Een droom die menig modelspoorbouwer op het lijstje staat is het bouwen van een winterbaan. Niet alleen hebben winterbanen een fantastische sfeer, daarnaast vallen de modeltreinen ook nog eens goed op in het witte landschap.
Nu op het moment van schrijven (januari 2013) ook Nederland omgetoverd is tot een winterlandschap leek het mij een goed moment om wat tips te geven over het bouwen van een winterbaan.
Een winterbaan kan zowel gebouwd worden door een volledig nieuwe baan te bouwen, als door een bestaande baan om te bouwen en te voorzien van sneeuw en ijs, hou er echter wel rekening mee dat het vrijwel onmogelijk is om een baan “tijdelijk” te voorzien van sneeuw en deze vervolgens terug te brengen naar de originele staat.
Sneeuw op de winterbaan
Het eerst waar je aan denk bij het bouwen van een winterbaan is natuurlijk sneeuw, en dit is dan ook iets waar je veel mee zult gaan werken tijdens het maken van een winterbaan. Grote vlakken sneeuw kunnen gecreëerd worden door er dik aangemengd gips overheen te smeren. Let bij het uismeren over grote vlakken goed op waar de sneeuw in de natuur wel en niet kan vallen en begin met dunne lagen, het is altijd makkelijker om later meer aan te brengen dan om weg te moeten halen.
De tweede manier om een “pak sneeuw” na te bootsen is door modelleerpasta te gebruiken, dit is vooral geschikt voor kleinere hopen sneeuw zo als op de daken van huizen, of lang de kant van de weg. (modelleerpasta)
Om dunnere lagen sneeuw aan te brengen kun je witte verf gebruiken, eventueel verdund kan dit een dunne laag sneeuw nabootsen op daken, wegen en in het landschap.
Om de sneeuwlaag realistisch te maken is het belangrijk dat je geen penseelstroken ziet en het er natuurlijk uitziet. Om het mooi af te maken voorzie je de sneeuw van een laagje poedersneeuw, waardoor je het effect krijgt van vers gevallen sneeuw en de weerspiegeling van de zon op de sneeuw. Als alternatief kun je ook gipsoeder gebruiken, twee andere alternatieven zijn backing soda en maizena, let bij deze laatste twee wel goed op dat ze vocht vast kunnen houden en zo dus corrosie op de rails kunnen veroorzaken. (poedersneeuw)
Besneeuwde bomen
Op een winterbaan horen natuurlijk besneeuwde bomen, als je een baan ombouwt is het belangrijk dat je bestaande bomen met bladeren vervangt door exemplaren zonder bladeren.
Je kunt natuurlijk kant en klaar besneeuwde bomen kopen, maar je kunt ze ook zelf van sneeuw voorzien.Uiteraard zijn in de natuur de bomen niet volledig wit, maar hoopt de sneeuw zich op bepaalde plekken op en vaak bevriezen ook de taken. De dikkere lagen sneeuw kun je aanbrengen met modelleerpasta of wat dikkere verf en de taken kunnen met wat witte verf voorzien worden van sneeuw.
Sneeuw op de rails en wegen
Zo als je ook in het grootbedrijf zult zien, zijn op de spoorstaven na de sporen volledig bedekt met een laag sneeuw, ook op de modelspoorbaan kun je het spoor dus volledig bedekken met sneeuw. Om het functioneel te houden is het echter wel handig om bijvoorbeeld een stukje plastic tussen de spoorstaven te legen en hier de sneeuw op aan te brengen, zodat je het makkelijk even weg kan halen en je zo nog bij het spoor kunt.
Wissels en kruisingen zijn in het grootbedrijf meestal ontdooid door medewerkers van het spoor, of zijn zelfs voorzien van verwarming, aangezien het sowieso lastig zou zijn deze in modelspoor te voorzien van sneeuw kunnen deze dus sneeuwvrij gelaten worden.
Op de wegen van jouw winterbaan kun je zelf kiezen of de sneeuwschuivers al langs geweest zijn, als dit het geval is zal de weg dus vrij zijn van sneeuw (op enkele strepen na) en liggen er links en rechts hopen sneeuw langs de weg. Als er niet geschoven is zul je waarschijnlijk wel sporen hebben van auto’s, fietsers en sleeën. Door middel van deze sporen kun je vaak wat van de ondergrond door laten schijnen, dit creëert ook weer een stuk realisme aangezien een volledige witte baan minder realistisch zal ogen als een ban waar je hier een daar nog een stukje van de ondergrond ziet doorschijnen.
