Waarschijnlijk zijn de grote voordelen van het digitale rijden je bekend. Deze voordelen ten opzichte van een analoge baan doen steeds meer hobbyisten besluiten hun baan te digitaliseren en ook steeds meer beginnende modelspoor hobbyisten gaan direct voor digitaal.
Hoe werkt Digitale Modeltreinbesturing ?
Het hart van de digitale modelspoorbaan is de digitale centrale. Vanuit deze centrale wordt het digitale signaal via de rails over de modelspoorbaan verspreid. De centrale vervangt de rij regelaar die op de analoge transformator aanwezig is.Daardoor rijden die locomotieven op de baan, die digitale decoders hebben. Daarmee kunnen zij het digitale signaal van de centrale ontvangen. Elke decoder heeft een uniek “adres”, waardoor je met de centrale (door alleen aan dat adres een opdracht te sturen) elke modeltrein individueel kunt aansturen.
Maar behalve de modeltreinen kun je met een digitale centrale ook wissels en seinen aansturen door deze elk van een digitale decoder (en dus een uniek adres) te voorzien.
Via de decoder regel je functies zoals het optrekken en afremmen van de treinen. Ook rook of geluid kunnen op een digitale baan via de decoder geregeld worden. Hier hoeven dus geen schakelingen (met bijbehorende bekabeling) voor te worden aangelegd.
De exacte werking van het digitale systeem is wat complex, maar ik zal hier nu geen verhaal over bits en bites gaan houden 🙂
Mocht je exact willen weten hoe digitaal modelspoor werkt dan kun je dit lezen in mijn cursus Digitaal Modelspoor.
Componenten op de digitale modelspoorbaan
In het eerste deel van dit artikel had ik het al over de digitale centrale en decoders. Dit zijn twee van de belangrijkste onderdelen van een digitale baan. Daarnaast zijn de volgende onderdelen belangrijk:
Regelaar
De regelaar zorgt binnen het systeem dat jijzelf de treinen een bepaalde snelheid kunt laten rijden en andere functies kan bedienen.
In bijna alle moderne digitale systemen zijn de regelaar en de centrale ingebouwd in een en hetzelfde apparaat Maar een aantal (voornamelijke oudere) systemen hebben deze componenten nog los van elkaar en dan heb je dus twee aparte componenten.
De digitale centrale
Zoals ik eerder al zei, is de centrale het hart van de digitale modelspoorbaan. Hier worden de opdrachten die je met de regelaar in het systeem ingeeft, omgezet in voor de decoders begrijpelijke digitale taal. Dit wordt vervolgens via de booster als digitaal signaal verstuurd.
Booster
Een digitaal signaal-alleen is natuurlijk niet voldoende om een trein te laten rijden. Je hebt ook rijstroom nodig. De booster is dan ook eigenlijk een soort pak-ezel binnen het digitale systeem.Hij doet niets anders dan het digitale signaal van de centrale van stroom voorzien én daarmee de rijstroom overbrengen op de rails.
Ook voor boosters geldt dat veel moderne centrales reeds een booster ingebouwd hebben. Op een grotere modelspoorbaan zijn echter vaak meerdere boosters nodig om de volledige modelspoorbaan te kunnen aansturen.
De reden is ook dat een grotere modelspoorbaan ‘stroom vreet’ en de door de centrale aangeboden hoeveelheid rijstroom is niet voldoende om meer dan één elektromotor in beweging te zetten op alle uithoeken van de baan.
Decoders
De decoder is de plek waar het digitale signaal omgezet wordt in een mechanische opdracht voor de trein, het wissel of de seinpaal. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald vermogen naar de motor van de locomotief zijn of het aan- of uitschakelen van de lichten. Maar ook het omzetten van een wissel, het wijzigen van het seinbeeld op de seinpaal (van rood naar groen of omgekeerd).
Een modelspoorbaan digitaliseren
Als je op dit moment een analoge baan hebt en je wilt graag digitaal gaan rijden, dan kun je er dus voor kiezen de baan te digitaliseren. Wat dus inhoudt dat je de aansturing van analoog omzet naar digitaal.
Voorbereiding
Zoals voor bijna alle aspecten in de modelspoorhobby is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Plan van te voren hoe je jouw analoge baan gaat omzetten naar digitaal.
Ga je in één keer de hele baan overzetten of ga je de baan splitsen in een digitaal en een analoog gedeelte? Hoe pak je de seinen, wissels en keerlussen aan? Ga eerst op papier het proces van omzetten na. Vaak kom je dan al enkele mogelijke problemen tegen en kun je deze oplossen voordat je daadwerkelijk tot overzetten (en dus aanschaffen van decoders) over gaat.
