Wat is digitaal rijden?
Digitaal modelspoor is het vervolg op analoog modelspoor. Bij analoog modelspoor kun je in principe één trein (locomotief/treinstel) besturen op een tweerail gelijkstroombaan. Dit komt doordat de transformator tegelijkertijd de rijregelaar is (de draaiknop op het kastje). Vanaf de transformator gaan twee draden (meestal een rode en een zwarte) naar de beide railstaven. De draden hebben die twee kleuren om te voorkomen dat je (wanneer je op meer plaatsen een stroomvoorziening maakt) ergens op de modelbaan de kleuren aan het verkeerde railstuk aansluit. Dan immers krijg je kortsluiting!
Draai je nu de knop op de transformator naar links (of naar rechts) dan zal de trein in de gekozen rijrichting gaan bewegen. Zet je op deze zelfde baan een tweede trein neer, dan gaat die tegelijkertijd rijden en – wanneer je hem net zo hebt neergezet als de eerste – in dezelfde richting! (Maar tegengesteld wanneer je hem ‘andersom’ op de rails zet).
Allebei rijden ze met ongeveer de helft van de maximale snelheid – wanneer je de draaiknop of potmeter helemaal opendraait – doordat ze allebei moeten werken met één bepaalde hoeveelheid elektrische stroom. Die twee onafhankelijk van elkaar besturen, is niet mogelijk tenzij je allerlei elektrische trucjes uithaalt (blokstelsel, geïsoleerde baanvakken, etc.). Daarover lees je meer in mijn Modelspoor Handboek.
Digitaal rijden is echter helemaal onafhankelijk werken van de potmeter op de transformator. Je gebruikt er wél een transformator bij (om de railstaven voeding te geven) maar ook een centrale besturingseenheid. Dat is een kleine computer, die je een beetje kunt vergelijken met een tablet-computer.
Daarnaast heb je vaak een zogenoemde booster nodig om voldoende voeding overal op de baan te laten zijn. Het voorkomt dat alle treinen – je kunt er dan een heel stel tegelijk onafhankelijk van elkaar op de baan laten rijden – niet voldoende spanning zouden krijgen om snelheid te maken. Maar daarnaast heb je nog wat zaken nodig, die ik hieronder uiteen zet.
Een protocol kiezen
De eerste stap in het digitaliseren van jouw modelspoorbaan of het digitaal beginnen met de hobby, is het kiezen van een protocol. Een protocol is de “taal” waarmee de centrale (dat is dus de vervanger van de rijregelaar op de analoge transformator) commando’s stuurt naar de locs (eigenlijk moet je zeggen “naar de stroom afnemende eenheid, wat een motor kan zijn van het voertuig dat trekt of duwt of een wisselsteller, een seinpaal, een lamp van de binnenverlichting van een rijtuig, maar gemakshalve noemen we alles wat stroom afneemt in dit artikel een ‘loc’ (of ‘lok’)). Een commando kan bijvoorbeeld zijn “rijden op een bepaalde snelheid”, “lichten aan/uit”, enzovoorts.
Tot voor kort hadden verschillende fabrikanten van modelspoormaterieel een eigen protocol. Zo had Märklin het inmiddels stopgezette MFX-protocol (met Motorola-componenten), vond je bij Fleischmann het FMZ-protocol en bij – het inmiddels door Märklin overgenomen – Trix het protocol Selectrix. Die protocollen bestaan natuurlijk nog wel (want ze zijn in het verleden aangekocht door veel modelspoorders) maar worden dus niet meer geleverd door de fabrikanten. Er zijn ook geen updates meer van.
Daarnaast is er het al jaren bestaande DCC protocol (DCC staat voor Digital Command Control). Dit protocol is toepasbaar op alle (H0- en N-spoor) tweerail modelbanen. Märklin heeft tegenwoordig het eigen “Märklin Systems”.
