Tijdens het bouwen van een modelspoorbaan is het de moeite waard om een systeem te creëren voor het bewaren van modeltreinen en modelspoor onderdelen. Op deze manier kun je onderdelen die je in de toekomst nodig hebt makkelijk terug vinden en bespaar je jezelf tijd en frustratie in de toekomst. Het juist opslaan zorgt er ook voor dat alles in goede conditie blijft en alles zijn waarde blijft behouden.
Het is aan te raden dat als je enige tijd niet met de treinen rijd, bijvoorbeeld tijdens een zomerstop de treinen op te slaan om te voorkomen dat er roest of stofschade ontstaat.
1. Bewaar de modeltreinen in de originele dozen.
Voor het opbergen van de modeltreinen kun je allerlei oplossingen verzinnen, maar de originele verpakking is specifiek gemaakt voor die specifieke trein, en daarom de beste opbergplek als de trein niet op de baan rijd of je tijdelijk de treinen op wilt bergen omdat je (een gedeelte van) de baan aan wilt pakken. Als er silicaten (vochtabsorberende) zakjes in de originele doos zitten dan is het een goed idee om deze niet weg te gooien omdat deze voorkomen dat er vocht bij de treinen komt wat tot roestvorming zou kunnen lijden.
Daarnaast is een bijkomend voordeel dat als je de modeltreinen ooit mocht gaan verkopen, ze meer opleveren in de originele verpakking dan als losse trein. Er is zelfs een markt voor lege modeltrein verpakkingen!
2. Modeltreinen goed inpakken
Als je van plan om de modeltreinen in te pakken dan is het een goed idee om dit NIET te doen met kranten, vaak laat de inkt na enige tijd los van het papier en geeft dit vlekken op de treinen. Een andere oplossing is noppenfolie, maar hierbij loop je het risico dat de noppen overal cirkeltjes achter laten op de treinen. Het is ook goed om er bewust van te zijn dat plastic en tape bedrukkingen op de trein kunnen beschadigen als dit er strak omheen zit.
Misschien klinkt het volgende heel voorzichtig, maar ik raad je aan om ook met het wikkelen van treinen in oude kleren op te letten. Ook al is de kleding schoon, vaak heeft het nog wasmiddelen, chemicaliën of kledingverf in zich zitten. Dit verhoog de kans dat deze stoffen de treinen aantasten. Om dit er echt goed uit te halen moet je de kleren zonder wasmiddel een keer of 3/4 heet wassen.
Een van de beste oplossingen is zuurvrij vloeipapier, dit kun je gebruiken voor het inpakken van zowel stalen als plastic onderdelen. Dit is het vloeipapier die ook veel winkels gebruiken om aankopen in te wikkelen. Wikkel de modeltrein eerst in een laag en voeg vervolgens nog 1 of 2 lagen vloeipapier toe. Een goed idee is ook om een vochtabsorberende silicaten zakjes bij te doen om het vochtniveau zo laag mogelijk te houden.
3. Houd de luchtvochtigheid rond de 50 a 60%
Het meten van de luchtvochtigheid kan je op termijn echt een vermogen opleveren, denk eens aan al die treinen die weggeroest zijn doordat ze op een vochtige plek opgeslagen worden! Sla treinen op een plek met hoge luchtvochtigheid (schuurtje of zolder) op, om een paar jaar later terug te komen en te ontdekken dat de treinen helemaal verroest zijn!
Om zeker te zijn van de luchtvochtigheid, is de nummer 1 manier om dit te controleren een luchtvochtigheidsmeter. Een simpele luchtvochtigheidsmeter kost je een paar euro bij conrad, een wat uitgebreidere versie zal je hoogstens een paar tientjes kosten , de investering meer dan waard!
Wat betreft temperatuur is het belangrijk om deze tussen de 14 en 22 graden te houden.
4. Blijf georganiseerd
Naast het goed inpakken en opbergen van de treinen is met name het organiseren van onderdelen voor de modeltreinen en scenery belangrijk omdat je dit op termijn enorm veel tijd kan besparen. Niks is frustrerender dan het graaien in dozen opzoek naar het juiste onderdeel.