Treinen eerst
Er is een grote kans dat de decoders die jij wilt gaan gebruiken, ook het rijden op een analoge baan mogelijk maakt. Ik raad dan ook altijd aan eerst de treinen te voorzien van een decoder en dan pas de baan over te zetten. Een trein zonder decoder kan namelijk niets met het digitale signaal maar een trein met decoder kan dus in de meeste gevallen wel gewoon rijden met het analoge signaal.
Nadat de treinen omgezet zijn, is het tijd om de modelspoorbaan om te zetten. In feite is dit alleen maar het weghalen van de analoge trafo en het aansluiten van de digitale commando centrale, de eventuele booster en de regelaar.
Maar zo simpel als het klinkt, is het toch niet. Er komt vaak meer bij kijken.
Zo zal een keerlus (als je die in je analoge baan hebt, tenminste) voorzien moeten worden van een digitale keerlusmodule. Je hebt in de analoge keerlus een schakeling gemaakt om de rijstroomrichting (automatisch) te veranderen, zodat de analoge trein probleemloos door de keerlus kan tijden. Die schakeling moet je geheel verwijderen. De digitale keerlusmodule neemt immers de schakeling geheel over. Wanneer je dit van te voren gepland hebt, kun je dit ook stapsgewijze doen. Zo kunnen vaak wissels nog analoog bediend worden door middel van tuimelschakelaars en hoef je deze niet direct digitaal om te zetten.
In mijn artikel ‘Digitaal Stappenplan‘ leg ik meer uit over boosters, digitale centrales en vertel ik welke typen er momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.
Tips & tricks
Zorg dat jij je goed inleest in de informatie over het specifieke systeem. Vraag eventueel andere hobbyisten die al een baan met het systeem van jouw keuze omgezet hebben, om tips. Je vindt ze vaak op facebook waar er hobbypagina’s te vinden zijn van digitaal rijdende modelspoorders. Want het ombouwen van het ene systeem betreft simpelweg het aanbrengen van een decoder maar bij een ander systeem moet je soms de complete motor vervangen.
Mijn advies is “begin klein met digitaal”. Je ziet vaak dat hobbyisten erg enthousiast starten met plannen voor een grote modelspoorbaan die compleet geautomatiseerd is. Natuurlijk is deze ambitie niet verkeerd, maar vaak raak je al snel overweldigd door de grote complexiteit. Wanneer je kleiner begint, valt het beter te overzien.
Een goede eerste stap in de digitale wereld is (nogmaals) mijn Cursus Digitaal Modelspoor.
Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste ontwikkelingen op digitaal modelspoorgebied is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van multimedia.Zo zijn de nieuwste generatie commandocentrale’s voorzien van een fullcolor LCD aanraakscherm (touchscreen). En tegenwoordig kun je zelfs met je mobiele telefoon de modelspoorbaan aansturen, zie onderstaand filmpje.
Nog even een tip voor Märklin rijders. Voor de drierail wisselstroombaan levert Märklin eigen decoders en centrales (zie het artikel Digitaal Stappenplan).
Reacties lezers:
Reactie Rob
Enkele tips voor degenen die aarzelen :
Digitaal rijden en digitaal schakelen kunnen gescheiden worden door twee gescheiden stroomkringen aan te leggen.
Het grote voordeel van digitaal schakelen ( seinen, wissels enz.) is dat er voor het hele circuit maar vier draden nodig zijn. Namelijk twee voor de digitale adressen en twee voor de verlichting van seinen en wissels. Je moet deze wel scheiden van de rijstroom.
Voor wie analoog wil blijven rijden maar eindelijk (!) van de dradenwirwar af wil zijn, is dit een goede oplossing.
Schaf je zowel een digitale centrale aan voor schakelen als een tweede centrale voor digitaal rijden, dan kun je om beurten (natuurlijk wel met een tweepolige schakelaar) op ieder moment van digitaal naar analoog overschakelen.
Dit geldt ook voor Märklin AC.
Digitaal rijden op bovenleiding wordt afgeraden, omdat het permanent benodigde contact te onzeker is. Het wordt ook afgeraden om digitale massa en analoge massa met elkaar te verbinden.
Reactie Kick
Dan nog een tip van een lezer. Kick schrijft mij: In het programma CV 29 kun je alle locdecoders programmeren om zowel digitaal als analoog te laten rijden. Zo kun je de baan stap voor stap omzetten naar digitaal en kun je op de analoge baanvakken blijven rijden met dezelfde locs. Als je het omzetten van wissels en seinen voedt via een aparte transformator, kun je ook met een ingebouwde booster van bijvoortbeeld 3,5 Amp een grotere baan bedienen.
