Op een realistische modelspoorbaan horen niet alleen modeltreinen thuis, maar ook modelauto’s. En om het nog realistischer te maken, rijden deze auto’s ook nog eens rond.
In dit artikel gaan we kijken naar het meest populaire systeem om auto’s op de modelspoorbaan te laten rijden: het Faller Car System (en natuurlijk bekijken we ook alternatieven).
Hoe werkt het Faller Car System:
In de basis werkt het Faller Car System vrij simpel: een verborgen (rij)draad bevindt zich onder het wegdek, de modelauto(‘s) op het wegdek bevatten een magneet die de route van het rijdraad vervolgens volgt. De modelautotjes ontvangen geen stroom van het rijdraad, maar bevatten een accu of batterijen die een electromotortje van stroom voorzien, ook bevatten de autotjes anders dan stilstaande modelauto’s een sturende vooras.
In de basis volgen de modelvoertuigen dus een vaste route, dit valt uit te breiden met bijvoorbeeld bushalte’s, benzinestation’s, kruisingen enzovoorts. Door op sommige voertuigen een extra magneetje te monteren wordt dan bij bijvoorbeeld een bushalte een schakelaar omgezet waardoor het voortuig naar de bushalte geleid wordt. Door het gebruik van sensoren, contacten en schakelingen zijn er veel mogelijkheden binnen het systeem.
Een faller car system aanleggen
Het aanleggen van een faller car system kun je net als het aanleggen van een modelspoorbaan zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt. Zo zijn er kant en klare wegen secties te krijgen waarin het rijdraad reeds aanwezig is, met deze stukken kun je een mooi traject maken zonder al te veel te hoeven zagen en frezen. Heb je wensen die niet te realiseren zijn met standaard secties, of wil je meer ontwerp vrijheid dan kun je zelf een gleuf vrezen, waar je vervolgens het rijdraad in aanbrengt, dit kan met een speciale frees die Faller zelf verkoopt, of je kunt dit zelf doen door bijvoorbeeld een V te snijden met een stanleymes. Vervolgens smeer je het geheel dicht en glad met een vulmiddel.
Nu de techniek op zijn plek is kun je het wegdek opschuren en voorzien van een lik verf zodat het er uit gaat zien als een echte asfalt weg, of met wat andere technieken als een zand of kaseien weg.
Hou er rekening mee dat de 2 breedste voertuigen naast elkaar over de weg moeten kunnen en ook door bijvoorbeeld een tunnelportalen kunnen rijden. Het beste is uiteraard om al in de ontwerpfase van de modelspoorbaan rekening te houden de aan te leggen wegen.
Het Faller car system uitbreiden
Zo als je hebt kunnen lezen is er in de basis veel mogelijk, bushalte’s, spoorwegovergangen en stoplichten zijn allemaal mogelijk en kant en klaar te koop. Wat veel modelspoorbouwers echter ook willen is verlichting van de auto’s en realistisch optrekken en afremmen van de auto’s.
Hoewel Faller hier de laatste tijd zelf ook oplossingen voor heeft zijn enkele alternatieven populairder (omdat deze al langer eerder genoemde functionaliteiten aan het systeem toevoegden).
Dinamo/MCC
Dit systeem breid het Faller Car System uit door 2 extra (koper)draden onder het wegdek aan te brengen die vanaf een centrale (computer) commando’s rond zend. Net als bij het digitale rijden met modeltreinen bevatten de auto’s decoders die commando’s van de centrale omzetten in acties als het rijden van een bepaalde snelheid, richting aangeven, lichten aan of uit enzovoorts.
Het aansturen / automatiseren via de computer gaat redelijk hetzelfde als bij digitaal modelspoor (terugmelding / blokken) en kan gedaan worden met Rocrail of Koploper.
Meer informatie over: Dinamo/MCC
DC-Car
Dit systeem lijkt op het Dinamo/MCC systeem aangezien het ook gebruik maakt van decoders welke de rijsnelheid, verlichting en andere functies aansturen. Echter ontvangen de auto’s/decoders de commando’s op een andere manier: namelijk door infrarood signalen. Dit heeft als voordeel dat een bestaand systeem zonder al te veel aanpassingen al uitgebreid kan worden.
De commando’s zijn standaard DCC protocol waardoor het ook mogelijk is om de decoders te programmeren en aan te sturen met een DCC-Centrale uitgebreid met infrarood leds.
Infracar
Hoewel infracar de eerste was met een infrarood systeem is DC-Car populairder, verder werkt Infracar grotendeels hetzelfde. Doordat dat het computersturings protocol van Infracar opensource was wordt dit ook gebruikt door DC-Car en zijn beide systemen deels uitwisselbaar.
Alternatieven voor Faller Car System:
Hoewel het Faller systeem de marktleider is op het gebied van auto systemen voor de modelbaan is er nog een alternatief genaamd Mader Magnet Truck.
Het grootste verschil tussen de twee systemen is dat Mader Magnet Truck gebruik maakt van een magneetstrook i.p.v. een draad. Het voordeel hiervan is dat grotere voertuigen als bussen en vrachtwagens minder problemen vertonen in krappere bochten. Een ander voordeel van deze magneetstrook is dat er twee rijsnelheden mogelijk zijn (d.m.v. de sterkte van het magnetische veld)
Een mogelijkheid is ook om magneetstroken te gebruiken i.c.m. Met het faller car system, als je problemen ervaart met krappe bochten is dit iets om te overwegen.
De toekomst ?
Het nieuwste systeem is door G.P.S. Gestuurde auto’s op de modelspoorbaan hieronder zie je een demo van dit systeem:
Inspiratie
Om dit artikel af te sluiten nog 2 video’s met voorbeelden van hoe mooi wegen op de modelspoorbaan uit kunnen pakken:
Super verhaal was hier net mee bezig.
ben mij nog erg aan het inlezen hoe ik het wil maken en met welk systeem (waarschijnlijk DC-Car icm faller car systeem)
tips zijn altijd welkom.
Ernstig leuk artikel
Maakt de baan alleen maar levendiger en aansprekender .
Hoi Koen èn andere lezers,
Heb 2 auto’s en 1 vrachtwagen. Van de eerste generatie.
Schitterend systeem, prima kwaliteit materiaal.
Daarmee bedoel ik ook de accu, als je je spoorbaan afbreekt en je auto’s opgeladen opruimt in hun doosje, kan je erop rekenen dat ze het na 5 jaar nog doen, zonder tussentijds op te moeten laden.
Pluim voor Faller.
Nu weet ik niet of dat ook kan met nieuwere auto’s.
In m’n baan die ik nu aan het ontwerpen ben komt weer een Faller Car System.
Maar je verhaal is goed overgekomen.
Groeten Richard
intresant hoor
De landschappen/steden waren aardig om te zien.
Grappig om het verkeer zo abrupt te zien stoppen en optrekken en ook de roekeloze snelheid…vooral in de bochten. Gelukkig zat ik er niet in. Ik heb geen verkeer op de baan, heeft ook mijn interesse niet. Het “prutsen” om iets rijdend te krijgen en het zelf maken van b.v (elek)wissels vind ik leuk (ook de spoeltjes wikkel ik zelf) en een uitdaging.
Scenery staat bij mij op een laag pitje. Kortom ik heb een “spaghetti-baan” waar ik veel lol aan beleef’ maar wat voor een echte fanatieke spoorbouwer een ramp is. Vriendelijke groeten Fred
Ziet er wederom goed uit Koen!
Ik overweeg dit ook te kopen met de losse rijgdraad, maar is dit toepasbaar voor een module baan? Of heb je hier geen ervaring mee?
Gr.
Mark
Nu nog voor spoor Z
Hoi Koen.
Ik ben al een paar jaar bezig met het Car Systeem voldens de bekende rijdraad methode en dat bevald mij prima ook bouw ik mijn eigen auto”s.
In de filmpjes staan ook hele leuke momenten die ik nog kan realiseren in mijn eigen baan.
Bij ons op de club ben ik bezig om het toe te pssen in de module bakken wat erg goed te doen is er ligt nu ongeveer 20 meter rijdraad met de nodige stopspoelen en splitsingen.
Ga door zo met de tips.
De vraag is:
Heeft Faller ook een autobaan voor spoor N.
Bedankt alvast
Hans
hallo ik heb ook iets gezien van tomtec is dat wat bij jou weten ?
Mooi systeem dat moderne Faller. Gelet op alles wat ik al heb, Marklin analoog en het originele oude Faller systeem, waar ik heel veel van heb, voor mij niet van toepassing. Het oude Faller had, in combinatie met Aurora, en nog vele andere merken, vrachtwagens met licht en zelfs een brandweer auto met licht en bel. Er waren ook kruispunten Marklin / Faller dus mogelijkheden te over. Moderne systeem is natuurlijk mooier, alles mooi vlak etc. Maar je kunt niet alles hebben. Ik hou mij dus voorlopig maar bij het oude systeem.
uitstekend artikel en fraaie video’s, ga hier echt iets mee doen, dank je!
Een erg leuk systeem. Waaerschijnlijk ga ik hier ook mee werken. Voorlopig echter heeft de trein mijn prioriteit. Bij het aanbrengen van de scenery ga ik in iedergeval wel iets met de magneetband in de wegen doen.
