Als je waar dan ook ter wereld naar buiten kijkt, zul je zien dat er maar vrij weinig plekken echt plat zijn. En hoewel het hier in Nederland aardig plat is zie je ook in het landschap rond het spoor genoeg structuur in de vorm van slootjes, dijken en glooiingen.
Om die reden komt bijna elke modelspoorbouwer vroeg of laat tot de conclusie dat er structuur in het modelspoor landschap aangebracht moet worden. Als je een bergbaan aan het bouwen bent dan zul je hier van tevoren al rekening mee hebben gehouden. Maar het kan ook zo zijn dat je een bestaande baan wilt verfraaien met meer structuur in het landschap.
Nu zijn er 2 populaire methodes om een modelspoor landschap te maken en het vormen van bergen, heuvels, dijkjes en vergelijkbare vormen. De eerste methode is de gaas methode, die het beste op een open onderbouw gebouwd kan worden. De tweede methode is de foam methode, die het beste op een gesloten onderbouw gebouwd kan worden.
De gaas methode
De eerste methode die we gaan bespreken is de zogenaamde gaas methode. Deze methode wordt gebruikt door vrijwel alle modelspoorbouwers die een berglandschap bouwen en alle grotere modelspoorbanen.
Zo als eerder gezegd is het beste deze methode te gebruiken op een open onderbouw. Allereerst worden de ruwe vormen van de berg uitgezaagd in dunne triplex plaatjes die vervolgens op de dwarsbalken van de onderbouw geplaatst worden, deze kunnen bevestigd worden met kleinere latten. Tijdens deze fase kan ook de ruwbouw waar het spoor op moet komen aangelegd worden, indien gewenst door de bergen, aangezien het nu allemaal nog makkelijk te bereiken is.
De volgende stap is het aanbrengen van gaas, het beste wordt er gebruik gemaakt van fijnmazig gaas, omdat deze zich makkelijk laat vormen en stevig is. De laatste laag in deze methode is van gips of papier-maché (naar persoonlijke voorkeur), deze wordt aangebracht op het gaas. Nadat deze gedroogd is, is het landschap klaar om aangekleed te worden met scenery!
De foam methode
De tweede methode is de foam methode. Deze methode is vooral geschikt voor het maken van kleinere opzichzelfstaande bergen, heuvels en dijkjes. Deze methode is met name geschikt voor een modelspoorbaan met een gesloten onderbouw omdat deze makkelijk aan te brengen is op een vlakke ondergrond.
Zo als de naam al zegt wordt er gebruik gemaakt van foam om het landschap vorm te geven, foam in dit geval in de vorm van (foam)isolatieplaten. Kies voor isolatieplaten waarbij de dichtheid van het materiaal hoog is, dit maakt dat het fijner te bewerken is. Bijvoorbeeld piepschuim is niet aan te raden, omdat de structuur hiervan te grof is. Een type isolatieplaat die goed werkt voor modelspoor toepassingen is „styrodur”.
De eerste stap in het vormen van het landschap met foamplaten is het ruw aangeven van de vorm. Bij grotere bergen zal dit gaan door verschillende platen op elkaar te lijmen en zo een berg te bouwen. Als het gaat om bijvoorbeeld een dijkje zal een stuk plaat voldoende zijn.
Als vervolgens de grove vormen van het landschap aangegeven zijn is het tijd om de vormen te verfijnen. Er zijn diverse gereedschappen die je hiervoor kunt gebruiken: met een klein zaagje kun je grotere stukken afzagen, vervolgens kun je met een rasp de vormen meer vloeiend maken en met schuurpapier kan er uiteindelijk verfijning aanbracht worden in de vorm.
*Het is overigens wel aan te raden een stofmasker of andere bescherming te dragen, aangezien het niet gezond is de stof van foamplaten in te ademen!
Als er rotsachtige secties gebouwd moeten worden, dan kan er volgens een laag gips of papier-maché op het foam aangebracht worden.
Neem de tijd!
Besef je goed dat de vormen van het landschap lastig aan te passen zijn als het spoor en de scenery eenmaal aangebracht zijn. Zorg dus dat je de tijd neemt en doorgaat tot je echt tevreden bent met het resultaat, aangezien de basis vormen van het landschap permanent zijn!
—
Tot zo ver dit artikel over een modelspoor landschap maken, ik hoop dat je er wat aan hebt!
Laat hieronder even weten wat je ervan vindt, en natuurlijk worden likes op facebook, google plus en andere sociale netwerken gewaardeerd!
Prima uitleg m.b.t. het maken vam landschappen
Bekend item, maar desalniettemin interessant en blijvend leerzaam! Go for it
Groet, Peter.