Het grote voordeel van het DCC protocol is dat je niet gebonden bent aan een modelspoorfabrikant aangezien vrijwel alle merken met het DCC protocol werken. Zeker wanneer je op een kleiner budget digitaal wilt gaan rijden, is DCC aan te raden. De meeste Märklinisten gaan uiteraard voor het Märklin systeem. Maar je kunt ook twee protocollen naast elkaar gebruiken. Bijvoorbeeld met de Intellibox van Uhlenbrock waarmee je meerdere protocollen kunt aansturen (multiprotocol centrale).
Even terug naar de voeding. Zoals gezegd heeft een digitale centrale zelf een betrekkelijk beperkt elektrisch vermogen. Daardoor kun je slechts een klein aantal loks ermee laten rijden. Met de aan de centrale te koppelen booster (een versterker) lever je dus extra stroom aan de spoorbaan.
Een centrale kiezen
Nadat je voor een protocol hebt gekozen, is het tijd voor het kiezen van een centrale. Afhankelijk van het protocol waarmee je wilt gaan rijden, is er een veelvoud aan centrales beschikbaar. Belangrijk om op te letten is hoeveel loks er in het geheugen kunnen worden opgeslagen en hoeveel er tegelijkertijd bestuurd kunnen worden door de centrale.
Kijk hierbij ook naar jouw toekomstplannen zodat je niet over een jaar weer een nieuwe centrale moet kopen. Wanneer je de modelspoorbaan verder wilt gaan automatiseren, is het ook belangrijk te kijken of de centrale kan worden aangestuurd door de software die je (via de PC) wilt gaan gebruiken. En of de centrale-zelf misschien verder kan worden uitgebreid.
Ik heb een overzichtje voor je van bestaande centrales. Heb je weinig ruimte en rij je met niet meer dan drie locs tegelijk, dan kun je volstaan met de basis startsets van Märklin, Roco/Fleischmann of Piko. Märklin biedt startsets aan met de Mobile Station 2, Roco heeft de Multimuis en Piko de Digi 1 controller (zie de foto’s). Deze drie ontlopen elkaar niet veel qua prestaties maar de Roco Multimuis heeft een leuk extraatje. Want wanneer je daar een grotere transformator aan koppelt, kun je het aantal te besturen treinen verdubbelen. De beide anderen kunnen dit niet. Daarentegen kunnen de ESU Commander, CS Reloaded en de CS2 van Märklin wel met meerdere protocollen werken.
Voor grotere modelbanen met meer loks levert Roco/Fleischmann de Z21 centrale, die draadloze besturing biedt via een iPhone, iPad, Android tablet en/of smartphone. ESU levert de ECoSII met een groot touchscreen en twee regelaars. De Central Station 2 (CS2) van Märklin heeft ook een touchscreen en twee regelaars. En verder zijn er nog de centrales van Raptor en de Viesmann Commander.
Van Raptor weten we dat deze centrale geschikt is voor de DCC uitvoeringen 14, 27, 28 en 128 van DigiTrax/Lenz, de Motorola I, II, 27 en 28 van Märklin, Selectrix en FMZ. Je kunt de Raptor centrale direct aansluiten op de boosters van diverse merken. Je kunt zonder computergebruik een volledig automatisch multi-treinenbedrijf instellen via zogenoemde S88-terugmeldmodules.
Automatiseren
Natuurlijk wil niet iedereen zijn modelspoorbaan volledig automatiseren, maar zeker voor de grotere modelspoorbanen is dit interessant. Het automatiseren van een baan is een leuke bezigheid en zeker wanneer alles goed werkt, geeft dit je veel voldoening.
Bij het automatiseren van een baan is het belangrijk om te kijken hoe je dit gaat doen. Denk goed na over de te gebruiken software en of je dus met jouw centrale direct al kunt automatiseren. Voor de software heb ik een klein overzicht voor je van een aantal pakketten die verkrijgbaar zijn. Ieder pakket heeft zijn voor- en nadelen. In deze lijst staan niet alle pakketten genoemd, en ze is dus verre van compleet. Maar dit geeft al een goede indicatie van wat beschikbaar is:
- Koploper – Nederlands – gratis verkrijgbaar maar wordt niet meer vernieuwd.
- RocRail – meertalig (ook NL) – gratis verkrijgbaar via de website.
