Als (her)beginner heb je waarschijnlijk wel een idee over hoe jij jouw modelspoorbaan er wil laten uitzien.
Maar de vraag is natuurlijk hoe je er voor zorgt dat dit idee ook daadwerkelijk een modelspoorbaan wordt.
Veel beginners krijgen een (te) grote hoeveelheid informatie op zich af, waardoor ze vaak niet weten waar ze moeten beginnen.
Het is dan ook belangrijk om niet in het wilde weg te beginnen. Denk goed na over de te nemen stappen en voorkom zo de bekende “beginners” fouten.
Om je op weg te helpen, heb ik 5 tips op een rij gezet die je zeker moet overwegen voordat je gaat beginnen aan de bouw van jouw modelspoorbaan. Er zijn ook tips bij die je inzicht geven in dat deel van de bouw waarmee je bezig bent of die wellicht bruikbaar zijn voor het volgende project.
1. Haastige spoed is zelden goed
Wanneer je begint met het bouwen van een modelspoorbaan, zie je deze natuurlijk liever vandaag dan morgen volledig operationeel….
Hierdoor is de verleiding groot een (te) strakke planning te maken om de baan zo snel mogelijk operationeel te krijgen.
Het is beter om een ruime planning te maken en er vanuit te gaan dat je onverwachte tegenslagen gaat tegenkomen. Ga hier tijd voor incalculeren.
Een groot voordeel van een ruime planning is dat je voldoende tijd kunt besteden aan elk detail van de modelspoorbaan en dat je juist elk detail in een keer goed kunt neerzetten.
Immers het gebeurt nog wel eens dat je denkt, dat je later een bepaalde situatie zult gaan verbeteren… Maar zodra de modelspoorbaan operationeel is, kom je daar eigenlijk niet meer aan toe.
Het bouwen van een modelspoorbaan is dan ook geen race. Probeer vooral van het proces te genieten en neem voor elke stap de tijd.
Neem ook de tijd voor klusjes die minder leuk zijn. Zo kan het leggen van het spoor bij een grote modelspoorbaan een aardig saai klusje zijn.
Maar wanneer je dit overhaast gaat doen, zul je later slordigheden moeten corrigeren. Bijvoorbeeld wanneer je problemen tegenkomt en de treinen dan al rijden.
2. Ga stap-voor-stap te werk
Voor het bouwen van een modelspoorbaan moet je heel wat verschillende stappen doorlopen en moet je ook van alles wat er gebeuren moet, wel iets af weten.
Daarom raad ik je aan om de modelspoorbaan stap-voor-stap te bouwen. Daardoor kun jij je elke keer in een onderwerp verdiepen en dit zo goed mogelijk doen.
De volgorde waarin ik je aanraad de modelspoorbaan te gaan bouwen, is de volgende:
1. Onderbouw
2. Ruwbouw
3. Spoor leggen
4. Electra
5. De treinen
6. Scenery
7. Weathering / details
Mijn e-boek is ook in deze volgorde opgebouwd en laat je per stap uitgebreid zien welke keuze’s er gemaakt moeten worden en wat er moet gebeuren.
Houd daarbij ook in de gaten dat je beter eerst een goed baanplan kunt tekenen met zo mogelijk ook alvast de plaatsen waar je een bepaalde gebouw wilt neerzetten, waar de straat komt en een lantaarnpaal. Tijdens de bouwfase van dat deel kun je dan alvast een gaatje boren om verlichtingsdraadjes door de tafel te kunnen voeren… Of je laat een stukje ruwbouw (grondplan) open voor een gracht, rivier, kanaal, tunnelingang, etc.
3. Rond de stappen af!
Rond een stap af voordat je verder gaat. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je weer enthousiast aan de slag gaat met de volgende fase in jouw modelspoorbaan. Maar je hebt dan veel minder zin in het afronden van “rot klusjes”.
Verplicht jezelf, iedere keer iets af te ronden voordat je weer aan iets nieuws begint op de modelspoorbaan.
Blijf onthouden dat, wanneer je het de eerste keer goed doet en het ook afmaakt, je dat daarna niet / nooit meer hoeft te doen!
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de stappen, zoals in tip 2 beschreven maar voor de grotere modelspoorbaan is het ook belangrijk dat je een sectie helemaal afrondt voordat je verder gaat naar de volgende. Beschouw een sectie daadwerkelijk als een bepaalde gedeelte van je baantafel(s). Niet alleen een railsectie!
