Modeltreinen kopen afbeelding

Modeltreinen kopen is voor vele is de eerste stap in de modeltreinen hobby, het aanschaffen van een modeltrein of starterset. Nadat hier de eerste ervaring mee opgedaan is en je enthausiast geworden bent over modelspoor, wil je meer en een grotere baan bouwen.

Maar welke modeltreinen ga je kopen ? Nieuwe of gebruikte modeltreinen ? En hoe scoor je koopjes in modelspoor land ? In dit 2-delige artikel probeer ik je zo ver mogelijk op weg te helpen met de aanschaf van modeltreinen en geef ik je tips hoe je koopjes kunt scoren.

Welke Modeltreinen kopen ?

Voordat we gaan bespreken waar je modeltreinen kunt kopen en hoe je dit doet, is het van belang een plan te hebben met wat je wilt gaan kopen. Het is van belang dat je voor jezelf een idee hebt wat voor baan je wilt gaan bouwen, in welke schaal en tijdperk.

Als je de punten in dit artikel voor jezelf duidelijk hebt : https://www.modeltreinen.org/een-modelspoorbaan-in-7-stappen/ zul je ook duidelijk hebben welke treinen je nodig hebt.

Ook budget is een belangrijke factor tijden het kopen van modeltreinen. Als je met een kleiner budget een grote baan wilt gaan bouwen (en dus veel treinen nodig hebt) zul je genoegen moeten nemen met treinen van mindere kwaliteit of proberen om gebruikte treinen te scoren voor lage prijzen. Meestal kunnen hobbyisten met een kleinere baan, meer budget besteden aan de treinen en dus betere kwaliteit treinen kopen.

Mijn persoonlijke mening is dat met het kopen van modeltreinen het verstandiger is om te gaan voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Goedkopere treinen hebben niet alleen een lager afwerkingsniveau, maar kampen ook vaak met problemen als ontsporen of slechte stroomgeleiding.

De volgende factor is of je analoog of digitaal gaat rijden. Ga je voor digitaal hou er dan rekening mee dat indien je oudere locomotieven zoekt er vaak nog kosten van een decoder en eventueele ombouw bij komen. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zo zijn dat je juist wat modernere treinen zoekt die al voorzien zijn van een decoder, zodat je direct kunt gaan rijden na aanschaf.

Het belangrijkste is dat je van te voren weet wat je nodig hebt, zodat je niet achteraf toch andere treinen blijkt te willen hebben, of toch een ander systeem gaat rijden.

Nieuw of gebruikte modeltreinen kopen ?

Nu je weet naar wat voor treinen je op zoek bent, is de volgende vraag of je nieuwe of gebruikte modeltreinen wilt gaan kopen. De meeste hobbyisten hebben zowel nieuwe als gebruikte modeltreinen. Dit is vooral een keuze die je per trein moet maken, treinen die erg populair zijn bij verzamelaars kun je vaak nog in zo goed als nieuwe staat te koop vinden, voor minder als de nieuw prijs. Echter hebben treinen uit een startset vaak een zwaarder leven achter de rug en is het vaak interessanter om deze nieuw te kopen.

De overweging die je moet maken, is of de meerprijs van een nieuwe trein het voor jou waard is ten opzichte van de prijs van een gebruikte, en deze prijs is weer per trein verschillend.

Nieuwe modeltreinen kopen

Nieuwe modeltreinen

Wees bij het kopen van nieuwe treinen net zo kritisch als bij het kopen van gebruikte treinen. Bekijk of het niveau van afwerking overeenkomt met het niveau van jouw baan en kijk ook of de rijeigenschappen van de locomotief prettig zijn voor jouw situatie.

Doordat er steeds minder fysieke modelspoor / hobby winkels zijn, zijn wij modelspoor hobbyisten steeds meer aangewezen op webwinkels.