Op You Tube heb ik al filpjes gegzien van Woodland Scenics, zij gebruiken een heel aparte methode die mij toch ook wel heel interessant lijkt en vrij eenvoudig aan te brengen is, iemand ervaring hiermee ? Zij gebruiken bv plaasterdoek, dat dan op krantenpapier wordt verspreid, verder wordt er enkel gebruik gemaakt van een soort isimo.
duidelijk en begrijpbaar
Hallo Koen
Het is een goed idee om dit zo te doen,maar waarom is de bijgaande tekst zo klein dat je het bijna niet kan lezen.
De foam methode is makkelijker als je ook bomen er in prikt. Ook als je bij een brede baan even moet leunen op de berg om iets te pakken. Ik doe dit al jaren en bevalt mij het beste.
groet Erik
Beste Koen,weer hele leuke adviezen voor de modelbaan ( ik heb spoor N)
en ben vorig maart door een verhuizing weer helemaal opnieuw begonnen,
met de tips via jou site en de fantasie die ik zelf heb, (het moet er bijna echt
uit zien zoals het werkelijk ook is) dus ook bloem bakken aan huisjes en op
de hekken net zoals in het buitenland
het elektra gedeelte is nog ouderwets en de wissels handbediening
mijn nieuwe treintafel meet 350 cm bij 80 cm hoogte van de tafel 100 cm
en een heel degelijke onder tafel zoals jij dat ook aanraadt te doen
bedankt nogmaals voor je tips
Nuttig artikel voor een beginneling. Ik zal er mijn voordeel mee doen. Bedankt Koen.
Goede uitleg incl. Voorbeelden. Ben het met Erik eens dat foam (mijn) voorkeur geniet gelet op het aanbrengen van scenery die een vaste vorm heeft en daarbij voldoende houvast geniet. Gr.Jos
Leuke ideeën Koen ik heb ervaring met purschuim als je de mal goed maakt kan je mooie bergen met tunnels maken om de treinen erdoorheen te laten rijden, ziet er ook natuurlijk uit nadat je het geverfd hebt natuurlijgr. Ron
Zeer interessant ik ga de open constructie maken maar ik ben net met een nieuwe baan begonnen uit het m-marklin boek baan nr 20. Bedankt voor de info. Zeer nuttig
halo,
ben pas begonnen met de opbouw van een treinen complex; heb zeer veel aan de tips in bovengenoemd artikel, bedankt hiervoor.
groeten uit Spanje
ja dit kan ik goed gebruiken daar ik eigenlijk nog niet precies weet wat ik wil bouwen
gr Jan B.
Als beginnend model bouwer en nog steeds niet beslist heb wat ik ga maken zijn dit soort tips uiterst nuttig,weet gelijk dat je eerst je ruwe baan vorm moet geven voor je met je rails bevestiging aan de gang gaat.Bedankt Jaap hier hebben beginnende modellisten zeker wat aan.
Beste Koen,
Lees al je berichten, artikelen, tips, filmpjes en wat niet meer, altijd met veel aandacht en interesse en daar alleen al voor mijn complimenten.
Door tijdgebrek ligt mijn modelbaan (opbouw) al meer dan 4 jaar stil en zou het liefst morgen in de VUT gaan om er echt weer mee aan de slag te gaan, maar helaas.
Maar ga vooral zo door, met alles, want mijn modelbaan hart begint altijd weer warm te worden bij dit “lekkers”.
Met vriendelijke groet uit Friesland,
Sikke
Duidelijk en voor mij precies op het juiste moment. Dank voor de info.
Heel nuttig, maar ik heb mijn landschappen gemaakt met PUR-schuim, dit is gemakkelijk te verwerken d.m.v een ijzerzaagblad die je in elke gewenste glooing kunt buigen en daar zaagt men het schuim uit. daarna dun gips met een spatel over uitsmeren, en mijn mening is dat men zonder te veel hulpmiddelen erg realistisch landschappen krijgt.
Toevoeging Foam-methode
Je kunt piepschuim wel gebruiken als je een hete draad gebruikt om het te bewerken. Dan snij je door de bolletjes heen en blijft de rommel beperkt.
Een hete draad kun je maken van een stuk dun weerstandsdraad (20 cm). Deze aansluiten met geïsoleerde kabels op een regelbare modeltreintrafo.
het zijn toch weer goede tips waar men wat mee kan doen hoor en leerzaam
ik dank u voor de typs die U doorstuurd, zij zijn steeds nuttig
heb nog een vraag , heb je boek modelspoorbanen bouwen op 7 februarie besteld en heb tot op heden geen reactie ontvangen
mvg staf
prima alles op een rijtje, bedankt, ik kan hier verder mee.
Beste Koen,
Bij elke mail vraag je of ik iets aan je verhaal gehad heb en ik heb nog niet gereageerd. Ik vind het nu toch tijd worden dat ik even een iets van me laten horen.