Door een gedeelte van je tafel(s) succesvol af te ronden, krijg je ook meer het gevoel dat je vordert met de modelspoorbaan, Af en toe is dat best wel fijn, aangezien het realiseren van een modelspoorbaan een langzaam proces kan zijn!
Enne… wanneer bijvoorbeeld zo’n tafelsectie een compleet dorp omvat, maak dan ook gelijk alle verlichting, details zoals bomen en struiken, greppels en slootjes, de juiste aankleding van de straat, de figuurtjes enzovoorts in orde. Dan is zo’n sectie daadwerkelijk af!
4. Los foutjes op
Fouten maken is menselijk en ook met het bouwen van een modelspoorbaan maak je wel eens een foutje. Zelfs professionele modelspoorbouwers maken dagelijks fouten.
Maar wat belangrijk is, dat is dat je fouten op tijd opspoort en oplost. Anders kom je achteraf voor minder leuke verrassingen te staan.
Bedenk in dat verband dat het grote voordeel van in fasen werken is, dat je na afronding van een stap het gemaakte werk kunt nalopen en kunt testen op fouten voordat je verder gaat.
Stel bijvoorbeeld dat je een foutje maakt in de ruwbouw, waardoor je berg niet stabiel is. Maar dat je er pas achterkomt op het moment dat je de treinen voor het eerst laat rijden Dan zul je dus de hele boel weer moeten afbreken om de fout op te lossen!
Beter is dus testen, testen en nog eens testen en dan de gevonden fouten oplossen en pas daarna weer verdergaan.
Ook met foutjes geldt: “ga niet overhaast te werk”. De enige die je daarmee hebt, ben jezelf. Neem de tijd om de boel te testen en fouten op te sporen en op te lossen!
5. Sta open voor nieuwe ideeën
Één van de leuke aspecten aan de modelspoorhobby is, dat het nooit stilstaat. De hobby ontwikkelt zich steeds en er komen steeds weer nieuwe ideeën om de modelspoorbaan zo goed mogelijk te laten functioneren en er zo realistisch mogelijk te laten uitzien.
Doe inspiratie op via het internet, kijk bijvoorbeeld eens naar de foto’s van grote tentoonstellingen zoals On traXS
Sta open voor nieuwe ideeën en doe inspiratie op door bijvoorbeeld via het internet in contact te komen met medehobbyisten. Er zijn onder andere op Facebook speciale ‘pagina’s’ waar medehobbyisten hun baan via foto’s en video’s presenteren. Ook kun je er veel foto’s vinden van clubbanen.
Zeker hobbyisten die al langer bezig zijn, hebben goede tips en ideeën voor jouw baan. Soms doe je al weer nieuwe ideeën op door eens een baan van een ander goed te bekijken.
Het doen van research naar een bepaalde plek in de werkelijkheid of naar de cultuur van een bepaald tijdperk is met het internet een stuk makkelijker geworden. Zo kun je door middel van Google Streetview een bepaald gebied in de werkelijkheid goed in kaart brengen. En met bijvoorbeeld de beeldbank van het nationaal archief kun je zo terug gaan in de tijd!
Door gebruik te maken van tools op het internet en door creatief gebruik te maken van diverse materialen kun je een zo realistisch mogelijke modelspoorbaan maken!
Antwoorden op de vragen van lezers
Dan nog wat tips die ik oppikte van lezers.
Lezer Jasper
Lezer Jasper bijvoorbeeld vroeg hoe je digitale locs analoog kunt maken. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Je haalt de decoder uit de lok of je maakt de bedrading van de decoder naar de motor los. Controleer of de motor op ‘ouderwetse’ (dus analoge) wijze stroom krijgt via de wielen of een sleepcontact en dus goed reageert op de (die moet je wel inzetten!) ‘ouderwetse’ trafo met rijregelaar.
Lezer Hans
Lezer Hans vroeg hoe je op een veilige manier verschillende secties kunt maken in het baanplan. Bijvoorbeeld met gebruikmaking van vijf trafo’s. Hij gebruikt voor beide railaansluitingen isolatielassen (kunststof raillassen) maar verwacht dat wanneer beide secties spanning krijgen en de locomotief met beide wielstellen elk in een verschillende sectie staat, hij last krijgt van een vorm van kortsluiting.
