Een treintafel, ook veel al de onderbouw van de modelspoorbaan genoemd, is misschien wel een van de meest onderschatte onderdelen van de modelspoor hobby. Een goede onderbouw aan het begin van de bouw van een modelspoorbaan kan je een hoop tijd en moeite schelen in de toekomst.

Omdat er grote verschillen zijn tussen een gesloten treintafel / onderbouw en een open onderbouw zullen we deze apart van elkaar bespreken:

Treintafel bouwen  (gesloten onderbouw)

De gesloten onderbouw, meestal aangeduid als treintafel is ideeal voor een modelspoorbaan die niet groter is als ongeveer 2 vierkante meter en geen schaduw station heeft.

Bij een gesloten onderbouw zet je de tafel zo in elkaar dat je feitelijk een bouwplaat hebt waar je vervolgens het landschap op gaat bouwen. Dit heeft als voordeel dat het sneller klaar is en je vervolgens sneller kunt werken aan het landschap. Wil je een landschap maken met bruggen, tunnels en bergen dan is het meestal beter om voor een open onderbouw te gaan, omdat deze zaken makkelijker te realiseren zijn in een raamwerk.

Het maken van een gesloten onderbouw is niet al te moeilijk, je hebt een plaat nodig waar de baan goed op kan gaan (hou dus een marge aan), een stel planken om de plaat te ondersteunen, 4 poten en eventueel nog verstevigingsplanken.

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van een gesloten onderbouw weer:

gesloten onderbouw treintafel

Open onderbouw

Voor grotere modelspoorbanen en modelspoorbanen met een berglandschap wordt eigenlijk altijd een open onderbouw gebruikt. Een openonderbouw is een houtenraamwerk waar vervolgens de modelspoorbaan opgebouwd wordt. Het voordeel van een open onderbouw is dat de bereikbaarheid beter is en het makkelijker is meerdere niveau’s te bouwen.

Ook voor veel module banen wordt een open onderbouw gebruikt, zo kun je raamwerken van bijvoorbeeld 1m bij 1m maken en die vervolgens samenvoegen voor een grotere baan (ook ideaal als je vaak verhuisd).

Het stevigste is om het raamwerk op te bouwen uit langere planken waar gleuvel in gefreesd zijn zodat een zelfde type plank hier dwars op geplaatst kan worden. Er kan ook gewerkt worden met kortere planken, maar dan is het wel verstandig om dit te verstevigen met hoekprofielen.

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld weer van een open onderbouw:

Open onderbouw treintafel

open_onderbouw_verbinding

Sterke houtverbinding voor een gesloten onderbouw

Andere oplossingen

Hoewel de bovenstaande treintafels het meest gebruikt zijn, kun je het ook op een andere manier doen. Zo kun je een oude tafel gebruiken, of simpelweg een plank en twee schragen kan voldoende zijn om een baan te bouwen, eventueel kun je dan later alsnog een onderbouw maken om dit te ondersteunen.

Stap-voor-stap instructies voor het bouwen van een treintafel vind je in mijn e-boek stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen!