Een onderwerp wat nog niet eerder op modeltreinen.org besproken is, is de geschiedenis van de modelspoor hobby. Nu zou een lang verhaal over de oorsprong en geschiedenis van de hobby wellicht veel mensen vervelen…
Daarom hebben we een “infographic” gemaakt met alle hoogte punten uit de modelspoor geschiedenis. ( Het idee van een infographic is het op een grafisch leuke manier weergeven van droge feiten đ )
Natuurlijk heeft iedereen een eigen modelspoor geschiedenis, laat daarom onderaan deze pagina een reactie achter, ik hoor graag wat jouw persoonlijke modelspoor geschiedenis is!
Als je bovenstaande infographic op je eigen site wilt plaatsen, dan kan dat door simpelweg onderstaande html code te kopiĂ«ren en plakken đ
Vergeet niet dit bericht te delen via de sociale media kanalen zo als Facebook, Twitter enzovoorts!!
Ben met mijn 73 jaar niet meer de jongste maar wil nog steeds mijn modeltreinhobby opstarten. Heb wel reeds het e.e.a. in huis maar kan het nog niet uitbouwen. Volg met grote belangstelling de artikelen van Koen. Hartelijk dank daarvoor.
dit is niet de eerste keer dat ik een baan bouw al meerdere gebouwd metvgr jan
ben wel 77 jaar maar nog fit genoeg om model spoor te bouwen 27 aug 2014om18.10
Leuke informatie. Nooit geweten.
Koen al je artikels zijn van de bovenste plank. Gemakkelijk te volgen en goed verstaanbaar om uit te werken.
Kun jij me je nieuwe E-boek toesturen met een overschrijving? Ik krijg hem niet te pakken hier !
Ik geef je mijn adres gegevens door : Rudy Aras
Van Boeckellaan 57
2500 Lier
Prov. Antwerpen
Groetjes,
Rudy
Leuk, Koen, zo’n tijdlijn met authentieke plaatjes ! Bravo!
mooi gedaan en best grappig om te zien hoe de ontwikkeling heeft plaatsgevonden
Vele, vele wel ongeveer veertig jaren, heb ik in een speelgoed winkel in de plaats
waar ik toen woonde, een trein tafel gezien met de HO spoor op stelling en een
van prakisch de zelfde op stelling in N spoor baan, en dacht als ik er ooit aan be-
gin dan kies ik voor het N Spoor gebeuren, en zo is het geschied nu weer een
25 jaar, mijn baan probeer ik zoveel mogelijk op de werkelijkheid te laten lijken,
soms een heel gepruts maar het resultaat mag er dan ook zijn, ben sinds een
jaar weer met een nieuwe baan begonnen ( dit ivm verhuizing ) om het verhaal
af te sluiten, het is een ziekte die nooit zal genezen, mhoe oud je ook mag
worden
Modelspoor treinen is een leuke hobby, zelf heb ik een N spporbaan op een
tefel van 3.50 bij 0,80 cm het is een fantastisch bezigheid, je raakt nooit
uitgedacht en gebouwd en dan de weetjes van Koen erbij je eigen inbreng
en ideen ontstaat er iets moois
Interessant beknopt overzicht !.
De benaming Infographic was voor mij nieuw, maar lijkt mij wel erg juist gekozen.
Leuk om nog eens na te lezen.
gr., Roy
Ben begonnen na mijn pensionering had ik meer tijd ervoor had al eerder een baan gemaakt met Lima treinen.
Ben gestart met een starterset van marklin gelijk gekozen voor digital en verder uitgebouwd.
Ik wil na 15 jaar weer eens beginnen met de hobby. Tips nuttig en goed herkenbaar. Andere tip: ga eens buurten bij een modelspoorclub voordt je begint en praat daar met specialisten. Steek je ook veel van op. Succes.
Ha Koen,
leuk artikel, en mooi om te zien hoe modelspoor zich heeft ontwikkeld.
Bij mij begon het met het klassieke rondje spoor, gekocht voor mijn zoontje toen een jaar of 3. Later wat uitgebreid en begon ik het zelf ook leuk te vinden. Nu ruim 10 verder een baan van 2.5 m bij 1.25 compleet met dorp. Digitaal systeem van roco en sinds kort in bezit van de z 21, die nu ingezet wordt op een module baantje wat we aan het bouwen zijn.
Groet Johan.
Voor mijn achtste verjaardag kreeg ik een Biller baan, een zandtrein op HO spoor. Later heb ik daar nog wel wat rails, wissels en kipwagentjes bij gekocht. Deze trein heb ik nog steeds, ingepakt maar natuurlijk niet in de originele verpakking. Die bewaarde je toen immers niet. Op mijn 14e heb ik 2 MĂ€rklin wagons gekocht en met een losse koppeling aan de Biller loc is dat het begin geworden van een MĂ€rklin baan. Deze baan is afgebroken kort voor ik in militaire dienst moest, mede omdat mijn ouders toen gingen verhuizen.