Voor alle duidelijkheid: Je isoleert twee baandelen van elkaar. Elke sectie heeft een eigen trafo. Wanneer je beide delen tegelijk spanning geeft uit beide trafo’s – dus bedoeld om een doorgaande treinbeweging te maken – loop je het risico dat de lok teveel spanning krijgt (zeker bij hoge snelheden, dus wanneer elke trafo 12 V afgeeft). Je kunt dit betrekkelijk gemakkelijk oplossen door tussen elke sectie een volledig geïsoleerd stuk rail te leggen. Je plaatst een voorsein vóór deze rail en zorgt dat bij groen licht de voeding voor de eerste sectie, het tussenstuk én de tweede sectie van één en dezelfde trafo komt.
Aan het eind van deze geïsoleerde rail plaats je een hoofdsein. Wanneer de drie delen alle drie voeding krijgen van dezelfde trafo, heb je twee groene seinbeelden. Zolang je nog niet de tweede sectie op de eerste trafo hebt aangesloten, toont het voorsein geel en het hoofdasein rood. Je zorgt dat het geïsoleerde railstuk stroomloos is, zodat de lok vóór de hoofdseinpaal tot stilstand komt. Dit herhaal je steeds bij elke sectie. Wil je dus de trein in een groene golf laten rijden, dan voed je de hele baan feitelijk met één trafo. Pas wanneer je meer treinen tegelijk in de verschillende secties laat rijden, ga je elke sectie voeden met een aparte trafo. Het vereist wat schakelwerk (er zijn speciale schakelaars voor verkrijgbaar die zowel de railvoeding als het seinbeeld bedienen) maar dan heb je ook wat…
————-
Als je dit artikel nuttig vond laat dan even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen/liken via de sociale kanalen (facebook, google+ enzovoorts)
Hallo, bedankt,het is zeker zo eerst het een af maken dan het anderen moet ook nog materiaal aan schaffen bedankt en groeten piet.
Goede en logische tips, die in de praktijk nog wel eens worden vergeten door te veel enthousiasme!! Na het idee uitgetekend te hebben op mm papier met behulp van een sjabloon, ben ik in modules/diorama’s gaan bouwen en zo heb ik steeds de voldoening iets helemaal af te hebben! Kies een land, lokatie, decennium en zoek naar treinen en scenery die daarbij horen.
Hey Koen, is het boekje om loks digitaal omtebouwen ook los te koop? Groeten en veel succes met de ingeslagen weg. Richard.
dit artikel is zeker om mee te nemen als je een baan opstart, doen
Hoi Koen ik ga weer beginnen met een baan op te bouwen (Nspoor Fleischman) deze wil gaan uitvoeren in digital. heb jij nog tips, waar moet ik zowel op letten.
Gr, Peter
Hoi Koen,
Ik ben net begonnen met een baan (marklin HO) en er zit vooruitgang in.
Wat kun je het beste gebruiken als je strooisel op een berg strooit?
Houtlijm, behangplak of plaksel voor huisjes te plakken?
dank je voor de goede tips.
Hay
ik gebruikte houtlijm die ik iets verdunde
daarna strooisel erop en goed aandrukken
dag laten drogen en het overige met een kwast er af vegen en hergebruiken
hallo koen,bedankt voor alle goede tips,ik zal er zeker gebruik van maken.
wie kan mij vertellen hoe ik mijn oude spoorbaan zuiver kan maken zodat ik betere geleiding krijg, hed mijn spoorrails al 3 jaar niet meer gebruikt.??
hallo Gerco
de rails krijgt men schoon met ATF-olie
een klein beetje halen bij een garage in een flesje
na de rails de wielen van de loks schoonmaken
ook wissels gaan perfect
een beetje op een wattenstaafje en dan maar poetsen!
succes
Ik wil een treintafel gaan maken die ik middels katrollen op kan hijsen of kan laten zakken.
Wat voor hout kan ik het beste gebruiken voor de tafel?
Het moet stevig genoeg zijn om met 4 hijspunten te kunnen werken, maar ook niet te zwaar natuurlijk.
De tafel zal een afmeting van ±210 x ±110 cm. krijgen.
Hallo Carlo, dat wil ik ook gaan doen, het is al lang geleden dat jij die vraag gesteld heb en heb je daar antwoord op geregen en zo ja wil je die met mij delen? Hoor graag van je, groet Piet.
Hoi Piet,
Ik heb alle benodigdheden om je spoortafel op te hijsen.
Katrollen, een lier, kabels en touwen en ook ”dubbele” katrollen om de lierweerstand te verlagen.
Mijn tafel was bijna 3×3 meter met 2 nivo’s, dus dat weegt wel wat.
Tegenwoordig heb ik een vaste tafel.
Mocht u interesse hebben kunt u hier een reactie geven en kunnen we misschien mail-adressen uitwisselen.
Ik vindt het een leuk onderwerp voor al ik van plan ben om opnieuw alles op te starten moet nog beginnen maar ik moet eerst de kamer nog afmaken.
Krijg al even je mails. Prachtig. Ben een herbeginner na 50 jaar. Alles is wel wat gewijzigd merk ik. Heb heel veel aan je artikels. Doe zo voort.
Paul Janssens
Koen,
Bedankt voor de vele goede tips,ik za; ze zeker gebruiken
Vriendelijke groet Kees
leuke tips, bedankt
Zeg Koen, is er een handleiding om locs om te bouwen naar digitaal, of is dat een geheim, dat de winkeliers voor zichzelf houden?
Hoi,
Op internet zijn verschillende artikelen te vinden , over het ombouwen van analoog naar digitaal. Gewoon ff googlen en op youtube zoeken. Het staat stap voor stap omschreven en ook welke kleur je waar moet aansluiten. . Zelf ben ik pas begonnen de boel te digitaliseren en heb 4 zeer oude fleischmaan locs succelvol omgebouwd. Vergeet bij fleischmann niet om het motorschild te vervangen. 1 maand geleden had ik alles nog analoog en nu is de boel 70% gedigitaliseerd. Alles te gelijk gaat niet want het kost wel geld natuurlijk. Via marktplaats een Roco multimaus en centrale (10761) voor relatief weing geld op de kop getikt en het werkt prima . Ondertussen overgestapt op de z21 start met vrijschakelcode en wifirouter (zonder vrijschakeling en wifi gaat het ook hoor , maar ik wilde ook via de telefoon en pc aansturen) en dat maakt het nog veel leuker.
Mario
Ja, maar hoe kan ik de oudere afleveringen te pakken krijgen, en, is er een handleiding om locjes omte bouwen naar digitaal, speciaal Märklin?
Op youtube en google vanalles te vinden
hallo,koen,
de tips die geeft ga ik voledig mee akoord.
,opzoek werk doen via internet eventuweel boeken of tijdschriften raadplegen een goede planing maken voor de modelbaan,niet haastig te werk gaan logis denken ,met wat voor treistellen we gaan rijden ,bijvoorbeeld,op de baan stoomloks te laten rijden en op spoor daarnaast ice treinen ,men moetin het tijdperk blijven wanneer deze stoomloks reden, is mijn mening natuurlijk.
zoals ge in uw tips vermeld is waar tijd en geduld en niet haastig te werk gaan wat de bouw van een modelbaan beterft,ik spreek uit ervaring van mijn baan die ik vroeger had ,ik hou
daar nu rekening mij met de bouw van mijn nieuwe baan
Soms haalt een ICE een stoomlok met bijbehorende wagons in. Het betreft dan een museumtrein van een van de vele musea die oude stoomloks restaureren. Kijk ook eens met Google naar “Plandampf” dan zie je dat de oude werkpaarden nog met enige regelmaat worden ingezet. Vooral in Duitsland 🙂
Als er dagelijks (ook in 2015) stoomtreinen rijden volgens vaste dienstregelingen noemen onze oosterburen dat plandampf. Geen museum trein maar gewoon elke dag meerdere treinen die puffend van A naar B gaan. In de Hartz rijden de treinen op een ruim 140 km groot spoornet. Ze rijden gewoon tussen hedendaags materieel door volgens een dienstregeling.
goeie tips Koen, duidelijk omschreven, ervaringen van andere hobbyisten zijn onmisbaar. dank hiervoor.
De informatie is eenvoudig en goe te begrijpen. Koen bedankt.
Ik heb veel aan deze informatie, omdat ik een beginner ben.
Enorm bedankt.
goede tips je bent zo geneigt om zoveel mogenlijk te doen
wat niet altijd goed is
Het is zeer interesante informatie,bedankt daarvoor,groeten Rudy
Goede tips, heb mijn Märklín HO uit eind jaren 50 weer opnieuw opgebouwd, natuurlijk veel storingen, koolborstels, vette en vuile rails etc. Ik kan helemaal beamen dat je stap-voor-stap te werk moet gaan om desilussies te voorkomen! Maar het is wel degelijk mogelijk de oude treinen weer aan de loop te krijgen, vooral als je ook werkt met bovenleiding (goede geleiding), de rangeerterreinen en elektrische wissels geven nog wat problemen en telexkoppeling V-60 (relatief nieuwe loc) werkt weer!! Erg leuk in de winter er mee bezig te zijn, bedankt voor je artikels!
Hallo Koen,
bedankt voor de tips, ik zie uit naar de vogende tips.
Het belangrijkste vind ik om niet te haasten en om de fouten opte lossen.
Groet nanne
zeer nuttig artikel bedankt
Bedankt voor de handige tips.
Ik hoop op meer.
Zeer intressant Koen hier zal ik zeker rekening mee houden.
Groetjes
Beste,
welke merken van treinen kunnen er rijden op een Fleischmann spoor HO
Bedankt
In principe alle merken, behalve Märklin, Mylle ! 🙂
Dank. Je voor vele suggesties, heb inmiddels 7fouten raport. Ingezien. Heb nu behoefte aan concretere info, bijv welke startersset. Beveel je aan vor iemand die er echt niks van wet maar iets wil bouwen met dubbel spoor,, een paar wisels, stations, bergjes etc.. zeg 2 x 3 mtr in het rond. Op een blad ter grotte van 2 bureaux. Voor de goede orde, ik had van een overleden man zijn erfgenames en mini trix gebeuren gekregen,doch dat is inmiddels. , dfoch dat is niddels in het ronde archief: werkte niet, was vel te oud. Wat ik daar wel van geleerd heb is dat minitrix wel erg mini is, ik wil. Liever iets wZt meer handelbar is. Ik hoor grag van je
Joop koevoets
Hey Koen,
Dit was een goed bericht , op het juiste tijdstip.
Jaren geleden heb ik een baan voor de kinderen gemaakt, die ze mee genomen hebben, toen ze de deur uitgingen. Nu staat hij, in dozen, bij hen op zolder.
Ik ben sinds kort met pensioen en dit is weer een mooie gelegenheid, om de oude hobby weer op te pakken en de lege tijd te vullen.
Eerst de dozen uitpakken en rails en treinen uitpakken en schoonmaken en smeren.
Dan stap voor stap weer een nieuwe maquette opbouwen. Veel van jouw tips heb ik in een aparte map en daar kan ik lekker mee werken.
Bedankt voor de vele tips en ga zo door !!
groet jan
Ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat wat hierboven geschreven werd de meeste onder ons wel weten, maar steeds weer vergeten; prima artikel dat wel hier en daar de wenkbrauwen zal doen fronsen. Proficiat om eraan te denken, en doe zeker voort.
Leuk om te lezen.
dank je.
Hey Koen,
Heel goed artikel, bedankt daarvoor.
Mvg,
Thierry
ook dit is weer een leuk en nuttig artikel uit de serie waar ik elke keer weer naar uit kijk
Is het lezen meer dan waard, de beginnersfouten heb ik ook gemaakt.
Je moet inderdaad stap voor stap doen waarbij ik wel het geluk heb dat ik (bijna) alle facetten van de bouw even leuk vind.
Na 20 jaar de draad maar weer eens opgepakt. Aam de artikelen en zijn cursussen, van Koen, al veel (bij)geleerd, ga zo door Koen!
beste koen,
bedankt dat je al die tips naar ons stuurt. ze zijn erg nuttig. misschien ga ik over een tijdje een andere baan bouwen en dan ga ik ook misschien digitaal rijden deze tips kan ik dan goed gebruiken. bedankt koen !!!
Hallo Koen,
Waardevolle tips om e.e.a. goed te overdenken en dan pas uit te voeren.
groet
met plezier bekeken. zit midden in de verbouwing na verhuizing van den Helder naar den Haag. ga zeker opnieuw beginnen met een ho baan zo gauw het huis is opgeknapt. bedankt koen
Beste Koen,
Je bent fantastisch bezig.