- iTrain – niet gratis (basisversie circa 99,00 – uitgebreide versie circa 299,00 euro)
- WinDigipet – niet gratis (99,00 tot 499,00 euro)
- Railroad & Co Traincontroller (website Traincontroller). Engels- en Duitstalig. Heeft een eigen Facebookpagina met Europese (vooral Nederlandse) gebruikers. Is niet gratis (varieert van 111,00 tot 510,00 euro).
- The JMRI Project – gratis verkrijgbaar – Engelstalig.
Weet je welk programma je gaat gebruiken, dan ga je een plan maken hoe je de baan in vakken gaat verdelen. Hiermee doel ik niet op blokken zoals bij analoog rijden maar baanvakken waar je de al genoemde terugmeld (bezetmelders) plaatst. Daarmee weet de software waar de loks zich op de modelbaan bevinden. Nadat de bezetmelders, wisseldecoders en eventuele seindecoders allemaal volgens jouw tekening zijn geplaatst, kan het eigenlijke automatiseren beginnen!
Het Basisprincipe
Uit de informatie van de softwareleveranciers blijkt dat alle softwarepakketten werken volgens hetzelfde basisprincipe. Dit werkt dus met de baanvakken. In principe mag zich in één baanvak niet meer dan één lok bevinden. Om in de werkelijkheid de machinist van de lok te laten weten dat een baanvak vrij is om in te rijden, worden seinen gebruikt. Is er reeds een lok (met trein) in een bepaald baanvak, dan geeft het sein ‘rood’ aan en mag de volgende trein niet in dat baanvak binnenrijden. Hij moet wachten tot het vak vrij is. Zo wordt voorkomen dat de treinen met elkaar botsen. Ditzelfde principe pas je dus toe op de modelbaan.
Decoders kiezen
Het digitale systeem werkt dus met decoders. Nieuwe locs kun je vaak kopen met een reeds door de fabriek ingebouwde decoder. Zij geven vaak prima rij-eigenschappen. Heb je nog oudere loctypes die nog omgebouwd moeten worden, dan zul je een keuze moeten maken voor een decoder.
Het nummer 1 criterium is hier natuurlijk de rij-eigenschappen na de inbouw van de decoder. Vraag daarom eerst eens rond welke decoders andere modelspoorbouwers gebruiken voor het type lok, dat jij wilt gaan ombouwen. Of kijk eens op internet naar ombouwprojecten en welke decoders er worden gebruikt.
Ombouwen
De moeilijkheidsgraad in het ombouwen van een lok is per lok verschillend. Daarbij is het bij de ene lok een kwestie van draden vast solderen en bij een andere lok zul je het complete motortje moeten aanpassen of soms in zijn geheel vervangen. Het ombouwen is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er nogal wat bedrijven in Nederland en België die het ombouwen voor jou kunnen doen!
Tips
Om jouw digitale modelspoorbaan tot een succes te maken is het van belang dat je alles goed voorbereidt. Weet van te voren met welke onderdelen je gaat werken, schat in hoeveel loks je uiteindelijk gaat gebruiken, hoeveel wissels etc., zodat je niet op een later moment tegen een limiet van bijvoorbeeld de centrale aanloopt.
Digitaliseer stap voor stap jouw modelspoorbaan en overhaast dit niet. Je kunt prima wissels en seinen nog analoog aansturen terwijl de loks digitaal worden bestuurd. Ook kun je eerst een deel van je baan digitaliseren, zodat je ook nog analoge loks kunt laten rijden.
Meer weten over digitaal rijden: kijk eens naar mijn cursus digitaal modelspoor
Succes met jou digitale modelspoorbaan
Koen
geweldige en duidelijke uitleg!
Duidelijk verhaal ! Dank daarvoor
Ik heb nog nooit een baan gehad en ga pas over een jaar of 5 starten met de aanleg van een baan i.v.m. verhuizing. Daardoor heb ik nu ruim de tijd om mij te oriënteren. Onlangs lid geworden van de Märklin club.