Na mijn trouwen heb ik een baan op zolder opgebouwd die echter weer afgebroken is omdat de kinderen groter werden en ik op zolder een kamer gemaakt heb voor de jongste, een zoon. Alles is toen ingepakt gebleven, veelal in de originele verpakking.
Nadat ik met pensioen ben gegaan ben ik aan het plannen maken om in een van de kinderkamers in mijn huidige huis weer een baan aan te leggen. De omvang heb ik inmiddels goed in beeld. Ik heb al veel digitaal materieel gekocht en locs om laten bouwen. Mijn idee is beneden digitaal en boven “ouderwets” te gaan rijden.
Er komt vast nog wel veel bij kijken waar ik nu nog geen rekening mee houd en lees dus vrijwel alle artikelen van Koen met aandacht. Bijvoorbeel dat vorige artikel over opbergen sprak mij aan, mede omdat ik dat grotendeels ook op een soortgelijke wijze had toegepast. Maar het doel: rijden met zoveel mogelijk treinen staat mij nog steeds voor ogen.
heel leuk gemaakt
en interessant z’on tijdlijn
Ik heb nooit geweten dat de
hema en de v&d ook modeltreinen
verkochten
p.s.
Leuke foto’s ook!! đ
Ik kijk uit naar het volgende
artikel
Leuk verhaal hoor
Vond het artikel over het ontstaan van de modelspoorwegen interessant. Maar ik miste toch iets. Ruim honderd jaar geleden waren er ook
treinen van blik, die echt op stoom reden. Het stoomketeltje werd met gecondenseerd water gevuld. Bij mij in Rotterdam, Museum De Dubbele Palmboom in Delfshaven had zo’n treintje. Het had een locomotiefje en 3 wagentjes. Het stelde de trein voor waarmee de Duitse
keizer mee reed. Het was in die tijd speelgoed voor welgestelde kinderen Het genoemde museum is jammer genoeg wegens bezuinigingen
enkele jaren geleden opgegeven. Ik heb zelf dit treintje gezien.
Leuke infographic Koen! Goed geschoten. En een intro in je mailtje dat op de juiste manier nieuwsgierig maakt.
Hallo! Leuk artikel, erg leuk gedaan die layout!
Verder wil ik even kort vermelden dat hermann goering, reichsmaarschalk van adolf hitler en baas van de luftwaffe destijds ook een groot pand bezat dat de naam droeg van zijn vrouw, karin, en in die ‘karinhalle’ had goering een gigantische treinbaan met OO treinen. Helaas is dit gebouw voor het eind van de oorlog opgeblazen door de duitsers en er zijn voor zover ik weet geen resten van treinen oid gevonden. Weet niet of dit van enige waarde is voor je artikel, maar ik las wel dat door de oorlog weinig gedaan werd met modeltreinen, en het leek me derhalve leuk om te vermelden.
Veel succes met je toekomstige artikelen en tot horens!
Vriendelijke groeten, stefan
Vind dit wel een mooi artikel over de geschiedenis van de modeltrein
Heb inmiddels alles digitaal
En beschikking over 60 meter m-rails van marklin
Je bent nooit te oud om met de modeltrein te beginnen ben zelf 53
En voor 3 jaar terug begonnen met deze mooie hobbie
leuk Koen en zeer informatief
Mooie voorstelling,
kreeg mijn eerste loco toen ik 12 werd, nu 48 jaren geleden.
Ben omwille van beroepswerkzaamheden gestopt en in 2010 opnieuw begonnen, met nog altijd
dezelfde jeugdige instelling.
Een hobby zonder einde!
Zalig
.
groeten,
John
Wat Koen doet houd de hobby levendig en betaalbaar, heel goed gedaan, ik ben zelf 67 jaar en verzamel al jaren n spoor van af de begin periode. U heeft heel vaak zeer nuttige tips.
Ik heb des tijds voor n spoor gekozen gezien er met minder ruimte meer mogelijk is, de laatste jaren is er veel veranderd in de wereld van treinen, tegenwoordig zijn de modellen van Piko een echte aanrader. Uiteraard lopen de modellen van startrain/hobbytrain/Kato het aller mooist. Ik kom uit Rotterdam, het zou leuk zijn als mede hobbyisten uit de regio onderling contakt zouden uitwisselen eventueel via club avonden. Ga zo door Koen, ik ben lid van u en zal dat ook blijven.
Ter informatie: a.s. zaterdag 30 augustus is er weer een treinen beurs in de Expohal in Houten, op deze beurs vind je echt heel veel.
Ik ben zelf een regelmatige bezoeker van treinen beurzen o.a. in Dordrecht, Joure, en uiteraard straks weer eurospoor in de jaarbeurs.
Tip: met een trein dagkaart ( Kruidvat/Blokker) bezoek je heel makkelijk en goedkoop een beurs aan de andere kant van het land.
Met vriendelijke groet, Jan.
