Als je waar dan ook ter wereld naar buiten kijkt, zul je zien dat er maar vrij weinig plekken echt plat zijn. En hoewel het hier in Nederland aardig plat is zie je ook in het landschap rond het spoor genoeg structuur in de vorm van slootjes, dijken en glooiingen.

Om die reden komt bijna elke modelspoorbouwer vroeg of laat tot de conclusie dat er structuur in het modelspoor landschap aangebracht moet worden. Als je een bergbaan aan het bouwen bent dan zul je hier van tevoren al rekening mee hebben gehouden. Maar het kan ook zo zijn dat je een bestaande baan wilt verfraaien met meer structuur in het landschap.

Nu zijn er 2 populaire methodes om een modelspoor landschap te maken en het vormen van bergen, heuvels, dijkjes en vergelijkbare vormen. De eerste methode is de gaas methode, die het beste op een open onderbouw gebouwd kan worden. De tweede methode is de foam methode, die het beste op een gesloten onderbouw gebouwd kan worden.

De gaas methode

De eerste methode die we gaan bespreken is de zogenaamde gaas methode. Deze methode wordt gebruikt door vrijwel alle modelspoorbouwers die een berglandschap bouwen en alle grotere modelspoorbanen.

Zo als eerder gezegd is het beste deze methode te gebruiken op een open onderbouw. Allereerst worden de ruwe vormen van de berg uitgezaagd in dunne triplex plaatjes die vervolgens op de dwarsbalken van de onderbouw geplaatst worden, deze kunnen bevestigd worden met kleinere latten. Tijdens deze fase kan ook de ruwbouw waar het spoor op moet komen aangelegd worden, indien gewenst door de bergen, aangezien het nu allemaal nog makkelijk te bereiken is.

modelspoor_landschap_gaas_methode

De volgende stap is het aanbrengen van gaas, het beste wordt er gebruik gemaakt van fijnmazig gaas, omdat deze zich makkelijk laat vormen en stevig is. De laatste laag in deze methode is van gips of papier-maché (naar persoonlijke voorkeur), deze wordt aangebracht op het gaas. Nadat deze gedroogd is, is het landschap klaar om aangekleed te worden met scenery!

De foam methode

De tweede methode is de foam methode. Deze methode is vooral geschikt voor het maken van kleinere opzichzelfstaande bergen, heuvels en dijkjes. Deze methode is met name geschikt voor een modelspoorbaan met een gesloten onderbouw omdat deze makkelijk aan te brengen is op een vlakke ondergrond.

Zo als de naam al zegt wordt er gebruik gemaakt van foam om het landschap vorm te geven, foam in dit geval in de vorm van (foam)isolatieplaten. Kies voor isolatieplaten waarbij de dichtheid van het materiaal hoog is, dit maakt dat het fijner te bewerken is. Bijvoorbeeld piepschuim is niet aan te raden, omdat de structuur hiervan te grof is. Een type isolatieplaat die goed werkt voor modelspoor toepassingen is „styrodur”.

De eerste stap in het vormen van het landschap met foamplaten is het ruw aangeven van de vorm. Bij grotere bergen zal dit gaan door verschillende platen op elkaar te lijmen en zo een berg te bouwen. Als het gaat om bijvoorbeeld een dijkje zal een stuk plaat voldoende zijn.

modelspoor_berg_foam_methode

Als vervolgens de grove vormen van het landschap aangegeven zijn is het tijd om de vormen te verfijnen. Er zijn diverse gereedschappen die je hiervoor kunt gebruiken: met een klein zaagje kun je grotere stukken afzagen, vervolgens kun je met een rasp de vormen meer vloeiend maken en met schuurpapier kan er uiteindelijk verfijning aanbracht worden in de vorm.
*Het is overigens wel aan te raden een stofmasker of andere bescherming te dragen, aangezien het niet gezond is de stof van foamplaten in te ademen!

Als er rotsachtige secties gebouwd moeten worden, dan kan er volgens een laag gips of papier-maché op het foam aangebracht worden.

Neem de tijd!

Besef je goed dat de vormen van het landschap lastig aan te passen zijn als het spoor en de scenery eenmaal aangebracht zijn. Zorg dus dat je de tijd neemt en doorgaat tot je echt tevreden bent met het resultaat, aangezien de basis vormen van het landschap permanent zijn!

Tot zo ver dit artikel over een modelspoor landschap maken, ik hoop dat je er wat aan hebt!

Laat hieronder even weten wat je ervan vindt, en natuurlijk worden likes op facebook, google plus en andere sociale netwerken gewaardeerd!