Veel informatie waar mensen wat aan hebben.
Hartelijk dank.
M.v.g.
Peter Faling.
wat hier beschreven staat is mij bekend,zo werk ik namelijk ook;maar voor de echte beginner,zeer nuttige tips!!
Koen,
Je zet de mensen op het juiste spoor.
Groetjes
Peter
Koen,
Je zet de mensen op het juiste spoor.
M.v.g
Peter
Ik heb heel veel aan jouw tips. Ik hoop, dat jij nog meer goede tips voor mij hebt.
Groeten van Herman Kassenberg
Dag Koen,
Zoals de tips zit ik ook een beetje in elkaar,
Mvg
Handig, precies wat ik eerder had moeten weten. Had me veel geld gescheeld. En irritatie. En ongeduld. En . . .geld!
Dankjewel.
Handig als je weer gaat beginnen
Hoi Koen,
Jouw artikel pleit voor een weldoordachte en rustige wijze van opbouwen. Dat spreekt me aan. Ik moest er meteen bij denken dat het ook van toepassing is op een ander proces waarin ik nu al jaren zit: ons huis klaar maken voor de verkoop. Zorg ervoor dat het verkoopbaar wordt en zet het niet overhaast te koop, zodat mensen kunnen vallen over onvolkomenheden, achterstallig onderhoud etc.
Omdat dat proces zo langzaam gaat, ben ik nog niet begonnen met het opzetten van een modelspoor. Heb er wel verscheidene bekeken op beurzen en een klein spoortje aangeschaft om met de kerstdagen in de vensterbank te laten rijden, leuk voor de kleinkinderen, maar het grote werk moet nog komen in een nieuw huis.
Ik heb je boek al, dus als het zover is, kan ik aan de slag.
En dan volledig digitaal, lijkt me fantastisch.
bedankt voor dit informatie l
Waarheid als een koe. Een goede voorbereiding is een garantie voor een mooi eindresultaat. En ideeën kunnen tijdens de plannen best door nieuwe kennis en inzichten wijzigen. Daarvoor is het hobby!.
Groet
Harry
Zeer nuttig – heb ebook aangeschaft.
Drie extra tips van een herintreder (fouten die ik zelf nl gemaakt heb):
1 – maak een duidelijke constructietekening van de onderbouw en de bovenbouw (de baan).
2 – bouw en test in stukjes en denk niet te groot.
3 – bouw niet te groot. Beter is het als een deel goed functioneert die dan pas uit te breiden.
Duidelijk verhaal waar denk ik iedere modelspoorbouwer mee te maken heeft. Vooral de tip over de snelheid waarmee je zaken gerealiseerd wil zien is erg aanlokkelijk. We willen allemaal zo snel als mogelijk resultaten zien. Val niet in die valkuil want je komt echt je zelf tegen. Koen fantastische adviezen ook voor de ervaren modelspoorbouwer van toepassing.
Beste Coen,
Ik betrap mijzelf er al op naar zaken te gaan kijken ,die in een volgende fase pas aan de orde komen. Dan vermaan ik mezelf en zeg nee joh eerst de baan in orde.
Het is altijd goed om deze feiten eens op een rijtje te zetten en ze te benoemen.
Je leert vanzelf wel geduld te kweken en maak je brokken en dat is heel zonde .
Daar is deze hobby te kostbaar voor.
Maar wel een hele leuke hobby.
Bedankt Coen om dit weer eens te benadrukken.
M.v.g.
Peter.
Heel leerzaam ,vooral het regelmatig testen van je baan voordat je verder gaat.
Hoi ik ben een beginner en wil graag gaan starten met het maken van een baan. De tips geven mooi richting, dank daarvoor. Voor andere tips hou ik me aanbevolen.
Vrgr Robert oosterhof
beste rob ik bezit en ganse trein omloop en tal van rijtuigen 38 met tal van huisjes en in ieder huis je zit er een lampje dat brand 12 volt als ook straat verlichting daar ik alles ga weg doen want we gaan verhuizen binnen kort mag u contakt op nemen en ook komen ernaar zien
robert.dewelde@telenet .be 016780080
ik lees deze tips graag nu ik begonnen ben met het bouwen
Bedankt voor de info, Koen.
Altijd leerzaam.
Met gewoon logisch denken , kom je een heel eind.
Maar het is een goed artikel.
Gerard.
