Je bent begonnen met je modelspoorbaan, de rails ligt en de treinen rijden.
Maar de modelspoorbaan ziet er nog niet zo uit als je gepland had… Tijd om realisme toe te gaan voegen!
Zomerlandschap/winterlandschap?
Zoals je wellicht weet, zijn het meestal juist de kleine details die een modelspoorbaan realistisch doen ogen. Denk aan goed gedetailleerde figuurtjes (je kunt zowel onbeschilderde kopen in doosjes van bijvoorbeeld Noch en White Label, allemaal in ieder geval verkrijgbaar bij Conrad.nl, wanneer je budget niet zo groot is) en aan weathering (verwering) van gebouwen en treinen.
Om het proces van realisme gemakkelijker te maken en je wat ideeën te geven, vind je in dit artikel 5 stappen waarmee je jouw modelspoorbaan realistisch kunt maken.
… Zonder dat je hier super specialistische kennis of veel budget voor nodig hebt!
De basis van een realistische modelspoorbaan
De basis voor meer realisme op de modelspoorbaan is kijken naar het grootbedrijf en de omgeving om je heen en dit zo goed mogelijk nabootsen.
Hier zijn 2 voorbeeld foto’s van het typisch Nederlandse grootbedrijf:
Wat je direct zal opvallen, is bijvoorbeeld de roest op de rails en de viezigheid op de voorkant van de locomotief.
Door dit soort details na te bootsen op de modelspoorbaan, creëer je realisme.
Daarbij moet je ook goed in de gaten houden of je een zomerlandschap op je modelbaan realiseert of een winterlandschap. Voer dat consequent door: in een zomerlandschap staan figuurtjes zonder dikke winterjassen. In de winter juist weer wel. Maar dan heb je dus ook kale bomen en struiken, misschien hier en daar nog wat sneeuw op de daken of plassen op straat…
Stap 1. Het spoor
Een van de meest in het oog springende elementen op de modelspoorbaan is natuurlijk het spoor.
De meeste railstukken zien er, nieuw uit de doos, niet heel realistisch uit. Zeker niet wanneer er ook een plastic ballastbed aan vastzit. Daarom is het zeker de moeite waard om dan een paar kleine verbeteringen uit te voeren.
De eerste verbetering is – ook wanneer je een baan hebt met een standaard aanwezig plastic ballastbed – om ballast (opnieuw) aan te brengen. Ballast is kant en klaar te koop voor de modelspoorbaan. Wanneer je het ook aan de zijkanten van je plastic of metalen aanwezige ballastbed lijmt, verberg je dat onnatuurlijk aandoende ballastbed onder een berg ‘echte’ ballast.
Behalve kant en klaar gekochte kun je natuurlijk ook een kleine kiezelsoort of bouwgruis gebruiken. Ook gedroogde en los gemaakt koffieprut is bruikbaar maar let op dat je geen vocht absorberend materiaal gebruikt zoals kattenbak zand!
Bedenk ook dat ballast niet tot aan de bovenkant van de rails komt. De bielzen – zeker de houten exemplaren – liggen op het ballastbed. Zouden ze er in liggen, dan is er sneller kans op verrotting van het hout door vochtinwerking.
Het aanbrengen van de ballast kun je doen met een flesje of een zogenaamde steenslagverdeler. Daarma ga je het met een kwastje egaliseren.
De ballast blijft op zijn plaats door er met verdunde houtlijm (nog beter: boekbinderslijm) overheen te gaan. Of eventueel de meer flexibele lijm van Woodland Scenic (Cement) of latexlijm van Heki of Faller dit voorkomt trillingen doordat de lijm minder hard wordt) te gebruiken. De hard wordende houtlijm maakt dat de baanbodem als klankkast gaat fungeren en dan wordt het geluid van de langsrazende modeltrein vaak erg storend.
Daarnaast zijn de spoorstaven in het grootbedrijf vrijwel altijd rondom roestig, alleen de bovenkant van de spoorstaaf (waar de wielen van de trein contact maken) zijn vrij van roest.
Deze roest is goed na te bootsen door verf aan te brengen met een airbrush of een penseeltje met fijne haren. Een aanrader is de Humbrol kleur #113. Deze geeft een mooie roestkleur. Let er bij het aanbrengen op dat je niet de bovenzijde van de spoorstaaf verft. De verf isoleert namelijk, waardoor de wielen of de sleepcontacten geen stroom meer van de rails opnemen
Stap 2. De modeltreinen
Wat ook direct in het oog springt, zijn natuurlijk de modeltreinen-zelf die op de rails rijden.
Met name treinen die gemaakt zijn van plastic, hebben de neiging om er onrealistisch uit te zien door hun glimmende plastic ‘look’.
