Twee van de populairste digitale centrale’s van dit moment zijn de Märklin Central Station en de Z21 van Roco.

De hoogste tijd om eens wat aandacht aan deze digitale centrale’s te besteden en te kijken waar je op moet letten bij het vergelijken van digitale centrale’s.

In dit artikel kijken we niet alleen naar de technische aspecten van de centrale’s, maar ook naar het gebruiksgemak en kosten.

Roco Z21

We beginnen met misschien wel de modernste centrale van dit moment. De Roco Z21 is een centrale waarbij er niet een vast bedieningspaneel is, maar je de centrale aan kunt sturen met een smartphone, tablet, computer of een multiMAUS.

De smartphone / tablet functionaliteit werkt door een router dat aan de centrale gekoppeld is waarmee je verbinding maakt en vervolgens via de Z21 app de treinen kunt aansturen.

Roco Z21 app

De Z21 App

De Roco Z21 is voorzien van o.a. een Loconet bus maar een s88 bus ontbreekt.

Doordat de Roco Z21 multiprotocol is, kunnen er zowel modeltreinen met een DCC als een Märklin/Motorola of MFX decoder aangestuurd worden.

Er is ruimte voor 9999 locadressen en 2048 accessoires adresen en per lofadres zijn er tot 24 extra functies wat betekend dat dit voldoende is voor het toevoegen van bijvoorbeeld geluid.

Maar het grootste voordeel van deze centrale, kan ook wel eens het grootste nadeel van de centrale zijn…

En dat is namelijk dat je voor de besturing afhankelijk bent van externe apparaten en de software die hier op draait….

Zo zal de Z21 app op een iPad na enige een tijd gebruiken wat trager worden heb je standaard niet een besturingspaneel om op terug te vallen.

roco_z21

De Roco Z21 kost € 399,- bij Conrad.

Märklin Central Station

Een centrale die al langer op de markt is en nog steeds erg populair is het Central Station van Märklin, in dit artikel kijk ik naar de 60215 wat de 2e generatie Central Station is.

Het meest opvallende verschil met de Z21 is dat bij de CS2 de baan aan te sturen is via de centrale.

Dit is een vrij robuust en betrouwbaar systeem dat naast een touchscreen ook knoppen heeft om de treinen aan te sturen.

Naast de besturing op de centrale is het ook mogelijk de CS2 aan te sturen via een Märklin Mobile Station, computer of app op de smartphone.

Net als de Z21 kan de CS2 9999 locadressen en 2048 accesoires adressen aansturen maar heeft de CS2 wel een S88 uitgang.

marklin_central_station

De Märklin CS2 kost €749,- bij Conrad.

Roco Z21 of Marklin Central Station ?

Nee, ik ga hier niet proberen een kant en klaar antwoord te geven op deze vraag. Maar nu we de specificaties van beide centrale’s hebben doorgenomen kunnen een betere overweging maken wanneer de een of de ander beter geschikt is.

De Roco Z21 lijkt zich te richten op hobbyisten die reeds een smartphone of tablet hebben en die al veel gebruiken. Er is duidelijk veel werk gestoken in de app en berichten van gebruikers hierover zijn dan ook positief.

Hoewel de Roco Z21 goedkoper is dan de Märklin CS2, moet je natuurlijk wel rekening houden met de kosten van een smartphone of tablet, mits je deze nog niet hebt.

Ben je iemand die zich niet zo bezig houd met smartphone’s, tablets en andere gadget’s dan is de Märklin CS2 waarschijnlijk een betere keuze aangezien het hierbij minder belangrijk is om kennis te hebben van het updaten van software of verbinden met een router.

Hoewel dit 2 van de meest populaire digitale centrale’s zijn, zijn er natuurlijk nog veel meer..

In de Cursus Digitaal Modelspoor vind je een overzicht van de verschillende centrale’s en de specificaties, voor en nadelen.

Vergelijking van Digitale Centrale's

Heb jij al wel eens naar een van deze 2 of een andere centrale gekeken en wat is voor jou het belangrijkste bij een digitale centrale ?

Laat het hieronder in een reactie even weten 🙂