoeven delen zo als dat op een analoge baan nodig is om meerdere treinen aan te kunnen sturen. Dit digitale signaal wordt verstuurd vanuit een digitale centrale, deze digitale centrale is meestal ook tegelijkertijd het besturingspaneel waarmee jij de treinen aan kunt sturen. In de praktijk zul je dus veel gebruik maken van de digitale centrale en is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken.

De keuze voor een digitale centrale maken

Aangezien een concrete voor één systeem niet zo relevant is, is de keuze voor een centrale dat wel. Maar ook de keuze van een centrale hangt af van jouw situatie en wensen.

Maar om het je makkelijker te maken, zijn dit enkele vragen die je kunnen helpen een betere keuze te maken:

– Wat voor materiaal heb je op dit moment, en zijn deze reeds voorzien van decoders ?

– Zo ja, wat voor decoders ?

– Zo nee, wat voor decoders zijn wil je gaan gebruiken voor je bestaande materiaal.

Aan de hand van deze eerste vraag kun je al alle decoders wegstrepen die het protocol van de door jou gekozen decoders niet aan kan sturen. Met decoders doel ik overigens ook op functiedecoders voor bijvoorbeeld wissels.

– Wat is het budget voor de centrale ?

– Is de centrale te koppelen aan een computer programma als koploper ?

– Welke databus uitgangen heeft de centrale ?

– Welke centrale gebruiken jou modelspoor vrienden / kennissen ?

Met het antwoord op deze vragen moet je waarschijnlijk al op een kleinere selectie centrales uitkomen.

Een digitale centrale die prettig werkt

Hoewel een digitale centrale vooral wordt uitgezocht op eigenschappen / mogelijkheden, is het niet onbelangrijk een centrale te kiezen die ook prettig werkt. Het is aan te raden om een centrale eerst een te testen in gebruiksgemak voor je er een aanschaft. Je zult immers heel wat tijd doorbrengen met het besturen van de treinen d.m.v. de digitale centrale. Let tijdens het gebruik op de volgende punten:

– Waren de knoppen voor jou logisch ?

– Koste het tijd om te leren hoe de centrale werkte ?

– Lukte het je snel achter elkaar meerdere treinen / decoders aan te sturen ?

– Is het van te voren duidelijk hoe deze centrale aan te sluiten is op de rest van de baan ?

Tot zo ver dit artikel over het kiezen van een centrale!

Vergeet niet hieronder een reactie achter te laten!