Winterbaan in modelspoor

Een droom die menig modelspoorbouwer op het lijstje staat is het bouwen van een winterbaan. Niet alleen hebben winterbanen een fantastische sfeer, daarnaast vallen de modeltreinen ook nog eens goed op in het witte landschap.

Nu op het moment van schrijven (januari 2013) ook Nederland omgetoverd is tot een winterlandschap leek het mij een goed moment om wat tips te geven over het bouwen van een winterbaan.

Een winterbaan kan zowel gebouwd worden door een volledig nieuwe baan te bouwen, als door een bestaande baan om te bouwen en te voorzien van sneeuw en ijs, hou er echter wel rekening mee dat het vrijwel onmogelijk is om een baan “tijdelijk” te voorzien van sneeuw en deze vervolgens terug te brengen naar de originele staat.

Sneeuw op de winterbaan

Het eerst waar je aan denk bij het bouwen van een winterbaan is natuurlijk sneeuw, en dit is dan ook iets waar je veel mee zult gaan werken tijdens het maken van een winterbaan. Grote vlakken sneeuw kunnen gecreëerd worden door er dik aangemengd gips overheen te smeren. Let bij het uismeren over grote vlakken goed op waar de sneeuw in de natuur wel en niet kan vallen en begin met dunne lagen, het is altijd makkelijker om later meer aan te brengen dan om weg te moeten halen.

De tweede manier om een “pak sneeuw” na te bootsen is door modelleerpasta te gebruiken, dit is vooral geschikt voor kleinere hopen sneeuw zo als op de daken van huizen, of lang de kant van de weg. (modelleerpasta)

Om dunnere lagen sneeuw aan te brengen kun je witte verf gebruiken, eventueel verdund kan dit een dunne laag sneeuw nabootsen op daken, wegen en in het landschap.

Om de sneeuwlaag realistisch te maken is het belangrijk dat je geen penseelstroken ziet en het er natuurlijk uitziet. Om het mooi af te maken voorzie je de sneeuw van een laagje poedersneeuw, waardoor je het effect krijgt van vers gevallen sneeuw en de weerspiegeling van de zon op de sneeuw. Als alternatief kun je ook gipsoeder gebruiken, twee andere alternatieven zijn backing soda en maizena, let bij deze laatste twee wel goed op dat ze vocht vast kunnen houden en zo dus corrosie op de rails kunnen veroorzaken. (poedersneeuw)

Besneeuwde bomen

Op een winterbaan horen natuurlijk besneeuwde bomen, als je een baan ombouwt is het belangrijk dat je bestaande bomen met bladeren vervangt door exemplaren zonder bladeren.
Je kunt natuurlijk kant en klaar besneeuwde bomen kopen, maar je kunt ze ook zelf van sneeuw voorzien.Uiteraard zijn in de natuur de bomen niet volledig wit, maar hoopt de sneeuw zich op bepaalde plekken op en vaak bevriezen ook de taken. De dikkere lagen sneeuw kun je aanbrengen met modelleerpasta of wat dikkere verf en de taken kunnen met wat witte verf voorzien worden van sneeuw.

modelbomen winterbaan

Sneeuw op de rails en wegen

Zo als je ook in het grootbedrijf zult zien, zijn op de spoorstaven na de sporen volledig bedekt met een laag sneeuw, ook op de modelspoorbaan kun je het spoor dus volledig bedekken met sneeuw. Om het functioneel te houden is het echter wel handig om bijvoorbeeld een stukje plastic tussen de spoorstaven te legen en hier de sneeuw op aan te brengen, zodat je het makkelijk even weg kan halen en je zo nog bij het spoor kunt.

Wissels en kruisingen zijn in het grootbedrijf meestal ontdooid door medewerkers van het spoor, of zijn zelfs voorzien van verwarming, aangezien het sowieso lastig zou zijn deze in modelspoor te voorzien van sneeuw kunnen deze dus sneeuwvrij gelaten worden.

winterbaan wegen en spoor

Op de wegen van jouw winterbaan kun je zelf kiezen of de sneeuwschuivers al langs geweest zijn, als dit het geval is zal de weg dus vrij zijn van sneeuw (op enkele strepen na) en liggen er links en rechts hopen sneeuw langs de weg. Als er niet geschoven is zul je waarschijnlijk wel sporen hebben van auto’s, fietsers en sleeën. Door middel van deze sporen kun je vaak wat van de ondergrond door laten schijnen, dit creëert ook weer een stuk realisme aangezien een volledige witte baan minder realistisch zal ogen als een ban waar je hier een daar nog een stukje van de ondergrond ziet doorschijnen.

Nog enkele tips voor het bouwen van een winterbaan

ijspegel winter modelspoorbaan

> Een leuk effect voor aan de daken van modelspoorhuisjes zijn ijspegels, deze zijn makkelijker te maken door wat modelwater in de vorm van ijspegels te gietsen op bakpapier en als opgedroogd zijn aan de dakranden te plakken.

> Vergeet ook niet de achtergrond van de baan een winters tintje te geven, als je gebruik maakt van een foto achtergrond is het het makkelijkst om deze te vervangen door een winterse. Als de achtergrond geschilderd is dan kun je meestal met wat witte verf wel een winters landschap creëren, vergeet ook niet dat de lucht in de winter vaak niet zo blauw is, maar eerder grijs en zonder schapen wolken!

> Bepaal voordat je de sneeuw aan gaat brengen altijd de windrichting, op bijvoorbeeld daken zie je altijd dat de sneeuw een bepaalde kant opgewaaid is.

> Wat een winterbaan echt interessant maakt zijn winterse tafereeltjes, denk hierbij aan skiërs of als het een Nederlandse baan is.. Schaatsers op een plas of kinderen die sneeuwbalen aan het gooien zijn. Dit soort kleine details zorgen ervoor dat bezoekers steeds weer kleine details blijven ontdekken op de winterbaan… Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneeuwpop? Op veel winterbanen zie je ook veel kerstdetails, aangezien winter en kerst altijd gelinkt worden en bijvoorbeeld kerstlichtjes een mooi effect geven.

skier in modelspoor

Ik hoop dat je dit een leuk artikel vindt, en hoor graag van je, mocht je zelf nog een tip hebben voor het bouwen van een winterbaan, laat het dan hieronder in de reacties weten!