Enkele zaken om op te letten bij het kopen bij webwinkels:

– Bied de webwinkel garantie op de producten ?
– Binnen hoeveel dagen kun je een artikel retourneren ? En wat zijn de bijkomende kosten ?
– Staan de contact gegevens op de website ?
– Wat zijn ervaringen van anderen ? (google de naam van de webwinkel eens)

Daarnaast is er nog altijd een groot aantal fysieke winkels, die als voordeel hebben dat je de treinen vaak uit kunt proberen en er een medewerker is die je te woord kan staan. Belangrijk is dat voordat je naar een winkel gaat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt kopen en wat de gemiddelde prijs is. Is de trein in de winkel duurder als op het internet, vertel dit dan tegen de verkoper en de kans is groot dat hij bereid is de trein voor dezelfde prijs te verkopen.

Hetzelfde geldt voor het kopen van modeltreinen op beurzen (zowel gebruikt als nieuw). Zorg er voor te je van te voren weet naar wat je op zoek bent. Zo weet je wat de trein waard is en voorkom je dat je met een te dure impuls aankoop thuis komt.

Modeltreinen te koop op een beurs

Gebruikte modeltreinen

Het aanbod gebruikte treinen is echt enorm, maar als je goed weet naar wat je op zoek bent kun je de selectie voor jou interessante treinen al snel terug brengen naar een overzichtelijk aantal.

De eerste stap in het kopen van een gebruikte trein, is de waarde bepalen, als je weet wat een trein waard is dan is het een stuk makkelijker zoeken en onderhandelen.

De volgende eigenschappen spelen een grote rol in de waarde van een gebruikte modeltrein:

– Conditie: Zit de trein nog zo goed als nieuw in de doos of is de trein gebruikt en zijn er zichtbare gebruiksporen ? Zeker bij de zeldzamere treinen is de conitie van de trein bepalend voor de prijs de er voor betaald wordt door verzamelaars.

– Zeldzaamheid: Ook in de modeltreinen markt geld de simpele regel van vraag en aanbod zijn er dus veel exemplaren gemaakt van een modeltrein, dan zullen er ook veel tweedehands aangeboden worden en zal de prijs lager zijn. Is de trein gelimiteerd gemaakt en zijn er niet veel van te koop dan zorgt dit dat de prijs stijgt (en in de meeste gevallen dat de trein ook meer waard wordt naarmate de tijd verstrijkt)

– Variaties: Sommige minder zeldzame treinen hebben in de loop der jaren veel variaties gehad, waardoor er alsnog een gelimiteerde uitgave geweest kan zijn wat dus ook weer effect heeft op de waarde.

– Aanpassingen: Veranderingen aan de trein nadat deze gekocht is, kunnen zowel waarde toevoegen als afnemen. Voor veelgemaakte trein kan het waarde verhogend zijn als er een beter motortje is aangebracht en de trein voorzien is van een digitale decoders. Terwijl dit juist voor een zeldzame antieke trein waarde verminderernd is aangezien orginaliteit een belangrijke factor is. Zo zijn er tegenwoordig zelfs treinen die geweatherd verkocht worden, een wagon die origineel misschien €40 kosten gaat geweathered weg voor meer als €100! aanpassingen kunnen dus zowel goed als slecht zijn, maar kijk goed of een aanpassing ook toegevoegde waarde heeft voor jou.

– Populariteit: Bepaalde NS modellen blijven in Nederland altijd populair, waardoor de prijzen (ondanks dat er geen gelimiteerde oplage is) hoog blijven. Het voordeel hiervan is wel dat mocht je de trein weer willen verkopen, je er ook weer een goede prijs voor kan krijgen.

Nadat je de waarde van de modeltrein die jij wilt kopen hebt bepaald is het tijd om opzoek te gaan naar de juiste tweedehands trein.

— Dit was deel een van een twee delig artikel over Modeltreinen kopen, klik hier hier voor Modeltreinen kopen – deel 2