Regelmatig zie ik modelspoorbanen met locomotieven en rollend materiaal die prachtig verweerd zijn, maar vervolgens op rails rijden dat er nog zo goed als nieuw uit ziet.

De meeste rails die vandaag de dag te koop is ziet er aardig realistisch uit met houtpatroon op de bielzen en andere details. Maar toch lever je met glimmende spoorstaven van nieuwe railsecties in op realisme. Met wat tijd en een beetje verf kun je dit gelukkig vrij makkelijk op lossen.

Deze rails kan wel wat realisme gebruiken!

Deze rails kan wel wat realisme gebruiken!

Door alleen al de dwarsliggers en spoorstaven een tintje bruin te geven maak je al een flinke sprong in de goede richting. Meer je kunt ook gaan voor meer detail door de dwarsligger, spoorstaven en bevestigingspunten wat meer detail te geven.

Voorbereiding:

Je kunt de rails schilderen voordat je deze aanbrengt op de baan, of als de rails reeds gelegd is. Het voordeel van het vooraf schilderen van de rails is dat het dan makkelijker gedaan kan worden met een paintbrush of spuitbus, zonder dat de verf overal op de baan terecht komt.

Een nadeel van het vooraf verven is dat je tijdens het leggen van rails soms wat krasjes in de verf krijgt, of dat de rails soms iets verschuift waardoor je alsnog ongeschilderde stukken ziet. Dit kan natuurlijk bijgewerkt worden met een kwastje.

Door de rails pas te weatheren als deze al ligt, heb je het voordeel dat je alles aan kunt sluiten en werkend kunt hebben voordat je gaat verven. Als je een paintbrush gebruikt is het uiteraard belangrijk om de omgeving goed af te dekken!

Het nadeel van het weatheren van de rails op de baan is dat het soms lastig is om sommige plekken te bereiken met een kwastje of paintbrush.

Natuurlijk is hoe de rails er uit ziet belangrijk, maar nog belangrijker is dat de rails de stroom goed geleid. Een manier om te zorgen dat de bovenkant van de spoorstaven vrij van verf blijven is door voor het verven een laagje olie aan te brengen, na het verven kun je de rails vervolgens schoonmaken, de verf blijft dan enkel zitten op de plekken zonder olie eronder.

Als je een paintbrush gebruikt is het belangrijk ook de bewegende delen van wissels af te dekken voordat je deze gaat verven. Als je dit niet doet kan er verf tussen gaan zitten, waardoor de wissel niet meer goed werkt. Na het paintbrushen kun je deze delen met een kwastje bijwerken.

Belangrijk is ook als je voedingsdraden gaat solderen eerst de verf op de plek die je wilt solderen weg te halen.

Bepaal vooraf de kleuren die je wilt gaan gebruiken, zo hebben nieuwere bielzen van een donkere kleur terwijl oudere spoorlijnen die niet veel gebruikt worden vaak verbleekte bielzen hebben, die meer grijsachtig zijn. En zo zal ook de rails van een druk gebruikte route minder roest hebben als een traject dat amper gebruikt wordt, wat gesimuleerd kan worden door lichtere tinten roestkleurig bruin/oranje te gebruiken.
Als je gebruikt maakt van spoorsecties met plastic railbedding is het vaak de moeite waard om ook deze railbedding een tintje donkerder te maken, het beste is om de rails los te maken en beide los te verven.

Als je losse ballastbedding gebruikt die je niet van te voren hebt gekleurd dan is dit een mooi moment om deze te weatheren, kijk eens naar hoe het ballast er in het grootbedrijf uit ziet, vaak is het mooi om hier lichtelijk met wat verdunde grijze verf overheen te gaan.

modelspoor_rails_roest

Details

Met bovenstaande tips zul je de rails al een stuk realistischer doen ogen, maar om het helemaal realistisch te maken kun je highlights aanbrengen.

Hiervoor gebruik je lichtere kleuren die je eventueel wat verdund en vervolgens breng je op de dwarsliggers willekeurig was lichtere tinten grijs en bruin aan.

Een leuk detail dat je aan kunt brengen op sporen met veel diesellocs zijn roetvegen en oliesporen, dit kun je doen door zwarte verf te verdunnen of door houtskool te gebruiken.

Meer diepte en detail in de roest kun je aanbrengen door een lichtere kleur aan te brengen op de zijkanten van de spoorstaven en op de bevestigingspunten (zie afbeelding).

Als je klaar bent kun je met een doek met wat oplosmiddel zo als terpentine de bovenkant van de spoorstaven schoonmaken, zodat de stroom goed blijft geleiden. Eventueel kun je deze ook opschuren als de verf er niet goed afkomt.

rails_weatheren_bevestigingspunten