Vraag:

Ik ben nu bijna klaar met mijn modelspoorbaan, ik ben nu op het punt aangekomen dat de ballast aangebracht moet worden, zijn er nog tips om de ballast netjes en gelijkmatig verdeeld aan te brengen ? Ik heb al een stukje gedaan, alleen lijken sommige secties overdreven en komen andere secties weer ballast te kort.

Antwoord:

Prik of snijd een klein gaatje aan de zijkant van een papieren bekertje, direct boven de bodem van het bekertje. Ongeveer de helft van een de diameter van een potlood is genoeg om te beginnen, je kunt het gaatje eventueel groter maken afhankelijk van hoe het gaat. Plaats je duim op het gaatje en vul het bekertje met ballast, haal je duim vervolgens boven de rails van het gaatje en giet de ballast over de rails. Als je op een rustige manier met het bekertje het hele spoor afgaat kun je op een gelijkmatige manier alles van ballast voorzien.

Zodra je dit gedaan hebt, ga je met een vinger over de rails zodat je de ballast tussen de dwarsliggers duwt en het overige over de spoorstaven naast de rails terecht komt. Verspreid vervolgens de ballast met een klein kwastje zodat het gelijkmatig verdeeld wordt tussen de rails en naast het spoor. Zorg dat het er niet al te netjes uit ziet, anders lijkt het zo kunstmatig, in het echt is het ook niet altijd heel netjes verdeeld. (TIP: Kijk anders eens naar een stuk spoor bij jou in de buurt hoe het daar ligt, om een idee te geven)

Wanneer het ballast zo ligt als jij het wil hebben, vul een plantenspuit met water en een druppeltje afwasmiddel en spuit lichtjes op het ballast, zorg dat je het ballast niet laat zwemmen maar zorg dat het licht bevochtigt is.

Maak vervolgens een 50/50 mengsel van witte houtlijm en water en breng het met een bijvoorbeeld een pipet aan zodat het ballast volledig in het mengsel komt te staan, zorg wel dat niet overal lijm komt te zitten, dus wees voorzichtig. Breng bij bewegende delen zo als wissels geen mengsel aan, zodat deze niet vast komen te zitten.

Laat het ballast nu een nachtje drogen. Ga vervolgens vervolgens met stofzuiger over het ballast zodat je ballast rond bewegende onderdelen verwijderd. Het kan zijn dat er ook op andere plekken wat ballast loskomt, deze stukjes kan je bijwerken maar met deze methode blijft 95% van het ballast zitten.