Central station van Märklin

Nieuwste central station van Märklin

In 1984 introduceerde Märklin voor het eerst hun digitale systeem: Märklin digitaal, het protocol dat gebruikt werd was door Motorola ontwikkeld, daarom wordt er ook vaak gesproken over het Märklin Motorola protocol. Met Märklin digitaal konden 80 locs worden aangestuurd, door middel van 14 rijstappen en 1 logfunctie. Ook konden er nog 256 met decoder uitgevoerde accessoires worden aangestuurd.

Märklin digitaalIn 1994 kwam er nog een update van het systeem waarbij er 27 rijstappen kwamen en 4 logfuncties.

In 2004 kwam Marklin echter met een compleet nieuw Protocol, het door ESU ontwikkeld “mix” protocol, hiermee konden 16.384 locs of accessoires worden aangestuurd door middel van 128 rijstappen. Vooral centraal station van Märklin is een grote verbetering t.o.v. het oude systemen, de huidige generatie centraal station is zelfs voorzien van een touchscreen, waar zowel de locs, functies en accessoires mee bediend kunnen worden.

Kiezen voor Märklin digitaal

Wie kiest voor Märklin digitaal, beperkt zichzelf tot op zekere hoogte, omdat het protocol t.o.v. DCC niet uitwisselbaar is met andere merken (behalve ESU, die ook het mfx protocol gebruiken). Daarbij moet wel gezegd worden dat met de nieuwste generatie Central Sation ook DCC locs aangestuurd kunnen worden.