Vraag van Ruud

Goedendag, Een vraagje: in spoor N heb je toch ook het verschil tussen gelijkstroom (Fleischmann, Roco, Pio, Arnold) en wisselstroom (Minitrix/Marklin?

Ik las net op een Modeltreinblog dat dat verschil er NIET is.

Wat me wel lukt is, is Minitrix- en Marklin-WAGONS op mijn Gelijkstroom N-baan te laten rijden, zonder geen kortsluiting…!

HELP!

Ruud

Antwoord

Beste Ruud,
Je vraag is niet zo gek.

​Immers Märklin staat bekend als de enige modelspoorfabrikant met wisselstroom.
​Maar dit geldt alleen voor de H0-baan. Märklin kocht destijds de Trix-productie op en daarmee ook Minitrix. Maar Minitrix is net als alle andere N-spoor artikelen gelijkstroom.

​Voor zover ik weet, maakt Märklin-zelf geen N-spoor artikelen. Dat wordt door Trix gedaan die in H0 onder de naam Trix International al een tweerail-gelijkstroom systeem (uitwisselbaar met Fleischmann, Roco, Piko en alle anderen in H0) uitbracht en onder de naam Minitrix dus het tweerail-gelijkstroom systeem in N-schaal.

​Je kunt probleemloos en zonder kortsluiting alle N-spoor locomotieven, rijtuigen en goederenwagons van alle merken op een N-spoorbaan inzetten.
​Denk er alleen aan dat je géén keerlus kunt toepassen zonder anti-kortsluit maatregelen. Dat is de enige beperking bij een gelijkstroombaan.

​Ik beschrijf dat trouwens in mijn nieuwe boek, zoals je vermoedelijk wel weet. In H0 kun je géén Märklin rijtuigen of goederenwagons op een gelijkstroombaan inzetten.
​De wielen van de Märklin wagens zijn namelijk niet onderling geïsoleerd en dat levert dus wél kortsluiting op. Omgekeerd is wel mogelijk (gelijkstroom wagens op een Märklin H0 baan).