Wie van plan is om modelspoor bergen te gaan maken moet van te voren goed nadenken over de functie van deze bergen. Is de berg puur esthetisch, komt er een tunnel door de berg heen of moeten er zelfs treinen over heen rijden ?
Deze vragen zijn belangrijk om te beantwoorden voordat je aan de constructie van de berg begint, zo moet een berg waar een trein over heen gaat rijden stevig genoeg zijn en hoef je bij een puur esthetische berg geen rekening te houden met de toegankelijkheid van de sporen.
In dit artikel zullen we bespreken hoe je modelspoor bergen kunt maken die dragend zijn door gebruik te maken van een combinatie van houten spanten, gaas en gips.
Modelspoor bergen maken met gips
De eerste stap in het maken van de berg is het uitzagen van de ruwe vormen. Hiervoor kun je het beste triplex plaatjes gebruiken.
Deze ruwe vormen worden vervolgens met plankjes aan elkaar en op de onderbouw / treintafel gemonteerd.
Foto: schematische tekening bergen bouwen uit het e-boek stap voor stap een modelspoorbaan bouwen.
Als je van plant bent een trein door of over de berg te laten rijden dan is het ook belangrijk in deze fase de ruwbouw voor het spoor reeds aan te leggen en testen nu je er nog goed bij kunt.
Zorg er ook voor dat de plekken waar het spoor gaat komen goed bereikbaar zijn in de toekomst, maak eventueel een inspectiegat dat langs de onderkant bereikbaar is om bij sporen in een tunnel te kunnen komen.
Een ander optie is natuurlijk om de berg los te plaatsen waardoor je deze op kunt tillen, dit is niet alleen handig voor toegang tot het spoor maar ook met het verhuizen van de baan.
Stap 2: Het gaas aanbrengen
Als de ruwbouw of de ruwe vormen van de berg staan is het tijd om de volgende laag verfijning aan te brengen. Dit in de vorm van gaas, je kunt hiervoor kippengaas of een fijnmaziger soort gebruiken.
Deze span je vervolgens over de triplex vormen en zet je vervolgens vast met bijvoorbeeld een nietpistool, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een hamer en spijkertjes ?
Voordat we het gips gaan aanbrengen dienen we het gaas te bedekken zodat het gips niet door het gaas heen lekt.
De makkelijkste oplossing hiervoor is gipsverband gebruiken, dit verband bevat reeds gips en hoeft enkel nat gemaakt te worden en blijft na drogen zijn vorm behouden.
Aangezien gipsverband prijzig is kun je ook normaal verband gebruiken en deze zelf van gips voorzien of het gaas bedekken met een combinatie van papier en tape totdat deze helemaal bedekt is.
Foto: gipsverband van Noch verkrijgbaar bij Conrad
Stap 3: Details aanbrengen op de berg
De definitieve en meer gedetailleerde vorm maken we met gips.
Hiervoor heb je gips, water, een mengkom en een spatel nodig.
De instructies voor het aanmaken van het gips staat meestal op de verpakking van het product.
Het belangrijkste is dat de verhouding van het water en gips juist is. Wanneer het gips goed geroerd is moet deze meestal nog 2 minuten voor-harden, voordat deze aangebracht kan worden. Allereerst brengen we een laag aan om het oppervlakte te verzegelen, als deze uitgehard is, brengen we een tweede laag aan voor meer details zo als rotswanden en paden.
Als er grotere vlakke oppervlakte op de berg zijn, zo als een parkeerterrein of bodemplaat voor een gebouw dan is het aan te raden eerst een triplex plaatje aan te brengen en hier om heen te gipsen.
Door het gips dik aan te brengen heb je later meer ruimte om rotswanden te maken.
Probeer met het vormen van rotsen zo veel mogelijk willekeurige patronen aan te brengen, zodat het er zo natuurlijk mogelijk uit komt te zien.
