Faller Car System voorbeeld

Op een realistische modelspoorbaan horen niet alleen modeltreinen thuis, maar ook modelauto’s. En om het nog realistischer te maken, rijden deze auto’s ook nog eens rond.
In dit artikel gaan we kijken naar het meest populaire systeem om auto’s op de modelspoorbaan te laten rijden: het Faller Car System (en natuurlijk bekijken we ook alternatieven).

Hoe werkt het Faller Car System:

In de basis werkt het Faller Car System vrij simpel: een verborgen (rij)draad bevindt zich onder het wegdek, de modelauto(‘s) op het wegdek bevatten een magneet die de route van het rijdraad vervolgens volgt. De modelautotjes ontvangen geen stroom van het rijdraad, maar bevatten een accu of batterijen die een electromotortje van stroom voorzien, ook bevatten de autotjes anders dan stilstaande modelauto’s een sturende vooras.

In de basis volgen de modelvoertuigen dus een vaste route, dit valt uit te breiden met bijvoorbeeld bushalte’s, benzinestation’s, kruisingen enzovoorts. Door op sommige voertuigen een extra magneetje te monteren wordt dan bij bijvoorbeeld een bushalte een schakelaar omgezet waardoor het voortuig naar de bushalte geleid wordt. Door het gebruik van sensoren, contacten en schakelingen zijn er veel mogelijkheden binnen het systeem.

Een faller car system aanleggen

Het aanleggen van een faller car system kun je net als het aanleggen van een modelspoorbaan zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt. Zo zijn er kant en klare wegen secties te krijgen waarin het rijdraad reeds aanwezig is, met deze stukken kun je een mooi traject maken zonder al te veel te hoeven zagen en frezen. Heb je wensen die niet te realiseren zijn met standaard secties, of wil je meer ontwerp vrijheid dan kun je zelf een gleuf vrezen, waar je vervolgens het rijdraad in aanbrengt, dit kan met een speciale frees die Faller zelf verkoopt, of je kunt dit zelf doen door bijvoorbeeld een V te snijden met een stanleymes. Vervolgens smeer je het geheel dicht en glad met een vulmiddel.

Nu de techniek op zijn plek is kun je het wegdek opschuren en voorzien van een lik verf zodat het er uit gaat zien als een echte asfalt weg, of met wat andere technieken als een zand of kaseien weg.

Hou er rekening mee dat de 2 breedste voertuigen naast elkaar over de weg moeten kunnen en ook door bijvoorbeeld een tunnelportalen kunnen rijden. Het beste is uiteraard om al in de ontwerpfase van de modelspoorbaan rekening te houden de aan te leggen wegen.

Het Faller car system uitbreiden

Zo als je hebt kunnen lezen is er in de basis veel mogelijk, bushalte’s, spoorwegovergangen en stoplichten zijn allemaal mogelijk en kant en klaar te koop. Wat veel modelspoorbouwers echter ook willen is verlichting van de auto’s en realistisch optrekken en afremmen van de auto’s.

Hoewel Faller hier de laatste tijd zelf ook oplossingen voor heeft zijn enkele alternatieven populairder (omdat deze al langer eerder genoemde functionaliteiten aan het systeem toevoegden).

dinamo/mcc voorbeeld afbeelding

Dinamo/MCC
Dit systeem breid het Faller Car System uit door 2 extra (koper)draden onder het wegdek aan te brengen die vanaf een centrale (computer) commando’s rond zend. Net als bij het digitale rijden met modeltreinen bevatten de auto’s decoders die commando’s van de centrale omzetten in acties als het rijden van een bepaalde snelheid, richting aangeven, lichten aan of uit enzovoorts.

Het aansturen / automatiseren via de computer gaat redelijk hetzelfde als bij digitaal modelspoor (terugmelding / blokken) en kan gedaan worden met Rocrail of Koploper.

Meer informatie over: Dinamo/MCC

DC-Car
Dit systeem lijkt op het Dinamo/MCC systeem aangezien het ook gebruik maakt van decoders welke de rijsnelheid, verlichting en andere functies aansturen. Echter ontvangen de auto’s/decoders de commando’s op een andere manier: namelijk door infrarood signalen. Dit heeft als voordeel dat een bestaand systeem zonder al te veel aanpassingen al uitgebreid kan worden.

De commando’s zijn standaard DCC protocol waardoor het ook mogelijk is om de decoders te programmeren en aan te sturen met een DCC-Centrale uitgebreid met infrarood leds.

Infracar
Hoewel infracar de eerste was met een infrarood systeem is DC-Car populairder, verder werkt Infracar grotendeels hetzelfde. Doordat dat het computersturings protocol van Infracar opensource was wordt dit ook gebruikt door DC-Car en zijn beide systemen deels uitwisselbaar.

Alternatieven voor Faller Car System:
Hoewel het Faller systeem de marktleider is op het gebied van auto systemen voor de modelbaan is er nog een alternatief genaamd Mader Magnet Truck.

Het grootste verschil tussen de twee systemen is dat Mader Magnet Truck gebruik maakt van een magneetstrook i.p.v. een draad. Het voordeel hiervan is dat grotere voertuigen als bussen en vrachtwagens minder problemen vertonen in krappere bochten. Een ander voordeel van deze magneetstrook is dat er twee rijsnelheden mogelijk zijn (d.m.v. de sterkte van het magnetische veld)

Een mogelijkheid is ook om magneetstroken te gebruiken i.c.m. Met het faller car system, als je problemen ervaart met krappe bochten is dit iets om te overwegen.

De toekomst ?

Het nieuwste systeem is door G.P.S. Gestuurde auto’s op de modelspoorbaan hieronder zie je een demo van dit systeem:

Inspiratie

Om dit artikel af te sluiten nog 2 video’s met voorbeelden van hoe mooi wegen op de modelspoorbaan uit kunnen pakken: