Het besturen van een modelspoorbaan met een digitale centrale of analoog met transformators is voor de meeste van ons één van de leukste bezigheden binnen de hobby.
Maar zelfs aan de beste digitale centrale of meest complexe analoge schakelingen heb je niks als de modelspoor elektronica niet goed aangesloten is en je last hebt van storingen of zelfs kortsluiting.
In dit artikel leer je dat basis van de modelspoor elektronica om zo storingen en kortsluiting te voorkomen.
Uiteindelijk is rails van nikkel-zilver niet de beste geleider van elektriciteit… En dan hebben we het nog niet gehad over hoe (slecht) een rail-las de elektriciteit van het ene stuk rails naar de andere overbrengt…
Behalve als je een zeer kleine modelspoorbaan hebt, zul je eigenlijk altijd extra voedingsdraden moeten aanbrengen om de stroom / het digitale signaal goed over de baan te verspreiden.
Ook al levert een digitale centrale of (digitale) booster een stuk meer stroom dan een analoge transformator… Als er tussen de centrale / booster en de rails veel weerstand zit (als gevolg van slechte bedrading) kan er zomaar kortsluiting optreden!
Elektronische aansluitingen op de modelspoorbaan moeten dan ook niet onderschat worden, daarom deze tips om je op weg te helpen:
1. Modelspoor ringleiding
De eerste stap in het verbeteren van de modelspoor elektronica is het aanleggen van ringleiding met meerdere aansluitingen die de rails voorzien van stroom.
Voor de hoofdaders van de ringleiding kun je het beste een draad van 2,5 mm² dik gebruiken. Dit kan installatiedraad zijn dat je overal in huis tegenkomt of gewoon flexibel draad van 2,5mm dik. Dit is over het algemeen voldoende, voor schalen O en groter zul je 4mm dik draad moeten gebruiken.
Voor de voedingsdraden van de ringleiding naar de rails kun je een dunner draad van bijvoorbeeld 0,25 mm² of 0,32 mm² pakken.
Naarmate het spoor verder van de ringleiding af ligt dien je dikker draad te gebruiken.
Voorbeeld van ringleiding uit de cursus digitaal modelspoor.
2. Modelspoor elektronica netjes houden
Vaak valt de bedrijfszekerheid van een modelspoorbaan te voorspellen door simpelweg onder de baan te kijken…
Als de bedrading er uit ziet als spaghetti dan zijn er vaak ook storingen, ziet het er echter netjes uit dan zijn er meestal ook minder storingen en de storingen worden sneller opgelost.
Het overzichtelijk houden van de elektronica begint met het goed documenteren van de bedrading. Maak een diagram van de bedrading en label eventueel ook de draden met hun functie en wees consistent het gebruik van kleuren en documenteer dit ook van te voren!
Enkele hulpmiddelen voor het netjes aanbrengen van bedrading zijn kroonsteentjes, tiewraps, boekbinders (om kabels bij elkaar te houden) en andere hulpmiddelen om kabels georganiseerd te houden. Een handig hulpmiddel is ook de Cablox:
3. Betrouwbare verbindingen
Binnen de elektronica op de modelspoorbaan, vormen de kabelverbindingen het zwakste punt. Als een verbinding niet goed gemaakt is of los raakt, zal de stroom niet doorgegeven worden en zullen alle componenten na deze verbinding minder stroom ontvangen!
Er zijn eigenlijk 2 manieren om een goede verbinding te maken: De eerste is het solderen van de draden en het vervolgens goed afdekken van deze verbinding met een krimpkous of elektriciteitstape. Het solderen van de verbindingen kan echter redelijk wat tijd kosten, vooral als je later de verbindingen los moet solderen als er een iets wijzigt.
Meer tips over solderen kun je in mijn artikel met soldeertips vinden.
De tweede manier voor het maken van betrouwbare verbindingen, is door gebruik te maken van kabelschoentjes. Kabelschoentjes bestaan vaak uit 2 delen die in elkaar schuiven, of met een schroefje of connector te verbinden zijn.
4. Test de modelspoorbaan
Uiteraard is veiligheid belangrijk bij het aansluiten van de elektronica op de modelspoorbaan. Kies daarom voor kortsluitingsbeveiliging en zorg ook dat deze goed werkt. Het komt namelijk wel eens voor dat door te veel weerstand van kabels en rails de kortsluitingsbeveiliging niet goed werkt.
Creëer daarom bewust kortsluiting op verschillende plekken op de baan en kijk of de kortsluitingsbeveiliging de kortsluiting detecteert en ingrijpt. Meten of er te veel weerstand op bijvoorbeeld een voedingsdraad of tussen 2 rails stukken zit, kun je doen door een multimeter op deze 2 plekken aan te sluiten en de weerstand te bekijken, hoe dichte de weerstand bij de 0 hoe beter.
—
Door het beter plannen en iets meer tijd besteden aan de aanleg van de elektronica op de modelspoor, bespaar je jezelf een hoop tijd en gezoek in toekomst. Ik hoop dat deze tips je geholpen hebben om de elektronica op jouw modelspoorbaan te verbeteren.
Laat ook even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen op de sociale kanalen (Facebook, Google+ en Twitter)
Ook hier kunnen wij weer verder mee, zeer interessant; bedankt Koen
Weer prima Koen , mvg Peter
dknoop100@gmail.comikben
Ook een goed idee, ik zelf zat te denken aan kroonsteentjes.
Pas op met kroonsteentjes. Die kunnen storingen veroorzaken. Kabels nooit vertinnen maar adereindhulsjes gebruiken. Kroonsteen boutjes kunnen soldeer doen inklinken waardoor vonkjes onstaan. Beter zijn veerklemmen waar je juist wèl beter kunt vertinnen. Ik gebruik al jaren de 731693-89, 808670-89 en 522400-89 (van WAGO) Zijn er van 2 t/m 5 polig. Alles van Conrad. Bouwmarkten hebben ze ook maar per stuk duurder. Conrad rekent wel onder €35.- bezorgkosten.
Ik ben zeer tevreden over de hele uitleg
L.S.
Let even op bij noemen van aderdoorsnede 2,5 mm is GEEN instellatiedraad.
Dit moet zijn als voorbeeld : 1,5 mm2. 2,5 mm2. 4 mm2. 6 mm2. 10 mm2. Enz.
Elke leiding heeft een vastgelegde toelaatbaarheid van de stroom. Bv. 10 AMP 20amp enz.
Allemaal vastgelegd in de N 1010 oud. de huidige NEN normen.
Kijk dus uit met adviezen aan hobbyisten. Ook is vastgelegd hoe bepaalde draden of leidi gen bevei,idd moeten worden. Zeer belangrijk om brandgevaar te voorkomen.
Beste Koen,
Ik hoop dat je de doorsnede van de elektrische draden wilde opgeven en niet hun diameter. Die doorsnede wordt uitgedrukt in mm², niet in mm.
Een draad van 2,5 mm² mooi plooien is al een kunst, laat staan een draad van 2,5 mm (diameter).
Verder niets dan lof voor je artikelenreeks. Houden zo.
Deze was interessant, maar niet meer voor mij daar ik elektrieker ben en dit alles weet, maar ter info is dat men de mensen niet moet gaan opsturen naar de winkel met vraag voor draad van 2,5 mm want dit bestaat niet en kennen ze niet in het magazijn of winkel, dus de juiste benaming is wel degelijk 2,5 mm2 of een andere sectie zoals 0,5 mm2 ,en dit kennen ze dan wel ; sorry maar als elektrieker ben ik daar secuur of correct op, en by the way draad met sectie van 0,32 mm2 bestaat niet.
Dan met draad van 1,5 mm2 is de hoofdader meer als voldoende voor HO rails , daar men op 1,5 mm2 zelfs tot 16 Ampere mag gaan , een booster geeft tot max 5 Ampere ; dus is 2,5 mm2 niet nodig, nu natuurlijk ga ik niet betwisten als die kring groter is dan 3 meter in HO en dan nog te zien wat men er allemaal op aansluit dan kan men wel naar 2,5 mm2 gaan.
