modelspoor rails leggenCentraal op de modelspoor is natuurlijk de modelspoor rails, waar de modeltreinen over rijden. Het goed leggen van spoor zorgt voor minder ontsporingen en vastlopers. Daarom is het de moeite waard om voldoende tijd aan deze klus te besteden.

In dit artikel leer je modelspoor rails leggen in 6 stappen.

1. De ruwbouw

Voordat je de rails kunt gaan leggen heb je natuurlijk een ondergrond nodig. Als je een treintafel hebt, kun je het spoor hier op gaan leggen. Bij een open onderbouw moet je echter eerst de ruwbouw maken. De ruwbouw bestaat uit de vormen van het traject. Deze vormen worden met een decoupeerzaag uit triplex gezaagd en vervolgens op de onderbouw bevestigd.

2. Railbedding

Bedding onder de rails, heeft op de modelspoorbaan twee functies. Allereerst zorgt het voor demping van geluid en trillingen. Daarnaast hoogt het de rails op, waardoor het net als in het grootbedrijf wat hoger ligt.

De makkelijkste manier is om rails te gebruiken de reeds bedding ingebouwd heeft. Het nadeel hiervan is dat deze plastic bedding er niet realistisch uit ziet.

marklin c rails

Märklin C rails met een ingebouwde bedding

Een meer realistische optie is door het spoor iets op te hogen en hier later ballast op aan te brengen. Je kunt hier kurkenstroken voor gebruiken, of alternatief stroken van een dunne isolatieplaat knippen.

Kurkenstroken zijn o.a. hier te koop.

3. Modelspoor rails

Nadat de bedding is aangebracht, is het tijd voor de rails zelf. 90% van de modelspoorbanen maakt gebruik van rails die te koop is in secties. Je koopt dan rechte stukken, bochten en wissels en sluit deze aan elkaar om zo het traject te vormen.

Het beste is wel om vooraf een sporenplan te tekenen. In veel computerprogramma’s kun je zelf werken met verschillende merken rails, zodat je altijd weet dat je uitkomt.

Veel merken hebben naast de standaard rails secties ook zogenaamd “flextrack” met deze flexibele rails kun je aangepaste bochten maken, bijvoorbeeld om een traject sluitend te krijgen.

4. De modelspoor rails bevestigen

Nadat de rails gelegd is, is het belangrijk om alles goed door te testen. Sluit hiervoor (tijdelijk) de transformator of digitale centrale aan op het spoor en test het traject met verschillende treinen.

Het is belangrijk om alles goed door te testen, tot de modeltreinen foutloos over de modelspoorbaan rijden. Als de rails bevestigd is, en de scenery eromheen gebouwd is, wordt het lastig dit nog te corrigeren.

Tijdens het testen, kan het spoor vastgezet worden met spijkertjes. De rails kan ook permanent vastgezet worden met spijkertjes. Het nadeel hiervan is wel dat deze de trillingen doorgeven.

Het vastzetten met lijm is daarom ook een prima optie. Zeker als er nog ballast aangebracht gaat worden, omdat deze de rails ook nog extra bevestigd.

modelspoor rails ballast

5. Afwerking

Als de rails helemaal gelegd is, naar tevredenheid werkt en vastgezet is, is het tijd voor de afwerking.

De eerste stap in het afwerken is meestal de ballast. Eerst kies je een kleur en formaat ballast, deze is in de hobby winkel of online verkrijgbaar. Vervolgens breng je deze aan met houtlijm.

6. Nog veel meer leren tips?

In het modelspoor handboek bouwen vindt je een praktische uitleg voor het leggen van ballast.

Daarnaast vindt je in het modelspoor handboek ook nog meer uitleg en handige tips voor bovenstaande stappen!