Een simpele en snel uit te voeren oplossing is het aanbrengen van een dun laagje matte blanke lak op het plastic met de airbrush. Vergeet niet de raampjes e.d. af te plakken. Heb je geen airbrush of durf je het spuiten niet aan, dan kun je dit ook doen met een kwastje.
Het weatheren van de modeltreinen ligt natuurlijk ook aan de geografische lokatie die je probeert na te bouwen…
Zo zien treinen die door de woestijn rijden, er verbleekt uit. Maar in Nederland zie je in de zomer vooral stof en vliegjes op de voorzijde van de treinen. Of – in een winterlandschap – een besneeuwde stuurstand! En in een stedelijk landschap zul je wellicht graffiti op de modeltreinen zien!
Het is belangrijk bij het weatheren van de treinen, om dit verven niet te dik te doen. Probeer eens wat stof- of olievlekken aan te brengen met een penseeltje en experimenteer hoe je dit zo realistisch mogelijk kunt doen.
Een airbrush kan ook hierbij nuttig zijn, aangezien je deze kunt instellen op de dikte van de aan te brengen verf.
Het beste is om wat te experimenteren op karton of stukjes plastic, voordat je het weatheren op de modeltreinen toepast, aangezien het weer verwijderen van verf soms een lastige klus is.
Dat verwijderen van de verf kun je het beste onmiddellijk doen wanneer de (oplosmiddel) verf nog nat is, met behulp van een droge doek. Gebruik je verf op waterbasis – wat ik zou aanraden – dan kun je een met water natgemaakte doek gebruiken. Verf op waterbasis is namelijk met water verdunbaar en dus ook geheel met water te verwijderen.
Stap 3. Gebouwen
Er zijn verschillende manieren om een gebouw van weathering te voorzien. Zo kun je een airbrush gebruiken of tot in detail verwering tekenen met bijvoorbeeld watervaste stiften en nog andere manieren toepassen.
Hier volgt een manier die ik zelf gebruik om snel een gebouw een realistische look te geven. Neem verf op waterbasis en verdun deze flink. De verf mag er uitzien als limonade! Gebruik een kwastje en begin boven aan het dak te verven. Laat de verf lopen zoals regen over de dakpannen loopt. Doordat je heel dunne verf gebruikt, moet je wel oppassen dat je overtollige verf opvangt. Bijvoorbeeld wanneer je alleen het dak wilt verweren.
Begin met een lichte kleur wit/grijs op het dak.Hiermee boots je verbleking door de zon na. Gebruik vervolgens steeds donkerder kleuren als 2e en 3e laag. Groen bootst mosvorming na, bruin/rood geeft roest nabij metalen schoorstenen en regenpijpen.
Soms vloeit de verdunde verf niet helemaal lekker. Een oplossing hiervoor is om een druppeltje afwasmiddel toe te voegen aan het water. Dat breekt de zogenoemde oppervlaktespanning van het water en maakt het water beter vloeibaar.
Wat voor de treinen gold, is ook voor gebouwen belangrijk! Probeer eerst de verf op een proefstukje uit. Wees er zeker van dat je verf op waterbasis gebruikt zodat je eventueel nog kunt bijwerken voordat het opdroogt.
Nu heb je een mooi begin om verdere details uit te voeren, Bijvoorbeeld stofaanslag toevoegen, roetaanslag rond schoorstenen, roest op stalen elementen en ga zo maar door!
Bedenk ook dat het niet realistisch is om een woonhuis pal naast de spoorbaan te plaatsen. In de werkelijkheid staan woonhuizen enkele meters (soms tientallen) van de baan verwijderd. De reden is dat de spoorbaan meestal is aangelegd in het stoomtijdperk en dat men wilde voorkomen dat de huizen langs het spoor al na een week zwart waren van het roet uit de schoorstenen van de locomotieven. Wanneer je in het achtertuintje waslijnen spant en je rijdt met stoomloks, geef de was dan wat zwarte strepen en vlekken. Plaats er ook een moedeloos kijkende huisvrouw bij met een hagelwit schort voor!
Stap 4. Figuren
Heb je nog geen figuren op de modelspoorbaan ? Voeg deze dan toe, ze brengen leven in het modellandschap.
Mijn advies is, wanneer je budget daarvoor toereikend is: Koop kant en klare beschilderde figureren in plaats van onbeschilderde. Het detailniveau van de beschilderde is in veel gevallen hoger dan dat je het zelf kunt beschilderen. Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je het gewoon een leuke bezigheid vindt om zelf de figuren te beschilderen.