Ik ben nu zachtjes aan spullen aan het verzamelen zoals faller bouwdozen e.d. Ik vraag mij nu af als ik nu spullen met elektronica koop zoals een digitale centrale, locomotieven e.d. en deze blijven al die jaren ongebruikt of dan de elektronica niet defect gaat .
De electronica zal niet stuk gaan van niet gebruiken, hooguit na een jaar of 15 is er kans dat er misschien een condensator het opgeeft. De kans is echter groter dat er over 5 jaar iets nieuws is (beter, sneller, luxer, betrouwbaarder, goedkoper). Kijk bijvoorbeeld eens naar BiDeB, een redelijk recente ontwikkeling die DCC weer een stapje hoger tilt. Ik zou persoonlijk dus wachten met aanschaffen totdat je daadwerkelijk kunt rijden.
Goed uitgelegd, Koen. Ik rijd nog analoog(Marklin) maar overweeg digitalisering. Dat zal ivm kosten stapsgewijze gedaan worden.
Hallo Koen,
Prima dat je dit onderwerp zo stap voor stap aanpakt. Het is n.l. voor mensen die pas beginnen en digitaal willen gaan rijden een groote dikke brei waar niet is door te komen. Over het algemeen zijn de winkeliers allemaal doze schuivers, en als je met vragen komt vinden de meeste dat alleen maar lastig.
Ik weet nog heel goed toen ik zelf die stap heb gezet, niets anders dan problemen en uit een lopende meningen!! Ik rij nu zo’n 3 jaar digitaal (DCC) en het gaat prima.
Ik heb een groote baan en rij spoor N. Ik kan 20 treinen laten rijden zonder problemen. De ervaring die ik zelf heb opgedaan heeft in eerswte instantie veel geld gekost, ik ben lid geworden van de NZH hobby club en heb ook daar veel opgestoken over digitaal rijden, ik zou willen zeggen ga het wiel niet zelf uitvinden maar ga bij een treinenclub dit bespaart je veel geld en ellende.
Groetjes, Cor van Roode.
Ik ben een paar weken geleden begonnen met mijn H0 baan digitaal te maken. Een vriend van me heeft wat tests gedaan met locs of het allemaal werkte met zijn spul voor ik het ging kopen.
Alles werkte en had een starterset gekocht met de roco br 211 en een extra lokpilot 5 decoder van esu voor mijn piko 1206G. Daarna kwam ik er achter dat mijn lionel polar express digitaal was en heb ik mijn Bachmann Thomas digitaal gemaakt met een lokpilot 5.
Nu heb ik dus 3 rondjes spoor en 4 digitale locs, echt geweldig!
En nu dit verhaal maar eens lezen haha
heel erg bedankt hier voor
goede tip
Ook de ESU Commander, CS reloaded en de CS2 van Marklin kunnen inmiddels met meerdere protocollen werken.
Leuke opzet koen maar ben zelf nog aan het beslissen wat voor systeem ik ga nemen.
Koploper is geen optie die stopt er mee.
Een vereniging ja maar die moet wel in de buurt zijn.
Wil wel een systeem waar ik naar toe kan als er problemen ontstaan vooral software matig .
We komen er wel uit geduld ga even in leiderdorp kijken daar zit een winkel die speciaal digitaal werkt. ben benieuwd.
succes verder.
heel goed ;heel nuttig en handig
Hallo Koen
Ik vind deze tips heel handig en ook nuttig. Vooral voor mijn baan komen ze goed van pas.
Groeten van Herman Kassenberg
het zijn handege tips.maar zo ver ben ik nog niet.
gr gerjan.
Hallo Koen,
Deze tips zijn erg bruikbaar voor mij. Ik hou er zeker rekening mee
voor ik begin met mijn modelbaan.
Hartelijk dank!!!
