Tijdens het plannen van de bouw van een modelspoorbaan zijn er enorm veel verschillende aspecten om rekening mee te houden.
En het is de tijd meer dan waard om van te voren goed na te denken over de verschillende mogelijkheden, voordat je al halverwege de bouw van je baan bent.
In mijn ogen is de beste manier van plannen om eerst te visualiseren hoe je uiteindelijk droom modelspoorbaan eruit komt te zien… voordat je begint met het bouwen.
Beschouw jezelf als een architect, die zal elk klein detail aan een gebouw reeds verzonnen en uitgetekend hebben, voordat er ook maar een steen gemetseld zal worden.
Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet flexibel moet zijn tijdens het bouwen van de baan… als modelspoorbouwer heb je het geluk dat het aanpassen van de plannen tijdens de bouw niet al te veel problemen oplevert en geen fortuin zal kosten.
De kans is immers groot dat ook al heb je dingen goed gepland, je tijdens het bouwen erachter zult komen dat er een makkelijkere, simpelere of goedkopere manier is om iets te doen.
Modelspoorbaan strak plannen of juist flexibel zijn ?
Vergelijk het plannen en bouwen van een modelspoorbaan met het maken van een lange treinreis. Je begint je reis op station A met als doel om station B (jouw droom modelspoorbaan) uit te komen.
Nu kan het zijn dat je halverwege de reis een andere route kiest om op station B uit te komen, of je besluit een rustpauze in te lassen voordat je verder reist, maar het uiteindelijke doel blijft het uitkomen op station B oftewel het realiseren van jouw droom modelspoorbaan.
Nu kan het ook zijn dat je kiest voor een geheel andere route (bijvoorbeeld het veranderen van schaal) waardoor je niet meer uit zult komen op station B maar op station C!
Voordat je een grotere verandering zoals het veranderen van schaal neemt, raad ik je altijd eerst aan om goed na te denken of je dit doet omdat je denkt dat het makkelijker / sneller zal zijn dan je originele plan of dat je van plan bent om op station C uit te komen. Ik ben absoluut niet tegen het halverwege wijzigen van plannen (alhoewel je door van te voren goed plannen dit kunt voorkomen) maar wat altijd nummer 1 moet zijn is dat je tevreden bent met het eindresultaat en niet eigenlijk een ander eindresultaat had gewild.
Een manier om voor jezelf in de gaten houden of je daadwerkelijk aan het doen bent wat je van te voren van plan was is om voor jezelf op te schrijven welke onderdelen je echt moet hebben op je modelspoorbaan, welke onderdelen je graag zou willen en wat je gaat doen als het niet al te veel moeite is. Download onderstaande PDF en vul het voor jezelf in.
Omdat een modelspoorbaan uit zoveel verschillende componenten bestaat, en elke bepaald hoe je modelspoor eruit ziet en werkt is het een goed idee om na te denken over wat je wilt qua onderbouw, elektronische systemen, scenery en eigenschappen zo als kind-vriendelijk, veel tunnels, veel wissels, draaischijf enzovoorts.
Om betere keuzes te maken per onderdeel raad ik je aan mijn e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen te lezen.
Modelspoorbaan planning tips:
In een notendop wil ik je het volgende meegeven:
– Het bouwen van een modelspoorbaan vereist een zorgvuldige planning van begin tot einde.
– Hoewel er prachtige modelspoorbanen zijn gebouwd zonder planning, is dit meer de uitzondering dan de regel en de grootste kans op een goed resultaat is het werken met een planning.
– Begin altijd met het einde in zicht.
– Vaak kost het enige discipline om je geplande resultaat te behalen, hou er altijd rekening mee dat je compromissen zult moeten maken afhankelijk van je beschikbare tijd, budget, ruimte en vaardigheden.
– Wees flexibel en wees niet bang om je aanpak halverwege te veranderen. Maar hou er ook rekening mee dat het het vaak waard is om de moeilijkere route te bewandelen om bij je einddoel te komen.
– Alle tips in dit artikel zijn advies en als je het op jouw manier wilt doen, voel je vrij het is immers jouw modelspoorbaan en je kunt doen wat je wilt doen 🙂
– Het allerbelangrijkste is dat plezier hebt in het bouwen van jouw modelspoorbaan!
Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het plannen van je modelspoorbaan, of het in het oog houden van je originele plannen tijdens het bouwen van je modelspoorbaan.
Laat hieronder even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).
ja ik vind dit artikel zeer nuttig
Koen,
al je artikels zijn van de bovenste plank en heel erg bruikbaar. Nogmaals “Dank U wel” voor het neerschrijven van je ondervindingen. Het is gemakkelijk te lezen en goed uit te voeren. Je bent een kei als het over modelspoorbanen gaat!!!
Rudy
Goed verhaal, heel duidelijk. Is bruikbaar en zeker in de gaten tehouden.
Leuk maar wanneer komen de wissels aan de beurt
Hier wacht ik al op sinds je de site hebt.
Ik bedoel trein 1 stopt op het perron wissel gaat automatisch
om en trein 2 vertrekt weer.
En dit alles door 2 contact rails en isolatie schoentjes
Op deze manier kun je min 3 treinen op de baan hebben
Ider extra perron betekent 1a 2 extra treinen.
Dus geen extra schakelaars endergelijke
Hoy Koen,
wederom prima informatie van je maar als je een low budget heb zoals ik dan schiet er af en toe toch een ander plan en aanpassing door je hoofd Ik kan dit best goed rijmen en verander regelmatig van aanpassingen maar heb toch een uiteindelijk doel voor ogen wat ik wil Mede door jouw aanmoedigingen en werkwijze en ook van Olaf hou ik dit goed in gedachte
Bedankt weer voor deze nuttige info.
Nuttige tips voor het volgen van je plannen, ik wijzig zelf nogal eens tijdens de bouw.
Het lijstje in PDF is zeker handig om niet te veel te veranderen
Hallo Koen,
Ik vind het telkens maar weer fantastisch je adviezen en tips te lezen.
Ben samen met mijn zoon met onze (Droom-) modelbaan/sporenplan nog niet verder gekomen tot dusver, maar als het weer zo blijft, als dat het nu is, denk ik zeker met deze tip(s) verder te kunnen 😉 komen…
Ga vooral zo door, dan doen wij het ook! Groet vanuit Twente!
Hallo Koen. Zeer nuttig. Ik heb al wat boeken over de aanleg van een banen, ook die van jou. Maar de electro dat is en blijft een probleem en daarmee bedoel ik de seinen. De rest gaat prima. De bedoeling is om de seinen precies op tijd te laten schakelen. Maar ik zal dit nog wel bespreken op de treinclub. Mvg.
Ik heb nog niet de tijd gevonden om de baan te bouwen, maar heb het al wel helemaal getekend in sketchup. Hiermee kon ik kijken of het mogelijk was, wat er nodig is en hoe het er uit zal komen te zien van diverse uitzichten
bedankt voor je nuttige tips
Beste Koen
dank je wel voor je tip
ik heb wel een plan gemaakt met het bouwen van mijn baan
maar steets als ik dichterbij het einde kwam deste meer er niet van klopte
geen ruimte voor een mooie redelijke rijbaan was meer steek en peddeldienstbaan wat niet mooi was uit tevoeren naar beneden kon ook niet vanwege de lange afdalingen die je in H0 moet maken dus gaan denken wat het beste was hier in d buurt bij de treinwinkel wezen vragen ,, en die kwam op het idee om Digitaal te gaan rijden omdat anneloog met block niet werkte bij mij omdat het meer ging kosten dan digitaal goedkoop een startset Roco Multimaus van hem over kunnen kopen en mijn oude Fleischmann stoomtreinen om laten bouwen ,, was echt een goed idee geweest ,, nu heb ik een mooie baan waar ik 3 treinen met de Roco Multimaus kan bedienen en dit alles zonder plan om tewerken nu heb ik een kleine haven een mooie overrij plaat die ik naar beneden kan klappen zo dat ik makkelijker kan lopen en er niet onderdoor hoef tekruipen ook staan er foto’s op Facebook de link is https://www.facebook.com/rienk.vanderplaats/media_set?set=a.502706539857594.1073741833.100003547574752&type=3 <=== misschien eens leuk om tekijken
Dank je wel voor je vele tips ,, ik lees ze wel maar zeg niet altijd wat ga zo door je helpt echt mensen die met veel problemen komen tezitten door goeie keuzes temaken
Hoi Koen,
Leuke info.