Ziet er mooi uit, begin zelf d.w.z. zodra ik de ruimte vrij heb. Ben al in het bezit van enkele loc’s en 1 digitale van roco. Ga geoline gebruiken heb al een paar ontwerpen op de pc getekend. Is overigens nog weinig van te vinden.
Zoek o.a. wat info over analoge loc’s ombouwen naar digitaal.
weer leuk om te lezen het zit weer in mijn koppie bedankt weer en ik kijk er naar uit naar de volgende tip gr opa peter
ziet er goed uit hoop er ook veel tips vandaan te halen gr
Weer een leerzame bijdrage Koen!
Prima artikel Koen ga zo door!
Groeten Peter Jager
Ik vraag mij af hoe treinen met een decoder op een analogebaan hun adres ontvangen. Ik rijd zelf ook digitaal mij locs ontvangen het adre via mijn controlunit
In dit geval gebruikt je trein de decoder niet, maar als van ouds de analoge optie
Hoi,
Harstikke gaaf, ik heb ook een digitale startset gekocht.
Gr herman
Beste koen ik mis het stukje drierail wisselstroom in jou uitleg over baan en loc,s
Koen leuke start digitaal ga zo door, ben zelf bezig met digitaal dcc en analoog wissels en seinen aansturen. Maar even via de pc is toch even wat anders , je hebt toch verschillende componenten nodig b.v. interface – omschakelmodules voor wissels en seinen.
Maar digitaal is het wel! afzonderlijk je treinen aansturen is top! maar toekomst verder uitbreiden is toch aardig kostenpost.
gr. Ron
uitleg prima!helaas geen geluid er bij!?
Koen voor mij een leerzaam artikel.
Ik ben bezig om mijn oude marklin baan weer een nieuw leven te gaan geven.
Daarbij denk ik zeker aan het digitaal rijden. Ik vraag mij af wat de beste oplossing is om afzonderlijk een analoge baan en digitale baan te ontwerpen of alleen een digitale baan. Omdat volgens mij de analoge locomotief niet op een digitale baan kan rijden loop ik met het plan om de digitale baan met bovenleiding uit te voeren zodat de analoge locomotieven dan op de analoge bovenleiding kunnen rijden.
Of heeft iemand een andere oplossing?
Ombouw van de locomotieven is volgens mij voor deze locomotieven ( 30-40 jaar oud) een te dure oplossing.
groeten Barry
Koen,
Deze bijdragen zijn leerzaam waarvoor dank. Even een vraagje over digitaliseren van analoge loks. Ik bezit o.a. nog een splinternieuwe Roco set in doos met een Sik NS 200/300, met nog de “oude” motor. Deze lok rijdt analoog prima, zou deze het ook doen met inbouw van een N-decoder (lekker klein) of kan ik deze set beter te koop zetten en een nieuwe Sik kopen met decoder?
Met vriendelijke groet,
Engbert
Dag Koen u artikelen zijn leerzaam, Jammer voor mij ben ik
3 jaar voorheen met het opfrissen en digitaliseren van de baan begonnen.Met die gegevens van u was het makkelijker werken geweest.
Groetjes Piet.
Beste Joop, en andere lezers,
De meeste dcc-decoders kunnen op een analoge baan worden gebruikt, alleen functioneren ze niet omdat je ze niet kunt aansturen. Je blijft dus gewoon analoog rijden. Wat Koen ook zegt is, “eerst de loks van decoders voorzien en gewoon analoog blijven rijden”. Daarna kun je in 1 keer naar digitaal overstappen door je transformator/regelaar te vervangen voor een DCC centrale. Wanneer je digitaal bent, kun je niets meer met je analoge treinen. De tip van Koen is daarom zeer waardevol. Voor de prijs van een decoder hoeft je het niet te laten. Er zijn al goede decoders in de prijsklasse van 30 Euro. En het inbouwen is een een sport op zich……..
Groetjes Jaap
Prima site Koen,er staan goede tips op ga zo door.
Ben 30 jaar geleden met een ho baan van Fleischmann begonnen.
Toen heb ik alles geautomatiseerd met de comondore 64.
Dat liep allemaal perfect.
Nu loopt het op PIC micro processors,en zelf ontwikkelde terugmelders.
Nu wil ik het gaan koppelen met Rocomotion.
Als iemand tips heeft hoe ik mij aanbevolen.
prima idee zo je het uitlegt Koen
een tip het digitale programma van DINAMO werkt digitaal en analoog
op een baan.
aanvulling: DINAMO werkt alleen op 2 rail digitaal en analoog
heel erg goede tips.
alleen rijdt ik nog analoog omdat ik niet genoeg
geld heb om digitaal te kopen.
groetjes, jasper
hoi koen,ik heb nog geen digitaal maar dat kom nog wel.
gr gerjan.
