Er zijn verschillende manieren om bomen te maken voor de modelspoorbaan. De twee meest bekende zijn de koperdraad methode (waarvoor je niet veel gereedschap nodig hebt, namelijk koperdraad of ijzerdraad, wat niet al te duur hoeft te zijn!) en de ’touw in elkaar draai methode’.

Materiaal voor het maken van modelspoor bomen

Het maken van het eerste type bomen begint natuurlijk met koperdraad of ijzerdraad. Het moet dun genoeg zijn om het gemakkelijk te buigen maar dik (dus sterk) genoeg zijn om zijn vorm te laten behouden.

Perfect voor het maken van modelspoor bomen zijn oude elektronica kabels. Na het buitenste plastic weg te strippen, houd je een ingevlochten koperdraad over. Vervolgens kun je deze ontvlechten, waardoor je gemakkelijk vertakkingen kunt maken. Overigens zijn sommige binnenste elektronica kabels voorzien van een dun laagje plastic. Het is aan te raden dit even weg te branden met een aansteker, zodat het later geen probleem vormt met solderen of verven.

Het aantal vertakkingen dat je gaat maken, is natuurlijk afhankelijk van het type boom dat je gaat maken. Sommige type bomen kun je uit een ingevlochten kabel maken maar bij andere bomen zul je losse vertakkingen moeten maken, die je vervolgens aan de stam vast soldeert.

Bij het maken van de vertakkingen is het belangrijk om zoveel mogelijk niet symmetrisch te werken, aangezien bomen in de natuur ook  niet symmetrisch groeien.

Knip een stuk elektronica kabel af van minimaal 6 cm (spoor N) of minimaal 12 cm (H0). Hou voor de stam ongeveer 2 cm (N) of 4 cm (H0) intact. Daarboven ga je de uit elkaar getrokken draden vorm geven (een ronde kruin, een wat spits toelopende kruin, ietwat scheef geroeide kruin vanwege de heersende windrichting, etc). Wil je de kruin kaal houden (herfst/winter landschap), verf dan nu de draden bruin en gebruik hiervoor ‘dikke’ verf, zodat je echte takken nabootst.

Ga je een lente of zomerlandschap maken, breng dan op de takken bladeren aan, zoals ik hierna beschrijf.  modelspoor bomen maken

Baan op foto gebouwd door Martin Welberg

Boomschors aanbrengen

Je kunt de nog kale metalen boom voorzien van boomschors. Dit doe je door een mengsel te maken van gips, witte lijm, water een een beetje acrylverf voor de kleur. Breng dit mengsel aan om de stam van de boom, zo nodig in meerdere lagen zodat het niet druipt en je een mooi egale verdeling hebt. Natuurlijk kun je het materiaal op bepaalde plekken dikker aanbrengen als knoesten of bochels

Zolang het mengsel nog niet volledig droog is, kun je met een satéprikker of iets dergelijks structuur aanbrengen in de schors. Om gebarsten schors te creëeren, breng je twee lagen van het boomschors mengel aan Daarbij wordt de tweede laag met een donkerder verf gemengd. Vervolgens kun je openingen maken in de tweede laag, waardoor de onderliggende lichter gekleurde laag zichtbaar wordt.

Wanneer het mengsel uiteindelijk gedroogd is, kun je met schuurpapier de structuur wat groffer en daardoor natuurlijker maken. Uiteraard kun je variëren met de korrel van het schuurpapier voor verschillende effecten. Voor veel boomsoorten is het aan te raden om als laatste laag met een lichtgrijze kleur highlights aan te brengen. Dit doe je door het penseel volledig droog te maken en vervolgens lichtjes langs de boom te gaan Het zorgt voor een natuurlijk effect.

boomschors / bladeren modelspoor bomen

Baan op foto gebouwd door Martin Welberg

Bladeren aanbrengen

Wanneer de stam gereed is, wordt het tijd om de boom van bladeren te voorzien. bladmateriaal voor specifieke boomtypes te koop! Koop bijvoorbeeld een zakje IJslands mos en breng dit in plukjes aan. Het is verkrijgbaar in de spoorwegmodelbouw hobbywinkel in verschillende kleuren. Je kunt ook plukken grove watten in waterverf dompelen en dan op de takken lijmen. Daarnaast zijn er zakjes ‘bladmateriaal’ verkijgbaar (bijvoorbeeld van Woodland Scenics). Het aanbrengen hiervan is simpel. Voorzie de vertakkingen van lijm en strooi het bladmateriaal van bovenaf over de boom heen.