16 ampere door 1,5mm2 ? Bij 220/230V kan dit kloppen
Maar bij10 tot 20V? In mijn auto liggen dikke kabels!
je kan 10 ampere door 1mm2 sturen zonder problemen .
onderschat de startmotor stroom niet en de stroom van de verlichting . die kan echt oplopen .
spanning , volt heeft te maken met de isolatie en niet met de diameter van de kabel .
Beste marc
ik heb een probleem misschien dat jij hier een oplossing voor weet
Er rijden diverse locs en er word geschakeld met schakelrails
Nu heb ik het volgende probleem:
Een schakelrails bediend 2 wissels en een sein, nu wil ik door een 2e schakelrails maar één van de genoemde wissels bedienen maar dan schakelt de andere wissel en het sein ook mee.
Is hier een schakeltechnische oplossing voor?
ja een relais met 2 afzonderlijke contacten daar sluit je de wissels op aan relais laten bedienen door 1 schakelrail , die schakelt de 2 wissels , de andere schakelrail bedient 1 wissel rechtstreeks
L.S.
Gebruik zoveel mogelijk KEMA keur materiaal zeker bij kabelschoenen en verbinders. Gamma kabel schoentjes enz. Zijn vaak slechte kwaliteit zeker indien met boosters gewerkt gaat worden dat zijn vaak hoge stromen die op slechte verbindingsplaatsen warmte dus brand kunnen veroorzaken.
Waarom zilver nikkel spoorstaven slechte geleiders zouden zijn moet maar eens uitgelegd worden. Zilver is een prima geleider nikkel wat minder. De samenstelling van de legering is dan belangrijk.
Goed opletten dus bij het geven van adviezen en bij twijfel vakmensen / voorschriften raadplegen.
Jan
Met diodes ontkoppelen scheiden?
Interessant artikel, zelf net begonnen. Wel heb ik een vraag…..ik heb een aantal lantaarnpalen en uiteraard wissels met hele hele dunne draadjes….hoe ga je daar mee om, solderen geeft te veel warmte en kroonsteentjes zijn dan ook wel heel groot.
Er is kwa bedrading wel een verschil tussen een moment schakeling of een constante. B.v. voor wissels en ontkoppelrails t.o.v. rijstroom of verlichting met lampjes. Wat ik zou of ga doen is; af en toe op strategische plekken, het ampèrage opmeten door (m.b.v. een uni of ampère meter)1 van de 2 aders c/q rails te onderbreken en vervolgens uit te rekenen hoeveel watt er verbruikt wordt. Sommige spoorders hebben een vaste meter geïnstalleerd in de leiding waar alle stroom door geleverd wordt. Elektronica leveranciers verkopen vaak simpele hulpmiddelen die je in een stopcontact steekt en daar de stekker in doet van het apparaat die de aangepaste stroom doorgeeft. Ik heb al jaren zo’n ding in gebruik om af en toe het gebruik van apparatuur te testen. Succes.
Metselaar Marc.
Ik zie dat ik in goed gezelschap ben.
Het is altijd opletten en uitkijken bij het geven van adviezen en tips aan hobbyisten.
Veiligheid voor alles. Voorschriften zijn er niet voor niets. Toch?
Koen moet dus goed nadenken voordat hij wat uitdraagt en adviseert.
Jan
je daar is verschil tussen . bij een constante stroom is de kans op ongewenste warmte ontwikkeling veel groter dan als de stroom slechts een korte tijd loopt.
Heel nuttig om te weten, zal er rekening meehouden tijdens bouw van mijn baan
Vooral de tip met kabelschoentjes vind ik erg nuttig.
leerzaam;bedankt
Goed artikel met nuttige info
koen dit is zeer nuttig
bedankt hier voor
Zal even alles nalopen waardevolle tips
Prima uitleg. Nu nog in praktijk brengen.
Intersant artikel, hoe bouw je een kortsluitbeveiliging?