Hallo Koen,
Goede tips allemaal en hoop ze eens te gebruiken, mijn oude analoge baan is nog prima maar het begin toch te kribele dat digitale gebeuren.
Maar zoals altijd vroeger had ik geld en weinig tijd, maar nu heb ik veel tijd en weinig geld, ik denk dat meer oudere daar last van hebben.
Maar ik begin er wel mee.
Heb genoten van alle tips , prima.
Gr.Gijs.
Koen,
wat een uitkomst deze nieuwsbrieven. Na 10 jaar weer begonnen.
Leer veel van de tips.
Hallo Koen, wat ben ik blij met jou informatie. Nu weet ik helemaal niet meer wat ik moet doen. Ik begin pas en heb nog niks gekocht en ook nog geen plan gemaakt ivm de ruimte maar het zal waarschijnlijk N-spoor worden. Kan iemand mij misschien vertellen wat ik het beste kan doen voor ik definitief een besluit neem?
Alvast bedankt voor de reacties.
Gr Albert 62 jaar
is zeer intresant , maar heeft wel 1 na deel de prijs…. ik houd het maar op mijn systeem namelijk elektronisch sturen met eigen gemaakte elekronische schakelingen
Uiteraard zijn de vele voordelen van digitaal bewezen en worden die ook in de praktijk veel toegepast. Een nadeel vind ik wel dat voor de gemiddelde electronica amateur het veel moeilijker zal zijn om zelf schakelingen te ontwerpen en te fabriceren als in vergelijking met analoog en daardoor ook vaak meer geld kosten. Zo heb ik tot nu toe vrijwel alles kunnen automatiseren met zelf ontworpen goedkop analoge schakelingen. maar zodra ik dit wil digitaliseren ga ik en systeem kopen en zal veel afhankelijker worden van de beschikbare digitale soft en hardware en kan ik zelf niet veel meer bedenken en ontwikkellen. en ben daardoor duurder uit. Maar de voordelen zijn dan weer legio.
Het waren mooien films. Zelf heb ik spoor N.Moest verhuizen
had eerst HO. Met vriendelijke groed.
B.S.
Hallo Koen,
Formidabel, echt goed van jou hier heb je toch iets aan.
Mvg.Govardus
goed artikel met nuttige tips
beste koen,
je bent er weer in geslaagd een mooi stukje neer te pennen
doe zo voort, want ik volg het graag
mvg,
patrick
geweldige informatie , een opmerking graag had ik gezien het ombouwen van een lok zonder stekker aansluiting
Hi, ik ben een beginner, heb een analoge baan en ben zoekende naar de best mogelijke optie’s om een baan te maken of er een te kopen waar ik als zodanig minder werk aan heb.,ben ook treinen aan het vergelijken en ofwel ook digitaal te gaan; ben dan ook blij met de info die ik via jouw ontvangen heb! bij deze mijn dank hiervoor,Gtroet Jo.
super hier heb je wat aan bedankt
COEN HET IS GEWELDIG.
VGR. JAN
Bedankt voor de goede tips. Natuurlijk denk ik wel aan een digitalebaan, maar…..
Ik ben van plan om met een baan te gaan starten , heb hier dus veel aan.
Kan me eerst goed laten voorlichten voor ik iets koop
Dank voor de nuttige info voor een beginner.
Zoals alle tot nu toe ontvangen tips,is ook deze zeer nuttig.
Zelf rij ik nog steeds (of liever: alweer) met een analoge Fleischmann / Roco baan maar ik denkt in de toekomst toch te gaan digitaliseren.
Met vriendelijke groet
Gerard
Het artikel is eenvoudig en helder opgezet
zeer mooi en verlijdelijk zeker voor een beginner maar je steekt er weer iets van op.
ik begin maar eens rustig om dit jaar een klein baantej te creeren
Mooie en duidelijke uitleg ik als beginnend bouwer moet nog veel van dit soort pagina lezen vooral over digitaal rijden. Gunde
Zeker interessant. Als herintreder als modelspoorder heb ik op dit gebied wel de nodige achterstand. Dit artikel helpt mij in ieder geval de termen die worden gebruikt bij het digitaliseren van de modelspoorbaan te kunnen volgen. Vrage nzijn er nog genoeg, zoals kan iedere anologe locomotief worden omgebouwd en zo ja is dit eenvoudig zelf te doen. Kortom er gaat een wereld voor mij open en er is nog veel te ontdekken.
Met vriendelijke groeten,
Jan
Interessante uitleg en mooie filmpjes
Hallo Koen,
Ik heb een probleem met mijn digitale treintje.