Nadat de tweede laag aangebracht is kun je met een guts, saté prikker of ander puntig voorwerp details aanbrengen in de rotswanden.
Probeer hierbij zoveel mogelijk te kijken naar de voorbeelden uit de natuur, de meeste groeven in rotswanden zijn gevormd doordat regenwater eeuwenlang op een bepaalde manier naar beneden stroomt.
Probeer een dergelijk patroon dus ook op eenzelfde natuurlijke wijze aan te brengen.
Als het gips uitgehard is kun je verder gaan met het bewerken hiervan, zeker het effect van scherpere rotsen kan goed gecreëerd worden door uitgehard gips te bewerken met bijvoorbeeld een beiteltje.
Stap 4: de modelspoor bergen kleur geven
Vervolgens is het tijd om de tot nu toe wel erg witte berg wat kleur te geven. Welke kleuren je hiervoor gebruikt is natuurlijk afhankelijk van welk gebied je modelleert, een hoge alp zal vooral veel grijs als basiskleur hebben en onderaan meer bruin/groen waar later het gras gaat komen.
Het schilderen van de rotsen kun je het beste als volgt doen: verdun een donker grijze waterverf net zolang tot deze een waterachtige substantie heeft.
Breng deze vervolgens met een grote kwast op de rotsen aan en zorg er vooral voor dat de dieper gelegen delen en kieren goed donker worden.
Als deze eerste laag droog is zou je eventueel nog kleuren kunnen aanbrengen, zo zie je in bepaalde gebieden bijvoorbeeld wel eens rode/bruine tinten in rotsen.
Maar alleen het grijs maken van de rotsen is nog niet genoeg, een realistische rots heeft zogenaamde highlights op de randen.
Deze highlights kun je maken door een klein kwastje te voorzien van witte verf en deze vervolgens droog te maken en met de resterende verf de randen van de rotsen een wit randje te geven.
Voor de overige / lager gelegen delen kun je de standaard scenery technieken gebruiken, een onderlaag van verf aanbrengen en daar vervolgens gras en andere begroeiing op aanbrengen.
Tot zo ver dit artikel over het bouwen van modelspoor bergen.
Laat hieronder even een reactie achter en deel het artikel via de diverse sociale kanalen!
aanvulling: struikmateriaal en ander deco-materiaal binnenkort in grote hoeveelheden tegen (betrekkelijk) lage prijs in de kerst-winkels!
Verder Koen: bedankt voor deze post. heel bruikbaar.
Goede en zeer bruikbare tips. Ik wil deze winter zelf een dergelijk laag-gebergte aanleggen waarbij een trein gedeeltelijk door de berg gaat en ééntje onderlangs.
Ook de tip met het gips is goed, je hebt ook van dat band dat gebruikt wordt als je twee gipsplaten tegen een wand zet waarbij je de schuinte opvult met dit band. is ook niet duur en goed te bewerken.
Leuk artikel Koen en begrijpelijk.
Voor gipsverband dat voordeliger is als van noch woodland of de apotheek kijk eens op: –URL VERWIJDERD– deze leveren door heel Nederland
heel nuttig,ik kan er wel wat mee.
goed verhaal, duidelijk omschrijving en we steken er weer wat van op.
bedankt
goed Koen nuttig artikel
aanvulling: Als je een spoor maakt in een berg vergeet dan niet de bedrading direct aan te sluiten en ook deze te testen. Probeer te voorkomen dat je een wissel maakt in een berg. Deze kan je niet zien of hij goed staat en wissels zijn vaak plaatsen waar een trein van de rails afloopt.
leuk en zeer nuttig. Ga het uitprinten en dan rustig nalezen .
zal het zeker gaan gebruiken.
groetjes Piet Driessen
Koen dank voor de rijkelijke info, gipsverband is heel makkelijk maar een baal geelband is wel veel goedkoper bij de bouwmarkt. gr, Bessel.