Enkele tips voor het makkelijk organiseren van modelspoor onderdelen:
– Gebruik huis, tuin en keuken materialen om onderdelen in te bewaren. Bijvoorbeeld plastic bekertjes voor strooimateriaal, oude jampotten, ijsbakjes enzovoorts.
– Platte onderdelen kun je in een map bewaren door ze in transparante insteek hoesjes te doen.
– Kleinere onderdelen zijn handig te bewaren in een opbergbox met vakjes, grotere onderdelen kunnen in een opbergkastje met vakjes. Enkele voorbeelden van deze opbergboxen en kasten vindt je hier
– Het opbergen van spullen is natuurlijk niet genoeg, als je echt georganiseerd wilt blijven is het ook belangrijk om te labelen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn met het labelen!
Groepeer onderdelen die met elkaar te maken hebben bij elkaar in de buurt, bijvoorbeeld een doos met grassoorten en een doos met bomen bij elkaar, omdat het alle bij scenery materiaal is. Zo zul je tijdens het zoeken weten of je in de buurt bent van de gewenste onderdelen.
>Tot zo ver dit artikel over het bewaren van modeltreinen en onderdelen, ik hoop dat je het nuttig vond en ik ben er van overtuigd dat deze tips je enorm veel tijd en frustratie kunnen gaan besparen!
Laat onderaan deze pagina even een reactie achter, en als je zelf nog een tip heb dan hoor ik die natuurlijk ook graag!
En vergeet niet deze pagina te delen via de sociale netwerken (facebook, goolge+, twitter enzovoorts)
Ik vind het Boxx’en assortiment van Sortimo hier ideaal voor. Ze zijn helemaal naar wens in te delen met bakjes! zie bijvoorbeeld: http://www.sortimoeindhoven.nl/T-BOXX.2113.0.html
Dank voor de tip nooit bij nagedacht en ga het meteen controleren.
gr.Bessel
Gewoon de 5S regels eens doorlezen in Lean manufacturing
Bij Lean6Sigma gaat het om het optimaliseren van processen en verspillingen tegen te gaan.
Een onderdeel daarvan is 5S. Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is en dat wat nodig is aanwezig is.
Voor de onderdelen kan een mooi Kanban systeem gemaakt worden met een daaraan vastgekoppelde index of database voor de onderdelen.
Mja, Lean ontwikkelingen is mijn vak en heb het bij mijn treinbaan toegepast, daar ik inmiddels zeer veel treinen heb en een gigantische hoeveelheid aan onderdelen. Voor strooimaterialen heb ik al ’n 60 tal bakjes met verschillende soorten. Dit in VAL DICHTE verpakkingen.
Door 5S en Kanban toe te passen kom ik ook nooit meer voor verrassingen te staan, zoals om zaterdag namiddag tot de ontdekking te komen dat er geen materiaal aanwezig is :S
Gezien ik inmiddels 35 treinen op de baan heb rijden en nog een hele collectie treinen heb vind ik het bewaren van al die verpakkingen ZEER irritant. Je hebt 2 kuub aan dozen die je werkelijk nooit gebruikt. Opslag van deze dozen kost ook geld en ondanks een treintje met doos meer oplevert dan zonder is waar, maar aangezien de prijzen op MP dusdanig laag zijn vergeleken met winkelprijzen hanteer ik de MP prijzen. Een MFX loc met sound mag dan niet meer kosten dan rond de 150 euro met doos, zo hou je ook je afschrijving van je modellen laag en helpt het verkopen met of zonder doos weinig, je kunt immers ook goedkoop inkopen zonder doos.
Ik koop dan ook liever een trein zonder doos. Dan zijn ze goedkoper, heb geen opslag van irritante dozen die in de praktijk nooit gebruikt worden en spaart ruimte uit. Bovendien staan de treinen van mij in de vitrine als ze langere tijd niet gebruikt worden. Lijkt me zinniger dan ergens onder bed in een doos, in de vitrine heb je evengoed er nog plezier van ;o)
Bedankt voor weer een goede tip. Moet namelijk ook even een maand of 4 alles opslaan.
L.S.
Ik wil dat er eens aandacht besteed wordt aan draaistellen, motoren, tandwielen, cardanaandrijvingen en via snaren.
Koen bedankt voor de omschrijving.