Het spoor ligt nu netjes, en is gesoldeert zodat deze goed contact maakt over de hele baan. Nu werken de wissels goed via het twincenter, en reageren op wat ik daarin invoer.
Maar! zodra ik een digitaal treintje op het spoor zet, ziet het twincenter deze niet, en reageert totaal niet op het treintje.(het twincenter zegt: no loc.)
We hebben een twin decoder met 6 polige stekker (6839), en een N-spoor baan.
Ik hoop dat u ons kan helpen!
Vriendelijke groet,
Janneke
Hallo Koen,
Prima artikel waarvoor dank. Vraagje: heeft iemand al ervaring opgedaan met de besturingseenheid van Raptor ad. € 299?
Prima tips!!
bedankt goed artikel
Zeer nuttig en funcioneel artikel waar ik verschillende tips weer heb uitgehaald.
Alles heel duidelijk van commentaar voorzien en goed weer gegeven .
echt tof en leerzaam proficiat doe zo voort
Hi Koen
Het is voor mij als leek goed te begrijpen (doen is anders)
en het is net als de vorige tips en tricks zeeer verhelderend
Gr Jan
LS,
Als algemene informatie interessant. Ik heb inmiddels een beetje ingelezen in de digitale materie. Het ligt in mijn bedoeling een baan te realiseren met als onderwerp een stoomlocomotief museum.(geen probleem met de tijd waarin). Ik ga met Märklin MfX aan de slag. Er zijn dan 10 locs met garnituur er achter onderweg vanuit een kopstation via twee 5 sporige schaduwstations weer terug. In een loc-depot worden de locs voorzien van bedrijfsstoffen.
Een computer dient het “rond” rijden te beveiligen en via het CS en een booster de zaak aan te sturen.
Jan
Hallo allemaal. Ik kan de tips van Koen alleen maar onderstrepen. Ikzelf ben anderhalf jaar geleden heringetreden met Roco en Fleischmann H0. Natuurlijk wilde ik ook digitaal rijden. Ik ben begonnen met experimenteren met een Roco Powermouse. Dat is leuk want je kunt dan stap voor stap proberen te begrijpen wat digitaal rijden eigenlijk is. Wil je daarna ook wissels gaan sturen dan loop je snel tegen de beperkingen van zo’n eenvoudig systeem aan.
Het moet ook allemaal nog betaalbaar blijven. Als ik hier ook een paar tips mag geven; ga de componenten zelf bouwen. Er zijn veel sites met zelfbouwcomponenten en dan blijft het betaalbaar. Ik heb zelf een centrale gebouwd (Z1 van Kufer voor rond 100 euro) en deze aangesloten op een oude PC. Samen met RocRail (Freeware) loopt het prima. Ik bouw nu zelf bezetmelders en terugmelders, keerlusmodules etc. De wisseldocoders heb ik van Digirails. Leuk hoor een hobby in een hobby. Ik heb al menig avondje zitten solderen. Succes allemaal en Koen; blijf ons voorzien van deze tips.!
kort maar krachtig
geen onnodig dure woorden
zeer begrijpelijk
koen, wederom nuttige info. En voor diegene die ook willen digitaliseren : hebben jullie al nagedacht over puur t digitaliseren van alleen je modelspoorbaan dmv detectie ? Weet er niet heel veel van maar weet wel dat er n bedrijf is die jaarlijks in Utrecht staat (Eurospoor). Mocht je tijd hebben……. Succes
digitaliseren van een lok is niet altijd eenvoudig bezint eer ge begint.b.v. statische elektriciteit kan je een decoder kosten.een slecht soldeer apparaat kost je een decoder.verkeerd aansluiten je raad het al.er zijn ook decoders waar bij je een centraal station moet hebben om hem te programmeren.laat je goed voorlichten.wanneer je een decoder inbouwt. pas gelijk je verlichting aan naar led,s bespaart een paar milli ampere of koop het boekje van koen voor meer tips.
Dit is een formidable informatie,dank hiervoor. Een vraagje: bestaan er schéma’s van zo’n digitale centrale en decoders, indien ja, waar zijn die te vinden?
Welke software kan men gebruiken voor met de computer te werken, waar vind ik die A.U.B.?
groeten
luc
Dit was heeeel leuk om te zien. Nog genoeg werk te doen, zo te zien!
Eerst maar even weer wat opbouwen na 30 jaar!!!
hoi Koen,
dat ziet er mooi uit dat digitaal rijden maar man ik zie er wel iets tegen op wat geld en wat tijd betreft.
elektra ligt mij nog niet zo maar ik ga je advies opvolgen en me goed inlezen.
maar dit is voor mij wel het moeilijkste deel van de treinbaan.
bedankt weer voor de adviezen en tot het volgende maar weer.
gr gert
Beste Koen,
Was al belangstellend naar digitaal rijden en na het lezen van jouw atrikel ga er ook definitef aan beginnen. Dus ben bezig met het goed informeren en informatie inslaan. Uit jouw verhaal heb ik begrepen dat de “centrale” naar behoefte de uitgangs positie moet zijn.