Voeg niet teveel figuren toe, de modelbaan is geen poppenkast. Let bij het toevoegen van figuren ook weer op het landschap dat je maakt. In de stad lopen veelal meer mensen rond dan op het platteland. Let daarnaast ook op de activiteiten van de figuren en pas die aan het landschap of de lokatie aan.
Een fout die ik laatst bij iemand op de modelspoorbaan zag, was dat het hele landschap erg herfstachtig was en er zowel figuren met jas als figuren met een t-shirt waren geplaatst. Zorg dus voor consequent doorgevoerde landschap-details!
Stap 5. De details
De sleutel tot het maken van een realistische modelspoorbaan zit hem echt in de kleine details.
Denk hierbij aan het weatheren van een lantarenpaal of het aanbrengen van een reclamebord zoals je dat ook in het dagelijks leven zou tegenkomen. Al deze details komen het grote geheel ten goede.
Maar ook een goede balans tussen details en het natuurlijke landschap is belangrijk. Het eindeloos toevoegen van details kan de modelspoorbaan juist drukker maken. Houdt de balans dus altijd in de gaten.
Om af te sluiten nog een aantal foto’s om wat ideeën op te doen qua details:
Vergeet niet hieronder even een reactie achter te laten en op de like knoppen te klikken 🙂
perfekt hoor ,hartelijkdank.
gr Ed.
Leuke en goede instructies
Heel leerzaam.
Bedankt
Groeten
erg leer zaam
ik ben ongeveer 60 jaar geleden begonnen met een frame te maken, wat opgehesen kon worden met een plateau aan de muur voor de treinen. verder is het nooit gekomen, moest afgebroken worden omdat de ruimte als woonkamer moest dienen tijdens de ander half jaar inwonen bij mijn ouders.later is er nooit meer wat van gekomen om verschillende redenen. 3 jaar geleden alles opgeruimd verdeeld onder mijn zoon,s
de oudste is er heel druk mee bezig en dat vind ik leuk en mogelijk kan ik weleens helpen bij de jongste staat het stil i.v.m. een mogelijke verhuizing
handige tips,daar kan ik wel wat mee
Goed duidelijk geschreven.
Dank daarvoor.
Geweldige goede informatie
ik ga gebruik maken van al je tips.
wat een fijne tips.
leuke tips maar ik vindt graffiti nog steeds niet horen op treinen.
Bedankt voor de tips.
mag altijd wat naar me op stuuren ik ben pas bezig met de treintjes met mijn kleinzoon
Ik ben blij met al deze tips. Erg nuttig voor een beginner als ik.
heel realistisch
hallo koen das een goed idee bedankt voor de tip
Hallo Koen,
bedankt! ziet er goed uit. Ik neem aan dat je mini wunder land in Hamburg wel kent? Voor al diegenen die het nog niet kennen: de grootste modelspoorbaan ter wereld: http://www.miniatur-wunderland.de, veel plezier,
groetjes Fred
Hallo Koen,
Graffiti vind ik niet mooi, daarom rijd ik in tijdperk 3, een tijd waarin alles nog keurig onderhouden werd, omdat de economen zich nog minder met alles mochten bemoeien….
Overigens: Ik heb de indruk dat de Amerikaanse modelbouwer ook niet van graffiti houdt, want volgens mij had hij zijn geweer al klaar staan om later op deze wagons te schieten, net als op de kermis op eendjes!
Verder mooie en bruikbare tips!
Groetjes,
Henk
hallo koen weer een goed idee enne ik ben nu met de bouw van de plaat bezig waar de treinen op komen dus iedere tip is welkom
Geweldig deze tips.
Ga vooral door hier mee.
heb hier echt veel aan dit zijn tips die je niet vaak hoort
Hallo Koen,
Sinds kort ontvang ik je tips en ik heb er veel plezier van.Ik ben begonnen met de hobby omdat mijn kleinkind gek is op treinen. Dus na 45 jaar de boel opnieuw opgestart.
Hartelijk dank,
Jan
Goede avond koen
Hartelijk bedankt voor de mooie tip en foto’s. Ik heb al van mijn 5 jaar een marklin baan. Nu ben ik 62 jaar. En heb ik mijn treinen van onder het stof gehaald. Ik heb een krokedil van märklin tipe 3352
waar de drijfstangen van stuk is en waar de motor van vast zit.
Weet u iemand die mij kan helpen om mijn treinen terug rijden te maken.
Kan u mij helpen. Groetjes Marc Wouters
hoi
ik begin mijn baan steeds mooier te vinden met jouw tips
dus ga zo door klasse joh.