Doseer bij deze strooimethode de lijm op basis van hoeveel blad je op een bepaalde plek wilt hebben. Kijk hierbij vooral naar bomen in de natuur en op welke plekken er meer of minder bladeren zijn.

Eventueel kun je als finishing touch de bladeren extra kleuren met een airbrush of spuitbus. Gebruik hiervoor goed verdunde verf en spuit weer van bovenaf om zo bijvoorbeeld een herfst verkleuring te creëren (de zon kleurt de bladeren ook van bovenaf).

Doseer de lijm op basis van hoeveel je blad op een bepaalde plek wilt hebben, kijk hierbij vooral naar bomen in de natuur en op welke plekken er meer of minder bladeren zijn. Eventueel kun je als finishing touch de bladeren ook nog kleuren met een airbrush of spuitbus. Gebruik hiervoor goed verdunde verf en spuit weer van bovenaf om zo bijvoorbeeld een herfst verkleuring te creëren (de zon kleurt de bladeren ook van bovenaf).

De gedraaide touwmethode

Je kunt ook bomen maken van in elkaar gedraaid touw. Gebruik hiervoor sisal of een ander stevig koord. Vaak zijn dit al in elkaar gedraaide strengen, die je dan weer los haalt tot aparte stukken (dun) koord. Neem nu een vrij lange houten lat en schroef aan het ene einde een stevig schroefoog. Zodanig dat die rechtop staat met het oog in de lengterichting van de lat. Voor hoge bomen neem je een lat van circa 30 cm lengte. Voor lagere bomen is een lat van 20 cm of zelfs nog korter geschikt. Plaats nu aan het andere eind ook zo’n schroefoog maar dan met het oog dwars op de lengterichting. Zorg wel voor lange schroefogen (pakweg 10 cm) omdat je brede takken moet kunnen draaien en dus moeten de ogen ‘hoog’ boven de plank staan.

Stap-1 Modelspoor Boom maken

Stap-1 Modelspoor Boom maken

Neem nu een stukje stevig ijzerdraad of koperdraad van ruim drie keer de lengte van je houten lat. Steek het voor de helft door het oog van je in de lengterichting geplaatste schroef aan de ene kant en breng beide draaddelen naar het andere dwars geplaatste oog. Nu buig je van het uiteinde van de twee losse ijzerdraden een slinger, die je voor het oog houdt waardoor jouw beide draden samen komen. Je moet een beetje soepel kunnen slingeren. Natuurlijk kun je ook een kant en klare slinger uit de rommeldoos nemen, die je een keer hebt overgehouden na montage van een zelfbouw kast en daar je beide draden aan vastzetten…

Stap-2 Modelspoor Boom maken

Stap-2 Modelspoor Boom maken

 

Stap-3 Modelspoor Boom maken

Stap-3 Modelspoor Boom maken

Knip nu uit je sisaldraden een groot aantal stukjes van minimaal 5 cm die je tussen de beide stukken ijzerdraad legt, dat je strak gespannen houdt tussen beide oogpunten. Bedenk overigens dat, wanneer je nu gaat slingeren, de ijzerdraden korter worden doordat ze in elkaar gedraaid worden. Zorg dus voor voldoende lange ijzerdraden.

Stap4 Modelspoor Boom maken

Stap-4 Modelspoor Boom maken

Stap-5 Modelspoor Boom maken

Stap-5 Modelspoor Boom maken

 

Het sisal draait met de slingerbeweging mee en vormt nu een soort ronde lange borstel. Met een schaar knip je die borstel in een kegelvorm, zodat je naaldbomen krijgt. Voor de schors kun je de hierboven beschreven methode toepassen en voor het kleuren van de ‘kerstboom’achtige naaldboom kun je acrylverf gebruiken. Wanneer je de hele boom in een glazen pot met verf dompelt, krijg je een mooi ‘dik’ takken effect. Breng na het drogen wat licht bruine stippen aan op de uiteinden van de takken en je imiteert ‘kaarsjes’ (eigenlijk zaadkegels).

Wanneer je in de hobbywinkel naar kant en klaar verkrijgbare naaldbomen kijkt, zul je zien dat die op precies dezelfde manier vervaardigd zijn.

Tot zo ver dit artikel over het maken van bomen voor de modelspoorbaan!

Laat hieronder weten wat je van het artikel vind en toevoegingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.

En ik waardeer het altijd als je dit artikel deelt via sociale kanalen (Facebook, Twitter enzovoort)