Modeltreinenclub ondersteunt de leden!

Knutselen is een belangrijk onderdeel van de modelspoorhobby. We beginnen meestal met het uittekenen van een gedacht tracé van de modelbaan en wanneer je dat een beetje professioneel wilt doen, heb je er goede gereedschappen voor nodig. Een goede tekenpen bijvoorbeeld, waarmee je op een blank vel papier de contouren kunt weergeven van de wissels, de rechte en gebogen rails, de plek van seinpalen en ontkoppelrails, etc.

Hoe kom je aan al dat materiaal, zou je zeggen. Nou, daar kan de Modelspoorclub je bij helpen. Ik heb bijvoorbeeld mooie antistatische pincetten klaarliggen die ik met veel genoegen met clubleden wil delen. Natuurlijk moet je daar als clublid wel wat voor doen, maar daarover straks meer. Eerst maar eens kijken wat er zoal in de aanbieding is.

Modelbouw antistatische pincetten

Modelbouw antistatische pincet met kromme punt

Modelbouw antistatische pincet met kromme punt

Modelbouw antistatische pincet

Modelbouw antistatische pincet

Je zult vaak genoeg merken dat je met je vingertoppen net niet dat kleine stukje karton, plastic of hout kunt vasthouden om er lijm op te smeren. Of met een heel fijn penseeltje een beetje verf op aan te brengen. Dan kan zo’n antistatische pincet je behulpzaam zijn. Je kunt het stukje materiaal aan een piepklein puntje beet pakken en vasthouden, waarna je er van alle kanten bij kunt om die lijm of verf er op te smeren.

Ook het positioneren van minuscule attributen – denk aan een stukje IJslands mos om een struik te imiteren of het neerzetten van een plastic bankje bij een huisje op de baan – kan heel goed gebeuren met zo’n pincet. Dat antistatische helpt ook bij het loslaten van het materiaal vanuit de pincet.

Hoe vaak blijft bijvoorbeeld een stukje plastic niet aan jouw gereedschap ‘kleven’ doordat het statisch is? Of aan je vingers? Met dit hulpmiddel heb je daar beslist geen last meer van!

Modelbouw tangetjes

 

Modelbouw tangetje

Modelbouw tangetje

Modelbouw tangetje

Modelbouw tangetje

Het schaartje met het rode handvat is een heerlijk product om kleine stukken te knippen. Niet alleen papier of karton kun je hier heel secuur mee afknippen maar ook stukjes plastic van een gietstuk. Je weet wel, wanneer je een bouwdoos koopt met daarin allerlei onderdelen voor een gebouw, een overweg, een seinpaal of zelfbouw van auto’s, bussen, treinwagons, zitten die altijd vastgemaakt aan zo’n plastic ‘boom’.

Een gietstuk noemen we dat. Loshalen doe je heel vaak door te wrikken en te buigen maar dan krijg je vaak niet een mooie rechte afbreekzijde. Met zo’n vlijmscherp schaartje knip je het gietstuk heel gemakkelijk los en daarna kun je lekker verder fröbelen. En heb je bijvoorbeeld zelf een boom gedraaid via sisal of ander touwmateriaal, dan kun je het met dit schaartje prachtig in model knippen.

Het tangetje met de blauwe handvatten is onmisbaar bij het wat steviger knipwerk. Je kunt hier heel gemakkelijk elektriciteitsdraden mee kortwieken en ook metalen staafjes. Wil je bijvoorbeeld een mooi hekwerkje maken van koper- of ijzerdraad, dan kun je met dit tangetje elk draadje perfect op de gewenste lengte knippen.

Ook plastic staaf en plastic buis – bijvoorbeeld een lege balpenvulling, die je goed schoon gespoeld hebt om hem daarna te gebruiken als lantaarnpaal of seinpaal of overwegslagboom – kun je met dit tangetje mooi op maat knippen. Draad er door trekken, lampje (of ledje) aan het ene eind solderen en je hebt het zwaarste werk achter de rug!

Modelbouw snijmat of tekenplaat

Modelbouw snijmat of tekenplaat achterkant

Modelbouw snijmat of tekenplaat achterkant

Modelbouw snijmat of tekenplaat voorkant

Modelbouw snijmat of tekenplaat voorkant

Wanneer je op een vel papier allerlei zaken wilt uittekenen, heb je vaak een hulpmiddel nodig als een liniaal, een gradenboog, een sjabloon met vakjes op maat om rondjes en vierkantjes te tekenen. Een huisje op de modelbaan is immers vaak een vierkantje en een boom is eerst een rondje waarna je hem wat rondgaande streepjes geeft om aan te duiden dat hier een boom komt te staan.

Je kunt natuurlijk losse sjablonen aanschaffen maar ik heb een complete tekenplaat voor je op A4-formaat waar allerlei hulpmiddelen op aangebracht zijn. Van de vierkantjes en rondjes die je gebruiken kunt voor het intekenen van bepaalde objecten (ook lantaarnpalen, seinpalen, om maar iets te noemen) tot het berekenen van een bepaalde boogstraal met behulp van de graden-aanduiding. Ook de vierkantjes van een centimeter willen veel tekenaars helpen de juiste afmeting weer te geven (op schaal!) van een bepaald gebouw, een perron, de weg breedte…

Modelbouw tekenpen

Modelbouw tekenpen

Modelbouw tekenpen

Maar wat heb je aan een tekenplaat wanneer je geen goed tekengereedschap hebt? Deze zeer professionele fijn schrijvende tekenpen – geliefd bij architecten en bouwkundig tekenaars – helpt je de mooie strakke lijnen te maken die je nodig hebt bij het ontwerpen van spoorlijntracé’s, straten op de modelbaan en waterlopen. Maar je kunt er oneindig veel meer mee.