Ik zou stap 6 adviseren: Minder is meer! Verzand niet in een teveelheid van details, prop niet alles op elkaar. Soms staat een huis dicht op het spoor, maar meestal zit er wel een 50 meter (h0 +/-60cm! N+/-31cm!) LEGE RUIMTE! (scheelt ook weer een hoop huisjes kopen)
Met vriendelijke groet, Erwin
Hallo Koen,
Mijn kleinzoon en ik zijn nog aan het verzamelen en moeten dus nog gaan starten met de opbouw. We gebruiken daarvoor o.a. mijn eerste Trix trein van 50 jaar oud.
Bedankt voor je adviezen ze zijn erg nuttig voor ons.
Groet, Opa Theo en kleinzoon Bjorn
Leuke module, Amerikaans is erg groot, ruim, en weinig bebouwing.
De transfers kosten wel geld, of ze moeten te downloaden zijn.
Er gaat veel gekocht materiaal in het werk zitten.
Ik gebruik pakken bastognekoekverpakkingen, kleine bakstenen uitsnijden en op plakken,dat kost veel tijd, maar het resultaat is er ook naar.
groet.
Ben niet zo goed in Engels maar kan het met de afbeeldingen ook wel doen
Volg je afleveringen met belangstelling.Mogen wij nog iets verwachten
over electronica in je programma? Word of is het een club / Forum waar je
mee bezig bent. Tot nu vast dankjewel voor gegeven tip’s en nog gratis ook.
Zal mij spoorvrind informeren over je programma
Vr groet Jan Frans.
nog even een tip voor iedereen op mijn werk zijn ze aan het bouwen een school en een flat en ik wat rond neuzen in de afal conteeners daar zit wat in zeg ik heb er gootjes er uitgehaald van piepzchuim daar maak ik bruggen van een verfje grijs en klaar is opa spaard veel geld uit als ik klaar ben maak ik een moie foto er van gr opa peter
Beste Koen,
Hartstikke leuk dat je ons laat meeproviteren van jouw ervaring en kennis
op iets wat ons zo nauw aan het hart ligt.
Als “herintreder” heb ik na lange tijd de draad weer opgepakt en jouw
tips helpen me weer een heel eind op weg.
Heb je ook ervaring met het bouwen van railspiralen in ronde en ovale
uitvoering ?
Ik ben bezig met op dat gebied iets te realiseren, maar elke goede
suggestie is bijzonder welkom.
Ga zo door met dit leuke initiatief !!
H. groet, Leo Huijbers
Enorm bedankt Koen.
Ik heb me gisteren ingeschreven en heb al enorm veel hulp gehad via je site. Ben volop bezig aan de opbouw van de plaat …
gr,
Nico
Hoi Koen en alle modelspoorfans. Ik heb nog een tip om te voorkomen dat je spoor als een klankast gaat fungeren… Gebruik Boekbinderslijm in plaats van houtlijm. Houtlijm heft namelijk als nare eigenschap dat het keihard wordt als het opdroogt, boekbinderslijm niet. Herder heeft het dezelfde eifgenschappen als houtlijm en is dus ook te verdunnen met water en vloeit mooi uit met een druppeltje zeepsop. En als het niet is geworden wat je had gehoopt: een natte theedoek (of vochtige keukenrolpapier even een paar uur erlop laten liggen en voila… alles komt er zo weer af (zonder schade)…
Echt, boekbinderslijm is bijzonder goed toe te passen en een echte aanrader…
Met vriendelijke groet, Erik.
Is te koop boekhandel
hoi koen ziet er mooi uit zo kun je mooie dingen na bootsen
Ja Koen ,
Die filmpjes geven mij weer moet om door te gaan op
mijn baan van 3 x 3.5 x 3 meter in u vorm
want dat duurt jaren ik ben nu twee jaar bezig .
van alles verzameld en het wordt al wat
dank voor de tips
Herman
Hallo Koen
Ik ben bezig met een baan met luville huisjes .
Waar ik de treinbaan omheen laat lopen duszijn de tips altijd welkom
Koen, zeer leuk en bruikbaar.
heb echter de zelfde vraag als Jean Rosiers, kan het ook als PDF verstuurd worden
Hallo Koen,
Na jaren met Märklin H0 te hebben gewerkt, wegens ruimtegebrek het hele spul opgeruimd.
Maar het modelbouwvirus begint weer te kriebelen en ik wil nu met spoor N beginnen dus alle tips zijn welkom.
Bedankt voor de tips tot nu toe, ik verheug me nu al op wat je nog meer te melden hebt.
