Gras is een element dat in zo goed als elke modelspoorbaan voor komt (zelfs op zwaar industrieële terreinen groeit hier en daar toch een plukje gras). Het realistisch modelleren van gras is dan ook een van de belangrijkste stappen in het maken van realistische scenery. Gras is de meest voorkomende vegetatie rond het spoor en is dankzij het grote aanbod aan materialen zeer realistisch na te bootsen op de modelspoorbaan. Laten we allereerst naar een foto van het grootbedrijf kijken om te zien wat er opvalt aan het gras.
Allereerst zul je zien dat het gras er niet uniform uitziet, maar verschillende hoogte’s, kleuren en concentraties heeft. Daarnaast zie je ook dat er gaten en hoopjes in het veld zitten en er langs de rand bloemetjes zijn en er in deze specifieke foto ook keien in liggen.
Om dit realistisch na te bootsen zijn er dus verschillende soorten materialen nodig, gras van verschillende hoogtes en kleuren en materialen die gebruikt kunnen worden voor de overige vegetatie zo als loof en vlokmateriaal.
Het creëren van een realistisch veld / begroeid gebied kun je het beste doen in de volgende stappen:
Stap 1. Verf de ondergrond, in de meeste gevallen zal de ondergrond van gips, papier of ander materiaal zijn dat niet een realistische ondergrond kleur heeft, daarom is het van belang deze te verven in een realistisch kleur, anders zal bijvoorbeeld het wit van het gips door het gras heen schijnen. Het beste kun je hier groen of bruin voor kiezen, belangrijk is om niet te donker te gaan met de ondergrondskleur aangezien dit de hele baan donker zal maken. Een veel gemaakte fout is de ondergrond donkerbruin te maken in de veronderstelling dat dit in de natuur ook zo is, alleen wordt er feitelijk vergeten dat onder invloed van het zonlicht de bodem op een foto een veel lichtere kleur heeft, en je daarom voor een zo realistisch mogelijk effect een lichtere kleur dient te gebruiken. Test eventueel verschillende kleuren uit voordat je op de baan begint, aangezien je dit niet meer zo makkelijk kunt corrigeren als het gras aangebracht is.
Stap 2. Als de verf redelijk droog is, gaan we houtlijm aanbrengen. Eventueel kun je de verf ook mengen met houtlijm echter droogt de lijm dan wel sneller uit. Om uitdroging van de lijm tegen te gaan kun je het bespuiten met een plantenspuit. Breng met een kwast een goede dikke laag lijm.
Stap 3. Als de lijm eenmaal aangebracht is, is het tijd om het gras aan te brengen voordat de lijm uitdroogt! Het gras breng je in verschillende lagen aan, allereerst strooi je om “gaten” in het gras te creëren willekeurig wat “groundcover” en vlokmateriaal om vegetatie na te bootsen. Breng vervolgens het gras in willekeurige volgorde aan, bijvoorbeeld eerst wat lichter lang gras op verschillende plekken, vervolgens wat korter donkerder gras enzovoorts. Door hiermee te varieeëren boots je de natuurlijke variatie in gras soorten na. Van essentieel belang is dat het gras aangebracht wordt met een Noch Gras master of soortgelijk apparaat, door de grasvezels en de lijm positief en negatief te laden zorg je ervoor dat de grassprieten omhoog komen te staan, zo als in het echt. Alternatieve manieren zo als vrijven met een ballon of panty werken slecht en zorgen ervoor dat het groot op de lijm komt te liggen wat absoluut niet realistisch oogt. Voor de relatief kleine investering krijg je enorm veel voldoening in het eindresultaat terug! Als een gras master je toch te veel kost kun je er altijd zelf een maken, zie ook dit filmpje van Olaf.
Stap 4. Na dat de lijm gedroogd is (het beste een dagje laten drogen) is het tijd om het overtollig gras weg te halen, dit kun je het beste doen door een panty over de mond van een stofzuiger te doen en vervolgens met de stofzuigen over het gras heen te gaan (zodat je de grasvezels op kunt vangen en als nog kunt gebruiken).
Stap 5. Nu je een basislaag gras hebt is het tijd om te gaan verwilderen, dit doe je door een laag spuitlijm of haarlak over gras heen te spuiten en vervolgens strooimateriaal aan te brengen, ook kun je nog een laag gras aanbrengen om een wat het gras een meer wilde look te geven. Vervolgens kun je met een houtlijm struiken, bloemen en andere grotere planten aanbrengen.