Eerst even de historie.
Wij hebben, een jaar of drie geleden, een grote plastik trein op batterijen voor onze kleinzoon, die toen 2 jaar was, gekocht. Het kereltje heeft daar drie jaar lang vreselijk leuk mee gespeeld, hoewel de trein alleen maar vooruit een 8 kan rijden.
Nu was ik een aantal weken geleden de zolder aan het opruimen en kwam daar mijn oude Trix Express baan tegen. Rond 1960 heb ik samen met een vriendje een baan gebouwd en toen al hebben we de kosten ongeveer samen gedeeld. (Trix Express club “Meidoornstraat” avant la lettre.). Toen het tijd werd dat we het ouderlijk huis gingen verlaten(rond 1970) hebben we samen de baan afgebroken en de bezittigen verdeeld. Mijn deel is in een doos gegaan en zijn in de doos gebleven tot 2014 en hebben 4 verhuizingen overleefd. De bedoeling was nu om de hele boel te verkopen dan wel weg te geven, maar toen ik nog boven bezig was met andere spullen op te ruimen, kwam onze kleinzoon van 5 naar boven en hij zag natuurlijk net de open doos met de trein. Hij stond te dansen van plezier en wilde er mee spelen. Maar als iets ruim 40 jaar stil staat gaat dat niet zo maar vlekkeloos weer rijden, dus dat was even een teleurstelling. Maar er wordt nu wel van opa verwacht dat hij zorgt dat meneer binnenkort met die trein kan spelen. “Want mijn opa kan alles maken.”
Uit een snelle controle van de spullen bleek mij dat de boel danig vervuild was en dat b.v. het soldeer van de stroomdraadjes op de motor van de locomotief bij aanraken al afbraken. Wat nu? Vroeger werden we daar niet koud of warm van, maar nu vroeg ik me af:”Hoe deden we dat ook alweer?” En wat doe je dan? Je gaat het internet op en zoekt “Solderen” en dat gaf een Nederlandse site met een pagina “De meest gemaakte fouten bij solderen” kijk dat zocht ik en tot mijn grote verbazing en vreugde was het ook nog eens een modeltreinen site. Je snapt het al het was jouw site waar ik terecht kwam.
Ik lees alle mailtjes die je stuurt met veel plezier en vooral natuurlijk die over het groot onderhoud komt mij nu wel heel erg van pas.
De locomotief heb ik nu gesloopt en de planning is, dat ik dit weekend de motor met wasbenzine schoonmaak en kijk of deze het nog doet. Vorig weekend heb ik mijn transformator getest met het lampje van de loc. De aansluiting(14 volt) voor de seinen deed het lampje branden maar de trein regeling gaf zelfs bij “vol gas” nog geen gloeiende draad. Ik heb de trafo open gemaakt en schoongemaakt met WD40 en het lampje brandt nu weer op de treinregeling, zelfs op stand 1. Dus die doet het weer en ook mijn handbediende wissels doen het weer. Nu afwachten of de motor het na dit weekend doet en als deze het doet dan moeten er op de motor nog twee draadjes gesoldeerd worden. Maar dan moet ik eerst weer een soldeerbout kopen, want die is in de loop der jaren wel verdwenen. En voor ik het solderen aan de motor aandurf mag ik eerst nog wel wat proef stukjes maken.
Mocht de motor het niet meer doen dan koop ik denk ik een kleine nieuwe loc want zoveel rails heb ik natuurlijk niet doordat we ze in 1970 gedeeld hebben.
Zo dat is op dit moment mijn vehaal.Hoe het nu verder gaat is dan ook vooral afhankelijk wat onze kleinzoon er van vindt nadat de boel weer loopt.
Hartelijke groet,
Henk te Loo
Een oude methode is “papier maché” .Je neemt een goede dosis krantepapier of bruin inpakpapier en laat dit 24 u staan, je doet er een dosis behangpapierlijm, een klein beetje houtlijm en 2 druppels detergent in een emmer. Deze massa meng je met een verfmenger op je boormachine. Je plaatst muggengaas op de treinplank (liefst ijzeren dat is steviger) en je wrijft de massa er op ongeveer 1 cm dikte 24 u laten drogen
Deze methode is goedkoop en barst niet zoals plaaster en is bewerkbaar, vergeet je bedrading niet te voorzien
Succes
erg nuttig, je publiceert leuke dingen, Koeni
erg nuttig, je publiceert leuke dingen, Koen!
Mijn laatste baan die ik voor mijn schoonvader gebouw heb,mheb ik eerst het landschap gecreëerd. Wel met het vaste punt waar het station moest komen. Een wat heuvelachtig landschap. Laagste en hoogste punt was 20cm, gemiddelde, rail hoogte op 10cm. En afgestapt van het idee lange rechte stukken.