De toegepaste techniek werkt prima. Ik adviseer om horrengaas te gebruiken ipv kippengaas. Het verwerken van gips wordt hiermee veel makkelijker.
groet, Jan
Geeft een idee hoe je een goed berglandschap kunt maken.
ik vind dit artikel zeker nuttig en hoop dat je hier zeker mee doorgaat veel succes verder tom
Heel nuttige tips Koen. Ik heb een berglandschap en ik heb in de berg een spiraal gemaakt, waar de trein in 5 lagen naar boven klimt en vervolgens over de berg weer gaat dalen, via een bergdorpje. Ik kan in de spiraal staan, om zodoende mijn rails te kunnen onderhouden en schoonmaken. In de spiraal heb ik een camera gemaakt, zodat ik op de laptop kan zien, wat er in de berg gebeurt. Ik heb, naast gips, ook pur schuim gebruikt. Dit is licht materiaal en goed te bewerken met een mes, om de vormen te krijgen. Wel rekening houden met het uitzetten, tijdens het drogingsproces.
Dit was wel een heel praktisch voorbeeld, hier kan je wat mee.
bedankt.
Even een idee, dat met het gips is leuk, maar op de duur trekt het ook veel vocht aan, nou iedereen weet vocht en stroom zijn echt geen vrienden.
Neem gewoon kunstofplaten.
Bedankt voor de informatie. Ik zal deze info zeker kunnen bebruiken voor de nabije toekomst.
Nuttige informatie die ik zeker kan gebruiken voor mijn plan. Een derde van het gebied zal in de bergen zijn.
Zeer interessant onderwerp.
heel mooi, bruikbare tips
hartelijk dank
Hallo Koen
goede uitleg van je artikel, heb nog 1 tip
meng gips met houtlijm dit kan je zo over fijn mazig gaas aan brengen,
bij grof gaas water bij de houtlijm mengen en met een oud laken in repen
gescheurd op brengen wel eerst (uitknijpen ivm. met lekken.
groetjes Vicske
Mooi gemaakt ik maak mij bergen in op elkaar gelijmde pu platen van alle diktes
als lijm gebruik ik die je voor schuim decoratie gebruikt in de woning dit werkt heel goed door in lagen te werken kun je de doorgangen van de trein goed voorzien
om de berg realistisch te laten overkomen bewerk je het met een rasp nadien
kun je afwerken en alles in de verf zetten ik gebruik daarvoor akrilaatverf en heb
al mooie stukken gemaakt
Sucses François
ik vindt deze informatie nuttig hier leer je nog iets van
Dag Koen,
Een zeer leerrijk artikel. Zelf bouw ik jaarlijks wel een nieuw modelspoor en wel rond november. Dat krijgt dat een sneeuwlandschap (omwille van de tijd van het jaar.) Daar lopen dan ongeveer 4 spoorbanen door (2 in HO en twee minitrixlijnen). Eénmaal het winterseizoen voorbij, wordt alles afgebroken. Zelf probeer ik via tweedehandsmateriaal altijd wel iets origineels op de kop te tikken of ook via rommelmarkten.
Hoe maak ik mijn bergen : Gelet op het gewicht, maak ik geen gebruik van klei of gips maar wel ; PU SCHUIM. Niet altijd even gemakkelijk om de gewenste vorm te krijgen, maar met beetje handigheid lukt het wel.
Dan verven en laagje spuitsneeuw er op en dan krijg je ook wel mooie resultaten.
Groetjes.
Michel
ja de tips zijn nuttig..heb er wel wat aan
ga zo door
Zijn deze bergconstructies ook geschikt voor buiten bij LGB?