Voor mij in ieder geval goed na te denken wat ik wil. bedankt
Bedankt voor het artikel !
Enkele informaties voor fans die aarzelen :
Digitaal rijden en digitaal schakelen kunnen gescheiden worden
door twee gescheiden stroomkringen aan te leggen.
Het grote voordeel van digitaal schakelen ( seinen, wissels enz.)
is dat er voor het hele circuit maar vier draden nodig zijn : twee voor de digitale adressen en twee voor de verlichting van seinen en wissels, want deze moeten worden gescheiden van de rijstroom.
Het is dus zeer eenvoudig om analoog te blijven rijden en eindelijk (!) van de dradenwirwar af te zijn.
Schaft u, behoudens de digitale centrale voor schakelen, een
tweede centrale aan voor digitaal rijden, dan kunt u beurt om beurt ( natuurlijk met een tweepolige schakelaar ) op ieder moment van digitaal naar analoog overschakelen.
Dit geld eveneens voor Märklin AC.
Digitaal rijden op bovenleiding wordt afgeraden omdat het permanent nodige kontakt te onzeker is. Het is ook afgeraden om digitale massa en analoge massa te verbinden.
Zeer eenvoudig is het ombouwen van oude loks met een decoder
en zeker niet duur ! Langzaam optrekken en afremmen, de permanente verlichting, vereenvoudigd pendelverkeer en de vele mogelijke functies ( rook, telex, licht, sound enz.) geven een
nieuw leven aan onze treintjes en het ombouwen is een plezier op zich.
Veel succes !
Fred
prachtige tips bedankt tot ziens
leuk artikel.
Maar ik ben nu ook over gestapt op digitaal, en heb er wissels bij die geschikt gemaakt zijn voor digitaal, maar weet niet hoe ik ze aan moet sluiten, en hoeik kan zien welke code ze hebben, koen of iemand anders, wie helpt mij.
Goed verhaal, Koen. Ik herken veel hiervan, vooral de instap op het systeem en de kosten die daaraan verbonden zijn. Zeker als het om grotere aantallen locomotieven gaat gaat het heel hard. Eerst het één en dan het ander. Heel praktisch geschreven, dank je wel.
Zeer leerzaam en nuttig.
Dank jewel.
Gr. Ton
Digitaal of analoog
analoog heeft mijn voor keur.
waarom omdat ik van beroep tv monteur ben geweest.
en digitaal voor mij geen geheimen kent.
analoog ook niet echter heeft het meer charme vind ik.
maar dat is persoonlijk.
echter dank voor de filmpjes.
Goed artikel. Ik maak al jaren gebruik van de Multimaus van Roco. Het enige nadeel hiervan is dat je geen CV’s kunt uitlezen na inbreng. Vraagje: heeft iemand ervaring met de Raptor? (hoewel je hiermee ook geen CV’s kunt uitlezen)
Duidelijk en nuttig.
Ook ik ben bezig met het digitaliseren van mijn Marklin Miniclub
( Spoor Z )
http://www.perrongeluk@zeelandnet.nl
Rosoft, daar vind je allerlei (zelfbouw) electronica voor je digitale baan. Alles voor een zeer betaalbare prijs!
Goed artikel Koen.
Ik ben, na jaren ook weer aan het “opstarten”. Heb door een verbouwing alles afgebroken en opgeborgen, en nu weer een nieuw baan ontwerp getekend wat ik meteen digitaal ga bouwen! Er moeten daarvoor nog heel wat investeringen gedaan worden, zoals centrale en boosters. Ook de beveiliging en wissels dienen van de juiste elektronische componenten te worden voorzien, maar bovenstaand adres heeft alle benodigde artikelen met een goede hulp en adviezen! Verder is het de bedoeling om een oude PC te gaan gebruiken en de zaak te gaan besturen met het programma Koploper!
Groeten, Luc S
zeer leerzaam KOEN,””
George ; zegt goede info Maar volgende vraag ben bezig met een experimenteer baan. Bestuurd met ECOS ESU command station, graag meer over aansluitingen eventueel aansluit schema s Groeten George.