Wanneer je bijvoorbeeld zelf op etalagekarton een bouwplaat gaat tekenen, kun je daar beter zo’n professionele tekenpen voor gebruiken dan een standaard potlood. Oké, een potlood kan helpen om een eerste idee op te zetten, doordat je dan nog het gummetje kunt gebruiken. Maar wanneer je zover bent dat je definitieve lijnen kunt aanbrengen – zeker bij het tekenen van een bouwplaat – is zo’n professionele pen onmisbaar.

Stel je voor dat je op een mooi wit A4-tje een gebouw hebt getekend dat je nog een aantal malen wilt maken omdat je bepaalde (muur)gedeelten op elkaar wilt lijmen. Dan hoef je met deze pen zo’n bouwtekening maar één keer te maken om hem daarna via de printer/scanner net zo vaak op bijvoorbeeld mat fotopapier te kopiëren en dus uit te printen als jij nodig hebt.

Doe je dat met een potlood, dan zijn de lijnen op het kopietje vaak minder goed waarneembaar. Maar de lijnen die je getrokken hebt met deze pen, springen er ook op de kopietjes haarscherp uit!

Modelbouw hobbymes

modelbouw hobbymes

modelbouw hobbymes

hobbymesjes voorraadhouder

hobbymesjes voorraadhouder

Wanneer je op (dun) kunststof plaat een tekening gemaakt hebt – of op etalagekarton, architectenkarton of zelfs op strokarton waarvan je imitatie dakpannen kunt maken – wil je die natuurlijk perfect uitsnijden. Dus neem je een glazen of metalen plaatje en daar leg je het werkstuk op.

Vervolgens pak je dit vlijmscherpe hobbymes (met verwisselbare mesjes, dus je kunt altijd een nieuwe uit de voorraadhouder nemen wanneer de jouwe bot geworden is) en ga je met vaste hand over de strak weergegeven tekenlijnen (die je natuurlijk gemaakt hebt met de tekenpen).

Met dit mes snij je probleemloos alles uit het karton of de plastic plaat. Maar ook kun je er bramen mee wegsnijden van de gietbomen van je plastic bouwdozen. Kortom, zonder dit hobbymes ben je nergens!

Modelbouw vijl en schuurblokje

Modelbouw vijl

Modelbouw vijl

Schuurblokje

Modelbouw Schuurblokje

Het maakt niet uit of je met metaal of met plastic werkt, je moet heel vaak een uitstekend stukje wegvijlen op je materiaal. Daar heb je dan een heel bijzonder vijltje bij nodig. Ik weet dat sommige hobbyïsten er geen been in zien om de nagelvijl van hun echtgenote te ‘lenen’ (en meestal niet meer teruggeven) maar ik geef je liever je eigen gereedschap. De smalle vijl is heel erg handig om kleine oneffenheden te verwijderen van gietstukken en metalen voorwerpen.

De bredere, langere vijl kun je gebruiken als een soort vlakschaaf of vlakschuur hulpmiddel. Je hebt er wat meer werkruimte bij en kunt dus ook een breder werkstuk lekker glad vijlen. Wist je trouwens dat inderdaad plastic plaat zich heel goed laat bewerken met dit materiaal? Je moet het daarna misschien nog even nabewerken met heel fijn schuurpapier om eventuele grovere naden weg te werken. Maar met zo’n brede vijl kun je heel mooi de grotere oppervlakken alvast recht schuren of afvlakken.

Modelbouw schroevendraaiers

Modelbouw schroevendraaiers

Modelbouw schroevendraaier plat

Modelbouw schroevendraaiers

Modelbouw schroevendraaier kruiskop

In de modelspoorhobby moet je om de haverklap heel kleine schroefjes los- of aandraaien. Vaak wordt daar een zogeheten horlogemakers schroevendraaier voor gebruikt maar ik heb een kleine schroevendraaier met een platte kop voor je en eentje met een kruiskop. Ze liggen wat beter in de hand dan die horlogemakers dingen doordat ze een mooi afgerond handvat hebben.

De kleine platte kop past op mini schroefjes (zoals de kleine koperen schroefjes die je in de bouwmarkt koopt) en de kruiskop past op vele soorten schroefjes in en aan locomotieven, draaistellen van rijtuigen en goederenwagons. Ook wissels, wisselstellers, koppelingen van diverse modelfabrikanten laten zich met deze schroevendraaiers goed behandelen.

Modelbouw assortimenten box

Modelbouw assortimenten box

Modelbouw assortimenten box

Om je kleine schroefjes en kleine scenery materialen op te bergen is een modelbouw assortimenten box ideaal. 

Onmisbare modelbouw gereedschappen

Onmisbare modelbouw gereedschappen overzicht

Onmisbare modelbouw gereedschappen overzicht

Totaal overzicht onmisbare modelbouw gereedschappen

Totaal overzicht onmisbare modelbouw gereedschappen

Deze besproken onmisbare modelbouw gereedschappen zijn een must voor iedere modelbouwer. Op de overzichtsfoto’s zie je hoe ze verpakt zijn en hoe ze er uitgepakt uit zien! Alle gereedschappen kun je opbergen in de mooie etui die we gelijk meesturen.