Gras is een element dat in zo goed als elke modelspoorbaan voor komt (zelfs op zwaar industrieële terreinen groeit hier en daar toch een plukje gras). Het realistisch modelleren van gras is dan ook een van de belangrijkste stappen in het maken van realistische scenery. Gras is de meest voorkomende vegetatie rond het spoor en is dankzij het grote aanbod aan materialen zeer realistisch na te bootsen op de modelspoorbaan. Laten we allereerst naar een foto van het grootbedrijf kijken om te zien wat er opvalt aan het gras.

grootbedrijf modelspoor gras

Allereerst zul je zien dat het gras er niet uniform uitziet, maar verschillende hoogte’s, kleuren en concentraties heeft. Daarnaast zie je ook dat er gaten en hoopjes in het veld zitten en er langs de rand bloemetjes zijn en er in deze specifieke foto ook keien in liggen.

Om dit realistisch na te bootsen zijn er dus verschillende soorten materialen nodig, gras van verschillende hoogtes en kleuren en materialen die gebruikt kunnen worden voor de overige vegetatie zo als loof en vlokmateriaal.

Het creëren van een realistisch veld / begroeid gebied kun je het beste doen in de volgende stappen:

Stap 1. Verf de ondergrond, in de meeste gevallen zal de ondergrond van gips, papier of ander materiaal zijn dat niet een realistische ondergrond kleur heeft, daarom is het van belang deze te verven in een realistisch kleur, anders zal bijvoorbeeld het wit van het gips door het gras heen schijnen. Het beste kun je hier groen of bruin voor kiezen, belangrijk is om niet te donker te gaan met de ondergrondskleur aangezien dit de hele baan donker zal maken. Een veel gemaakte fout is de ondergrond donkerbruin te maken in de veronderstelling dat dit in de natuur ook zo is, alleen wordt er feitelijk vergeten dat onder invloed van het zonlicht de bodem op een foto een veel lichtere kleur heeft, en je daarom voor een zo realistisch mogelijk effect een lichtere kleur dient te gebruiken. Test eventueel verschillende kleuren uit voordat je op de baan begint, aangezien je dit niet meer zo makkelijk kunt corrigeren als het gras aangebracht is.

Stap 2. Als de verf redelijk droog is, gaan we houtlijm aanbrengen. Eventueel kun je de verf ook mengen met houtlijm echter droogt de lijm dan wel sneller uit. Om uitdroging van de lijm tegen te gaan kun je het bespuiten met een plantenspuit. Breng met een kwast een goede dikke laag lijm.

Stap 3. Als de lijm eenmaal aangebracht is, is het tijd om het gras aan te brengen voordat de lijm uitdroogt! Het gras breng je in verschillende lagen aan, allereerst strooi je om “gaten” in het gras te creëren willekeurig wat “groundcover” en vlokmateriaal om vegetatie na te bootsen. Breng vervolgens het gras in willekeurige volgorde aan, bijvoorbeeld eerst wat lichter lang gras op verschillende plekken, vervolgens wat korter donkerder gras enzovoorts. Door hiermee te varieeëren boots je de natuurlijke variatie in gras soorten na. Van essentieel belang is dat het gras aangebracht wordt met een Noch Gras master of soortgelijk apparaat, door de grasvezels en de lijm positief en negatief te laden zorg je ervoor dat de grassprieten omhoog komen te staan, zo als in het echt. Alternatieve manieren zo als vrijven met een ballon of panty werken slecht en zorgen ervoor dat het groot op de lijm komt te liggen wat absoluut niet realistisch oogt. Voor de relatief kleine investering krijg je enorm veel voldoening in het eindresultaat terug! Als een gras master je toch te veel kost kun je er altijd zelf een maken, zie ook dit filmpje van Olaf.

modeltreinen gras berm

Stap 4. Na dat de lijm gedroogd is (het beste een dagje laten drogen) is het tijd om het overtollig gras weg te halen, dit kun je het beste doen door een panty over de mond van een stofzuiger te doen en vervolgens met de stofzuigen over het gras heen te gaan (zodat je de grasvezels op kunt vangen en als nog kunt gebruiken).

Stap 5. Nu je een basislaag gras hebt is het tijd om te gaan verwilderen, dit doe je door een laag spuitlijm of haarlak over gras heen te spuiten en vervolgens strooimateriaal aan te brengen, ook kun je nog een laag gras aanbrengen om een wat het gras een meer wilde look te geven. Vervolgens kun je met een houtlijm struiken, bloemen en andere grotere planten aanbrengen.

modelspoor scenery bloemen