In deel 1 van deze tweedelige serie artikelen over modeltreinen kopen, hebben we het gehad over welke modeltreinen je wilt gaan kopen en het kopen van nieuwe treinen + bepalen van de waarde van gebruikte treinen.

Nu je dus weet naar welke treinen je op zoekt bent en wat de prijs van de gebruikte modeltrein ongeveer moet zijn is het tijd om koopjes te scoren!

In dit artikel leer ik je hoe je op marktplaats.nl en ebay.nl koopjes kunt scoren, eigenlijk was ik van plan dit artikel alleen te publiceren voor leden van de Modeltreinen Club, maar ik heb besloten dit publiek te maken zodat iedereen kan profiteren van deze informatie!

Modeltreinen kopen op Marktplaats.nl

Een Nederlandse website waar veel modeltreinen handel plaats vindt is Marktplaats.nl, op het moment van schrijven staan er bijna 20.000 advertenties in de categorie “Modeltreinen | H0”

Het voordeel van marktplaats ten opzichte van Ebay is dat vrijwel alle advertenties van Nederlandse aanbieders zijn en er makkelijker over de prijzen valt te onderhandelen. Ook is het aantal advertenties dat door handelaren geplaatst is een stuk kleiner dan op Ebay.

Zoeken op Marktplaats.nl

Het vinden van advertenties op Marktplaats is heel simpel, je typt in de zoekbalk in naar wat je opzoek bent en vervolgens laat marktplaats alle overeenkomende advertenties zijn. Vervolgens kun je het aantal resultaten nauwkeuriger maken door te filteren op prijs, categorië, conditie, Type, Gelijkstroom of Wisselstroom, Afstand vanaf jouw postcode en enkele andere eigenschappen.

Veel verkopers op marktplaats, zijn bereid om de modeltreinen / modeltrein artikelen op te sturen, echter is het voor sommige duurdere gebruikte artikelen interessanter om bij de verkoper langs te gaan om de treinen te inspecteren en eventueel te testen.

Koopjes scoren op Marktplaats.nl

Met in totaal bijna 30.000 modeltrein gerelateerde advertenties lijkt het misschien lastig om de koopjes tussen alle advertenties uit te vissen, maar met onderstaande tips moet je een heel eind kunnen komen:

1. Wees er snel bij
Als er een trein of partij treinen aangeboden wordt voor een scherpe prijs, dan ben jij hoogstwaarschijnlijk niet de enige die dit ziet, er zijn veel handelaren die dagelijks op marktplaats kijken, op zoek naar koopjes om winst op te maken. Het is dus belangrijk dat je direct contact op neemt met de verkoper zodra je een interessante aanbieding ziet, probeer zo snel mogelijk af te spreken om andere kopers voor te zijn.

2. Zonder foto
Hoewel bijna iedereen tegenwoordig een digitale foto-camera heeft zijn er nog steeds advertenties op marktplaats die geen foto hebben, deze advertenties worden veel minder vaak bekeken, waardoor de verkoper minder reacties ontvangt en dus eerder met een laag bod akkoord zal gaan. Dit is vooral interessant de trein bij jou in de buurt wordt aangeboden, je kunt even langs gaan om de trein te bekijken, want natuurlijk zijn er ook mensen die bewust geen afbeelding plaatsen….

3. Oude advertenties
Op marktplaats staan advertenties automatisch gestorteerd op datum met de nieuwste advertenties bovenaan, maar je kunt dit ook omkeren waardoor de oudste advertenties bovenaan staan, dit doe je door nogmaals de datum knop te klikken:

Modeltreinen kopen op marktplaats

Het voordeel van oudere advertenties t.o.v. nieuwe advertenties is dat verkopers van oude advertenties eerder akkoord gaan met een lager bod, aangezien verkopers van nieuwe advertenties liever eerst reacties afwachten voordat ze akkoord gaan met een laag bod.

4. Bieden via de mail
Bij elke marktplaats advertentie is de mogelijkheid om te bieden, deze functie verplicht een bieder niet tot het aankopen van het object voor de geboden prijs. Hierdoor bieden een heleboel mensen op verschillende advertenties zonder de intentie te kopen. Als je zelf wel eens wat op marktplaats zul je dit waarschijnlijk ervaren hebben, bieders die als je contact met ze opneemt niks meer van zich laten horen..

Om deze reden nemen een boel verkopers biedingen op hun advertentie serieus, het is om die reden beter om contact op te nemen per e-mail of telefoon, zeker aan de telefoon valt er vaak veel te onderhandelen.