Een kortsluitbeveiliging maak je simpel door met een zekering te werken van 5 x 20 ,dit zijn ook de zekeringen dat men gebruikt voor de radio of intertijd bij de auto ,maar je ken ook het systeem van 2 dioden anti parallel gebruiken.
Bij deze moet je zien voor wat de beveiliging moet dienen want als er een beetje deftige stroom moet beveiligd worden dan moet je wel diodes met gaande van 1 tot 5 ampere zetten. Deze dioden zijn 1 N 4002 vb. dit is een diode tot 2A.
Je kunt ook heel goed stekker bare kroonsteentjes gebruiken, de strips zijn even lang als de gewone kroonstenen.
Altijd wel leuk om regelmatig tips en tricks te ontvangen. Zo kan je altijd wel iets bijleren of opsteken. Zelf werk ik met lusterblokjes wat jullie kroonsteentjes noemen.
Ik koos bewust voor de voortzetting van een analoog system omdat ik daar 55 jaar geleden mee begonnen ben. Een aanrader is het gebruik van telefoonkabels omdat deze tot 32 adertjes kunnen bevatten in diverse kleuren.
Tevens heb je zo meestal wat reserve voor latere aanpassingen.
Bedankt voor je informatie en tot de volgende.
Groetjes vanuit een nat België.
Marcel
Leerzaam artikel, maar hoe bouw je nu een kortsluit beveiliging in, misschien een idee voor een volgende uitleg?
Willem, je gaat met een ECoS de baan besturen? Daar zit de kortsluitbeveliging al ingebouwd.
Leuk artikel voor de beginner en om je nieuwsgierig te maken
Voor betrouwbare verbindingen kan je beter solderen en daar een krimpkous overeen.
Dit doe ik ook als er draden verlengt moeten worden.
Ik soldeer ook alles en daar een stukje krimpkous over.
Zeer nuttig. Nooit nagedacht over zo’n ringleiding. Kabelschoentjes geven ook wel eens problemen, zeker met de lage spanning en stroom. Ik zou solderen.
zo’n ringleiding had koen al eens vermeld en heb ik ook aangebracht. Werkt super.
hoi,dit was mij al bekend,maar toch nuttig ,zeer zeker voor echte beginners want het is toch natuurkunde en electronica.
vrgr John Verhoeff
en waarom natuurkunde electra is natuurkunde;ik kan er ook niks aan doen maar het zij zo.
vrgr John Verhoeff
De bedrading is wat veel tijd neemt. Ik heb een stuk of 30 wissels van Peco, daar op aangesloten een schakelaar voor terugmelding (naar de oude Arnold schakelaars)dus iedere wissel 6 draden. Dat zijn dus al alleen de wisselaansluitingen.
Wordt snel spaghetti.
Gelukkig zag ik dit vrij snel en doe het rustiger aan.
Groet Geert
blijft altijd nuttig deze tips te blijven herhalen, basisprincipe en juiste toepassing hiervan voor goede geleiding blijven hetzelfde. ook het commentaar hierop zeker leerzaam. en uiteindelijk in onze omgeving zelf bepalen wat de beste oplossing is.
Bedankt, zo leer je elke dag weer wat bij. Ook de reacties van anderen zijn er interessant
Goede Koen,
Wat je schreef over de aansluitingen was in wezen niet nieuw. Wie z’n/haar verstand gebruikt, kan het weten. Desondanks bedank ik je voor de heldere manier van uiteenzetten en voor de tips bij het maken van een voedings-ringleiding en bij het maken van aansluitingen. Verder bedankt voor je stimulansen om netjes te werken.
Met dank en groet,
Pieter
Leuk artikel.
Vooral die kabelschoentjes is een Eye opener.
Bedankt Koen.
Alweer een nuttig bericht. Dank
Zeer leerzaam artikel ,ga nu verder met m’n hobby.
Ja je hebt er altijd iets aan zo niet met de verbindingen als netjes verbinden maken
Kroonsteentjes zijn handig, maar dan wel de dunne aders voorzien van een adereindhuls. Doe je dit niet dan breek je de dunne aders bij het vastschroeven van schroef in het kroonsteentje. Er zijn ook kroonsteentjes verkrijgbaar waar al onder het schroefje een lipje zit die bij het aanschroeven de aders beschermd.