Ik heb van nagenoeg alle treinen de originele verpakkingen bewaard.
Wat misschien ook goed is om te vermelden is de dozen zeker van de locomotieven niet in in bruine kartonnen doos te bewaren, vooral lichte onderdelen kunnen hierdoor verkleuren.
Beter en ook veiliger is het om de dozen van locs en wagons in van die plastic bakken te bewaren die voor niet te veel geld te koop zijn bij bv. Ikea bouwmarkten e.d.
Succes met je publicaties
Ik zal niet zeggen dat het de meest nuttige tip is die ik heb gelezen, maar elke tip is welkom. Zeker als beginnend/herintredend modelspoorder vergeet je soms de meest simpele dingen, maar zijn de moderne wijze van modelbanen rijden en bouwen heel anders dan wat we vroeger gewend waren. Kortom: ik lees elke tip met plezier.
Beste Koen,
Zet de doos met de locomotieven zo op dat de olie in de trien blijft zitten en niet door de gehele verpakking heen gaat lopen als je de trein gaat opbergen in de kast.
Een oliespoor in de verpakking duid erop dat de locomotief verkeerd is bewaard in de opslag stelling.
Groetjes,
Anthony Brookhuis.
Ik vind het een belangrijke tip en heb gelijk besloten een vochtmeter te bestellen. Altijd makkelijk in huis.
Leo van Oosten
Ik heb op de computer een bestand aangemaakt en daarin alle treinen en onderdelen in subgroepen verdeeld met de plaats waar ze liggen. De lok’s in de originele verpakking en in rijstand opbergen voorkomt olie doorlopen.
In Access bestaat de mogelijkheid een veld aan te maken met een uniek nummer.
Groeten Ton
Dag Koen,
Wederom heel erg bedankt voor dit interessante artikel. Ik zal van de inhoud zeker gebruik maken.
Bedankt ook voor jou tijd hieraan besteed.
Hartelijke groet,
Hein
Bedankt voor de info. Zelf gebruik ik een ladenkast waarin marklinsporen liggen om treinen en wagons op te bergen. Is in een deel van het woonhuis en luchtvochtigheid is acceptable. Alle onderdelen zitten in bakjes met benaming. Veilig en snel terug te vinden.
Ga zo door met het geven van topics. Je e-mail book is ronduit fantastisch en een aanrader voor elke modelspoorliefhebber.
Ik bewaar mijn treinen in stofvrije vitrinekasten, in een kamer waar geen daglicht of zon in kan. Zo “verkleuren” mijn locs niet. Het advies van Koen kende ik al.(de temperatuurregeling). Een vochtigheidsmeter ga ik mij nog aanschaffen.Voor een extra controle. Ik mag wel zeggen dat mijn locs na 35 jaar er nog altijd fabrieksnieuw uitzien.Allen zijn intact met de originele doos erbij.
Het voordeel van vitrinekasten is dat men altijd zijn paradepaardjes kan bewonderen!
Goede tips om treinen e.d. te bewaren en tegen roest te beschermen
Nuttige info, maar ik mis één belangrijk punt, waar ik zelf nog niet uit ben: Hoe bescherm je je treintafel tegen stof? Heeft iemand daar een idee over? Als ik een tijdje niet bezig ben geweest ligt er een laagje stof waarna je alle gebouwen, rails e.d. af moet gaan stoffen. Dit is een arbeidsintensief klusje waar weinig plezier uit te halen is.
Je kan lakens erover afdekken , ik doe gewoon regelmatig de treinen laten rijden en stof zuigen de boel kan je gelijk alles controleren of alles nog werkt zeker wissels en lampjes.
gr. Ron
Afdekken met plastic.
Het verstandigste is natuurlijk na gebruik afdekken met degelijke plastic folie. Mocht je onverhoopt toch stof op je baan krijgen, dan kun je dat het beste verwijderen met een statisch borsteltje zoals dit ook in het huishouden gebruikt wordt (Swiffer etc., minste kans op beschadigingen)
Wil je het goed doen, en/of is er weinig mogelijkheid om met meerdere personen de folie voorzichtig over de baan te plaatsen, dan kun je aan de folie bovenzijde ogen aanbrengen, en met een kabel/lier systeem de folie over de treintafel laten zakken. (Tijdens gebruik hangt de folie dan tegen het plafond).