Groetjes uit Vlaanderen,
Rudy
Hallo Koen,
Zeer intressante uitleg en leerzaam om te volgen.Ben een marklinnist al van mijn 8jaar en droom ervan een digitale baan te kunnen aanleggen. Heb mij al het nodige aangeschaft op digitaal vlak,nu nog het digitaal besturen van de wissels en de signalen aankopen als ik weet hoeveel van ieder ik nodig moet hebben. Een plan is er nog niet en het belangrijkste:”Plaats” voor de tafel. Gaat het niet in HO dan zal ik nood gedwongen moeten overschakelen naar een andere schaal zeker? Wat ik ten zeerste zou betreuren,aangezien er nu toch al aardig wat andere fabriekanten op AC treinen op de markt brengen.
Ook ga ik mij aansluiten aan een treinclub,want daar leer je toch ook wat bij
als je je ogen en oren goed open zet.
Voorts Koen vind ik jouw site een toffe zet en wens je nog veel succes hiermee.
Groetjes Fernand.
Voor mij zo inspirerend om als de donder te starten met een kleine baan.
Veel info en spullen heb ik nog van een baan, die ik wegens verhuizing heb moeten afbreken. er liepen op deze baan enige locs digitaal, gestuurd met de computer. Weet nog niet of ik dit laatste weer doe.
Dank je!
Beste Koen,
echt leuk en mooi gebracht, dit is ten minste overzichtelijk voor beginners
mooi werk Koen
Hi Koen,
Prima artikel voor de (her)starter. Nu kan ik knopen doorhakken en een baanplan gaan uitzetten, rekening houdend met de digitale mogelijkheden van nu. Samen met het eerder door jou gepubliceerde artikel(?) over ombouwen van locs kan ik e.e.a. klaarmaken voor de start in het najaar.
Bedankt.
hallo Koen
ja dit vind ik wel belangrijk en ik ga zeker jou raad op volgen
dan moet het tog gaan lukken bedankt willie
Deze info komt voor mij te vroeg, maar het speelt al wel in mijn achterhoofd mee. Bedankt voor de info.
bedankt voor de duidelijke en overzichtelijke artikel.
groetjes PATRICK
Koen,
Perfect man, houden zo.
Gr.Govardus
leuke tips zal ze zeker gebruiken
voor mensen die digitaal willen beginnen is dit weer een zeer goed artikkel met een duidelijke uitleg, want deze mensen zien meestal de bomen door het bos niet meer
en als ze dan bij hun winkelier komen met vragen, vinden ze dat toch alleen maar vervelend
ikzelf ben al enige tijd digitaal bezig en moet eerlijk zijn dat ik in het begin ook met veel vragen zat, waar de winkelier ook geen weg mee kon, dus veel zelfstudie gedaan, MAAR DIT VINDT IK FORMIDABEL VAN JOU!!!
mvg,
patrick
zeer leerzaam voor een beginner bedankt al vast
Bepaald handig om te weten,voordat ik begin;ik wacht op een kennis met ervaring,om te bekijken wat aan te kopen en wat niet! bedankt Koen.
Beste Koen,
Deze site is nuttig maar toch een beetje te technisch, de uitleg is duidelijk.
Ikzelf ben Marklin Z rijder, maar Ik wil ook mijn loks gaan digitalisren ( digitaal rijden)
Ik ben op zoek naar iemand.
misschien via deze site?
kan iemand mij adviseren?
en waar zit de NZH hobby club?
met vriendelijke groet
Jan Peter
Ik sta verbaasd wat erallemaal met digitaal mogelijk is Waar ik thans mee bezig ben lijkt nog kinderspel.Ben zeker van plan mijn digitaal systeem verder te verbeteren.
ja!
Ik die wil beginnen met digitaal rijden vind dit hele nuttige tips.
Bedankt voor de tips.
Het kijken naar de toekomst is zeker een belangrijke tip. Wat vandaag niet is kan morgen wel komen. En we gaan rustig beginnen met opbouwen en alle kennis vergaren en steeds een stapje verder met digitaliseren.
Bedankt
groetjes Willem
Als (her)starter handige informatie. Hier kom je verder mee.
Super koen weer wat nuttige tips,je blijft goed bezig.!
zoals de votige schrijvers melden het prachtig hoe dit brengt. maar voor mij is de modelspoor HO voorbij. alle materialen zijn te kopen aangeboden. ik ben met deze hobby gestopt wegens mijn gezondheid maar ook ik wil meer aandacht geven aan mijn kleinkinderen zolang het nog kan.