Weer een heel nuttig artikel, vooral m.b.t. het documenteren van de aangelegde bekabeling. Een aantal eerder gegeven tips heb ik al in de praktijk gebracht.
Ben druk bezig met de aanleg, heb de “ringleiding”, van installatiedraad, vast gezet m.b.v een aantal grote kroonstenen en de schroeven niet aangedraaid. kabels liggen netjes en vast onder de baan, heb alleen een globale schets gemaakt, aar ga ik verandering in brengen.
Bedankt Koen.
Ik denk dat ik toch wat dikker draad moet gaan gebruiken.
Dank je
Hallo koen leuk artikel met bruikbare aanwijzingen.
Ik zelf gebruik een kabelschoentjes met connectors die ik in Nederland nog niet ben tegen gekomen.
Deze heb ik dan ook besteld in Engeland bij Rapid Electronics Ltd.
Website: http://www.rapidonline.com
Deze connectors noemen ze Crimp Blade Splice partnumber 33-0190
en bijbehorende kabelschoentjes genaamd: red 6.3mm Male Tab connector partnumber 33-1057 en Blue 6.3mm Male Tab Connector partnumber 33-1058
Dit werkt perfect goede verbinding en is ten alle tijden ook weer los te koppelen van ringleiding.
Voor een betere uitleg hierover kijk op you tube naar:everard junction power and control dit laat hij zien in de film bij 06:20 minuten.
Hoop dat meerdere modelspoor hobbyisten hier wat aan hebben.
Vooral op moeilijk toegangkelijke plaatsen om te solderen
zeer leerzaam,vaak ondergewaardeerd ,het verschil tussen ergernis en plezier.
Goed verhaal Koen ook de links naar de leverancier is handig.
Deze informatie over electrotechniek vind ik zeer belangrijk, ik zou zeggen ga zo door met informatie.
Bedankt Koen
Hallo Koen,
Bedankt voor het melden van de wijzigingen en uiteraard voor de duidelijke uitleg
Met spoorse groet Ed Bolwijn
Hallo Koen,
Zoals altijd weer een nuttig artikel, wel lijkt het mij handig om de tips van Jan en Marc aan te houden.
Zelf heb ik sinds enige jaren een digitale baan die op Fleishmann Profi Gleis rijd, en ik ondervind geen problemen met spannings doorgave.
Wel had ik voornamelijk met kleinere loks altijd problemen bij wisselsovergangen.
Door het inbouwen van ESU powerpacks in de loks behoort dit probleem inmiddels ook tot het verleden.
Veel succes, Marco
leerzaam en nuttig
bedankt
Zeer goed artikel nooit te oud om te leren.
Ee typ van mezelf : De spoorverbindingen overbruggen met een draadje verricht wobderen (drie gevlochten draadjes)
zo voorkom je slechte stroomdoorgang als gevolg van stof,vuil of oxidatie ,dit is combineerbaar met ringvoeding.
dit is hartstikke nuttige informatie die in het geheel niet technisch is zoals ik. dank je wel hiervoor Koen.
Hartstikke duidelijk zelfs voor een niet technische man als ik.
Zeer nuttig
tot was weer bruikbare en zeer belangrijke informatie niemand wil ellende in huis hebben bedankt weer Koen en op naar de volgende tips
Hallo Koen, jouw advies om 2,5 mm2 lijkt mij een juiste immers hoe lager de spanning hoe groter het spanningsverlies, rede waarom NS met 1500 volt op drukke trajecten problemen heeft ,optrekken van lok”s.. het schemaatje is m.ii.voor Marklin ,ookdan is het verstandig de retourleiding op dezelfde wijze aan te sluiten,vooral als men in de rijtuigen binnenverlichting gebruikt met gloeilampjes ,ledjes nemen minder af.Op mijn baan werk ik analoog met blokken,ook dan is het verstandig een paralelleiding(en) te gebruiken. groeten Peter en een goede jaarswisseling .
