Een lezer vroeg mij of Minitrix wel gebruikt kon worden op andere N-spoormodelbanen. Immers, Minitrix is een Märklin-dochter en Märklin staat bekend als drierail-wisselstroom producent. Maar dit geldt alleen voor de H0-baan.

Märklin kocht destijds de Trix-productie op en daarmee ook Minitrix. Maar Minitrix is net als alle andere N-spoor artikelen gelijkstroom. Voor zover ik weet, maakt Märklin-zelf geen N-spoor artikelen.

Dat wordt door Trix gedaan die in H0 onder de naam Trix International al een tweerail-gelijkstroom systeem (uitwisselbaar met Fleischmann, Roco, Piko en alle anderen in H0) uitbracht en onder de naam Minitrix dus het tweerail-gelijkstroom systeem in N-schaal.

Je kunt probleemloos en zonder kortsluiting alle N-spoor locomotieven, rijtuigen en goederenwagons van alle merken op een N-spoorbaan inzetten. Denk er alleen aan dat je géén keerlus kunt toepassen zonder anti-kortsluit maatregelen. Dat is de enige beperking bij een gelijkstroombaan. Ik beschrijf dat trouwens in mijn nieuwe boek, zoals je vermoedelijk wel weet. In H0 kun je géén Märklin rijtuigen of goederenwagons op een gelijkstroombaan inzetten.

De wielen van de Märklin wagens zijn namelijk niet onderling geïsoleerd en dat levert dus wél kortsluiting op. Omgekeerd is wel mogelijk (gelijkstroom wagens op een Märklin H0 baan).