Digital trein is prachtig maar zelf vind analog nog steeds mooi. maar ja iedere ze smaak.
ik wens iedereen veel succes met deze prachtig hobby waar je ook nooit klaar mee ben.
groet Roger erkx uit Deurne.
Heb eerst een mobile station gekocht om aan digitaal rijden te snuffelen. Is mij goed bevallen en de mogelijkheden zijn legio.
Erg gaaf en je kan nog jaren vooruit. Later wil ik ook met Koploper aan de gang.
Nanne
Wordt dan toch DCC voor mij.
Artikel was belangrijk voor mij. Moet nog beginnen.
Alle waardering voor het stappenplan, alleen heb ik zelf een andere keuze gemaakt dan hier besproken. Ik ben een herintreder die een jaar geleden meteen maar is begonnen te digitaliseren. Ik heb, na het bestuderen van alle opties, bewust gekozen voor het Selectrix protocol via een multi-protocol centrale van Rautenhaus, waardoor ook het rijden met DCC-locs mogelijk is. Rijden kan dus met DCC en Selectrix, schakelen en melden met Selectrix. De reden is dat ik al vanaf het begin de baan wilde besturen middels een laptop en het programma iTrain. Bij een dergelijke opzet is de snelheid van de bus en het protocol essentieel. Ik beschouw DCC als een zelfverklaarde ‘standaard’, waarbij alleen een subset standaard is, waarboven de diverse leveranciers dan weer ‘eigen’ niet-standaard toevoegingen hebben gemaakt. Het is opvallend om te zien dat in Duitsland (en daar komt nog heel veel voor onze hobby vandaan) veel DCC-rijders schakelen en melden met Selectrix, juist vanwege de timing.
Zeer goed jou artikkel.Ik heb nog altij niet besloten, mischien kan je me een goede raad geven ik hou van digitaal maar wat is best te kopen?
Ludwig
Hallo Ik heb een startset van fleischman ,maar ik heb geen flauw idee hoe die multtimaus werkt,de loc heeft even gereden en nu niks meer heb al een reset gedaan maar niks kan iemand me helpen aub.
Zeer goede typs
Hallo Koen
het artikel over digitaal rijden is heel interessant,
maar in mijn geval denk ik dat dit zeer kostelijk zal zijn
Ongeveer een zestig lokomotieven en treinstellen die een tegelijk
kunnen rijden (kleine baan)enkelsporig (klein pensioen)al lang
treintjes aan het verzamelen.
In ieder geval doe zo voort, er zit altijd iets belangrijk bij
voor iedereen
groetjes
Voor wie nog maar begint is het in ieder geval een mooie opsteker.
Straks zien we de bomen door het bos niet meer…
Met heel wat tijd en niet gehaast “zien we” de nuttige informatie als een beloning op ons zoekwerk.
Dank u Koen.
Heel zinvol om het door te lezen
bedankt
pittig maar leerzaam henk bedankt
hoi koen
staat dit ook allemaal in het boek
modelspoor handboek
Heel goed uitgelegd thanks
Mooi en verhelderend uitgelegd, bedankt!
thx voor de zeer uitgebreide uitleg !
Hoi Koen,
Bedankt voor je uitleg, Ik ga er mee aan de slag.
Duidelijk verhaal ! Dank daarvoor
Ik heb nog nooit een baan gehad en ga pas over een jaar of 5 starten met de aanleg van een baan i.v.m. verhuizing. Daardoor heb ik nu ruim de tijd om mij te oriënteren. Onlangs lid geworden van de Märklin club.
Ik ben nu zachtjes aan spullen aan het verzamelen zoals faller bouwdozen e.d. Ik vraag mij nu af als ik nu spullen met elektronica koop zoals een digitale centrale, locomotieven e.d. en deze blijven al die jaren ongebruikt of dan de elektronica niet defect gaat .
Ik mis nog de centrale DR5000 van het Nederlandse bedrijf digikeijs. Erg goed mee uit te breiden.