Groetjes, Frans
Beste Koen,
Misschien ook een idee voor je lezers. Ik heb foto’s genomen en uitgeprint van grachten panden oa. in Brugge en Amsterdam. Deze op karton geplakt en als decor/achtegrond gebruikt voor een stad/dorpsgezicht. Het resultaat is echt goed , zeker als je nog wat aandacht besteed aan de belichting en verlichting van de panden. desgewnst stuur ik je foto’s.
johan Mattijsen
Hallo Koen, het zijn leuke en goede tips ik vind dit het moeilijkste deel bedenken wat ga ik maken.
Groetjes
Beste Koen,
Ik ben (nog) niet zo ver met mijn baan maar ik heb hier zeker van geleerd. Dit artikel heb ik opgeslagen zodat ik op het moment dat ik het nodig heb weer kan raadplegen.
Bedankt!
geweldig, en heel nuttige tips
Hoi Koen,ik ga binnenkort beginnen met de baan,dus ik ben nog niet toe aan details maar vind ze zeker nuttig en zal ze ook vast gaan gebruiken.gr Wim.
er is altijd wel iets van je gading bij, dus gewoon door gaan met de info’s.
Groeten Peter.
leuk en zeer goed
laat maar komen, lekker leerzaam
gr,
patrick
marklinrijder
Koen , bedankt voor de zinvolletips na 50 jaar opnieuw de boel opstarten dank je koen ,
This nooit de laat om met modelbouw te beginnen en zeker niet met je waardevolle tips dank je koen
het is zeer nutig dan u.
hallo koen, bedankt voor de mailtjes heb er wel wat aan.ben nu zelf bezig met een baan na twintig jaar en merk dat er veel verandert is.gr. arno
Koen , fijne tips die ik als beginneling goed kan benutten..Er valt nog veel te leren. ;Zoals het zelf maken van bomen , struiken e.d. Ook moet ik nog weten welke radius als voor Marklin kan aanhouden . Gezien de afmetingen van ondergrond. Groetjes , Krijn en bedankt voor de tips.( wordt een HO baan )
Beste Koen,
het was zeker leerzaam
Groet
Jan Peter
h
-hallo koen,
ik vind dte 5 tips zeer intersant,zal ik zeker van toepasing brengen wanneer ik mijn Japanse modelbaan gaan bouwen,
voornamelijk omdat ik en mijn zoon een gedeelte van tokyo gaan bouwen in schaal n
groetjes,herman
Ja perfect.
Te gekke informatie.
goed gedaan, altijd leuk gepresenteerd en voor mij in elk geval nuttig!
bedankt hiervoor!
Goede morgen. Koen heb alles ge lezen ik bewaar deze tips. Voor later eerst de baan aan leggen .graag wat tips over aanleg rails en stroom.
Goeden middag Koen,
Komen er ook voorbeelden om het een en ander aan te sluiten van al deze zaken zoals wissels,overgangen,stopplaatsen enz.enz. Ik heb alleen maar l.o. en ssw.
groet.
leuke tip en inderdaad op veel treinbanen ontbreken reklameborden
Hallo,
dit is zeker een goed voorbeeld voor de beginnende modelpoorbouwer,waarvan ik zelf deel uitmaak en het is bijna zover in weekend verhuis naar grotere woning zodat ik mijn eigen stek zal hebben.
Mvg,
Hedwig
dank u wel voor de wijze en bruikbare tips.
Hartelijk dank voor al je tips en advies. En voor het omzetten naar PDF. Groetjes , Fredmarja
Hallo Koen bedankt voor je tips het komt overeen met wat ik op mijn modelbaan laat rijden, ik kijk ook vaak naar het groot bedrijf welke treinen gebruiken ze en probeer daar op in te spelen zoals bv de fyra rijtuigen met een locomotief.
Ik gebruik rijtuigensets van LSModels en een locomotief van Marklin de BR101. gaat prima.
Groetjes Ton
Mooie filmpjes, maar kan het niet zonder die ergerlijke muziek?
vr.gr. Bert
Wat een mooie en nuttige informatie wat het dubbele waard is om een hobby te hebben, uniek dat het zo kan.
Koen bedankt voor de nuttige informatie
Dag Koen,
Heb eindelijk wat tijd gevonden om dit te bekijken. Zo te zien lijkt het allemaal wel ‘doenbaar’ om loc’s en wagons een realistischere look te geven. Een tafeltje naast moeder de vrouw ’s avonds voor de tv en dan is die ook weer tevreden! Bedankt voor de tips.
Allemaal zeer bruikbare tips
maar ik wil er ook eentje aan toevoegen;
Om je kolenlading,stocks en open silovullingen te imiteren kan je gebruikte filterkolen van een aquarium gebruiken,die worden anders toch weggegooid.
