Het besturen van een modelspoorbaan met een digitale centrale of analoog met transformators is voor de meeste van ons één van de leukste bezigheden binnen de hobby.

Maar zelfs aan de beste digitale centrale of meest complexe analoge schakelingen heb je niks als de modelspoor elektronica niet goed aangesloten is en je last hebt van storingen of zelfs kortsluiting.

In dit artikel leer je dat basis van de modelspoor elektronica om zo storingen en kortsluiting te voorkomen.

Uiteindelijk is rails van nikkel-zilver niet de beste geleider van elektriciteit… En dan hebben we het nog niet gehad over hoe (slecht) een rail-las de elektriciteit van het ene stuk rails naar de andere overbrengt…

Behalve als je een zeer kleine modelspoorbaan hebt, zul je eigenlijk altijd extra voedingsdraden moeten aanbrengen om de stroom / het digitale signaal goed over de baan te verspreiden.

Ook al levert een digitale centrale of (digitale) booster een stuk meer stroom dan een analoge transformator… Als er tussen de centrale / booster en de rails veel weerstand zit (als gevolg van slechte bedrading) kan er zomaar kortsluiting optreden!

Elektronische aansluitingen op de modelspoorbaan moeten dan ook niet onderschat worden, daarom deze tips om je op weg te helpen:

1. Modelspoor ringleiding

De eerste stap in het verbeteren van de modelspoor elektronica is het aanleggen van ringleiding met meerdere aansluitingen die de rails voorzien van stroom.

Voor de hoofdaders van de ringleiding kun je het beste een draad van 2,5 mm² dik gebruiken. Dit kan installatiedraad zijn dat je overal in huis tegenkomt of gewoon flexibel draad van 2,5mm dik. Dit is over het algemeen voldoende, voor schalen O en groter zul je 4mm dik draad moeten gebruiken.

Voor de voedingsdraden van de ringleiding naar de rails kun je een dunner draad van bijvoorbeeld 0,25 mm² of 0,32 mm² pakken.

Naarmate het spoor verder van de ringleiding af ligt dien je dikker draad te gebruiken.

 

Ringleiding modelspoor

Voorbeeld van ringleiding uit de cursus digitaal modelspoor.

2. Modelspoor elektronica netjes houden

Vaak valt de bedrijfszekerheid van een modelspoorbaan te voorspellen door simpelweg onder de baan te kijken…

Als de bedrading er uit ziet als spaghetti dan zijn er vaak ook storingen, ziet het er echter netjes uit dan zijn er meestal ook minder storingen en de storingen worden sneller opgelost.

Het overzichtelijk houden van de elektronica begint met het goed documenteren van de bedrading. Maak een diagram van de bedrading en label eventueel ook de draden met hun functie en wees consistent het gebruik van kleuren en documenteer dit ook van te voren!

Enkele hulpmiddelen voor het netjes aanbrengen van bedrading zijn kroonsteentjes, tiewraps, boekbinders (om kabels bij elkaar te houden) en andere hulpmiddelen om kabels georganiseerd te houden. Een handig hulpmiddel is ook de Cablox:

Modelspoor Elektronica Organiseren met Cablox

3. Betrouwbare verbindingen

Binnen de elektronica op de modelspoorbaan, vormen de kabelverbindingen het zwakste punt. Als een verbinding niet goed gemaakt is of los raakt, zal de stroom niet doorgegeven worden en zullen alle componenten na deze verbinding minder stroom ontvangen!

Er zijn eigenlijk 2 manieren om een goede verbinding te maken: De eerste is het solderen van de draden en het vervolgens goed afdekken van deze verbinding met een krimpkous of elektriciteitstape. Het solderen van de verbindingen kan echter redelijk wat tijd kosten, vooral als je later de verbindingen los moet solderen als er een iets wijzigt.

Meer tips over solderen kun je in mijn artikel met soldeertips vinden.

De tweede manier voor het maken van betrouwbare verbindingen, is door gebruik te maken van kabelschoentjes. Kabelschoentjes bestaan vaak uit 2 delen die in elkaar schuiven, of met een schroefje of connector te verbinden zijn.

Kabelschoentjes

4. Test de modelspoorbaan

Uiteraard is veiligheid belangrijk bij het aansluiten van de elektronica op de modelspoorbaan. Kies daarom voor kortsluitingsbeveiliging en zorg ook dat deze goed werkt. Het komt namelijk wel eens voor dat door te veel weerstand van kabels en rails de kortsluitingsbeveiliging niet goed werkt.

Creëer daarom bewust kortsluiting op verschillende plekken op de baan en kijk of de kortsluitingsbeveiliging de kortsluiting detecteert en ingrijpt. Meten of er te veel weerstand op bijvoorbeeld een voedingsdraad of tussen 2 rails stukken zit, kun je doen door een multimeter op deze 2 plekken aan te sluiten en de weerstand te bekijken, hoe dichte de weerstand bij de 0 hoe beter.

Door het beter plannen en iets meer tijd besteden aan de aanleg van de elektronica op de modelspoor, bespaar je jezelf een hoop tijd en gezoek in toekomst. Ik hoop dat deze tips je geholpen hebben om de elektronica op jouw modelspoorbaan te verbeteren.

Laat ook even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen op de sociale kanalen (Facebook, Google+ en Twitter)