Er zijn veel mogelijkheden tot zelfbouw. Van rijtuigen en goederenwagons in H0 tot seinpalen en uiteraard gebouwen. We zullen er een aantal hier vermelden.

Perrons.

De achterzijde van hardboard heeft meestal een soort steentjeseffect. Dit is uitermate geschikt om klinkerstraten en trottoirs van te maken. Ook voor perrons en de zijkanten daarvan. Deze perrons zag je veel in de jaren ’50 en ’60 voordat ze van beton werden gemaakt. Schilder de gezaagde strips in de gewenste kleur en ga voor een natuurgetrouw resultaat goed weatheren met diverse kleuren bruin.

Reclamezuilen H0-schaal

Zaag een stukje van 3,5 cm af van een pvc-buis (elektra). Plak er vervolgens aan de bovenzijde een (metalen) ring op en plak daarboven nog een hoedje van een punaise. Uiteraard knip je daarvoor eerst de punt van de punaise af. Aan de onderkant laat je de buis oppen. Plak er een reclameplaatje (rondom) op en plaats er een lampje in. Je hebt nu een verlichte relaclamezuil. Het ringetje en het hoedje van de punaise kun je in een gewenste kleur schilderen.

Voor N-spoor kun je dit ook zelf doen, maar dan is de maximale hoogte van de zuil circa 2 cm.

Realistische (steun)muren.

Snij in de zijkant van een plaat hobbytriplex (3 mm) met een scherp mes kleine inkepingen in V-vorm (1 tot max 2 mm diep). De onderlinge afstand hou je op ongeveer 6 tot 10 mm, naar gelang de gewenste steen. Wanneer de gehele zijkant is ingekeept, zaag je de plaat af met een breedte van ongeveer 5 mm. Herhaal dit en plak daarna met houtlijm deze twee stukken op elkaar met uiteraard de ingekeepte zijden naar buiten gericht. Let er op dat de stenen per laag verspringen. Vervolgens schilder je de stenen in de gewenste kleur.