Uiteraard eerst goed spoelen en eventueel eerst naar eigen goeddunken malen in een koffiemolen
groeten,Rudy
Koen, voor wat betreft een reactie zit dat al opgesloten in de geplaatste reacties. Jou artikelen blijven nuttig.
hier kan ik wel wat mee
Hallo koen,
Dank voor de weer leuke tips en aanschouwelijke filmpjes,
Mvg,
Jan
Hier kan ik wat meedoen
bedankt voor het davies en wijze raad
dank u wel is heel leuk.
ben heel blij met al die tips en films.
schilderen is voor mij niet zo moeilijk.
Zeer nuttig. Veel dank.
Gr.
Jan
Nuttige tips, ga ik later zeker wat mee doen (zit nu nog in de opbouwfase).
Beste koen
ik vind dit een heel nuttig artikel. zo te zien kan mijn baan wel wat realistischer
max
Beste koen
ik vind dit een heel nuttig artikel. zo te zien kan mijn baan wel wat realistischer. bedankt hoor.
max
Koen, weer wat bij geleerd bedankt.
grtj. walter
ben een beetje aan t rond neuzen, heb 25 jaar geleden al een spoor gebouwd en mn kleintjes vinden een trein leuk, dus ik ben weer gaan denken om een ruimer spoor ( en ingewikkelder) ald toen te bouwen..
t meeste wist ik al maar wat je in je hoofd hebt zitten ( construktief) moet ik nog een paar uurtjes over denken 😉
ja t goed overdenken wat t inhoud van de baan in je hoofd is t makkelijk, in t echt moet je ruimte maken voor je baan
dank voor tip 3% stijgen had ik geen rekening mee gehouden,
ik wil gaan bouwen in 3 niveau’s
mvg dennis
Beste Koen, bedankt voor de tips. Heb mijn huidige baan ongeveer 35 jaar geleden ontworpen en grotendeels gebouwd. Daarna er niets meer mee gedaan en nu ik met pensioen ben heb ik de draad weer opgepakt en ben begonnen met de laatste afbouw van spoordijken, aanbrengen van rails enz. Jouw 7 tips gelezen hebbende kwam ik erachter dat ik weinig tot geen ontwerpfouten heb gemaakt in het verleden. Dat was al weer een hele geruststelling! Scenery en weatheren is niet zo mijn ding en vind ik moeilijk. Toch was het goed jouw tips daarover te lezen. Als alles weer rijdt ga ik mij eens verdiepen in automatisering van de baan. Dus als je daar ook nog eens tips over hebt……….
Groeten, Cees.
Hallo Koen,
Bedankt voor het sturen van een pdf -bestand.
Ik ga ermee aan de slag, bedankt!
Gr Ed
Hallo Koen,
Het is niet verstandig om ballast te lijmen met verdunde houtlijm, daar krijg je écht spijt van. De verdunde houtlijm trekt in de onderlaag (meestal kurk) en wordt knetterhard. Als er dan een trein over rijdt werkt de houten onderlaag als klankkast en wordt het geluid ontzettend versterkt! Dus niet doen. Gebruik liever een speciale lijm die elastisch blijft. Ik gebruik latexlijm no.3342 van Heki maar er zijn ook andere merken (o.a. Faller) die deze lijm in haar assortiment heeft.
Verder ben ik blij dat je weer lekker actief bezig bent. Ga zo door!!
Ik vind dit erg interessant en hier kan ik heel veel mee doen.
Ja Koen weer een heel goed artikel bedankt Henri.
Is dit ook voor n spoor of alleen ho
mvg dies
Koen,
Zeer nuttige informatie voor een (her) beginner na 25 jaren.
Doe zo verder met dergelijke informatie.
Bedankt,
mvg,
John Mentens
voor achter grond landschap heb ik kalender platen van de Moezel en Rijn streek
gebruik en zo aan elkaar plakt als of het een landschap aan gevulde met landschap via een internet site en daar tegen aan wat groen en halve bomen tegen
geplakt om zo diepte te verkrijgen
Koen,
Zeer nuttige informatie voor een (her) beginner na 25 jaren.
Doe zo verder met dergelijke informatie.
Bedankt,
mvg,
John Mentens
Sorry voor de dubbele reactie.
Hoi Koen
Leuk dat je weer actief bent. Ik wil even reageren op het onderwerp balast.
Ik gebruik hier al 20 jaar aquarium zand voor. Dat is eigenlijk geen zand maar hele kleine kiezeltjes en doet op de modelbaan zeer realistisch aan en is te koop in elke dieren speciaal zaak voor een paar euro voor een hele zak.. De hobby hoeft niet altijd duur te zijn. En op mijn baan ligt het gewoon los en heb er in de 20 jaar nooit een probleem met gehad.
Groetjes Piet.