5. Bied nooit als eerst
Een gouden onderhandel regel die niet alleen voor het kopen van modeltreinen geld is dat je nooit als eerste met een bod moet komen. Het is beter de verkoper tot een bieding uit te dagen, als er bij een advertentie bieden staat of t.e.a.b. mail of bel de aanbieder dan en vraag wat zijn richtprijs is. Als de verkoper vervolgens een prijs heeft gecommuniceerd, geef je aan dat je dit helaas te veel vindt, 9 van de 10 x krijg je een mailtje terug met de vraag wat voor prijs jij dan in gedachte hebt, vervolgens doe je een bod wat bijvoorbeeld 50% a 60% van de vraagprijs is, waar in veel gevallen de verkoper dan weer een tegenbod op doet dat in het midden ligt van jouw bod en zijn vraagprijs.

Als je direct een bod communiceerd dan zul je daar sowieso niet meer onder kunnen gaan zitten, en geef je de verkoper direct al een indicatie van wat jij er voor over zou hebben, dit is dus een mindere onderhandelingspositie!

… Wat dacht je daarvan onderhandelingstechnieken op een site over modeltreinen!

Deze tips gaan overigens ook op voor het modeltreinen kopen op beurzen of andere sities en situaties.

Modeltreinen kopen op Ebay

Ebay, de grootste online veiling ite ter wereld, heeft tienduizenden modeltreinen en modeltrein gerelateerde artikelen te koop staan in het binnen en buitenland. Grote kans dat het geen waar jij naar op zoek bent, te koop is op Ebay! In dit artikel lees je hoe je op Ebay kunt kopen zonder opgelicht te worden.

Zoeken op Ebay

Om te beginnen wil je op Ebay alleen kijken naar de artikelen die interessant zijn voor jou, de beste manier om dit te doen is door de zoekfunctie te gebruiken.

Allereerst gaan we naar de juiste categorie, dit kun je doen door naar www.ebay.nl te gaan en Rubrieken te klikken en vervolgens op Modelbouw en miniaturen, vervolgens klik je onder het kopje Treinen op de gewenste schaal.

modeltrein artikelen op ebay

Op het moment van schrijven staan er 66.034 artikelen in de Modeltreinen categorie op Ebay, waarvan 29.824 in de categorie Spoor N!

Nu we in de categorië zijn van de gewenste schaal, zijn er nog steeds te veel resultaten om het juiste artikel te vinden. Het wordt dus tijd de selectie nog kleiner te maken door te zoeken op bijvoorbeeld een merk, laten we zeggen dat we in de categorië spoor H0 zitten en een Lima trein zoeken. Ik typ in de zoekbalk “Lima” in en krijg vervolgens 1.673 artikelen die de naam Lima bevatten.

Dit zijn nog steeds erg veel artikelen, dus voeg ik er nog “NS” aan toe om nog specifieker te zoeken. Dit geeft vervolgens 68 resultaten, genoeg om er handmatig doorheen te gaan, om het overzichtelijker te maken sorteer ik de artikelen op prijs van laag naar hoog:

Kopen op Ebay

Het overgrote deel van de modelspoor artikelen op Ebay wordt verkocht voor een vaste een prijs, bij deze artikelen staat het NuKopen logotje voor de prijs, meestal zijn dit artikelen die door handelaren verkocht worden. Sommige artikelen worden d.m.v. een veiling verkocht, later in dit artikel zal ik nog wat tips geven voor artikelen die geveild worden.

Het voordeel aan een NuKopen artikel is dat je direct weet hoeveel het artikel kost, en je het dus kan vergelijken met nieuwe artikelen of artikelen op andere sites.

Wat ik altijd doe is op Marktplaats.nl kijken wat daar gemiddeld gevraagd word en ik google ook even om te kijken wat de prijzen in webshops zijn.

Het is belangrijk om dit altijd te doen, omdat er ook artikelen voor zeer hoge prijzen te koop staan op Ebay, en daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat er nog verzendkosten bij komen.

Staat het artikel wat je zoekt er niet bij of zijn de prijzen te hoog ? dan kun je de zoekopdracht opslaan, je krijgt dan automatisch een e-mail als er nieuwe artikelen bijkomen die aan de zoekopdracht voldoen.

Een overzicht van de door jou opgeslagen zoekodrachten vindt je in “Mijn Ebay” het gedeelte van de site waar je terecht komt nadat je ingelogd ben.

Het betalen van een artikel op Ebay gaat het beste via PayPal, dit is een betalingsmethode die als soort tussenrekening werkt, waarbij jij aan PayPal betaald d.m.v. Credit Card of Automatische incasso en PayPal er vervolgens voor zorgt dat de betaling bij de verkopende partij terecht komt.

Bij veel Nederlandse verkopers kun je ook betalen per overschrijving, het nadeel is dat dit wat langer duurt en je geen aankoopbescherming hebt van PayPal (mocht er een conflict zijn tussen jou en de verkoper dan kun je dit in het geval van PayPal via hun oplossen).

