modelspoor bergen makenWie van plan is om modelspoor bergen te gaan maken moet van te voren goed nadenken over de functie van deze bergen. Is de berg puur esthetisch, komt er een tunnel door de berg heen of moeten er zelfs treinen over heen rijden ?

Deze vragen zijn belangrijk om te beantwoorden voordat je aan de constructie van de berg begint, zo moet een berg waar een trein over heen gaat rijden stevig genoeg zijn en hoef je bij een puur esthetische berg geen rekening te houden met de toegankelijkheid van de sporen.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je modelspoor bergen kunt maken die dragend zijn door gebruik te maken van een combinatie van houten spanten, gaas en gips.

Modelspoor bergen maken met gips

De eerste stap in het maken van de berg is het uitzagen van de ruwe vormen. Hiervoor kun je het beste triplex plaatjes gebruiken.

Deze ruwe vormen worden vervolgens met plankjes aan elkaar en op de onderbouw / treintafel gemonteerd.

ruwe vormen modelspoor berg

Foto: schematische tekening bergen bouwen uit het e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen.

Als je van plant bent een trein door of over de berg te laten rijden dan is het ook belangrijk in deze fase de ruwbouw voor het spoor reeds aan te leggen en testen nu je er nog goed bij kunt.

Zorg er ook voor dat de plekken waar het spoor gaat komen goed bereikbaar zijn in de toekomst, maak eventueel een inspectiegat dat langs de onderkant bereikbaar is om bij sporen in een tunnel te kunnen komen.

Een ander optie is natuurlijk om de berg los te plaatsen waardoor je deze op kunt tillen, dit is niet alleen handig voor toegang tot het spoor maar ook met het verhuizen van de baan.

ruwbouw modelspoor bergen

Stap 2: Het gaas aanbrengen

Als de ruwbouw of de ruwe vormen van de berg staan is het tijd om de volgende laag verfijning aan te brengen. Dit in de vorm van gaas, je kunt hiervoor kippengaas of een fijnmaziger soort gebruiken.

Deze span je vervolgens over de triplex vormen en zet je vervolgens vast met bijvoorbeeld een nietpistool, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een hamer en spijkertjes ?

modelspoor berg gaas

Voordat we het gips gaan aanbrengen dienen we het gaas te bedekken zodat het gips niet door het gaas heen lekt.

De makkelijkste oplossing hiervoor is gipsverband gebruiken, dit verband bevat reeds gips en hoeft enkel nat gemaakt te worden en blijft na drogen zijn vorm behouden.

Aangezien gipsverband prijzig is kun je ook normaal verband gebruiken en deze zelf van gips voorzien of het gaas bedekken met een combinatie van papier en tape totdat deze helemaal bedekt is.

noch gipsverband
Foto: gipsverband van Noch verkrijgbaar bij Conrad

Stap 3: Details aanbrengen op de berg

De definitieve en meer gedetailleerde vorm maken we met gips.

Hiervoor heb je gips, water, een mengkom en een spatel nodig.

De instructies voor het aanmaken van het gips staat meestal op de verpakking van het product.

Het belangrijkste is dat de verhouding van het water en gips juist is. Wanneer het gips goed geroerd is moet deze meestal nog 2 minuten voor-harden, voordat deze aangebracht kan worden. Allereerst brengen we een laag aan om het oppervlakte te verzegelen, als deze uitgehard is, brengen we een tweede laag aan voor meer details zo als rotswanden en paden.

Als er grotere vlakke oppervlakte op de berg zijn, zo als een parkeerterrein of bodemplaat voor een gebouw dan is het aan te raden eerst een triplex plaatje aan te brengen en hier om heen te gipsen.

gips modelspoor bergen

Door het gips dik aan te brengen heb je later meer ruimte om rotswanden te maken.

Probeer met het vormen van rotsen zo veel mogelijk willekeurige patronen aan te brengen, zodat het er zo natuurlijk mogelijk uit komt te zien.

Nadat de tweede laag aangebracht is kun je met een guts, saté prikker of ander puntig voorwerp details aanbrengen in de rotswanden.

Probeer hierbij zoveel mogelijk te kijken naar de voorbeelden uit de natuur, de meeste groeven in rotswanden zijn gevormd doordat regenwater eeuwenlang op een bepaalde manier naar beneden stroomt.

Probeer een dergelijk patroon dus ook op eenzelfde natuurlijke wijze aan te brengen.

modelspoor berg rotswand

Als het gips uitgehard is kun je verder gaan met het bewerken hiervan, zeker het effect van scherpere rotsen kan goed gecreëerd worden door uitgehard gips te bewerken met bijvoorbeeld een beiteltje.

Stap 4: de modelspoor bergen kleur geven

Vervolgens is het tijd om de tot nu toe wel erg witte berg wat kleur te geven. Welke kleuren je hiervoor gebruikt is natuurlijk afhankelijk van welk gebied je modelleert, een hoge alp zal vooral veel grijs als basiskleur hebben en onderaan meer bruin/groen waar later het gras gaat komen.

Het schilderen van de rotsen kun je het beste als volgt doen: verdun een donker grijze waterverf net zolang tot deze een waterachtige substantie heeft.

Breng deze vervolgens met een grote kwast op de rotsen aan en zorg er vooral voor dat de dieper gelegen delen en kieren goed donker worden.

Als deze eerste laag droog is zou je eventueel nog kleuren kunnen aanbrengen, zo zie je in bepaalde gebieden bijvoorbeeld wel eens rode/bruine tinten in rotsen.

Maar alleen het grijs maken van de rotsen is nog niet genoeg, een realistische rots heeft zogenaamde highlights op de randen.

highlights modelspoor bergen

Deze highlights kun je maken door een klein kwastje te voorzien van witte verf en deze vervolgens droog te maken en met de resterende verf de randen van de rotsen een wit randje te geven.

Voor de overige / lager gelegen delen kun je de standaard scenery technieken gebruiken, een onderlaag van verf aanbrengen en daar vervolgens gras en andere begroeiing op aanbrengen.

Tot zo ver dit artikel over het bouwen van modelspoor bergen.

Laat hieronder even een reactie achter en deel het artikel via de diverse sociale kanalen!