Ik ben stukadoor dus gips is geen probleem om aan te komen verder
duidelijk en zeer interessant.bedankt Koen
ga zo door dit zijn zeker nuttige tips bedankt alvast.
tip ik heb gewoon vliegergas gebruikt met daar overheen papierpulp gemaakt van papier gemeenkt met water en flexibele grijse voegsel er door gedaan werkt perfect is goedkoop en je hoeft de berg niet meer grijs te verven. waarom flexibelle voegsel anders gaat het door de dikte en droogte scheuren
Koen, geeft niks, iedereen maakt wel eens een foutje, maar ik vind dit artikel erg leuk en zal er zeker mijn voordeel mee doen. bedankt.
Zeer goede tips. Leerzaam.
Dank er voor.
erg nuttig
Prima tips Koen, ga hier vooral mee door! Dank!
Ik ben nu net zelf met 2 bergen bezig om te maken.
In plaats van modelgips gebruik ik MP-47 wat een stukadoor ook gebruikt.
Het voordeel hiervan is dat je het na een dag nog kan modelleren en niet zoals gips, wat op je spatel al droogt en heel snel keihard word.
Als alternatief voor gipsverband gebruik ik oude T-shirts die ik in reepjes knip.
Deze laten zich goed vormen en kosten niets (als jullie dit tenminste niet aan mijn vrouw doormailen).
Beste Henry, niemand kent MP -47, ben je niet in de war met MP-75?
Heeeeeeeeeeeeeeeeel nuttig ben juist bezig met de voorbereiding
van bergen
Moltofil is beter dan gips. De eigenschap daarvan is dat Moltofil langer bewerkbaar is. Gips is vrijwel direct hard.
Moltofil is met name in Duitsland verkrijgbaar,bij ‘ doe het zelf ‘ winkels, zoals Praxis,Gamma ed.
In Nederland kan men het (soms) krijgen bij Hornbach. Ze kunnen het wel voor je bestellen,maar in een kleiner formaat dan in Duitsland. Hier was de verpakking ,ik meen 1500 gram , anderhalve kilo, in Duitsland had ik een zak van 5 kilo voor 11 Euro.
Kippengaas …..? Nooit ! Hoe kom je daar nou bij. Ik koop,of men koopt, een rol vliegengaas, bij Enorm. Kippengaas is veel te grof. En inderdaad, met een tacker kan men erg goed het vliegengaas, niet het kippengaas, op de bergsilhouetten vast nieten. Vliegengaas is veel flexiberder.
Zorg dat de Moltofil een stevig papje is. Dan valt er niets , cq. Bijna niets doorheen. Kijk, je sporen afdekken kan nooit geen kwaad.
Terugkomend even op de bewerkbaarheid van Moltofil , is dat het nog een half uur,tot max. 40 min. ‘ zacht ‘ is. Men zou er een boompje, of een struik(je) nog in kunnen drukken. Eventueel een beetje vorm erin drukken.
Verder rijd er een trein alleen door een berg, in de echte wereld , als het niet anders kan. Kunnen we er langs, dan doen we dat, een tunnen er door heen,is namelijk duurder. Edoch het in de modelbouw best lastig is. Een berg op je treinenkamer, of zolder,van 3 meter hoog, waar een trein in rijd, nou, dat ziet er aardig indrukwekkend uit. Maar een berg van 3 meter hoog in 1:87 , is in de echte wereld nog geen 240 meter hoog. Nou, die vinden we in Nederland nog wel.
Zorg dat de berg er realistisch uitziet , met mooie tunnelportalen. Dan is dat een blikvanger. En denk erom dat er een tunnelbuis te zien is. Ik heb cd’s met stenen muren, gebouwen, straten,trotoirs met putten. Die koop ik op Duitse beurzen. Maar kan ook bij Dhr.Wischerman ,op internet. Google maar….
bergen zijn ook heel goed te maken door willekeurige stuken en stukjes piepschuim op elkaar te lijmen geeft direct een rotsachtig aangezicht.
als je het gips wat je gebruikt voor kleurt heb je bij beschadigingen geen witte stukken.
Hiervoor kan je bij de bouwmaterialen handel emmertjes kleurstof kopen is goedkoop en in meerdere kleuren.
pas wel op met het gebruik bv zwart is erg zwart als je morst is het lastig te verwijderen.
