Doordat het aanbod aan digitale loc decoders de afgelopen jaren enorm toegenomen is en steeds meer digitale decoders multiprotocol zijn, kan de keuze soms lastig zijn. Daarom 5 tips voor het kopen van een digitale decoder.

digitale loc decoder tips

1. Het juiste formaat loc decoder

Hoewel er in modernere modeltreinen vaak al plek gemaakt is om een digitale decoder te plaatsen, is dit vaak in oudere modellen niet het geval. Als je geluk hebt is er echter een decoder gemaakt om in jouw specifieke modeltrein te passen. Maar waar het vaak op neer komt is dat je een decoder koopt die niet specifiek bedoeld is voor jouw type loc.

Daarom is het belangrijk om vooraf te bekijken hoeveel ruimte je in de loc hebt om de decoder kwijt te kunnen. Vaak is er plaats te maken door de oude electronica te verwijderen, en voor locs met weinig ruimte zijn er zelfs kleine decoders te koop. Mocht de ruimte echt krap zijn, zo als in kleinere schalen wel eens het geval is, dan kan het zelf nodig zijn om bijvoorbeeld een stukje metaal weg te frezen.

digitale decoder digitrax

2. Voldoende motorstroom

Net zo belangrijk als het aanschaffen van een decoder van het juiste formaat, is het aanschaffen van een decoder die de motor van de loc van voldoende stroom kan voorzien.

De meeste decoders hebben het maximale motorvermogen op de verpakkingstaan en webshops zo als conrad vermelden dit ook op de productpagina. Maar hoe weet je hoeveel het motorvermogen van jou loc is ? Dit kun je doen door een Amperemeter / multimeter aan te sluiten op bijvoorbeeld een ovaaltje zonder treinen en vervolgens jouw modeltrein maximaal te belasten en op volle snelheid te laten rijden. Het vermogen dat hier uit komt is in de praktijk het maximale vermogen dat het motortje nodig zal hebben. Een andere omstreden manier om dit te meten is door de loc met de hand tegen te houden, echter is dit niet aan te raden omdat je hiermee de elektronica van je (dure) loc mee kunt vernielen.

Koop vervolgens een decoder die ruim het motorvermogen kan leveren, let hierbij op dat de maximale motorstroom iets anders is dan de maximale totale stroom, bijvoorbeeld de verlichting heeft namelijk ook een deel van die stroom nodig. De meeste webshops hebben dit duidelijk aangeduid, maar zorg dat je dit ook goed navraagt als je een decoder in de winkel of op een beurs koopt

Met ruim de motorstroom bedoel ik dat als jou loc 750mA gebruikt je het beste een decoder koopt met meer dan 1000mA maximale motorstroom.

3. Functionaliteiten van de decoder

Hoewel nieuwe decoders vaak juist meer functionaliteiten hebben, komen er ook decoders uit met een beperkt aantal functionaliteiten om zo de prijs laag te houden of het simpel te houden voor beginners.

Echter is het wel een factor om te overwegen bij het kopen van een decoder. Zo kun je bij sommige decoders maar beperkt de optrek en afrem karakteristieken instellen, wat betekend dat als jij een zo realistisch mogelijke modelspoorbaan wilt hebben je hierin beperkt bent. En zo zijn er nog veel meer functionaliteiten die de ene decoder wel heeft en de andere niet…

Denk bij het vergelijken van functionaliteiten ook verder dan je huidige centrale, sommige centrales kunnen namelijk van een hoop functionaliteiten geen gebruik maken, echter hoeft dit nog geen reden te zijn om ook decoders te kopen zonder deze functionaliteiten. Het kan best zijn dat je over een jaar een andere centrale hebt, die wel gebruik kan maken van deze functionaliteiten. Maak dus een beslissing met de lange termijn in het achterhoofd.

4. Decoder met geluid ?

Een van de ontwikkelingen die enorm hard is gegaan in de afgelopen jaren is het geluid d.mv. zogenaamde sound decoders. Als wilt dat jou modelspoorbanen geluiden maken dan is een sound decoder de manier om dit te realiseren. Je hebt zowel decoders waarbij de sound decoder ingebouwd is, als decoders die los ingebouwd dienen te worden. In het tweede geval is het dus belangrijk dat de loc-decoder een uit uitgang heeft voor een sound-decoder (wat overigens ook handig is voor toekomstige toepassingen als je op dit moment nog geen geluid wilt toevoegen).

Enkele factoren om op te letten bij sound decoders zijn de geluiden zelf, of deze realistisch zijn en aan jouw verwachten voldoen, en daarnaast de instelbaarheid van deze geluid (o.a. volume)

Meer over sound decoders kun je lezen in mijn artikel over sound decoders.

5. Ervaringen van anderen

Naast alle informatie die een fabrikant over een decoder communiceert is het ook belangrijk om de ervaringen van gebruikers raad te plegen. Zo kan het wel eens zijn dat bepaalde decoders niet goed werken met bepaalde modeltreinen. Daarnaast kan alles op papier nog zo klinken, pas in de praktijk zal blijken of dit ook daadwerkelijk zo is.

Vraag dus eens bij jouw modelspoor vrienden en kennissen na wat hun ervaringen zijn en kijk naar de ervaringen op het internet.

Ik wens je veel succes met het kiezen van een digitale decoder.

– Heb je zelf nog tips of ervaringen, laat het dan hieronder even weten!