Duidelijk verhaal. Ik ben inmiddels zonder enige ervaring direct begonnen met digitaal rijden op N spoor met de Z 21 centrale.
Baanplan met 24 wissels op iPad app ingevoerd. Alles werkt vlekkeloos. Alleen veel zelfstudie moeten doen omdat er weinig te vinden is op internet.
Koen, goed artikel betreffende digitaal rijden, maar ik mis een verwijzing naar dinamo hybride besturingssysteem. Dan kun je zowel digitaal als analoog rijden op dezelfde baan.
Spoorse groet,
Peter Schuddebeurs.
heel interessante en duidelijke uitleg voor opbouw digitale spoorbaan
Beste Koen en lezers van dit forum.
Onlangs overstap gemaakt naar Dinamo centrale icm Itrain. Voordeel hiervan is dat je zowel met omgebouwde digitale loc en bestaande analoge loc kan rijden. Scheelt ombouwen. Ben ervaring aan het opdoen maar eerste indrukken zijn zeer positief
Hallo Koen, waarom schrijf je niets over het Dinamo-systeem, Nederlands produkt, analoog en zowel digitaal te gebruiken. Voor overstappers van analoog naar digitaal zeker een optie en kan met de meeste sifrware zoals iTrain werken.
PPP
ja ik ben starter ( 1 maand bezig ) , en heb digitaal aangeschaft van piko ,en ligt in het midden met 2 loks en en 2 banen in het rond , met een industrie terrein . daarbij heb ik een analoog baan eromheen aangelegd (2 banen met 2 loks ) , dit had ik nog van 50 jaar terug liggen . en vind ik nog steeds leuk .en met digi. moet ik nog veel leren . groeten jos
Beste Koen, Prima en helder, goedgeschreven artikel. Even een opmerking over ombouwen oudere locs. Op joetjoep staan (met name van Marklin heel veel duidelijke filmpjes waarin de ombouw stap voor stap wordt getoond. Wellicht een tip voor de redelijk handige hobbyist. Met een goede ( electronica) soldeerbout ( gekocht voor 24,95 bij de Aldi ) en een precisie schroevendraaier setje ( ook Aldi) kom je een heel eind. Originele merk decoders worden (goedkoper dan bij Marklin zelf) aangeboden bij Conrad. Er zit dan een duidelijke beschrijving/ handleiding bij en zo kun je je oude loc (die analoog vrijwel niets meer waard was) upgraden. Ikzelf heb er al 6 gedaan en nog geen tegenslagen gehad. Dankjewel voor je artikel. MvG Hans
Leuk verhaal, echter, vanuit mijn beginnersblik, na het lezen van veel websites etc, mis ik toch wel at handreikingen, zoals welke centrale zou ik moeten kiezen, welke software. Een opsomming is informatief maar het kiezen vergt m.i. meer inzicht, wat een beginner per definitie niet heeft. En belangrijk: de keuze bij centrales lijkt al gekozen voor digitaal, terwijl er ook een centrale bestaat die zowel analoog rijden combineert met digitaal rijden, nl. Dinamo. Met Dinamo kan je tegelijkertijd met zowel analoge als digitale locomotieven rijden. En aangezien een beginner sneller kan starten met analoog rijden -dat is namelijk wat simpeler te begrijpen- is deze optie met name voor de beginner wellicht de meest interessante. Hier kom ik zelf op uit na uitgebreid lezen en informatie vragen aan medespoorders.
Wil je echt lage kosten gaan dan kan ik Arduinos of ESP32 aanraden. (5€)
met het programma jmri kan je een Arduino of Esp32 instellen als een DCC++ Base Station.
Maar eigenlijk kan iedere ihardware opstelling met dit programma gestuurd worden.
https://www.jmri.org/help/en/html/hardware/index.shtml
Prima verhaal , zelf net begonnen om van analoog naar digitaal te gaan.
Ik doe de wissels evt: seinen analoog en de trainen bestuur ik met een Intellibox..
Moet het systeem nog wel onder de knie krijgen , geduld is een edele zaak.
Treingroet