Tijdens het bouwen van een modelspoorbaan is het de moeite waard om een systeem te creëren voor het bewaren van modeltreinen en modelspoor onderdelen. Op deze manier kun je onderdelen die je in de toekomst nodig hebt makkelijk terug vinden en bespaar je jezelf tijd en frustratie in de toekomst. Het juist opslaan zorgt er ook voor dat alles in goede conditie blijft en alles zijn waarde blijft behouden.

Het is aan te raden dat als je enige tijd niet met de treinen rijd, bijvoorbeeld tijdens een zomerstop de treinen op te slaan om te voorkomen dat er roest of stofschade ontstaat.

1. Bewaar de modeltreinen in de originele dozen.

Voor het opbergen van de modeltreinen kun je allerlei oplossingen verzinnen, maar de originele verpakking is specifiek gemaakt voor die specifieke trein, en daarom de beste opbergplek als de trein niet op de baan rijd of je tijdelijk de treinen op wilt bergen omdat je (een gedeelte van) de baan aan wilt pakken. Als er silicaten (vochtabsorberende) zakjes in de originele doos zitten dan is het een goed idee om deze niet weg te gooien omdat deze voorkomen dat er vocht bij de treinen komt wat tot roestvorming zou kunnen lijden.

Daarnaast is een bijkomend voordeel dat als je de modeltreinen ooit mocht gaan verkopen, ze meer opleveren in de originele verpakking dan als losse trein. Er is zelfs een markt voor lege modeltrein verpakkingen!

originele marklin verpakkingen

2. Modeltreinen goed inpakken

Als je van plan om de modeltreinen in te pakken dan is het een goed idee om dit NIET te doen met kranten, vaak laat de inkt na enige tijd los van het papier en geeft dit vlekken op de treinen. Een andere oplossing is noppenfolie, maar hierbij loop je het risico dat de noppen overal cirkeltjes achter laten op de treinen. Het is ook goed om er bewust van te zijn dat plastic en tape bedrukkingen op de trein kunnen beschadigen als dit er strak omheen zit.

Misschien klinkt het volgende heel voorzichtig, maar ik raad je aan om ook met het wikkelen van treinen in oude kleren op te letten. Ook al is de kleding schoon, vaak heeft het nog wasmiddelen, chemicaliën of kledingverf in zich zitten. Dit verhoog de kans dat deze stoffen de treinen aantasten. Om dit er echt goed uit te halen moet je de kleren zonder wasmiddel een keer of 3/4 heet wassen.

Een van de beste oplossingen is zuurvrij vloeipapier, dit kun je gebruiken voor het inpakken van zowel stalen als plastic onderdelen. Dit is het vloeipapier die ook veel winkels gebruiken om aankopen in te wikkelen. Wikkel de modeltrein eerst in een laag en voeg vervolgens nog 1 of 2 lagen vloeipapier toe. Een goed idee is ook om een vochtabsorberende silicaten zakjes bij te doen om het vochtniveau zo laag mogelijk te houden.

3. Houd de luchtvochtigheid rond de 50 a 60%

Het meten van de luchtvochtigheid kan je op termijn echt een vermogen opleveren, denk eens aan al die treinen die weggeroest zijn doordat ze op een vochtige plek opgeslagen worden! Sla treinen op een plek met hoge luchtvochtigheid (schuurtje of zolder) op, om een paar jaar later terug te komen en te ontdekken dat de treinen helemaal verroest zijn!

Om zeker te zijn van de luchtvochtigheid, is de nummer 1 manier om dit te controleren een luchtvochtigheidsmeter. Een simpele luchtvochtigheidsmeter kost je een paar euro bij conrad, een wat uitgebreidere versie zal je hoogstens een paar tientjes kosten , de investering meer dan waard!

luchtvochtigheidsmeter conrad

Wat betreft temperatuur is het belangrijk om deze tussen de 14 en 22 graden te houden.

4. Blijf georganiseerd

Naast het goed inpakken en opbergen van de treinen is met name het organiseren van onderdelen voor de modeltreinen en scenery belangrijk omdat je dit op termijn enorm veel tijd kan besparen. Niks is frustrerender dan het graaien in dozen opzoek naar het juiste onderdeel.

Enkele tips voor het makkelijk organiseren van modelspoor onderdelen:

– Gebruik huis, tuin en keuken materialen om onderdelen in te bewaren. Bijvoorbeeld plastic bekertjes voor strooimateriaal, oude jampotten, ijsbakjes enzovoorts.

– Platte onderdelen kun je in een map bewaren door ze in transparante insteek hoesjes te doen.

insteekhoesje

– Kleinere onderdelen zijn handig te bewaren in een opbergbox met vakjes, grotere onderdelen kunnen in een opbergkastje met vakjes. Enkele voorbeelden van deze opbergboxen en kasten vindt je hier

opbergbox_modelspoor opbergkastje_modelspoor

– Het opbergen van spullen is natuurlijk niet genoeg, als je echt georganiseerd wilt blijven is het ook belangrijk om te labelen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn met het labelen!

Groepeer onderdelen die met elkaar te maken hebben bij elkaar in de buurt, bijvoorbeeld een doos met grassoorten en een doos met bomen bij elkaar, omdat het alle bij scenery materiaal is. Zo zul je tijdens het zoeken weten of je in de buurt bent van de gewenste onderdelen.

>Tot zo ver dit artikel over het bewaren van modeltreinen en onderdelen, ik hoop dat je het nuttig vond en ik ben er van overtuigd dat deze tips je enorm veel tijd en frustratie kunnen gaan besparen!

Laat onderaan deze pagina even een reactie achter, en als je zelf nog een tip heb dan hoor ik die natuurlijk ook graag!

En vergeet niet deze pagina te delen via de sociale netwerken (facebook, goolge+, twitter enzovoorts)