Hoe goed jouw modelspoorbaan ook in elkaar zit, er zitten altijd limieten aan de mogelijkheden van de modelspoorbaan. Een van de meest voorkomende manier om achter deze limieten te komen is door ontsporingen.

Bochten op een modelspoorbaan zijn een stuk scherper dan die in het grootbedrijf. Dit is natuurlijk omdat je beperkte ruimte hebt en het traject ook interessant wilt houden. Maar wanneer je lange treinen op hoge snelheden door krappe bochten gaat stuurt krijg je te maken met natuurwetten. Aangezien de zwakste schakel in zal geven, betekend dat meestal dat de trein ontspoort. Het gebeurt iedereen, zelfs modelspoor hobbyisten met jaren ervaringen hebben nog ontsporingen.

En hoewel het lastig wordt om ontsporingen volledig uit te bannen, is het wel mogelijk om een aantal preventieve stappen te nemen om ze tot een minimum te beperken.

modelspoor ontsporingen

Bestuurdersfout

De meeste verkeersongelukken worden veroorzaakt door een bestuurdersfout of een defect aan het voertuig. Dit gaat ook op in het besturen van een modelspoorbaan. Om ontsporingen te voorkomen moet de gene die de treinen bestuurd goed opletten.

Enkele richtlijnen:

– Modeltreinen moeten op een realistisch tempo rijden, zeker in scherpe bochten.

– Op volle snelheid laten rijden van de modeltreinen is een risico.

– Versnellen of vertraging moet geleidelijk gedaan worden.

– Een modeltrein moet eerst volledig tot stilstand gekomen zijn voordat hij van rijrichting kan veranderen.

– Kijk of de gekozen route vrij is voordat je een wissel omzet.

Het nabootsen van het grootbedrijf qua snelheden en procedures zorgt niet alleen voor een realistische operatie, maar automatisch ook voor extra veiligheid. In het grootbedrijf vertragen de treinen zeer geleidelijk en trekken vervolgens ook heel geleidelijk op. En de snelheden op een rangeerterrein liggen al helemaal laag!

Hoewel het vermakelijk kan zijn om een modeltrein te zien ontsporen, kan er natuurlijk wel blijvende schade aan de modeltreinen of het spoor van komen. Hou hier dus rekening mee voordat je bewust een ontsporing probeert te veroorzaken. Zeker bij het testen van een nieuw aangelegde modelspoor is het aan te raden dit te doen met een modeltrein waarbij je niet wakker ligt van een krasje.

Mechanische fouten

Maar zelfs met de grootst bestede zorgt kunnen ontsporingen nog steeds gebeuren. Vaak is het dan ook lastig om de daadwerkelijke oorzaak op te sporen. Daarom is het beter om ontsporingen te voorkomen tijdens het aanleggen van de modelspoorbaan. Het precies en zorgvuldig aanleggen van de rails kan een boel problemen in de toekomst voorkomen. De afstanden tussen de sporen onderling en de sporen en omliggende zaken moet nauwkeurig aangelegd worden. Een eerste stap in het opsporen van een mechanische fout is met meerdere modeltreinen hetzelfde scenario uitoefenen. Ontspoort slechts een specifieke locomotief dan is de kans groot dat de locomotief defect is, ontsporen echter alle treinen op hetzelfde punt dan is de kans groot dat de rails schuldig is.

ontsporing modeltrein

Onderhoud

Een minder voor de hand liggende oorzaak is het verzaken van onderhoud aan de modelspoorbaan. Het goed schoonhouden van de rails en de wielen van de treinen kan een hoop ellende voorkomen.

Leer meer over het onderhouden van de Modelspoorbaan in dit artikel: https://www.modeltreinen.org/modeltreinen-onderhoud/

Fouten opsporen

Het opsporen van de fout bij een ontsporing kun je het beste doen door middel van hetzelfde scenario herhalen. Laat de trein nog een x door dezelfde bocht rijden en bekijk van dichtbij wat er nu precies fout gaat. Probeer het eventueel op verschillende snelheden en probeer elke x maar een variabele in het scenario te veranderen om zo de fout op te sporen.

Maar uiteindelijk is het vooral belangrijk om het hoofd koel te houden en te accepteren dat ontsporingen gebeuren. Maar probeer de kans op ontsporingen natuurlijk zoveel mogelijk te verkleinen.