Wanneer je met een beperkt budget werkt, probeer je zoveel mogelijk producten zelf te maken. Natuurlijk kun je tweedehands producten kopen. Denk aan lantaarnpalen, overweg knipperlichten of seinpalen via Marktplaats.nl of via facebook-verkooppagina’s. Maar je kunt ook zelf aan de slag.

Zelf lantaarnpalen en andere lampendragers maken

De lantaarnpalen die je op deze foto ziet, bestaan uit een plastic buisje van een wattenstaafje. Na het verwijderen van de wattendotten kun je een mini lampje met twee stroomdraadjes door het buisje voeren. Neem voor het lamphuis een leeg inktreservoir van een vulpen (je kunt korte reservoirtjes krijgen en eventueel laat je de inkt weglopen, waarna je het reservoirtjwe goed omspoelt met schoon water) en voor het lampenkapje een mooi mini parasolletje uit een bouwpakketje voor tuinaankleding of iets dergelijks.

Je kunt het ook afdekken met een rond geknipt plaatje plexiglas uit de boordbescherming van een nieuw gekocht overhemd, wat je daarna met wat verf ondoorzichtig maakt.

Ook de paal-zelf kun je schilderen en daarmee een natuurgetrouw uiterlijk geven.

Voor de lantaarnpaal met het hanglampje heb ik een leeg buisje van een balpen gebruikt. Een metalen buisje is iets handiger te buigen dan een plastic buisje, maar wanneer je dat een beetje warm maakt, kun je het goed bewerken. Ook nu weer is het lamphuis een afgesneden kopdeelte van zo’n vulpeninktreservoir.

Overweg knipperlichten

Zelf lantaarnpalen en andere lampendragers maken

Op deze foto zie je overwegen met een echt werkende knipperlicht installatie. Maar wel geheel zelfbouw! De paal bestaat uit een plastic drinkrietje, die beschilderd is en voorzien van een uit plastic geknipt Andreaskruis (ook handbeschilderd). De slagboom komt uit een speelgoedsetje voor peuters…

Rechtsboven op de foto staat eenzelfde paal maar nu kun je de beide lampen zien, die in een zwart geschilderd hulsje van (jawel) een vulpeninktreservoir zitten. De lampjes zijn al rood – gekocht in de hobbywinkel – en aangesloten op een knipperlichtinstallatie die ooit via Marktplaats op de kop zijn getikt. Ze werken op de wisselstroomuitgang van een gelijkstroom-treintrafo.

Seinpaal

Voor een zelf te bouwen seinpaal kun je het hierboven geschetste systeem ook toepassen. Uiteraard praten we dan over lichtseinen. Je hebt er een groen (boven), geel (midden) en rood (onder) lampje voor nodig. Plus een plastic rietje en een zelf te maken lampenhouder. Dat kan van karton zijn maar ook een goed bewerkbaar (om te vouwen) stukje plastic strip.