Bij het plannen bepaal ik eerst: wat moet het voor baan worden?
Veel landschap, dorpen, bergen, industrie, een combinatie van alles?
Afhankelijk van die keuze ga ik mijn gebouwen op het bord plaatsen, ruwe indeling. Door deze aanpak heb ik voldoende ruimte gecreëerd voor de bebouwing en de indeling van het landschap.
Op de stukken die onbebouwd moeten blijven, landschap en of industrieterrein, worden stukken papier gelegd in de vorm en gewenste grote.
Als het basisplan naar tevredenheid is, ga ik de rails en wissels leggen, nog niet vastzetten.
Dan een paar dagen wachten, herschikken en foto’s maken.
Ik rijd met spoor N en probeer vaak 2 of 3 banen aan te leggen, zodat de treinen goed tegenelkaar in kunnen rijden.
Waarom 2 of 3 losse rail circuits? Is eenvoudiger met het elektrisch aansluiten.
Uiteraard zal je toch blijven improviseren en het rail plan aanpassen, evenals de bebouwing en het landschap, maar je blijft beter bij je basisontwerp.
Veel spoorplezier.
bestaat er ook een tekening voor het aansluiten van de wissels en het aanleggen van spoorbanen
Een goede raad, maar vaak is het moeilijk bij de aanvang een goed beeld te hebben van wat je wilt. Door technische (on)mogelijkheden wordt je vaak gedwongen je plannen te herzien. Hellingen blijken vaak niet gehaald te worden, wissels waar loc’s uitlopen etc.
Ik ben nu meer dan 4 jaar aan het bouwen en ben ver af van mijn oorspronkelijke planning.
m.vr.gr.
Ik vind het artikel erg nuttig. Ik ben nog steeds erg druk bezig met het ontwerp van de grootste modelbaan van Nederland. Alle Nederlandse spoorlijnen en alle Nederlandse stations komen op deze baan voor. Ondertussen wordt er ook een boek geschreven over deze grote modelbaan. Ik hoop, dat dit boek in 2020 uitgegeven kan worden.
Hallo Koen,
Ja ik vond het wel nuttig. Ik weet nog niet wat ik ga doen, ik woon in Spanje en daar is erg weinig materiaal te koop, dus dat is een handicap. Ik ben er nog niet uit welke schaal ik moet gebruiken, H0 of N. Ik weet nog steeds niet hoeveel je ruimte je nodig hebt voor een mooie H0 baan, want dat is volgens mij een erg mooie maat.
Ook ben ik nog niet uit digitaal of analoog.
Groetjes,
Henk
Ik ben ongeveer 35 jaar geleden met een spoorbaantje.
Daar ik niet zoveel ruimte wou gebruiken had ik deze
als opklapbaan tussen balken van het dakbeschot.
Een stevige onderbouw was dus noodzakelijk. Daar heb
ik veel baat bij gehad want de ban is verscheidene keren
meeverhuisd. Echter de laatste 25 jaar niet meer kunnen
gebruiken. Dood gewoon omdat ik om te veel aan het
verbouwen was of de baan niet over de trap boven kon
krijgen. Ik praat over een afmeting van ca. 130 x 190 cm.
Onlangs was ik in de gelegenheid mijn baan naar zolder
te laten takelen.
En ondanks dat ik nu genoeg ruimte heb heb ik nog steeds
geen spijt dat ik voor de N-schaal gekozen heb.
Eventueel kan ik er nu een unit bijzetten en juist deze schaal
is voor mij de uitdaging om alles wel nauwkeurig te krijgen
en niet zoals in het verhaal van Koen de makkelijkste weg
over te stappen naar HO.
Voor een extra unit moet ik een ophaalbrug bouwen anders
is het niet logisch in mijn spel. Ik heb er nog geen gevonden
dus binnenkort zelf maar iets fraais in elkaar knutselen.
Dat geeft een boost hoor.
Mijn verhaaltje doet niets af voor degene die andere beslissingen
nemen hoor. En vaak is het best lastig iets in de N-schaal te
vinden. In HO is veel te koop. Maar ik zweer bij N.
Lex.