Modeltreinen kopen is voor vele is de eerste stap in de modeltreinen hobby, het aanschaffen van een modeltrein of starterset. Nadat hier de eerste ervaring mee opgedaan is en je enthausiast geworden bent over modelspoor, wil je meer en een grotere baan bouwen.
Maar welke modeltreinen ga je kopen ? Nieuwe of gebruikte modeltreinen ? En hoe scoor je koopjes in modelspoor land ? In dit 2-delige artikel probeer ik je zo ver mogelijk op weg te helpen met de aanschaf van modeltreinen en geef ik je tips hoe je koopjes kunt scoren.
Welke Modeltreinen kopen ?
Voordat we gaan bespreken waar je modeltreinen kunt kopen en hoe je dit doet, is het van belang een plan te hebben met wat je wilt gaan kopen. Het is van belang dat je voor jezelf een idee hebt wat voor baan je wilt gaan bouwen, in welke schaal en tijdperk.
Als je de punten in dit artikel voor jezelf duidelijk hebt : https://www.modeltreinen.org/een-modelspoorbaan-in-7-stappen/ zul je ook duidelijk hebben welke treinen je nodig hebt.
Ook budget is een belangrijke factor tijden het kopen van modeltreinen. Als je met een kleiner budget een grote baan wilt gaan bouwen (en dus veel treinen nodig hebt) zul je genoegen moeten nemen met treinen van mindere kwaliteit of proberen om gebruikte treinen te scoren voor lage prijzen. Meestal kunnen hobbyisten met een kleinere baan, meer budget besteden aan de treinen en dus betere kwaliteit treinen kopen.
Mijn persoonlijke mening is dat met het kopen van modeltreinen het verstandiger is om te gaan voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Goedkopere treinen hebben niet alleen een lager afwerkingsniveau, maar kampen ook vaak met problemen als ontsporen of slechte stroomgeleiding.
De volgende factor is of je analoog of digitaal gaat rijden. Ga je voor digitaal hou er dan rekening mee dat indien je oudere locomotieven zoekt er vaak nog kosten van een decoder en eventueele ombouw bij komen. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zo zijn dat je juist wat modernere treinen zoekt die al voorzien zijn van een decoder, zodat je direct kunt gaan rijden na aanschaf.
Het belangrijkste is dat je van te voren weet wat je nodig hebt, zodat je niet achteraf toch andere treinen blijkt te willen hebben, of toch een ander systeem gaat rijden.
Nieuw of gebruikte modeltreinen kopen ?
Nu je weet naar wat voor treinen je op zoek bent, is de volgende vraag of je nieuwe of gebruikte modeltreinen wilt gaan kopen. De meeste hobbyisten hebben zowel nieuwe als gebruikte modeltreinen. Dit is vooral een keuze die je per trein moet maken, treinen die erg populair zijn bij verzamelaars kun je vaak nog in zo goed als nieuwe staat te koop vinden, voor minder als de nieuw prijs. Echter hebben treinen uit een startset vaak een zwaarder leven achter de rug en is het vaak interessanter om deze nieuw te kopen.
De overweging die je moet maken, is of de meerprijs van een nieuwe trein het voor jou waard is ten opzichte van de prijs van een gebruikte, en deze prijs is weer per trein verschillend.
Nieuwe modeltreinen
Wees bij het kopen van nieuwe treinen net zo kritisch als bij het kopen van gebruikte treinen. Bekijk of het niveau van afwerking overeenkomt met het niveau van jouw baan en kijk ook of de rijeigenschappen van de locomotief prettig zijn voor jouw situatie.
Doordat er steeds minder fysieke modelspoor / hobby winkels zijn, zijn wij modelspoor hobbyisten steeds meer aangewezen op webwinkels.
Enkele zaken om op te letten bij het kopen bij webwinkels:
– Bied de webwinkel garantie op de producten ?
– Binnen hoeveel dagen kun je een artikel retourneren ? En wat zijn de bijkomende kosten ?
– Staan de contact gegevens op de website ?
– Wat zijn ervaringen van anderen ? (google de naam van de webwinkel eens)
Daarnaast is er nog altijd een groot aantal fysieke winkels, die als voordeel hebben dat je de treinen vaak uit kunt proberen en er een medewerker is die je te woord kan staan. Belangrijk is dat voordat je naar een winkel gaat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt kopen en wat de gemiddelde prijs is. Is de trein in de winkel duurder als op het internet, vertel dit dan tegen de verkoper en de kans is groot dat hij bereid is de trein voor dezelfde prijs te verkopen.
