In maart was het weer raak in het Utrechtse Spoorwegmuseum. De Modeltrein Expo On traXS! had weer veel prachtige modelbanen opgesteld. In dit artikel blikken we terug op een aantal indrukwekkende modelspoorbanen die tentoongesteld stonden:

modelspoorbaan escadrille st michel

‘Escadrille Saint Michel’ uit Frankrijk. Op onze foto het elektrische rangeerlokje dat langs de werkplaas rijdt met een platte wagen waarop broodjes staal worden vervoerd.

groeten uit holland modelspoorbaan

Naast buitenlandse banen stonden er op de Modeltrein Expo ook “gewoon” Nederlandse banen. Zoals de de polderbaan met de titel “Groeten uit Holland” van Michel van Tongeren. Op de foto een sneltrein, getrokken door een NS-lok type 1300 op de typisch Hollandse spoordijk met daaronder een polderlandschap waarin bloeiende bollenvelden zijn aangebracht.

Modeltrein expo Kniepaven modelspoorbaan

De Duitse modelbouwer Dirk Kuhlmann was aanwezig op de Modeltrein Expo met de modulebaan Kniephaven. Deze is uitgevoerd in de schaalgrootte Z en is daarmee één van de meest aansprekende banen in die kleine schaal. Op de foto het havendeel met daarin een sleepboot in de schaal 1:220

Oostmahorn modelspoorbaan

De drie mannen achter de modelbaan Oostmahorn (’t Noorderspoor) besloten om de zeehaven aan het Lauwersmeer – vanwaar de veerboten naar Schiermonnikoog vertrekken – weer te geven op basis van de nooit gerealiseerde plannen van de Noord-Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij. In model kun je immers heel mooi nabootsen hoe het had kunnen zijn. Op onze foto het prachtig uitgevoerde stationsgebouw (dat pure fantasie is maar wel bestaande NFLS-stationsgebouwen als voorbeeld had).

Station Sauwerd op de modeltrein expo

Modeltreinen Expo baan: Station Sauwerd

We blijven nog even in Friesland want ook de modelbaan Sauwerd van Robbert Jan de Vries werd gepresenteerd. Met een prachtige weergave van het aloude Waterstaatsstation plus de op lokaallijnen zo bekende NS 600-serie (Hippel genaamd).

modelspoor Vierheim Industries

Ook uit Duitsland was Michiel Stolp naar Utrecht gekomen met het model van de Vierheim Industrie baan. Het leven op zo’n industrële baan wordt treffend weergegeven met deze heftruck op de losweg naast de expeditieloods.

zilverstad express modelspoorbaan

Onze laatste foto van de 2017-editie van Modeltrein Expo On traXS! betreft de vooroorlogse baan met de naam Zilverstad Express Schoonhoven van Bessel de Jong. De oude manier van distributie – een gesloten goederenwagon met losse pakketten en een lokale bezorger met paard en wagen – is prachtig weergegeven op deze goed gedetailleerde baan in H0.


Ik hoop dat je genoten hebt van de foto’s van Modeltrein Expo On traXS. Laat hieronder even een reactie achter en vergeet niet dit artikel te delen via Facebook 🙂