Hele leuke en bruikbare tips, Koen, dank je wel.Die grafitti kan je ook doen langs een muur van je spoorbaan. Ik vind dat heel leuk maar ik ben niet zo creatief en bovendien gehandicapt zodat ik alles met een hand moet doen.
Mooie tips Koen,ik ben nu zover met mijn baan dat wat details welkom zijn,ga er zeker wat uitproberen.
Gr Jan.
Nuttig. Tips. Mooie em et weeten
Interessante informatie, ga zo door Koen !!
dag Koen
Met verwering ben ik nog niet zo thuis maar ik voeg stenen muren altijd ook kozijnen bewerk ik omdat plastic er zo onrealistisch uit ziet, verder maak ik hek werk veel zelf met hout of heel fijn draad en zo ook de bomen en struiken.
ik heb zelfs in N waslijntjes met was eraan gemaakt.
.. geduld werk… maar erg mooi om te doen
Dag Koen,
Er zitten best weer enkele goede tips bij, oa ivm de ballast. Ik had er wel al eens iets van gehoord, met die houtlijm en zo, en ga het nu echt wel eens zelf proberen (binnen 3 maanden, eerst verhuizen!). Bedankt!
Beste Koen,
Altijd weer fijn wat van je te lezen en altijd ook met mooie plaatjes.
Kom je weer helemaal in de stemming.
Bedankt en blijf maar sturen hoor!
Mvg,
Sikke Nijdam.
Geweldige uitleg … mochten er desondanks mensen zijn die nog twijfelen of ze dit kunnen of zeker weten dit nooit te gaan beheersen of hier geen tijd voor hebben door een te druk leven dan kan ik tegen een leuke vergoeding e.e.a realiseren.
Kijk eens voor wat voorbeelden op http://www.projectzolderop.nl
Ik vind het verouderen van plastic modellen nog steeds een probleem wat betreft de droogtijd bij het gebruik van verf op water basis en de dekking hiervan vond ik nogal tegen vallen ik heb inmiddels al diverse formules geprobeerd maar kan nog de juiste formule hier voor vinden.
Hoi Koen ,
Er zitten heel veel leuke tips bij waar je iets met kan bedankt..
Perfect Koen,
Bedankt.
Heel goed artikel Koen
Heel nuttige informatie, ga er zeker gebruik van maken
dit was zeer goed gedaan
Leuk artikel alleen de verf heet Humbrol en geen Humblor
bijzonder leuk artikel
ben pas verhuist en ga binnenkort de baan (llgb) weer opbouwen. heb grote zolder met zijluiken dus kan er een leuke baan neergelegd worden.
verder hoe kom je of maak je zo een steenslagverdeler of koop je die zo
bedankt voor dit leuke artikel
klaas aaldijk
Ja hier kan ik wat mee dankje wel
Koen.Ik lees met veel plezier jou artikelen over modelspoor.
komt mij zeer van pas de artikelen zijn zeer duidelijk en makkelijk leesbaar,
daarvoor dank.
Groeten Bob.Olie
Heel instructief. Ik heb een vraag..destijds heb ik jouw E-boek gekocht en daarbij begreep ik dat ik nieuwe aanvullingen altijd kon downloaden, maar ik heb nog mooit gezien wanneer er aanvullingen te downloaden waren. Hoe zit dat, want ik ben zeer geinteresseerd.
Met dank voor je antwoord.
M.vr.gr. Dick Ersebeek
Brengt. Mij op leuke ideeën bedankt
Koen. heel leuk en leerzaam.
Groeten Bob
Zeer goed en interessant, moet nog beginnen aan mijn landschap en heb al veel bijgeleerd. Weet wel veel over aansluiting van elektro, maar in landschap ben ik nog maar beginneling.
Bedankt en indien je nog zon info weet mensen gelieve me dan nog tips te zenden.
leuk hoor.
en weer een paar nieuwe ideeen,
Hartelijke bedankt mij deze types door te mailen, Koen.
Mvg. Fernand
Hier ga ik zeker gebruik van maken, bedankt voor de tips
Leuke tips, daar kan ik wel wat mee, dank je wel koen.
Ik ben net bezig met de bergen dus dit kwam goed uit. Heel handige methode en simpel. bedankt
realisme voor de rails
in het echt liggen de dwarsbalken bovenop de railbedding en niet erin om verrotting te voorkomen , het is maar een tip
groet Jan
Geweldig koen. Zoals gewoonlijk tips waar een hoop modelspoor liefhebbers wat mee kunnen doen.
zeer leerzaam en makkelijk leesbaar!
Heel goede tips. Zal helpen bij het bouwen!
Goed werk Koen! ’t Zijn de kleine dingen die het doen.