Hetzelfde geldt voor het kopen van modeltreinen op beurzen (zowel gebruikt als nieuw). Zorg er voor te je van te voren weet naar wat je op zoek bent. Zo weet je wat de trein waard is en voorkom je dat je met een te dure impuls aankoop thuis komt.
Gebruikte modeltreinen
Het aanbod gebruikte treinen is echt enorm, maar als je goed weet naar wat je op zoek bent kun je de selectie voor jou interessante treinen al snel terug brengen naar een overzichtelijk aantal.
De eerste stap in het kopen van een gebruikte trein, is de waarde bepalen, als je weet wat een trein waard is dan is het een stuk makkelijker zoeken en onderhandelen.
De volgende eigenschappen spelen een grote rol in de waarde van een gebruikte modeltrein:
– Conditie: Zit de trein nog zo goed als nieuw in de doos of is de trein gebruikt en zijn er zichtbare gebruiksporen ? Zeker bij de zeldzamere treinen is de conitie van de trein bepalend voor de prijs de er voor betaald wordt door verzamelaars.
– Zeldzaamheid: Ook in de modeltreinen markt geld de simpele regel van vraag en aanbod zijn er dus veel exemplaren gemaakt van een modeltrein, dan zullen er ook veel tweedehands aangeboden worden en zal de prijs lager zijn. Is de trein gelimiteerd gemaakt en zijn er niet veel van te koop dan zorgt dit dat de prijs stijgt (en in de meeste gevallen dat de trein ook meer waard wordt naarmate de tijd verstrijkt)
– Variaties: Sommige minder zeldzame treinen hebben in de loop der jaren veel variaties gehad, waardoor er alsnog een gelimiteerde uitgave geweest kan zijn wat dus ook weer effect heeft op de waarde.
– Aanpassingen: Veranderingen aan de trein nadat deze gekocht is, kunnen zowel waarde toevoegen als afnemen. Voor veelgemaakte trein kan het waarde verhogend zijn als er een beter motortje is aangebracht en de trein voorzien is van een digitale decoders. Terwijl dit juist voor een zeldzame antieke trein waarde verminderernd is aangezien orginaliteit een belangrijke factor is. Zo zijn er tegenwoordig zelfs treinen die geweatherd verkocht worden, een wagon die origineel misschien €40 kosten gaat geweathered weg voor meer als €100! aanpassingen kunnen dus zowel goed als slecht zijn, maar kijk goed of een aanpassing ook toegevoegde waarde heeft voor jou.
– Populariteit: Bepaalde NS modellen blijven in Nederland altijd populair, waardoor de prijzen (ondanks dat er geen gelimiteerde oplage is) hoog blijven. Het voordeel hiervan is wel dat mocht je de trein weer willen verkopen, je er ook weer een goede prijs voor kan krijgen.
Nadat je de waarde van de modeltrein die jij wilt kopen hebt bepaald is het tijd om opzoek te gaan naar de juiste tweedehands trein.
— Dit was deel een van een twee delig artikel over Modeltreinen kopen, klik hier hier voor Modeltreinen kopen – deel 2
elke artiekel is nutig koen voor ons grandioos ga door zo ik stuur ze ook naar vrienden op gr peter uit bergen op zoom
hallo koen
zeker weer een intressant onderwerp en heb het met genoegen gelezen, trouwens doe ik met alle onderwerpen die je plaatst waarvoor mijn dank, dit soort onderwerpem hebben beginnende spoorders heel vele aan. hoop nog vele van je te mogen lezen
groetjes oebele
Een jaar of 7 geleden ben ik begonnen om mijn uit de jaren 60 daterende Märklin baan (al lang afgebroken en opgeslagen) nieuw leven in te blazen. Ik heb (te) veel bijgekocht en in het begin veel te weinig aandacht besteed aan de in dit artikel genoemde punten. De waarschuwingen van Koen zijn terecht maar komen voor mij te laat.
Hallo Koen
Men mag na jaren veel kennis hebben verkregen over onze hobby, doch bij het lezen van artikelen van andere leert men iets bij. Daarom en ook voor Uw instelling vind ik Uw uitgaven, SUPER.