Dank je voor de goede raad want deze tips zijn heel wat waard .
Altijd handig, tips van mensen die ervaring hebben, bedankt koen.
Ook oude rotten maken fouten maar sta open voor nieuwe ideeën en geef ze door het is een hobby voor ons allemaal
Ik wil een modelbaan opstarten en dit zijn goede adviezen die ik nodig heb.
Een goede dag aan jullie.
Ik ben woonachtende in Zuid Africa en hier hebben ze geen verbeelding van een treinspoor en zijn details. Onder corectie, misschien wel een paar, maar ik heb ze nog niet ontmoet.
Als ik U boek hier zou kunnen aanschaffen zou dit veel helpen voor mij en de twee zonen die beginnen te helpen.
Uw information is heel interesting, dank daarvoor.
Veel winter groeten,
Karsten
Handig het stappenplan
Goed artikel . Wil weer beginnen na 50 jaar . Er is veel verandert dus veel lezen voor ik begin .
Goed artikel . Wil weer beginnen na 50 jaar . Er is veel verandert dus veel lezen voor ik begin . Kan het boek niet naar Frankrijk laten sturen dat is jammer !
hallo koen,
Wat een super goed artikel daar kunnen we weer mee uit de voeten
Zelf zie ik dat ik nogal eens heel snel wil gaan
groeten Klaas
Leuke en interessante en motiverende uitspraken, ben net op nieuw naar 25 jaar weer begonnen met de hobby. Ben net met een grote dubbele wisselstraat begonnen, valt niet mee. Alles uitgelijnd met een lasser, kom ik te laat achter dat er nog gaten geboord moet worden voor de ondergrondse motoraansturing. Dus stukje voor stukje herstellen en weer opbouwen.
Ik ga voorlopig analoog rijden, daar ik startend ben en deze hobby veel geld kost, moet alles op zijn tijd. Waar ik in dit artikel heel blij mee ben is met de vraag van Hans en ook jullie antwoord. hoe je op een veilige manier verschillende secties kunt maken in het baanplan.
Hey Koen, wil beginnen met het bouwen van een baan die zowel geschikt is voor USA als NL materiaal. Is erg lastig om dit te combineren vanwege andere boogstralen en hoogten van het materiaal. Heb jij hier ook tips voor of wil ik iets wat niet mogelijk is. Stroomsoort is gelijkstroom. Wil daarvoor Fleischmann profirails gebruiken i.v.m. mogelijkheden in de boogstralen (R1, R2, R3 en R4). weet eigenlijk niet welke code de rails is. is weer belangrijk i.v.m. de flenshoogte van de wielen. tijdens testrijden al diverse ontsporingen gehad. zit ik niet op te wachten als ik een baan zou hebben. deze ontsporingen vinden hoofdzakelijk plaats tijdens het passeren van de wissels. dit ter info.
Zoals Hans het beschrijft met twee raillassen (volledige scheiding) voor elke sectie, zal er geen probleem ontstaan.
Er kunnen wel twee andere fenomenen ontstaan:
De trein kan een sprong maken wanneer beide rijspanningen te ver uit elkaar liggen (van 9V naar 12V geeft een flinke ruk aan de trien)
Het tweede fenomeen doet zich voor als een van de trafo’s verkeerd staat, in de stand dat de trein de andere kant op zou moeten rijden. De trein gaat dan heel snel heen-en-weer op de scheidingssectie. Dat is niet zo best voor de trein, maar elektrisch gezien gaat er niks fout. Die korte kortsluitstroompjes kan de trafo wel handelen zonder problemen te geven. Je grijpt heus snel genoeg in; been there 🙂
Artikel is goed en in mijn geval om de boel weer af te stoffen na 15 jaar. Het is niks nieuws, maar sommige zaken zaten wel onder een hele dikke laag stof. Dan is het erg fijn om het weer gestructureerd bij elkaar te lezen en alles weer opnieuw helder te hebben.
tijdens de bouw van de scenery zijn veel mensen bang om verschillende kleuren bomen of struiken te planten en verschillende kleuren gras door elkaar te gebruiken.
dat moeten ze juist niet doen.
De Natuur is ook niet bang om verschillende soorten doorelkaar te zaaien.
Ik zeg gewoon doen en niet allemaal op één lijn, maar doorelkaar en ongeorder.
Dan krijg je de mooiste resultaten.