Waarschijnlijk heb je als modelbouw hobbyist al wel eens een plastic model-gebouw, wagon of ander object gekocht en waarschijnlijk vervolgens in elkaar gezet. Hoewel het in elkaar zetten van plastic modelbouw huisjes op het eerste gezicht vrij simpel lijkt, zul je als ervaren modelbouwer weten dat er meer bij komt te kijken als wat lijm en een hobbymes.

In dit artikel lees je daarom tips om jouw plastic modellen er beter uit te laten zien en daarmee ook het realisme op de baan te vergroten.

Laten we allereerst eens gaan kijken naar welk gereedschap je nodig hebt:

  1. Grotere fijne vijl om de plastic randjes op grotere rechten stukken weg te werken.
  2. Hobbymes om de onderdelen uit het spruitstuk te snijden en eventueel plastic oneffehden weg te werken.
  3. Plasticlijm voor modelbouw, eventueel kun je ook nog speciale (transparante) lijm voor het de ramen gebruiken.
  4. Setje kleinere diamant / nagel vijltjes voor het wegwerken van plastic resten.
  5. Lijm klem om onderdelen vast te zetten tijdens het drogen van de lijm.
  6. Zijsnijtang voor het afknippen van onderdelen uit het spruitstuk.

Spuitgieten

De meeste plastic bouwpaketten zijn gemaakt door middel van spuitgieten, bij deze productie methode wordt gesmolten plastic in een gesloten mal gespoten. Deze mal is een negatief van de uiteindelijke onderdelen. Het plastic wordt door middel van kanalen naar de onderdelen geleid en zo onstaat er een spruitstuk waarmee de onderdelen aan elkaar verbonden zijn. De meeste spruitstukken bestaan uit twee delen die vervolgens op elkaar worden gesmolten, waardoor er in het midden een randje onstaat dat je vaak nog ziet op het uiteindelijk onderdeel.

Bouwpakket inspecteren

Voordat je aan de slag gaat met het in elkaar zetten van het bouwpakket is het belangrijk om te controleren of alles aanwezig is. De instructies die bij bouwpaketten zitten verschillen van een simpel opgeblazen model met lijntjes van welke onderdelen aan elkaar horen tot een super uitgebreide handleiding die stap voor stap uitlegt hoe het model in elkaar moet worden gezet. Soms zijn de grotere complexere bouwpaketten zelfs makkelijker in elkaar te zetten als de kleinere beginners pakketten, simpelweg omdat de instructies zo duidelijk zijn.

Alle bouwpaketten hebben een “onderdelen lijst” waarbij de onderdelen genummerd zijn, deze nummers vindt je vervolgens weer terug op het spruitstuk. Controleer alle nummers en zorg dat alle onderdelen aanwezig zijn, mocht er iets missen dan is dat meestal met een mailtje of brief naar de fabrikant geregeld, en vaak kan de winkel waar je het bouwpakket gekocht hebt dit voor je regelen.

Als alle onderdelen aanwezig zijn, is het zaak om de handleiding eerst een keer in het geheel te lezen. Als je alleen een opgeblazen model hebt, bestudeer deze dan en probeer uit te vogelen welk onderdeel als eerste in elkaar gezet moet worden.

Bij de meeste huisjes dienen eerst de ramen en duren in de muren te worden gezet, vervolgens de muren tegen elkaar en als laatste het dak.

Aan de slag

Het is het beste om de onderdelen pas uit het spruitstuk te halen als je ze nodig hebt. Op die manier is de kans dat je wat kwijt raakt minimaal. Ook als je van plan bent om sommige onderdelen te schilderen is dit vaak makkelijk om te doen terwijl het onderdeel nog in het spruitstuk zit.

Controleer een onderdeel eerst op oneffenheden en eventuele gietresten. Vooral bij kleinere onderdelen is het handig om deze te verwijderen terwijl het onderdeel nog in het spruitstuk zit.

Haal nu de onderdelen uit het spruitstuk door ze met de zijsnijtang los te knippen, heb je te weinig ruimte om dit met de tang te doen, dan kun je dit met een hobbymes doen.

Buig of wring de onderdelen nooit los, dit zorgt voor lelijke plekken:

Een lelijke buigplek op de voorkant van een onderdeel

Haal vervolgens de randjes en gietresten weg, voor grotere rechte onderdelen zo als muren doe je dit met de grote vijl zodat de randen recht blijven. Voor kleinere onderdelen kun je de kleinere veiltjes gebruiken. En ook het hobbymes is soms handig voor het verwijderen van grotere gietresten.

Zitten er gietresten op een in het oog springend onderdeel ? verwijder deze dan eerst met de vijl en schuur het vervolgens op met schuurpapier korrel 600 voor een mooi glad resultaat.

Montage

Het belangrijkste tijdens het in elkaar zetten van een plastic model is er voor zorgen dat alles recht is, en dan met name de hoeken. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond waar je op werkt recht is en dat alle hoeken van onderdelen recht afgevlakt zijn.

Vervolgens is het belangrijk om de hoeken recht tegen elkaar te monteren om vervolgens te lijmen. Dit doe je door de twee onderdelen in een hoek tegen elkaar te zetten, in een hoek van bijvoorbeeld een muur, maar je kunt ook klemmen gebruiken om te twee onderdelen recht tegen over elkaar te monteren. Je hebt hier zelfs speciaal gereedschap voor beschikbaar: Right clamps van Coffman.

Nu de muren recht tegen elkaar aan staan is het een kwestie van lijm aanbrengen met een kwastje en uit laten harden. Plastic modelbouw lijm is eigenlijk een oplosmiddel dat de twee stukken plastic een klein beetje lat smelten om vervolgens een harde verbinding te maken. Door deze eigenschap heb je dus niet veel lijm nodig. Mocht je een beetje lijm morsen op het model, laat het dan drogen en vijl en schuur (korrel 600) het vervolgens weg.

De finishing toch van elk plastic model zijn de ramen, bij het ene model dienen deze voor montage van de muren aangebracht te worden en bij andere modellen juist als laatste. Belangrijk is dat als je de muren wilt schilderen, je dit dit voordat de ramen geplaatst worden. Zeker als je van plan je model te gaan schilderen is planning van groot belang!

Een andere handige tip is de grondplaat van het model in de scenery te verwerken en vervolgens pas het huisje er op te monteren. Zo zal het huisje niet op de baan staan maar wordt het echt een onderdeel van de baan. In sommige gevallen is het zelfs beter om de grondplaat helemaal weg te laten, uiteraard kun je deze wel als montage hulp gebruiken!

Een huisje dat niet in de scenery op gaat doordat de grondplaat duidelijk zichtbaar is!