Hoewel ik mijn baan nog niet opnieuw op heb kunnen bouwen door diverse oorzaken lees ik je artikelen met aandacht en sla ik ze daarna op in de verwachting dat ik daar gebruik van kan gaan maken zodra ik er daadwerkelijk mee aan het werk te gaan. Dit artikel bevat zo’n onderwerp dat ik dan beslist zal gebruiken. Dank er voor dus!
Hallo,
Ik moet dan nog wel van scratch beginnen maar elke info is nuttig.
Mans
Komt op tijd, want ik zat er net over na te denken.
Bedankt Koen
Gr.Cees
Hoi Koen,
Je artikelen zijn een welkome aanvulling hij het bouwen van mijn treinbaan. Dit weekend de treintafel opgebouwd. Het leuke werk kan nu beginnen.
Ook voor mij komt deze nieuwsbrief juist op tijd. Ik ga zelf een apparaat maken van een vliegenmepper en een thee zeefje om statisch
gras te krijgen.
Toppertje ga ik zeer ook maken heb toevallig een stukkende liggen en hopelijk krijgen we ook nog een paar leuke tips over stroomaanleg van huisjes en straatverlichting op aparte trafo
ga zo door op de baan ziet er toppie uit wilde al ver was
Alweer bedankt en ben blij dat jullie weer terug zijn met de tips kan niet wachten
Een heel goed verhaal. Dank je.
Duidelijke tips was er al over na aan het denken….gezien het feit mijn vader het vroeger gewoon strooide en ik zelf hou van realistisch dus hiervóór mijn dank..
Weer een paar geweldige praktische tips. Fijn ook dat je een aantal alternatieven en video-opnamen hebt ophef bloghebt opgenomen. Bedankt Koen.
beste Koen
het is goed om te weten dat je weer terug bent van vakantie
en ons weer gaat verblijden met deze leerzame stukjes
bedankt
Stef
Ben eigenlijk pas voor de eerste keer bezig om een volle baan in elkaar te zetten. zin de tussentijd ben ik aan het experimenteren met boompjes, struikjes en ook gras e.d.
Ondanks dat ik voor mij een redelijke realistische scenery heb gecreëerd met een park (Een boom is voor mij een boom en een struik is een struik zal ik maar zeggen, kijk eens op facebook als het je leuk lijkt) blijf ik vol interresse je berichten volgen. Elke tip is meegenomen toch?
Echt spuer en ik ben benieuwd naar je volgende onderwerp!
Groetjes,
Ad
Verhaal nog niet gelezen. Wel opgeslagen voor de komende maanden
Dank je wel Koen, voor je foto’s en uitleg.
Zo leren we er weer iets bij.
bedankt Koen, weer als van ouds!
Als ik mijn baan weer ga opbouwen zal ik zeker van deze techniek gebruik maken
Nuttig artikel. Bedankt. Groet, Petcas.
dit was een goed artikel, dank voor de tips!
goede adviezen, dank je wel
de artikelen van jou zijn altijd nuttig schitterende ideeen
ga zo door goed voor de gevorderden ook.dank je wel.
Gaaf artikel! Ik ben aan de voorbereiding van een nieuwe baan bezig en dit komt uitstekend van pas. Hartelijk dank!
Geweldig. Precies wat ik nodig heb. Sta aan het begin om copleet opnieuw te beginnen met een modelbaan H0 Märklin. De winter komt er aan en ben met pensioen. Dus tijd zat.
Ik ben ook pas gepensioneerd en wil me opnieuw met deze schitterende hobby gaan bezighouden. De realistische imitatie van landschappelijke begroeiing maakt een modelbaan veel aantrekkelijker, dus je artikel kwam op het juiste moment! Bedankt! (Ook voor het toezenden van al je vorige interessante stukjes!)
nuttig en leerzaam
daar ga ik iets mee doen
Bedankt voor de nuttige tips, we kunnen weer verder met het landschap
Ik ben juist begonnen met een gebergte in z spoor dus het komt goed uit gr
Dit is een nuttig verhaal de meeste zaken zijn wel bekent,maar in de herhaling van hoe het moet zit de kracht bedankt Tjerk
ik vind dit zeer goed gelijkend,aant daar hebben de bouwers wat
aan.ga zo door bedankt kerel.
exodus9