Met vriendelijke groeten uit Belgie.
Bols Joannes
Ha koen elk advies is nuttig voor mij ben 2 jaar geleden begonnen met n spoor op de zolder helemaal geweldig maak veel zelf sinds jou nuttig advies hoop dat je dit blijft doen gr rene
zeer waardevol art.ga zo door,
bedankt. jan.
Nemen we mee,
hartelijk dank.
Groetjes Cees
goed artikel. Het geeft prima reminders voor de hobbyist.
Hallo Koen. Al ben je jaren bezig met deze hobby, je neemt altijd weer wat informatie over. Ga zo door.
Bijzonder interessant, koen.
zijn we erg blij mee.
weet je toevallig ook iets over Triang Treinen.
Beste Koen, Na 45 jaar mijn elekt. trein weer te voorschijn gehaald en ben nu een treintafel aan het bouwen ,ik geniet van je adviesen! dank. Wim V.
Koen, hartelijkdank voor alle bijzondere wetens waardigheden over deze hoby en ook dit artikel is weer prachtig, bedankt
zeer nuttig goed gedaan koen
Bedankt voor je advies, moet nog gaan beginnen maar de keuze is gevallen op Marklin.
Ga nu rond kijken waarmee ik het beste kan beginnen.
Zou graag wat modelspoorbanen willen bekijken (H0).
heel erg nuttige informatie steek er veel van op
Het is natuurlijk niet mogelijk voor jou om in te gaan op de merknamen voor aankoop van nieuwe treinen. Omwille van goede herinneringen aan Marklin in mijn jeugd, nu na 40 jaar terug opgestart met Marklin.Maar wat een teleurstelling. Van de 10 gekochte treinen, reeds 7 terug moeten brengen voor herstelling. Wel in garantie, maar je moet wel 3 tot 5 maanden wachten eer ze terug zijn. 1 Nieuwe trein gaf het zelfs al na 14 dagen op..De electronica van de wissels is even erg. Meer dan de helft van de wissels gaf het binnen het jaar op. Ik ga nu mijn baan na 3 jaar heropstart opnieuw heraanleggen, maar zeker niet meer met Marklin onderdelen.
ik vind het erg goed wat er vertelt word je moet er g uit kijken als je op markt plaats koopt wand je ben af en toe duurder uit dan in de winkel er komen dan verzend kosten bij en dat vergeet je gauw.
zeer zeker voor de beginneling
Hey Koen,
Heb jouw artikel met veel aandacht gelezen en heb er weer wat mee opgestoken.
Ik ben benieuwd naar deel 2 om dit met veel genoegen door te nemen.
Groetjes Fernand.
Koen,
Zoals altijd een interesant artikel.Ik ga het zeker eens nodig hebben.
Ik vind dit een geweldig artikel, daar ga ik binnenkort eens op letten.
Groetjes: Frits
Prima tekst.ga zo verder
Het is iedere keer weer een genot om dit te lezen, alhoewel ik mijn verzameling al op sterkte heb; toch interessant.
ik vind het een interessante beschrijving.
Hoi Koen,
Ooit ga ik hier weer eens mee starten. Het heeft mijn aandacht.Goede tips zijn altijd welkom.
Zeker goed om te weten
zeer goed zeker voor beginners
wij verwachten het deel 2 en nog veel meer
bedankt
heel erg mooi deze uitleg van de treinen heb je wat aan bij het kopen van de treinen , bedankt groetjes
hartelijk dank voor je mail
zeer goed
Nuttig artikel met goede tips.
Hallo Koen,
Ben pas weer begonnen met een nieuwe modelbaan te bouwen. Heb misschien ook nog treinen nodig. Dus was dit voor mij een nuttig artikel. Bedankt!!
Heel erg bedankt hier heb ik wat aan ben net bezig om te kijken of ik nog nieuwe treinen zal aanschaffen. Gr. Peter
Hallo Koen
ik ben z’on 30jaar geleden met en marklin begin setje begonnen
ik was toen tewerk gesteld bij de nmbs en zei toen dat ik dat ik op pensioen ben mijn eigen yzereweg bouw in de loop der jaren heb ik wat het een en ander bijeen gekregen dat ik nu iets fatsoendelijk kan bouwen heb er plaats voor heb materiaal er voor en heb TIJD ervoor
dit tot plezier mij gezin
François uit hoboken
ja deze informatie is veel waard vooral als je pas begint en er is zoveel waar je op moet leten dat je door de rails de treinen niet meer ziet.koen bedankt en veel succes
Ben al jaren in bezit van twee locmotieven. Eèn elektr. met pantograven en èèn stoomloc.
model . Heb destijds mijn baan gesloopt maar rollend materiaal bewaard. Ga nu weer opnieuw beginnen. Aankoop nieuw rollend
materiaal speelt dus niet mee. Wel aankoop van wissels en rails. Dat worden dan K wissels vam Marklin Ik ben op zoek !
