Eerder schreef ik al over het maken van een baanplan voor de modelspoorbaan en het belang van goed overwegen wat je precies voor baan wilt gaan bouwen.

Met een goede planning voorkom je immers fouten zonder dat het je geld kost of teleurstelling oplevert.

Nadat je alle informatie verzameld hebt zo als het type treinen en rails dat je wilt gaan gebruiken en hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt is het tijd om het plan in je hoofd op papier uit te gaan tekenen in een modelspoorbaan ontwerp.

Het modelspoorbaan ontwerp begint vaak met een schets, echter blijkt vaak bij het omzetten van de schets in een modelspoorbaan ontwerp op schaal dat de schets niet gaat passen in de beschikbare ruimte.

Daarom is een schets methode die direct al op schaal is handig om zo makkelijk de verschillende mogelijkheden binnen een bepaalde ruimte uit te testen en maximaal gebruik te maken van deze ruimte.

Schetsen met vierkantjes

Een methode waarbij je makkelijk een modelspoorbaan ontwerp kunt schetsen op schaal is door te schetsen met vierkantjes.

De vierkantjes hebben een afmeting die vastgesteld wordt aan de hand van de minimale boogstraal (lees mijn artikel over minimale boogstralen voor meer informatie).

boogstraal vierkant voor modelspoorbaan ontwerp

De afmeting van van een vierkant is de minimale boogstraal + de spoorwijdte. De reden dat de spoorwijdte er bij opgeteld moet worden is omdat de boogstraal vanaf het midden van de rails moet worden berekend.

Als de minimale boogstraal van een H0 baan 420mm is en de spoorwijdte 16,5 dan maak je de vierkantjes bijvoorbeeld 440mm.

In een kamer van 4 x 4m passen dan 9,09 vierkantjes en zou een schets er als volg uitzien:

modelspoorbaan ontwerp kamer

De ovaal in bovenstaande schets is natuurlijk ter illustratie, maar door op deze manier te schetsen kun je makkelijk experimenteren wat voor modelspoorbaan je in een bepaalde ruimte zou kunnen bouwen.

Schetspapier

Om het makkelijker te maken heb ik schetspapier gemaakt dat je zo uit kunt printen:

schetspapier downloaden