Nog enkele tips voor het bouwen van een winterbaan
> Een leuk effect voor aan de daken van modelspoorhuisjes zijn ijspegels, deze zijn makkelijker te maken door wat modelwater in de vorm van ijspegels te gietsen op bakpapier en als opgedroogd zijn aan de dakranden te plakken.
> Vergeet ook niet de achtergrond van de baan een winters tintje te geven, als je gebruik maakt van een foto achtergrond is het het makkelijkst om deze te vervangen door een winterse. Als de achtergrond geschilderd is dan kun je meestal met wat witte verf wel een winters landschap creëren, vergeet ook niet dat de lucht in de winter vaak niet zo blauw is, maar eerder grijs en zonder schapen wolken!
> Bepaal voordat je de sneeuw aan gaat brengen altijd de windrichting, op bijvoorbeeld daken zie je altijd dat de sneeuw een bepaalde kant opgewaaid is.
> Wat een winterbaan echt interessant maakt zijn winterse tafereeltjes, denk hierbij aan skiërs of als het een Nederlandse baan is.. Schaatsers op een plas of kinderen die sneeuwbalen aan het gooien zijn. Dit soort kleine details zorgen ervoor dat bezoekers steeds weer kleine details blijven ontdekken op de winterbaan… Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneeuwpop? Op veel winterbanen zie je ook veel kerstdetails, aangezien winter en kerst altijd gelinkt worden en bijvoorbeeld kerstlichtjes een mooi effect geven.
Ik hoop dat je dit een leuk artikel vindt, en hoor graag van je, mocht je zelf nog een tip hebben voor het bouwen van een winterbaan, laat het dan hieronder in de reacties weten!
mooi om te zien, en als je ns rijdt heb je het rustig 🙂
Heb ik ook gehad maar de sneeuw werd na een tijdje zwart en geel is daar nu een oplossing voor
groetjes
Herman
heel mooi maar als je wat anders wil is het wel heel moeilijk om het weer schoon te maken. vooral in de zomer is het winter landschap een beetje vreemd.
zeer handige tips en het ziet er weer erg mooi uit.
zelf heb ik het in verleden gedaan met gewone ongeparfumeerde talkpoeder, kun je na een aantal maanden zo weer weg zuigen.
Perfecte informatie.
Zet nu Uw modelbaan buiten, het begint meteen te sneeuwen, realistischer kan niet. ;D
Net als bij de NS, dan geen treinverkeer meer mogelijk! 8)
ik rij ook N.S. met een uitgeklede dienstregeling
Ik heb twee tafels staan een met een winter iede ,en een die doet denken aan de zomer .maar ik vind de tips wel heel goed te gebruiken bedankt
of je neemt een baan in de tuin zoals ik heb je het nog mooier en het gaat ook weer weg dus nooit een probleem als je wat anders wilt.
voor besneeuwde boompjes naar de Action, 3 voor 0,79 ! (uiteraard in de Kerst-tijd)
Verder een leuke benadering en goede suggesties, Koen. Doorgaan!
spuitsneeuw is misschien ook een optie
veder een leuk item met het huidige weertype in het echt
leuk en zeer leerzaam
Leuke ideeen met leuke effecten. Ik heb al een deel van mijn baan
uit geprobeerd. Hartstikke leuk. Alleen in de gaten houden dat het later weer in de oude staat terug moet worden gebracht. Combinatie van plastic en plakband werkt uitstekend als ondergrond
beste Koen, een winter treinbaan kan en zal ook best wel mooi zijn,maar,,,,,,,,,,,,,, ik geef niet zo om sneeuw, ik denk maar zo een ieder de de baan in winterse sferen wil zien komt maar terug als er echte sneeuw op de model baan valt.
groeten van Arjan van Engeldorp
Heel leuk koen. Om winterboompjes te maken neem je de toppen van de geitenbaard uit de tuin. Hang deze op te drogen, zijn dan prachtig mooi bruin opgedroogd. Bij action haal je een spuitbus lijm. Spuit daarmee van bovenaf de geitenbaard top en strooi daarna roodband poeder eroverheen. Op dezelfde manier kan je het doen voor zomerbomen.
mooi om te zien en te lezen maar laat ik het voorlopig
nog maar op de gewone spoorbaan houden.
Handige en leuke tips erg mooi
Zeker nuttig deze informatie. Ga je deze winterbaan bouwen dan kun je het moeilijk terug zetten naar een ander type baan.
Ikzelf bouw een winterbaan met bergen. Deze wordt ook voorzien van diverse liften. (stoeltjeslift, gondels, kabine, standseilbahn en tandradbaan) Is wel veel meten en passen.
De bergen maak ik eerst donkergrijs om daarna de bergen te beschilderen op diverse plaatsen met bruin en zwart. Daarna worden de bomen en huisjes e.d. gezet en afgespoten met sneeuw vanaf boven. Dit geeft een natuurlijke omgeving. Gebruik foto’s in een besneeuwt landschap om een goed idee te krijgen hoe het er uit ziet.
Ik vond de winterbaan erg interessant. Misschien ga ik hem op den duur wel namaken.
ziet er erg mooi uit, eerst maar een”gewone” baan maken om te oefenen.
Nanne
Echt leuk en leerzaam, deze uitgebreide informatie en het ziet er fantastisch uit. Zo bouwde ikzelf afgelopen jaen hele winterstadjes met Kerst, van 6 mtr br. x 80 cm. Heel veel werk, maar erg leuk om te doen. Maar ja, dat wordt elk jaar weer afgebroken in Jan.
nuttige tips en heel mooi
Prachtig! Als ik aan een modelbaan begin, wordt het een winterbaan!
Maar let op: wel consequent zijn! Hoe ontstaan ijspegels? Door korte momenten van dooi, bijvoorbeeld doordat de zon op een laag sneeuw op een dak schijnt. Dus dan ook ijspegels aan seinen, stilstaande locs, bruggen … En: kale bomen! Dat valt nog niet mee. Maar mooi is het wel!
Leuk verhaal. Vooral die ijspegels vind ik mooi, maar wat is ‘modelwater’?
Ik krijg er weer echt zin in om weer met m’n modelbaan aan de gang te gaan.
Groet,
Jaap Goes
=======TOEVOEGING======
Dit is modelwater
Goed artikel,komt wel van pas.
Wat ik me afvraag, gaat een ‘wintermodelbaan’ niet snel vervelen?
De afbeeldingen zijn prachtig. Zou ik er zo aan willen beginnen. Maar dan komt het eerste zinnetje toch weer bij me binnen.Maar het blijft mooi.
ja ik vond het nuttig groetjes daan
hartstikke leuk en interessant. Heb er veel van mee gekregen
Mooi Koen, dit geeft weer inspiratie.
Vond de tips bijzonder goed zal je tips blijven volgen
Dick ,
Leuke tips! Mooie foto’s! 40 jaar geleden heb ik een Fleischmann modelbaan gehad die ik samen met mijn vader gebouwd heb. Toen mijn vader omverwachts overleed, ben ik er mee doorgegaan, ik was toen 13 jaar en heb veel van electriciteit geleerd, als 7-jarige kwam ik trouwens al het probleem van de lus tegen! Alle goede herinneringen komen weer boven, je krijgt meteen we de kriebels om er wéér een te bouwen! Ik ben inmiddels 53 jaar maar nog steeds dol op treinen en modelbanen!
Mijn modelbaan is een Alpenbaan en ik heb een gedeeltelijke winterbaan. Ik heb , hoog in de bergen , een winterbaan, met lager de sneeuwgrens. Beneden heb ik dan een normale baan. Op de daken van de huizen gebruik ik witte fleesvulling, als sneeuw. Kan ik later weer verwijderen. De bomen bespuit ik met kunstsneeuw uit een spuitbus van de action. Voor de sneeuw, hoog in de bergen, gebruik ik Knaufgips. De ondergrond inlijmen en dan gips er los over uitstrooien. (Gips dus niet aanmaken, maar in poedervorm uitstrooien) geeft een prachtig tiefschnee-idee.
Als achtergrond heb ik de Grossglockner met Pasterzegletscher geschilderd, welke overgaat in mijn bergwereld.