Voor elke modelspoorbouwer is de definitie van realisme anders, voor de een betekend dit dat de scenery er levensecht uit moet zien, terwijl voor een ander juist de operatie van treinen realistisch moet zijn. Maar voor een groeiende groep hobbyisten is het ook belangrijk dat de geluiden van de modeltreinen realistisch zijn.

Geluid is niet nieuw in modelspoor, door de jaren heen zijn er een variatie aan systemen geweest waarmee dit mogelijk was. Maar de heden daagse Digitale Sound Decoders bieden een hele nieuwe dimensie van geluid op de modelspoorbaan.

In onderstaande video kun je zien wat er zo al mogelijk is met sound-decoders:

Soorten Sound-decoders

Net zo als er allerlei soorten “normale” decoders zijn zijn er ook verschillende soorten sound-decoders. Het belangrijkste verschil is of de decoder van de trein en de sound-decoder samen een decoder vormen of dat er een losse sound-decoder is. Daarnaast bestaan verschillen vooral uit het aantal geluiden en de mogelijkheden om deze aan te passen.

De geluiden

Sommige sound-decoders bevatten enkel geluiden voor bijvoorbeeld de stoomfluit, terwijl andere complete rij-geluiden, compressor en andere geluiden kunnen nabootsen. Deze geluiden woorden doorgaans opgenomen in het grootbedrijf, bijvoorbeeld bij een treinen museum waar oudere modeltreinen nog operationeel zijn. Vaak vormt de aandrijving de grootste uitdaging, deze namelijk synchroon lopen met de snelheid van de trein.

Nadat de geluiden opgenomen zijn, worden deze omgezet naar een formaat waarbij deze op het gehuen van de Sound Decoder opgeslagen kunnen worden (het ROM, Read Only Memory). Als de geluiden eenmaal opgeslagen zijn in het geheugen van de decoder worden deze afgespeeld, dit kan of automatisch gebeuren of door het indrukken van functie knoppen op bijvoorbeeld de digitale centrale.

Sound decoder instellen

Net zo als bij een “normale” decoder zijn bij een sound-decoder de instellingen te beheren via zogenaamde Configuration Variables (CV’s) dit kan variëren van het volume van het geluid tot keuze van welk geluid er wanneer afgespeeld moet worden.

sounddecoder_speaker_locomotief

Het installeren van sound decoders kan een fluitje van een cent zijn (zeker in grotere schalen) maar kan ook betekenen dat je de oude decoder moet verwijderen, plaats voor de speaker maken enzovoorts.

In de nieuwste generatie loc’s zit vaak al een stekker voor het aansluiten van de sound-decoder, en wordt het dus steeds makkelijker om zelf dit klusje te klaren. Vooral het installeren van de speaker(s) vormt een uitdaging omdat deze de uiteindelijke geluidskwaliteit bepalen.