Goede en bruikbare informatie
Bedankt voor deze handige tips.
Ja, een nuttig artikel. Vooral de keus van het juiste verpakkkingsmateriaal is interessant. Originele dozen hebben overigens vaak een binnenbekleding van piepschuim (is ook kunststof) in de vorm van de trein.
het is een manier maar als je geen orginele doos bij zit
moet je een namaak doos maken of een doos op maat maken van karton het voordeel is hij beschadig ook niet
Ja deze informatie is zeer nuttig
en overzichtlijk
Bedankt voor de tip, want ik ga mijn baan nu veranderen waardoor ze voorlopig niet rijden.
Ik vindt toch ook dat doosjes bewaren ondoenlijk is vanwege opslag.
De treinen en wagons stijgen maar in prijs met aanschaf dat je beter 2e hands zonder doosje nog redelijk je hobby kan aanvullen.
Loc’s met sound worden en zijn belachelijk duur !
voor de rest blijft het ieder voor zich hoor hoe je het bewaard, ik heb ook vitrine kast zodat je alles kunt zien.
gr. Ron
ja vind het heel nuttig zelf bewaar ik me treinen in een grote kist stofvrij en onderdelen in bakjes heb nu zelf een modelbaan
Ik vind het opbergen van mooie spullen een jammerlijke zaak. Ik geniet ervan door ze ook in een vitrine te zetten. Dan maar wat schade op termijn. Het gaat bij mij over het dromen over een voorbije tijd=periode III.
Je hebt helemaal gelijk dat het verstandig is zowel de originele verpakking te bewaren als de trein hier tijdelijk in op te bergen.
Van belang is wek dat je de trein rechtop in de verpakking wegzet om lekkende smeermiddelen niet de kans te gevn om het model te beschadigen. Lekkage gaat dan in richting wielen.
Groet,
Reinier
Bedankt Koen.
Gegroet
Leuke tips.
Maar mooie treinen in dozen en dan in de kast is toch echt heel jammer.
Mijn loks, wagons ed staan in mooie zelf gemaakte wandvitrines.
(Op de beurs in Houten verkoop ik deze N-spoor en HO vitrines).
Let op: bij het kopen van een vitrine de achterwand niet te dun is en dat de liggers zowel aan de zijkant en aan de achterwand bevestigd zijn, dat ivm met het kromtrekken van de liggers.
Strooimateriaal is opgeslagen in papemmertjes, bij omvallen geen probleem.
Huisjes ed in plastiek vouwkratten, zo nodig een extra plank erin zodat je met 2 lagen kan werken.
Overig klein materiaal wordt opgeslagen in bakjes, 3 bakjes is gelijk aan ordnerhoogte. Deze bakjes passen weer prima in een Ikea boekenkast.
Succes met het opbergen van uw waardevolle treinen.
Hallo Koen. Wat jij schrijft is heel nuttig, zoals altijd. Ik beleef er veel plezier aan en leer steeds bij. Heb jij toevallig ook een tip om seinen te plaatsen. Er zijn er toch aardig wat en ook het aansluiten is een probleem. B.v. een naderende trein. Jet sein moet op rood springen zodat de trein afremd en stopt. Kost veel hoofd brekens om gek van te worden. Ik hoor het wel. Mvg. Govardus
Een nuttig artikel, alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat iemand een dure loc in oude lappen zou wikkelen; zeker niet bij kleine modellen.
Goed organiseren van onderdelen is een kwestie van discipline, maar dat is vaak ondergeschikt aan het beoogde doel bij modelbouw.
Bedankt in elk geval voor deze aanwijzingen.
He koen,
bedankt voor de info
daar hebben we wat aan
Prima info
Koen, zeer nuttige info.
Terug van een langere vakantie heb ik zojuist je artikeltje gelezen. Daarbij een vraag. Maakt het uit of locomotieven STAAND of LIGGEND bewaard worden, bijv. i.v.m. olie en/of vet waarmee locomotieven worden onderhouden.
Hoi Koen,
Dit zijn zeer nuttige tips voor een beginner als ik ben.
gr, Frans.