Btw, heb je al eens iets geschreven over winterlandschap op de modelbaan? Nu we dat in het echt niet meer meemaken kan het de moeite waard zijn daar ’s over na te denken. Zijn er speciale redenen om dat niet te doen, of juist wel? Wat voor materiaal is er te koop? Kale bomen en struiken, sneeuw, sneeuwschuivers enz. enz.
Ik ben al zo lang opzoek naar een boek, hoe programmeer je de e-trein.
Ik ben gepensioneerd en weer begonnen met mijn oude hobby, de modeltrein, toen bestond er niog geen digitale techniek.
In het verleden had ik dat ook gebouwd en helemaal analoog geautomatiseerd.
Heden gaat dat digitaal, maar hoe?
Ik hoop dat hiermee gevonden te hebben, want als je daar in een boekwinkel naar vraagt, lijkt het wel of je Spaans o.i.d. sprekt
Met vruiendelijke groet,
Zie boven.
goed zo, koen, bravo
bravo, koen, doe zo verder.
karel
Super goede tips, bedankt hoor
Geweldig weer wat geleerd en van opgestoken.
Knap werk Koen, inspirerend. Leuk dat je je hobby op deze manier deelt 🙂
tof
om zo alweer wat kennis op te doen thx Koen !
Goede tips!
Goede tips,
alleen zit ik nog in de bouwfase van rails leggen en aansluiten van elektra ,terugmelding wissels etc.
Mooie details trouwens.
Bedankt Koen voor deze geweldige tips, ik heb hier zeker wat aan!
Pas begonnen om nu na 30 jaar weer deze prachtige hobby opnieuw op te pakken en te verwezenlijken. Dus alle info is welkom.
Prachtige tips,Koen. Kan dit vast en zeker gebruiken.
Ben na lange inactiviteit terug gestart.
Bedankt Koen
Eddy
interessante tips, zoals het “weatheren,, van locomotieven, en zijkanten van rals roest look geven, ik kan met die tips een vrijwel realistisch ogende treinbaan opbouwen.
Leuke tips waar je wat mee kunt. erg praktisch allemaal en simpel.
Dank voor deze heel erg nuttige tips.
Erg leuke en bruikbare tips Koen
Ik moet nog beginnen met bouwen van een baan.
Eerst de kamer nog maken op zolder.
Beste Koen,
Ik heb het artikel gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat ik nog veel moet leren. Het handboek dat ik ontvangen heb is ook een i-opener bij het starten van het bouwen van de modelbaan. Ik heb veel vrije tijd die ik nu nuttig en leuk kan besteden. Nogmaals dank, ik wacht op de volgende tips.
Bert
Dank je wel voor de tips die zijn altijd welkom
Bedankt koen voor de tips
beste Koen, fijn om alle tips te lezen, dat komt de hobby zeer ten goede
bedankt oor de tips ik wacht met ongeduld op het handboek
Bedankt Koen! Super tips! Daar kun je wat mee!
Bedankt Koen goeie voorbeelden en tips.
Mooie tips, Koen!
Bedankt voor de tips
Interessant en boeiend
Hoi Koen, Heel leuk om n jaren de hobby weer op te pakken en jouw tips door te lezen. Bedankt
Super
Ben beginner en heb nog niet veel .
Ik heb net zoveel ervaring dan gerief op het moment dus zo goed als niets .
Mijn oude analoge trein van de zolder gehaald en hier ga ik mee verder .
Super bedankt voor je tips !
Mvg
Michel
Leuk hoor, ik krijg weer helemaal de kriebels ^__^
Heel goede tips. Dank je wel. Dit ga ik nog een paar keer teruglezen.
bedankt voor de vele leerzame tips
Heel handige tips. Nu nog even zelf in de praktijk brengen. Met een modelspoorbaan heb je eigenlijk levenslang.
wat betreft de ballast heb ik een andere methode:
langs de rails (Marklin M) duw ik nat zaagsel tegen de rand van de rail. Als dat nog vochtig is duw ik er kleine steentjes (aquariumgrind)tegenaan die ik met sterkverdunde houtlijm vastdruppel. De ballast is dus van de ondergrond geisoleerd door de laag zaagsel. Voordeel: als ik iets aan rails wil wijzigen of een defecte wissel wil uitbouwen steek ik met een platte schroevendraaier in het zaagsel de hele ballast (zaagsel en steentjes) er heel gemakkelijk van af.
Tip voor weateren en verouderen zijn de Tamiya verf potjes zwart en bruin, erg makkelijk om te verdunnen met water en bijvoorbeeld met zwart gebouwen te verouderen en/of tunnelpoorten van een rookvervuiling boven het midden te voorzien.