Eerder schreef ik al over het maken van een baanplan voor de modelspoorbaan en het belang van goed overwegen wat je precies voor baan wilt gaan bouwen.
Met een goede planning voorkom je immers fouten zonder dat het je geld kost of teleurstelling oplevert.
Nadat je alle informatie verzameld hebt zo als het type treinen en rails dat je wilt gaan gebruiken en hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt is het tijd om het plan in je hoofd op papier uit te gaan tekenen in een modelspoorbaan ontwerp.
Het modelspoorbaan ontwerp begint vaak met een schets, echter blijkt vaak bij het omzetten van de schets in een modelspoorbaan ontwerp op schaal dat de schets niet gaat passen in de beschikbare ruimte.
Daarom is een schets methode die direct al op schaal is handig om zo makkelijk de verschillende mogelijkheden binnen een bepaalde ruimte uit te testen en maximaal gebruik te maken van deze ruimte.
Schetsen met vierkantjes
Een methode waarbij je makkelijk een modelspoorbaan ontwerp kunt schetsen op schaal is door te schetsen met vierkantjes.
De vierkantjes hebben een afmeting die vastgesteld wordt aan de hand van de minimale boogstraal (lees mijn artikel over minimale boogstralen voor meer informatie).
De afmeting van van een vierkant is de minimale boogstraal + de spoorwijdte. De reden dat de spoorwijdte er bij opgeteld moet worden is omdat de boogstraal vanaf het midden van de rails moet worden berekend.
Als de minimale boogstraal van een H0 baan 420mm is en de spoorwijdte 16,5 dan maak je de vierkantjes bijvoorbeeld 440mm.
In een kamer van 4 x 4m passen dan 9,09 vierkantjes en zou een schets er als volg uitzien:
De ovaal in bovenstaande schets is natuurlijk ter illustratie, maar door op deze manier te schetsen kun je makkelijk experimenteren wat voor modelspoorbaan je in een bepaalde ruimte zou kunnen bouwen.
Schetspapier
Om het makkelijker te maken heb ik schetspapier gemaakt dat je zo uit kunt printen:
prima artikel hier heb je wat aan….
Hoi Koen. Dank voor de mail. Ik had dit eerder moeten weten en dat had goed gekunt, als ik het masr goed had gelezen. Komt nu goed uit, want ik moet een aanpassing maken. Heb jij ook toevallig nog een goeee tip , want ik wil de baan in drieeen gaan verdelen. En wel in blokken. Dus heb ik 3voedingen nodig , maar ga ik dat koppelen zonder kortsluitingen. Ook heb ik nog steeds moeite met het aansluiten van de seinlichten. Snap er de ballen niet van. Ik heb seinen en reed contacten , maar je moet toch seinen kunnen laten werken zonder reed contacten en magneetjes. Graag jou mening hierover. Gr. Govardus van Poppelen
Ik heb zojuist jouw mail of bericht gelezen en ik ga je helpen met die seinen.
Ik ben van Belgie en heb dezelfde problemen gehad maar heb er zelf testen en naar gezocht.
Eerst en vooral met je secties dus je maakt blokken of secties zoals wij zeggen wel in iedere sectie of blok heb je een rail in gelijkspanning dat is geisoleerd en in de helft van je sectie of blok zet of plaats je van die aansluit klisjes of railverbindingen met draadjes aan zoals vb bij Roco. mijn rails zijn allen van roco , maar niet tegenstaande zou je dit kunnen gebruiken bij andere merken ook uitgezonderd bij Marklin.
Dan zet of plaats je je seinen bij die isolatie verbindingen en die moet je dan sturen en de eenvoudigste systeem wat ik ook ga gebruiken is van Littfinski , dit is van Duitsland en dat werkt zeer goed later kun je zelfs je gans baan ermee digitaliseren ,maar dit is ook mijn interesse niet ,verkies analoog blijven te rijden , maar ieder daar zijn goesting mee. Dit is redelijk van prijs.
Trouwens je kunt die artikelen kopen en laten komen doen van die man Teunis Wolzak zijn e-mail is dedigitalespoorkraam@gmail.com en zeg maar dat je gestuurd bent De Metsler Marc
Website van littfinski : http://www.ldt-infocenter.com
Natuurlijk kun je je seinen ook laten werken met reedkontakten maar dan is het wel wat ingewikkelder ; ik heb sommige seinen die daarmee werken maar dan is alles manueel en werken deze ook met relais.
Als je daar interesse voor hebt of zeg me wat je wil met seinen dan kan ik je helpen. maar die reedkontakten zijn enkel voor simple seinen zoals met rood en groen of rood en geel,infeite seinen met 2 leds.
Seinen met meerdere leds zoals ik heb in Belgie moet je digitaal sturen met Littfinski of andere duurdere producten.
Hopend van je daar al mee geholpen te hebben.
Groeten Marc
het bericht dat ik heb gemaakt is voor GVan Poppele
Heel informatief en duidelijk uitgelegd.
Bedankt Koen, dit is een hele zinvolle bijdrage. Je kunt het zelf verzinnen, maar dan doe je het doorgaans eerst een aantal keren fout. Ik zal dit goed bewaren.
Zelf ben ik niet zo’n tekenaar. Het lijkt me moeilijk om handmatig de verschillende bogen te berekenen. Ik vraag me af of er geen (gratis) programma’s zijn waarmee je dit op de computer kunt doen. Zelf had ik ooit PC-Rail maar de computer met die banenplannen is gecrashed. Daar kon je per merk de rail nummers gebruiken en laten uitrekenen wat je nodig had om de stukken passend te maken. Het werkte niet perfect, maar zou er ondertussen niet een soortgelijk en beter programma bestaan?
Ja xtrackcad.com
Groeten
Peter
Anyrail, tot 50 railstukken gratis.
Veel dingen worden veel duidelijker. Het is nu eenmaal woekeren met de ruimte.
Dit helpt je goed verder.
Beste Koen,
Altijd nuttig.
Bedankt voor het schetspapier.
Groetjes
Peter
Beste Koen,
Wederom zeer nuttig.
Bedankt voor het schetspapier.
Groeten
Peter
Interresant Koen , maar je kunt op internet gratis programmas vinden en downloaden en daar kun je je baan mee uittekenen zoals ik gedaan heb.
Marc
Ik heb eerst met een programma een railplan gemaakt, daarna met rails leggen gekeken of dit mogelijk was en daarna alles uitgetekend met hoogten en gewenste onderdelen op de baan in SketchUp 3d teken programma, nu moet ik alleen nog de tijd vinden om het te gaan maken en het electrische deel te ontwerpen en maken.
Misschien is het handig te vermelden voor welke spoor schalen behandeld worden? B.V spoor 1 of Z spoor.
Beste Koen,
Je schrijft: ‘In een kamer van 4 x 4 m passen dan 9,09 vierkantjes’.
Moet dat niet zijn 9,09 x 9,09 vierkantjes? Ofwel ruim 81 vierkantjes.