Goeden dag Koen,
De tips zijn heel nuttig, ik heb een fleischman analoge trein en ik moet eerlijk bekennen dat ik door het bos de bomen niet meer zie wat betreft systemen enz.
met vr gr Servé
Goede tips Koen. Aangezien ik geen zin heb om al mijn materieel van een decoder te voorzien (kosten en tijd) ga ik mijn HO gelijkstroombaan automatiseren met het systeem Dinamo i.c.m het programma Koploper op de (windows) laptop. Met name de combinatie van blokbesturing en bezetterugmelding is aantrekkelijk binnen Dinamo. Bovendien is er een club van Dinamo-users waar je veel kennis kunt delen.
M.vr.gr. Cees.
Bedankt maar weer, altijd bruikbaar
Koen voor mij heel leerzaam en zal mij er eens in gaan vastbijten
leerzaam en begrijpelijk
zelf rijd ik al twee jaar digitaal met Marklin Z/ Marklin Miniclub
Ook het ombouwen van analoog naar digitaal is geen probleem
Koen. Ik vind het nuttig,maar ik blij voorlopig nog bij een analoge baan.
Groeten Bob.
Echt top digitaal alleen nog geluid decoders prijzig!
Baan van mij al klaar zonder blokken dus gaan we deze winter blokken zagen om meer automatische voorzieningen te maken ( voorbereiden ) voor detectie zodat pc weet waar de treinen zijn.
Maar ziet er weer mooi uit zo Koen.!
Dank voor alle leuke tips, sommige ken ik al Maar erg zijn ook veel tips die nuttig en nieuw zijn voor mij.
Maar je zei iets over NADELEN????
wat zijn dan de nadelen?????
De groeten vanuit Israel,
Meir Sprecher
Ben al wat jaren besmet met het modeltreinen virus. Heb even een rustpauze gehad , maar heb deze maand de draad weer opgepakt van deze geweldige hobby. En vindt dit soort artikels dan ook weer een toevoeging om mijn grijze massa weer even met de nodige info te voorzien. Geweldig ga zo door.
Groet Peter
Waar om niet in het Nederlands, technisch engels is moeilijk te volgen
Maar je praat alleen over b.v. Fleisman,gelijkstroom maar ik rijd
Marklin wisselstroom.
Mij is aan geraden financieel ook, laat je trein rijden Digitaal
maar de wissels annoloog, gezien de kostem
zeer leerrijk; werk al lang op digitaal , is invoudig aan te brengen maar zonder er verder niets van te kennen
Heel leuk om je treinbaan met je gsm te kunnen besturen
He koen bedankt ik vond het nuttige informatie ga zo door Henri.
wat ik zo graag zou willen weten welke systemen er op de markt zijn. moet je meteen aan een systeem van 600 tot … of kan je bv.ook beginnen met een systeem dat goedkoper is bv Z 21
graag je mening hierover
ik heb een binnenbaan van lgb analoog en bezit 5 treinen
Digitaal lijkt me inderdaad ideaal. Ben zelf al verscheidene jaren digitaal bezig.. eerst met FMZ, dan Twinbox (beide Fleischmann) en nu Uhlenbrock Intellibox II.
Je beschrijft daar om je analoge loks om te zetten in digitaal. Snel gezegd, moeilijk gedaan! Als je zelf een analoge lok moet omzetten naar digitaal moet je wel al een goed gevormde electronica-nerd zijn vermoed ik. Daarom als je ooit de overschakeling naar digitaal overweegt, koop dan locs die een stekker (Nem 651) hebben om eenvoudig een digital-decoder in te steken! Ikzelf rijd op N spoor, en de Silver-mini decoder van Lenz (met een beetje zoeken aan 29.95 euro) is prima, en zeker geschikt voor N-Loks. En als je dan nog verder wil automatiseren is Lissy leuk om op een (N) baan zoals ik 9 loks op 2.40 x 1.40 te laten rijden. Veel puzzelwerk om geen accidenten te veroorzaken!
dag Koen
dit is een zeer nuttig artikel .. maar of ik ook digital ga rijden weet ik nog niet.
ik ben meer een scenery bouwer met weinig trein beweging.
maar voor de fervente spoorder heel interessant..
gr. Simon
Ik ben in het bezit van een oude (40 jaar ) treinbaan. Merk Tri-ang.( Engels, later over genomen door Hornby). 2 rail gelijkstroom.
De locomotieven zijn ook 40 jaar oud. 3 oude “stoom-” en diesel locs. en een groene hondenkop trein uit 1966 ( drie wagens)met werkende pantograaf (bovenleiding), 10 electr wissels en 2 handbediening, een handje vol seinen.
Is het te doen om zo’n oude baan over te zetten in een digitale baan.
In welke orde van grootte (bedrag) moet ik dan denken.
met vriendelijk groet, clemens
Nuttig maar niet voor mij want ik vind aan volledig digitaal rijden maar niks.