Beste Koen,
Een artikel met waardevolle informatie, maar kun je ook een keer een artikel plaatsen van het aansluiten van wissels in combinatie met seinen. Het liefst van Marklin . Of is er iemand die mij kan helpen.
Bij voorbaat dank
Ger
Je hebt helemaal gelijk, de electrische installaties zijn vaak de frustratie van de mindere techneuten onder ons dus is een update en een vingerwijzing in de goede richting van harte welkom. M vr Gr Willem.
reeds jaren een ring leiding en ik soldeer alles .heel de baan kan uit elkaar maar het blijven elementen van 2 m op 1.20 m dus niet zomaar eventjes uit elkaar te nemen
op de koppelingen zitten 40 polige stekkers zodat ik 80 doorvoeren heb naar de volgende bak.trafo spanning 20 volt 250 amp gelijkstroom dus redelijk genoeg en dit is verdeelt over 8 kringen ik heb dan ook een redelijke baan als ze klaar gaat zijn
elke meter heb ik een massa leiding naar de sporen (marklin K rails)en de linker kant gebruik ik als terug melding/ contact rail over heel de baan .de baan is in blokken gedeeld en de loco’s rijden gelijkstroom op pwm modulatie .wissels gaan via servo’s om die door een pic processor worden aan gestuurd door een eigen protocol welke alles verbind met 1 draad de massa is reeds door gelust.
Goed zo Koen, zeker voor beginners uitstekende tips.
Beste Koen,
Weer een goed artikel.
Ik heb wel een vraag. Als de ringleiding op het digitale station moet worden aangesloten,dan moet je weer dunner draad nemen ,want die kabel past niet in de stacker van het station. Dan is toch het effect van de stroomkring weg.
Groeten
Peter.
De aansluiting op de centrale kan draad aan die dik genoeg is om alle stroom door te voeren. Een dikkere ringleiding betekent gewoon minimale weerstand voor de centrale en dus maximale stroomtoevoer naar de baan. Gewoon een passende ader eind huls aan de ringleiding maken waar deze de centrale in gaat.
Groet,
Lex.
Ik mis nog een bron van storing. Hoewel het ooit mijn werkterrein was in de echte wereld, heeft mijn baan er toch last van: EMC.
Ik heb nog maar een tweetal reed-contactjes op de rails liggen, zodat ik middels een magneetje onder de trein de aanwezigheid kan detecteren. Via telefoondraden wordt dan een pulsje doorgegeven naar een Raspberry Pi die vervolgens een sein op rood/groen schakelt.
Werkt prima met 2 locs, maar bij 2 wat minder soepel lopende locs springen seinen op rood en groen terwijl de trein aan de andere kant van de baan rijdt.
Ik ga de oorzaak zoeken in de elektromagnetische velden die rond de loc of de rails bestaan en die kennelijk opgepikt worden door de lussen in de bedrading rond de experimenteer bordjes bij de Raspberry.
Een reden dus om zowel te letten op de soort kabel (afgeschermd, danwel twisted aders),
zorgen dat er geen grote lussen zijn in de bekabeling en de elektronica af te schermen.
(en misschien ook om te kijken wat er mis is met de motor in de trein.)
Dag Koen,
Dank voor de uitgebreide informatie, zeer nuttig, top!
zeer nuttig
Heel logisch, maar je moet er net wel aan denken. Voor verbindingen kun je ook denken aan draad verbinders en dan in een kroonsteen monteren.
Bedankt Koen was weer nuttig informatie.
groeten Bob.
Mooi uitgelegd maar ik heb ook eens gelezen om kortsluiting gunstig te houden zodat door afstand de uitschakeling te lang duurt om er een autolamp tussen te zetten.
helaas weet ik niet de werking daarvan.
gr, ron
Koen bedankt voor de nuttige uitleg van dit voor veel hobbyisten moeiljke probleem.
Bedankt voor de tips, ga er seeker wat me doen.
ik vindt dit een nuttige tip hier leer je
nog iets van
Heel nuttige informatie, zal hier zeker rekening meehouden
Was zeer duidelijk en interessant maar voor mij wel herkenbaar.