Groetjes en bedankt voor de gegevens . Krijn
voor de beginner zijn het waardevolle tps maar misschien is mijn volgede vraag jou ontschoten, waar zijn vergelijkings prijzen te vinden bv in een gedocumenteerd prijzen beleid als gemiddelde aanschaf waarde, verder ziet er leuk uit en ik kijk uit naar deel 2 vr.gr en veelsucces gewenst. frans
Interssant Koen. Ik uit naar je tweede artikel
erginterzan
groetjes daan
Goed artikel. Komt goed van pas.
Er wordt alleen over treinen wat verteld. Maar hoe zit het de rails zelf? Daar heb ik ook wel wat van nodig. Op marktplaats kun veel verschillende prijzen vinden. Kun je daar nog wat over tellen in het volgende artikel?
ik vind dit een leuk idee om mee te beginnen
goed artikkel, zal het zeker gebruiken
Beste Koen,
Dank voor je interessante en waardevolle tips.
Ik heb persoonlijk de hobby weer opgepakt een jaar of vijftien geleden. Na zo’n beetje alle bekende merken beproefd te hebben ben ik er wel uit, ik ben weer helemaal terug bij Märklin. Vooral het wat oudere spul. is ook nog betaalbaar.Loopt altijd, is niet stuk te krijgen.Is ook nog eens goed te repareren en onderdelen is never een probleem.
Ik snap nou wel waarom dit merk zo beroemd
Dag Koen
het tweede deel was uitstekend goed gelezen en als u nog meer hebt dan schrijft u het maar heel indersand
bedankt alvast
Callens Armand
voor beginners een goed advies!
Wij ouderen kunnen hiervan ook nog leren.(81)
erg goede info weer, ik volg met enthousiasme je stukken en leer iedere keer meer over de modelbouw hobby, super bedankt weer en ik kijk uit naar je volgende stukken
Ik wil over 2 jaar – dan ben ik verhuisd en heb een kamer ALLEEN voor de treinenbaan – mijn hobyy weer nieuw leven inblazen.
Ik heb al een redelijke hoeveelheid maar wil en kan dit uitbreiden.
Ik heb dan een groet ruimte tot mijn beschikking.
Ho heb ik.
geen idee of dat nog nieuw verkrijgbaar is maar goede 2e hands is natuurlijk voor de portemonnee ook leuk.
Kunt u mij vertellen waar ik dan het beste terecht kan?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Met vriendelijke groet
Raoul
Beste Koen,
Ik wil beginnen met een modelspoorbaan en heb het doel een stukfe Zwitserland na te bouwen.
Daar ben ik verlieft op doordat ik al 42 jaar in Zwitserland komt.
Ik zou graag van jouw willen weten of ik het merk Marklin en Hag met elkaar kan gebruiken op een dezelfde baan. Ik wil kwaliteit kopen en weet dat deze 2 merken erg goed zijn.
ook heb ik beslist nieuw materiaal te kopen en niet de ellende van een ander.
Ik wil digitaal nemen en raad jij mij eerst soms aan een groot startset te kopen.
Mijn baan maak ik in eerste instantie niet groten dan 240 x 120 cm omdat ik waarschijnlijk gaat verhuizen en weet nog niet hoe groot dan de beschikbare ruimte is.Wat raad jij mij aan! Ik wil met treinen van SBB Zwitaserland rijden.
Groeten,
Kees van Doorn
Schitterende bruikbare info.
Door het feit dat ik volgende maand met pensioen ga, ben ik terug gestart met mijn oude hobby. De tips die hier worden aangereikt zijn dan ook belangrijk voor mij.
Bedankt Koen en vrienden
Hoi Koen,ben een beginner dus deze informatie kan ik wat mee.
Steek hier heel wat van op.
Bedankt