Bieden op Ebay

Hoewel de meerderheid van de Modelspoor artikelen op Ebay verkocht wordt voor een vaste prijs, zijn artikelen die per opbod verkocht worden een mooie kans om modeltreinen te kopen onder de marktprijs. Met een aantal simpele technieken die ik je uit ga leggen lukt het zelfs om de meerderheid van de veilingen te winnen voor de prijs die jij wilt betalen.

De eerste stap in het bieden op een veiling op Ebay is het vaststellen van de waarde van het artikel en de de prijs die jij er voor wilt geven. Voor nieuwe artikelen of artikelen die ook nieuw te koop zijn is dit makkelijker vast te stellen dan voort artikelen die niet meer te koop zijn, bij modeltreinen die niet meer te koop zijn is het vooral van belang wat jij er voor over hebt.

Ik zet tijdens het zoeken op Ebay altijd verschillende artikelen op mijn “Volglijst” dit is een lijst in Mijn Ebay waarin je veilingen kunt volgen. En ga vervolgens per artikel uitzoeken of het interessant is om op te bieden.

Voordat je daadwerkelijk gaat bieden op treinen is het van belang dat je de score / feedback van een verkoper bekijkt. Als je een artikel op Ebay koopt wordt je gevraagd om de verkoper te beoordelen deze beoordeling is openbaar voor iedereen en dus een goede indicatie betreft de betrouwbaarheid van de verkoper.

Het bieden

Nadat je een artikel hebt gevonden dat ineressant is om op te gaan bieden en gecontroleerd hebt of de verkoper betrouwbaar is is het tijd om een strategie te kiezen voor het bieden.

Het veilingsysteem van Ebay is zo opgezet dat je kan bieden zolang de veiling loopt, dit kan dus dagen van te voren zijn tot de laatste seconden voor het aflopen van de veiling. Het is zelfs zo geregeld dat je jouw maximum bod in kunt voeren, en het systeem vervolgens automatisch opbied voor jou.

Echter is de juiste strategie om laat te bieden in plaats van vroeg.

Op ebay zijn een heleboel irrationeel die zodra ze een object willen hebben bereid zijn om iedereen er uit te bieden. Als je dus vroeg een bod plaatst is de kans groot dat iemand anders op gaat bieden, zodat jij af haakt bij een bepaalde prijs.

Om deze reden is het beste om te wachten tot het allerlaatste moment met het plaatsen van een bod, het beste is zelfs om 10 seconden een bod te plaatsen, zodat andere niet meer de kans hebben om jou te overbieden.

Dit wordt ook wel “snipen” genoemd en is toegestaan door Ebay. En aangezien je niet altijd de tijd hebt om bij elke veiling de eindtijd af te wachten om een bod te plaatsen zijn er zelfs handige sites die dit bod voor jou plaatsen in de laatste seconden.

Mijn favoriete snipe site is : Auctionsniper, dit systeem werkt heel simpel, je kunt je aanmelden door jou Ebay gegevens door te geven en vervolgens kun je artikelen importeren uit jouw volglijst en een snipe aanmaken voor een artikel:

Per snipe kun je aangeven wat jouw maximale bod is en hoeveel seconden voordat het object afloopt er gebonden moet worden.

De kosten voor auctionsniper zijn 1% per gewonnen artikel.

Wat belangrijk is om het maximale bod niet op een rond bedrag in te stellen, bijvoorbeeld € 59,10 ipv € 59,00 de reden hiervan is dat Ebay een systeem gebruikt waarbij je niet jouw maximale bod betaald, maar het eerst volgende bod (elke keer als een er een bod geplaatst wordt, is er een minimaal volgend bod met een bepaalde verhoging er tussen) stel dat je €100 als maximale bod hebt ingesteld, maar het op een na hoogste bod is elchts € 44,00 dan zal jouw bod waarschijnlijk op €45,00 uitkomen en dit is dus de prijs die je uiteindelijk betaald.

Als je dus €59,10 in stelt en iemand anders stelt € 59,00 als max bod in, dan zul jij automatisch €60,00 bieden (omdat dit het eerst volgende bod is) en de veiling dus winnen.

Google Alerts

Een laatste tip die ik wil meegeven in de jacht naar gebruikte modeltreinen is Google Alerts, met deze service van Google krijg je automatisch een mailtje wanneer er een nieuwe webpagina gevonden wordt met het door jou opgegeven onderwerp. Stel dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een Fleischmann 64326, maar op het moment staan er geen te koop op Marktplaats of Ebay (of alleen voor te hoge prijzen), dan stel je een Melding in bij Google Alerts en je krijgt vanzelf een mailtje als er een webpagina gevonden wordt met Fleischmann 64326, in de regel zijn dit advertenties.

Om een melding in te stellen ga je naar: http://www.google.nl/alerts

Modeltreinen kopen google alerts

 

===

Al met al is dit een vrij lang artikel geworden, maar ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.

Laat me hieronder even weten wat je er van vond, en deel ook je eigen tips!