Tijdens het plannen van de bouw van een modelspoorbaan zijn er enorm veel verschillende aspecten om rekening mee te houden.

En het is de tijd meer dan waard om van te voren goed na te denken over de verschillende mogelijkheden, voordat je al halverwege de bouw van je baan bent.

In mijn ogen is de beste manier van plannen om eerst te visualiseren hoe je uiteindelijk droom modelspoorbaan eruit komt te zien… voordat je begint met het bouwen.

Beschouw jezelf als een architect, die zal elk klein detail aan een gebouw reeds verzonnen en uitgetekend hebben, voordat er ook maar een steen gemetseld zal worden.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet flexibel moet zijn tijdens het bouwen van de baan… als modelspoorbouwer heb je het geluk dat het aanpassen van de plannen tijdens de bouw niet al te veel problemen oplevert en geen fortuin zal kosten.

De kans is immers groot dat ook al heb je dingen goed gepland, je tijdens het bouwen erachter zult komen dat er een makkelijkere, simpelere of goedkopere manier is om iets te doen.

Modelspoorbaan strak plannen of juist flexibel zijn ?

Vergelijk het plannen en bouwen van een modelspoorbaan met het maken van een lange treinreis. Je begint je reis op station A met als doel om station B (jouw droom modelspoorbaan) uit te komen.

plan modelspoorbaan routes

Nu kan het zijn dat je halverwege de reis een andere route kiest om op station B uit te komen, of je besluit een rustpauze in te lassen voordat je verder reist, maar het uiteindelijke doel blijft het uitkomen op station B oftewel het realiseren van jouw droom modelspoorbaan.

Nu kan het ook zijn dat je kiest voor een geheel andere route (bijvoorbeeld het veranderen van schaal) waardoor je niet meer uit zult komen op station B maar op station C!

Voordat je een grotere verandering zoals het veranderen van schaal neemt, raad ik je altijd eerst aan om goed na te denken of je dit doet omdat je denkt dat het makkelijker / sneller zal zijn dan je originele plan of dat je van plan bent om op station C uit te komen. Ik ben absoluut niet tegen het halverwege wijzigen van plannen (alhoewel je door van te voren goed plannen dit kunt voorkomen) maar wat altijd nummer 1 moet zijn is dat je tevreden bent met het eindresultaat en niet eigenlijk een ander eindresultaat had gewild.

Een manier om voor jezelf in de gaten houden of je daadwerkelijk aan het doen bent wat je van te voren van plan was is om voor jezelf op te schrijven welke onderdelen je echt moet hebben op je modelspoorbaan, welke onderdelen je graag zou willen en wat je gaat doen als het niet al te veel moeite is. Download onderstaande PDF en vul het voor jezelf in.

modelspoor_wenslijstDownload de PDF

 

Omdat een modelspoorbaan uit zoveel verschillende componenten bestaat, en elke bepaald hoe je modelspoor eruit ziet en werkt is het een goed idee om na te denken over wat je wilt qua onderbouw, elektronische systemen, scenery en eigenschappen zo als kind-vriendelijk, veel tunnels, veel wissels, draaischijf enzovoorts.

Om betere keuzes te maken per onderdeel raad ik je aan mijn e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen te lezen.

Modelspoorbaan planning tips:

In een notendop wil ik je het volgende meegeven:

– Het bouwen van een modelspoorbaan vereist een zorgvuldige planning van begin tot einde.

– Hoewel er prachtige modelspoorbanen zijn gebouwd zonder planning, is dit meer de uitzondering dan de regel en de grootste kans op een goed resultaat is het werken met een planning.

– Begin altijd met het einde in zicht.

– Vaak kost het enige discipline om je geplande resultaat te behalen, hou er altijd rekening mee dat je compromissen zult moeten maken afhankelijk van je beschikbare tijd, budget, ruimte en vaardigheden.

– Wees flexibel en wees niet bang om je aanpak halverwege te veranderen. Maar hou er ook rekening mee dat het het vaak waard is om de moeilijkere route te bewandelen om bij je einddoel te komen.

– Alle tips in dit artikel zijn advies en als je het op jouw manier wilt doen, voel je vrij het is immers jouw modelspoorbaan en je kunt doen wat je wilt doen 🙂

– Het allerbelangrijkste is dat plezier hebt in het bouwen van jouw modelspoorbaan!

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het plannen van je modelspoorbaan, of het in het oog houden van je originele plannen tijdens het bouwen van je modelspoorbaan.

Laat hieronder even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).