Sommige modelspoorders vinden het leuk wanneer er bij het spelen met treinen, trams en auto’s op de modelbaan min of meer authentieke geluiden hoorbaar zijn. Een tram die door de boog “giert”, een stoomlok die optrekt of fluitend langs een overweg gaat. Of het geluid van een klaterende fontein of waterval…, een langskomende politiewagen met drietonige hoorn….

Eenvoudige oplossing en goedkope oplossing

Voor sommige geluiden hebben de fabrikanten van modeltreinen en modelauto’s zelf een oplossing bedacht. Wie digitaal rijdt, kan heel veel geluiden ‘mee krijgen’ via de decoder in de lok, treinstel of auto. Ook kun je voor bepaalde analoge uitvoeringen (voor de lok) rookgeneratoren en stoomtreingeluid-elektronica kopen. Daarnaast kun je allerlei geluiden zelf vastleggen op de computer (onder andere te vinden op You Tube) en die geluiden via Bluetooth laten horen over een kleine op batterijen werkende (of via een USB-kabeltje verbonden) speaker, die je onder de baantafel monteert. Bijvoorbeeld de Salora-speaker (12,50 bij BCC) waarmee je alle geluiden vanaf de computer kunt afspelen. Ook die klaterende waterval die je gevonden hebt op You Tube….

Welke oplossingen heb jij hier voor bedacht?

Als je dit artikel nuttig vond laat dan even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen/liken via de sociale kanalen (facebook, google+ enzovoorts)