Een leuk artiekel. Ik wist vaag dat er zoiets bestond je kan er ook zonder treinbaan iets leuks van maken.
Het is gaaf als je weet u het werk ik heb het hamburg gezien ik vond het vantasties gr jan
Heel mooi verhaal en systeem Ik heb mijn marklin baan bijna klaar 1×8 meter en wil een exstra tram en een auto systeem door het stadje laten rijden ik denk dat ik een gedeelte Faller en een gedeelte zelf maak.
Dit artikkel geeft weer nieuwe ideen
Groet Jannes
Heel interessant verhaal, ik ben er toevallig mee bezig maar ik wist nog niet precies hoe ik het zou gaan doen. Ik heb er hierdoor wel meer inzicht in gekregen, bedankt hier voor.
Zeer nuttige informatie. Bedankt
Bedankt Koen
Weer wat om over na te denken.
leuke aanvulling van het spoor. wat zijn de kosten van faller car systemen?
Groet en succes Ron
Dit is super. Heel realistisch. De verlichting in en op de auto’s is magnifiek. En de wegligging niet te vergeten!!!
Jammer dat je door wordt verwezen naar CONRAD
hoi bedankt, dit is zeker nuttig, ben ook aan het tobbe geweest
met te krappe bochten, en het laten stoppen op stopplaatsen
leuk te lezen wat er nog meer mogelijk is met de rijbaan
groeten Arie
Precies wat ik zocht, wil op mijn modelbaan ook een stukje Faller Car System inpassen, komt mooi op tijd.
Hallo Koen,
grappig dat er al zoveel mogelijk is op het gebied van auto’s.
Leuk om dat op de filmpjes te zien.
leuke filmpjes maar wat kost het grapje.
Autobaan , treinen, landschap, kortom alles, is zo perfect gemaakt, dat ik denk, dat lukt mij toch nooit, dus ik begin er ook maar niet aan.
Beste Koen,
Super vooral de video van DC-Cars, ben met een nieuw ontwerp bezig voor een baan, maar dit wordt hier zeker bijgevoegd.
Ik ben je ook dankbaar voor alle artikelen van de laatste tijd.
Stefan
Hahaha, het is toch net echt. Gaaf.
Goed en duidelijk verhaal Koen. Bedankt.
Ik heb wel eens gedacht om ook wat
met dit sysyteem te gaan doen.
Na zo’n duidelijk verhaal zeker wat wijzer geworden!!
Groet uit het oosten
PRACHTIG ARTIKEL. ALLEEN VRAAG IK MIJ AF WAAR JE DIT KAN VERKRIJGEN? MVG
Een goed artikel ! Duidelijk en leerzaam .
Het wordt steeds echter ! Koen , bedankt .
Krijn Vis – Gouderak
Koen
Weer eens prachtige video’s. Bedankt
gaaf hoor
bedankt
Lijkt me wel nuttig.
Nog weinig informatief omdat het ook redelijk ingewikkeld lijkt.
Ik overwqeeg ook een deel van een ams of fcs in mijn baan te bouwen voor de levende omgeving.
Koen,
Héél goed artikel en zeker leuke filmpjes.
Zelf ben al 5 maand aan het wachten op mijn FCS 1620005 (pff)
Toch een vraagje. Weet jij soms wat het maximale stijgingspercentage mag zijn voor het busje? Ben van plan deze de bergen in te sturen, alvast bedankt.
Thierry
sorry maar ik heb een nieuw e mail adres schiet mooi op met mij faller baan groeten henk
Ik ben er ook mee bezig maar dan in N-spoor, heb een begin set gekocht na drie keer slikken van de prijs.
Wat ik echter belachelijk vind is dat een extra auto kopen net zo duur is als een complete begin set! Plus dat het aanbod van auto’s ook maar heel beperkt is in schaal 1:160. Ik ga er wel mee door maar maak mijn auto’s nu zelf met losse onderdelen dan kan je zelf uitmaken wat je wil laten rijden en het is een stuk goedkoper. De aandrijving en de stuurinrichting koop ik van Faller maar de accu’s en alle andere onderdeeltjes koop ik los in de elektronica winkel dat is VEEL goedkoper. Zo’n set met GPS besturing zoals in het filmpje te zien is ben je als het een beetje mee zit bijna 1000 euro kwijt, dat zijn prijzen die ik en vele andere toch echt wel belachelijk hoog vindt.
Iemand ervaring met goedkope alternatieve dan FCS. En evt ook voorbeelden. Ik denk aan goedkoop autotjes motortje erin magneetje eronder alleen stuurtje is probleem. Iemand al ervaring.