Het zijn goede tips. Persoonlijk gebruik ik altijd klitte band dit smaller knip. Als er kabeltjes bij moeten komen is het makkelijk los te maken en blijft het netjes.
IK VIND DIT ARTIKEL INTERESSANT.
BEDANKT
In je verhaal noem je kortsluiting als er teveel weerstand komt tussen + en -. Bij kortsluiting is er juist geen weerstand tussen + en -. Hierdoor loopt er bij een kortsluiting een grote stroom. Deze wordt beperkt door het zwakste element. En dit gaat dan meestal stuk. Meestal gaat kortsluiting gepaard met hoge temperaturen en vonken.
Als de weerstand groter wordt, wordt het electrisch vermogen en signaal verzwakt tot dat het niet meer functioneert. Lampjes branden nog maar zwak of helemaal niet meer. Digitale elementen reageren niet meer op commando’s.
Het gevaar van verhoogde weerstand is inderdaad dat een kortsluiting door een ontsporing kortsluiting niet ontdekt wordt. De trafo (of booster) geeft zijn maximale toegestane stroom (dus kortsluitbeveiliging treedt niet in). De plaats van de kortsluiting wordt warmer tot heet. Dit kan leiden tot gesmolten delen. De verwarming treedt ook op bij de weerstand in de bekabeling. Maar je zult merken dat alle andere treinen niet meer rijden en de lampen zullen doven.
groetjes
Henk
prima uitleg maar, misschien kan er ook een uitleg over de multimeter komen waarschijnlijk weet niet iedere beginner of leek (niet naar bedoeld) hoe een Multi meter werkt
Elektriciteit is zeer belangrijk en toch redelijk gevaarlijk
MvSpoorgroeten
altijd tof om nieuwe tips te ontdekken, vondt dit een nuttige les. keep up the good work!!!!
Leuk om te lezen en er dus iets van op te steken. Ik heb wel een vraag hierover ik had mijn baan eerst aangesloten een controle unit in combinatie met een keyboard, hierbij had ik op verschillende plaatsen op de baan extra punten voor stroom aangebracht.
Nu heb ik een mobile station 2 aangeschaft ( waardoor de controle unit en keyboard vervallen) hoe breng ik nu extra punten stroom aan ? mvrgr Eelco
dit is heel erg nuttig, vooral omdat het in eenvoudige bewoordingen is uitgelegd. voor een non-electronicus met een spoorbaan heb ik hier veel aan.
Top artikel! Erg praktisch en nuttig. Zeker voor de beginnende modelbouwer. Bedankt.
Ik krijg vinkjes als je de rails tegen elkaar houd en de trein stopt met rijden en als als ik hem weer onderbreek rijdt de trein weer . Wat moet ik doen
Ik zet mijn bedrading onder de tafel met nietjes vast. Niet zo maar nietjes maar half ronde nietjes uit een tacker waarmee ronde leidingen (bv. telefoondraad) eenvoudig op een plint bevestigd kan worden. Zo is het mogelijk nette banen te creëren van een aantal draden. Is het nietje vol, dan ernaast een nieuw nietje zetten. Nietje niet op de juiste plaats, dan verwijderen. Overzichtelijk en eenvoudig naderhand aan te passen. Draden zijn ook eenvoudig te volgen.
ben ook zeer tevreden over je uitleg koen
dit was weer zeer bruikbare gegevens
Toppie Koen
Ik heb totaal 0 verstand van electronica, dus dat wordt heel wat leeswerk…….
Mooi verhaal. Mis alleen hoe men de ringleiding bij modules moet doorverbinden.
Leuke website waarop ik toch wil reageren. Toen ik rond mij 10e verjaardag (ik ben nu 60) van iemand een modelspoorbaan had
gekregen waar hij toch veel te weinig interesse had. Moest die
natuurlijk uitgelegd worden. op de vloer van mijn slaapkamer.