Correctie inzake de berg. Ik bedoelde ; ” ….dat maakt dan een berg van nog geen 300 meter….” Drie maal 87 is immers 261. Ik maakte een denkfout.
Het is wel een beetje amateuristisch wat ik allemaal lees,van die Koen.
Toen hij al begon over kippengaas en gips,gingen me haren al overeind staan. Men kan beter in goede boekwinkels Duitse tijdschriften kopen. Of beter nog,wat ik doe,wordt lid. Neem een abbonement. Valt hij elke maand zo in bus. Wat die Koen schrijft is allemaal een beetje oud nieuws, ….en koe achteraf in ze kont kijken. Ga maar een naar http://www.vgbahn. Die hebben echte mooie boeken en literatuur. Over modelbouw,en echte treinen, spoorlijnen, enz.
Digitaal,voor op je tablet bijv. Of gewoon per post,als echt boek. Veel beter en mooier uitgelegt dan dat boek, en schrijven van Koen. Met mooie en duidelijke foto’s. Voor beginners, en profesionels.
Mijnheer Zwart,
Als jouw treinbaan er net zo uit ziet als je schrijft , dan zal je wel veel storingen hebben .
Note: De link naar die prachtige duitse boekenclub werkt ook niet.
Groeten
peter
Beste Peter, als je de Link doorgeeft doe het dan kompleet, namelijk: http://www.vgbahn.de
informatie is nuttig.
Beste Koen,
Ook in je boek staat een geweldige illustratie over dit onderwerp beschreven.
Dit onderwerp bevat zo voldoende elementen om aan de slag te gaan.
De aankleding moet men zelf met fantasie aanbrengen.
Ik ben bijna zover om met dit onderdeel ook te gaan beginnen.
Eerst moet de baan in orde zijn.
Groeten
Peter.
Peter
Ik heb tot nu toe erg veel plezier van alle tips die jij mij hebt toegestuurd,terzakekundig en zeer interessant . Dank daar voor.
met vriendelijke groet, Carlo
Goedemorgen,
Een leuk en leerzaam artikel. Ga zo door!
Duidelijke uitleg we gaan er mee verder, de tip om het los van de baan te maken ivm verhuizing komt net te laat ?
Zeer waarde volle info, geweldig.
ziet er goed uit en nuttig
Om bergen te maken gebruik ik MDF i.p.v. triplex. MDF is dikker en is daardoor beter te nieten. Ik gebruik MDF platen met een dikte van 8-12 mm.
Om mooie bergen te maken gebruik ik ook deze methode maar dan met aluminium horrengaas als bedekking. Roest niet en is “ïjzersterk”. Bij de ijzerhandel te koop vanaf een rol. Niet alle bouwmarkten verkopen aluminium horrengaas.
Deze methode die Koen Kuypers aangeeft om bergen te maken is heel duurzaam. Werd al door professionals toegepast.
Goede tips
Interessante beschrijving, Koen. Heb dezelfde techniek gebruikt voor mijn reeds 28 jarige modelbaan. Tot dusver ziet dit er nog heel goed uit mits het onderhouden ervan. Kleinkinderen zijn verzot en zoet als ze bij opa langskomen. “Opie, treintje spelen?” is het eerste wat uit hun mond komt.
Misschien een idee om eens uitleg te geven qua onderhoud van een trein tafel, Koen. Want daar gaat inderdaad wat tijd insteken als je het er goed wil laten uitzien. Verder volg ik je mailtjes met aandacht en leer hier en daar wat bij. Keep up the good spirit, man.
Diederik
vind ik beter dan vorig
bedankt voor de tips en uit leg
Dit is een heldere uiteenzetting en simpel te maken.
de afwerking is iets moeilijker, maar er zijn genoeg voorbeeldfoto’s van echte bergen.
succes met het vervolg.