Koen,
Dit is nou echt leuk om het eens zo te bekijken dus ja, een nuttig artikel.
Na jaren genoten te hebben van een opwindtrein heb ik sinds 1964 een elektrische trein.
Die hobby is volledig uit de hand gelopen wat zich uit in een hele grote baan en heel veel treinen.
Nog steeds alles analoog.
Ik lees je verhalen altijd met plezier, een feest van herkenning.
Ook de filmpjes van andere banen geeft weer inspiratie.
Interesant om te lezen, maar ik denk dat 90% van de modeltreinliefhebbers dit al weet
Hoi Koen het blijft geweldig.
Leuk overzicht!
Kom heel wat schaalaanduidingen tegen waarvan ik de verhoudingen (1 : n) niet weet. Zou je die erbij kunnen zetten? Schaal G, schaal Z, schaal T … geen idee hoe groot dat is.
Hoi Koen,
een mooie tijdlijn en ik wist niet dat het al begon in de eindjaren van 1800.
Ik mis het merk Triang en wel om de volgende reden.
Mijn vader had de gehele zolder volgebouwd met dit merk, meer dan 40 locomotieven waarvan de meeste bij mijn zoon nu staan. In Hengelo was destijds een speelgoedzaak, Van Wezel, die enorm veel op dit gebied had. Daarnaast een fietsenwinkel waar ik, door op de zaterdagen te helpen, mijn eerste Fleischmann loc gekocht heb. Na jaren heb ik nu de hobby weer opgepakt en ik breng er menig uurtje door. Heb de keuze gelijk op digitaal laten vallen. Heb daarbij veel steun en “weetjes” vanuit een gerenommeerde zaak uit Medemblik. Een prachtige hobby en zoals bij velen, het laat je nooit meer los.
Leuk, deze vluchtige geschiedenis van de modelspoor als hobby. Echter, hoewel de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en lasercut modelbouw en scenery doorgaat, vraag ik me toch sterk af in hoeverre dat nog een lang leven beschoren is. Het lijkt toch ellende alom in deze hobby branche. MĂ€rklin was in de problemen (nu onderdeel van Simba-Dickie), Kibri naar Viessmann, Faller onder toezicht geweest, Fleischmann onderdeel van Roco. En loop je op een beurs, dan zijn het toch vooral 50+ ers die modellen kopen. Kinderen vergapen zich wel aan de treinen, maar gezien het aanbod spelletjes e.d. komen die waarschijnlijk niet verder dan een eerste startset. Dus nogmaals, ook al zou de oudere garde het misschien graag anders zien (waaronder ik), hoe lang zal deze hobby nog blijven bestaan….?
Koen
Leuk weetje die tijdlijn goede presentatievorm
Ik lees je artikelen met belangstelling
In hoeverre zijn modeltreinenhobby een golfbeweging
Hopelijk nog heel lang, Frank. Zou spijtig zijn moest zo een leuke hobby zou verdwijnen.
leuke informatie
Dat is weer een leuk stuk Koen.
Mijn MĂ€rklin baan is eerst van mijn vader en opa geweest en nu ben ik met mijn zoons er mee bezig.
De jongens willen graag digitaal maar ik hou het liever ouderwets analoog.
Ik heb nog een paar mooie door mijn opa zelf gemaakte huisjes van hout omdat je die toen der tijd niet kon kopen.
Ga zo door Koen
Groeten Marco de Mos
zeer intressant de lijn van het opbouwende modelspoor
Was leuk deze historie eens te lezen. Had er echt geen benul van. Bedankt Koen. (Y)
Ben nog niet begonnen om aan mijn spoor baan heb nog wat andere dingen maar het zit wel in het hooft om van de winter ermee te beginnen weet nog niet wanneer
Beste Koen,
Dit is voor mij de eerste keer dat ik reageer op je mailberichten. Vaak schikte het mij niet om op korte termijn te reageren.
Ik vind het leuk om kennis te nemen van de Interessante feiten. Ook ben ik benieuwd hoe in de toekomst de modelspoorbaan en -technieken zich verder ontwikkelen.
Gelukkig zie ik ook ouderen zich meer en meer met de digitale systemen bezig houden. o.a. op onze eigen modelspoorclub, t.w.
de msc Zutphen. Daar zijn we bezig met de verdere ontwikkeling van een digitale MĂ€rklinbaan en een omschakelbare analoog/digitale
gelijkstroombaan. Thuis ben ik nu bezig met scenery en komen je tips zeer goed van pas. Bovendien is het lezen alleen al een plezier
om met de modelhobby bezig te zijn. (al doende en lezende leer ik zo heel veel; met name de praktische tips van simpel tot ingewikkeld).
Het leukste vind ik om de eigen fantasiën en ideeën in werkelijkheid en techniek om te zetten. m.a.w: Ga zo door! Ik blijf je volgen>
met vriendelijke groet,
Wim Hoogendijk
leuk boek!