Een fout die door veel hobbyisten wordt gemaakt die beginnen met digitaal rijden, is dat ze in het begin een systeem hebben gekozen / gekocht. En er later achter komen dat dat systeem toch niet ideaal is voor hun modelspoorbaan. Daarom zal ik je in dit artikelen helpen om een juiste keuze te maken voor een digitaal systeem.

Vandaag de dag is er allereerst een keuze voor welk protocol je gaat, of je gaat voor het Marklin/ESU: MFX protocol of het welbekende DCC protocol van Lenz, wat door vrijwel alle merken behalve Marklin en Trix wordt gebruikt.

Laten we eens naar de voor en nadelen kijken van deze systemen.

Marklin / MFX


Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het Marklin Motorola protocol, jarenlang heeft Märklin dit protocol gebruikt tot ze een aantal jaren terug het door ESU ontwikkelde “mfx” protocol zijn gaan gebruiken. Met de komst van dit protocol, is het Märklin systeem qua mogelijkheden gelijk aan DCC, zo goed als onbeperkt locs en wissels of andere accessoires toevoegen en de rijsnelheid is in te stellen met 128 rijstappen.

Het grote voordeel aan het Märklin systeem is dat het een kant en klaar pakket is en je dus niet heel veel van elektronica af hoeft te weten om de treinen te laten rijden. En zeker met het Central Station II is het beheren naast heel gebruiksvriendelijk ook nog eens een stuk leuker geworden

Het systeem heeft echter twee nadelen. Ten eerste is het een vrij prijzig systeem en dat zal voorlopig ook wel zo blijven, daar staat dan wel tegenover dat je op de nieuwe systemen ook oude locs met het Motorola protocol kan laten rijden, waardoor je dus tweedehands weer wat goedkoper materiaal zou kunnen kopen. Het tweede nadeel is dat je eigenlijk alleen maar onderdelen van Märklin en ESU kunt gebruiken en niet andere componenten kunt koppelen, dit gegeven maakt het systeem natuurlijk ook een stuk duurder.

DCC


Begin jaren tachtig begon de firma Lenz met de ontwikkeling van een digitaal systeem in opdracht van Märklin en Arnold. Lenz heeft van het begin dit systeem openbaar gemaakt en dit leidde ertoe dat de NMRA in 1984 het systeem normeerde en het de naam DCC gaf.

Doordat de werking van het systeem openbaar is en daarnaast nog eens genormeerd, is het voor veel fabrikanten aantrekkelijk om dit systeem te gebruiken. Vandaag de dag gebruikt vrijwel elke fabrikant op Märklin en Trix na het DCC protocol, dit is dan ook het allergrootste voordeel, je zit niet vast aan één fabrikant en je hebt daardoor meer keuze vrijheid.

Zeker als je een kleiner budget hebt voor het digitaal rijden, is DCC interessant, maar hou er wel rekening mee dat voor sommige systemen soms wat technische kennis is vereist.

Overige

Naast Märklin en DCC bestaan er natuurlijk nog systemen zo als Selectrix en het vroegere FMZ van Fleischmann. Hou met deze systemen zeker de beperkte verkrijgbaarheid en in het geval van Selectrix de hogere prijs zeker in het achterhoofd.

Mocht je meer informatie willen over digitaal rijden en de verschillende digitale systemen ? Hou dan vrijdag avond om 20:00 je mailbox in de gaten dan start de nieuwe cursus digitaal modelspoor.

Meer over het kiezen van een digitaal systeem vindt je in de cursus digitaal modelspoor