Er zaten geen huisjes bij, wel een trafo en veel rails. Eerst een simpel
rondje gelegd, En jawel. Het werkte. Toen kreeg ik een idee om de
rails anders te leggen, toen ik daarmee klaar was en de trafo weer
aansloot, begon deze te roken, nog voordat er een treintje op stond.
Niet wetende wat ik verkeerd had gedaan. ik naar de speelgoedwinkel
om van mijn spaargeld ene andere trafo te kopen. Die verkoper vertelde
er nog bij. Er mag niets vreemds op de rails liggen, dat zal de oorzaak
wel zijn. Een vriendje uit de buurt keek mee, sloot die nieuwe aan. En:
Weer een trafo die uitbrandde. Toen alles maar weer in de doos gedaan
en alles verkocht aan een ander vriendje na vertelt te hebben wat er was
gebeurd. Toen ik een paar jaar geleden bij een kennis weer een spoorbaan
zag, en vertelde wat er vroeger bij mij was gebeurd, en uit legde hoe ik
de baan gelegd had, Kwam na bijna 50 jaar de oorzaak aan het licht van die kortsluiting. Ik had namelijk 1 rails voor me gelegd, aan iedere zijde een wissel met een lus aan de uiteindes. Met de bedoeling dat het treintje
via die lus terug reed over die rails voor mij, steeds de andere kant uit.
Het heeft bijna 50 jaar geduurd om te weten dat deze manier een kortsluiting oplevert.
Ik heb een schakelaartje om een electrische wissel een impuls te geven en om te switchen, nu wil ik er aan beide zijden ook een LED (rood dan wel groen) op aansluiten bij omschakeling van de wissel.
De wissel zelf krijgt slechts een korte impuls om niet door te branden, echter de bijbehorende LEDs moeten spanning houden uiteraard.
Weet iemand hoe dit aan te sluiten ?
bvd
Kenneth
Beste mensen ik ben kort geleden weer begonnen met het opbouwen van mijn analoge spoorbaan.
Daar ik twee treinen wil laten rijden wil ik de baan in blokken opdelen.
ik weet dat ik dan bepaalde rails moet isoleren om b.v. twee blokken te krijgen.
Nu hoor ik veel over de ringleiding, mijn vraag is moet je per transformator een ringleiding maken?
Ik wil met de tijd wat seinen inbrengen en dan wordt het weer anders.
Ben benieuwd wat jullie antwoord is!
groeten Henk
nee, niet perse nodig. wel als je problemen krijgt met de stroom voorziening wat je kunt zien aan de verlichting die uitvalt
Ringleiding:
Een ringleiding onder de baan is goed om er stroom af te tappen op de plekken waar het spoor er om vraagt.
Echter………………….
Als de ringleiding bestaat uit meerdere kabels,
(Even gemakkelijk + en – zijde, vd electriciteits voorziening)
en deze liggen voor de veiligheid een paar cm uit elkaar. Dan….. ontstaat er een draadloos (spannings-)_ signaal tussen deze 2 draden.
Dit wordt ook gebruikt in de nieuwste rijdende, auto’s op de baan.
Als deze 2 signaalbronnen te dicht bij elkaar komen, dan wordt het signaal in de baan om de auto’s aan te sturen, hierdoor verstoord.
Dus let hierop als je in je modelbaan gebruik maakt van rijdende auto’s met signaaldraden in de weg/baan.
Een oplossing kan zijn; om de draden vd ringleiding twisted te leggen en ver genoeg onder de baan. Dan is het wel lastiger om extra aansluitingen te maken aan/in de ringleiding.
zeer interessante info, om een kabeldoos te gebruiken. wat het ordelijker maakt om kabels vast te leggen, en hoe kortsluiting te vermijden door rails te isoleren… nu de aansluitingen en kabelgeleidingen nakijken ; -)
2,5 mm is wel heel erg dik , je kunt 10 ampere per mm2 laten gaan zonder problemen . een loc gebruikt 2 ampere , misschien 3 maar dat is echt heel veel . 1mm is echt meer dan zat .
ps overbelasting is iets heel anders dan kortsluiting .