Dan kun je niks meer doen en ik houd het nog liever analoog , dan kan ik nog tenminste mijn wissels en seinen en de spanning zelf schakelen, dan heb ik nog wat plezier aan mijn hobby.
Maar daar laat ik ieder zijn goesting of keuze in.
In CV 29 kan je alle locdecoders programmeren om zowel digitaal als analoog te laten rijden. Zo kan je je baan stap voor stap omzetten naar digitaal en kan je op de analoge baanvakken ook blijven rijden met dezelfde locs. Als je het omzetten van wissels en seinen voed via een aparte trafo kan je ook met een ingebouwde booster van b.v. 3,5 Amp. een grotere baan bedienen. Ook oude locs kunnen omgebouwd worden, zelfs Fleischmann waar je dan op het motorschild plaatje wat printplaat verbindingen moet doorslijpen, zodat de koolborstel geen contact meer maken met de wielen. Dan hoef je echt geen nieuwe motor of loc te kopen.
Het mooiste van digitaal rijden vind ik zelf, om via de PC geautomatiseerd alles te laten rijden en kan je ook in elk blok de rij-eigenschappen van de treinen nog veel beter instellen.
Dit laatste mis ik in dit verhaal.
hallo Koen,
Dat is zeer leerzaam ik heb zelf bijna alles digitaal behalve de wissels. Oude locs heb allemaal omgebouwd van analoog naar digitaal de klok motor moed worden omgebouwd dat is goed te doen handleiding is er bij. opa Jos
63 jaar
Mijnheer Koen,
Een geweldig stuk.
Ik ben zelf opnieuw met digitaal begonnen.
De baan is uitgezaagd en gemonteerd.
2 loks bekent gemaakt.
Ga binnenkort de rails leggen en de wissels aanmelden.
Een baan van 1 x 2 meter. Eerst oefenen en dan verder opbouwen.
Het is allemaal best lastig en zoals je schrijft eerst dit en dan dat.
Groeten
Peter.
super kan ik hoop van leren en door het filmpje wordt het visueel heel erg duidelijk,dank daarvoor,,Lange Ben Texel
Ik heb nu een plaats van 16 vierkante meter ter beschikking heb mijn plan al uitgewerkt maar begin met 2 / 3 vierkante meter om zo de digitale besturing te leren
je kunt er veel mee maar alles moet geprogrammeerd worden en dat is een hele klus
ik werk met I TRAIN en UHLENBROCK MARKLIN voor mij goede keuze er zij nog andere merken op de markt maar het is de keuze die je maakt en daar ga je verder mee laat je goed en duidelijk informeren maar begin niet groot
François
Beste,
Bedankt voor de tips.
Maar, ..hoe zit dat met schaal Z?
Kunnen decoders in locs van deze schaal ingebouwd worden?
Ik had begrepen dat voor deze schaal andere oplossingen bestaan zoals bijv. dinamo.
Ik heb ook op internet gelezen dat met dinamo een keerlus niet langer een probleem is.
Hoe zit dit dan?
Indien uw boek op deze vragen een antwoord geeft ben ik erg geïnteresseerd.
Met vriendelijke groet.
Luc
Goede uitleg over alle items zelf is mijn baan gedigitaliseerd de baan wordt nog aangestuurd door de 6021 van Marklin en heeft beperkingen. Ik overweeg verder te gaan met een andere centrale.
Heb je geen central station, of een Ecos Centrale ?
Allemaal oud nieuws. Digitaal rijden bestaat al sind 1988 !
DIUDELIJK en dat is lang niet altijd zo maar hier wel
mooi ga het zeker weer opbouwen als ik de ruimte heb
Een interesant stuk en weer iets wijzer geworden over digitaal rijden en de vraag digitale centra zou de beste zijn. Ik gebruik profirails van fleischmann. Ik heb er een baan liggen maar ben er nog niet tevreden over. Ik ga eerst digitaal rijden en nog voorlopig analoog schakelen met wissels en dergelijke maar moet eerst voor mezelf uitkomen welke centrale voor mij het beste is. vriendelijke groet Gerrit
ziet er goed uit
Leerrijk, as usual ?
allemaal goed en wel maar bij mij gaat het er zo goed meer in ben al een week bezig met loc’s te programmeren maar dat lukt niet zo goed
Het verhaal is duidelijk. Met de beste spullen kan ik alles digitaal doen. Dat spreekt mij zeer aan. Maar nu de vervolgvraag als alles digitaal is. Namelijk, hoe kom je tot een dienstregeling als je meerdere treinen al aan het aansturen bent. Is er dan software hiervoor (op een PC die dan dit digitale systeem aanstuurt)?
ik heb gehoord dat het digitaal rijden op oude m marklin rails veel storingen kan geven .
klopt dit ?