In dit artikel vindt je 5 tips om rails te leggen op een modelspoorbaan, hoewel deze tips vooral bedoeld zijn voor nieuwe banen kun je deze tips natuurlijk ook gebruiken om je bestaande rails te verbeteren.

1. Voeg geluiddempend materiaal toe

Een van de problemen waar veel beginnende modelspoorbouwers tegen aan lopen is dat hun modelspoorbaan meer lawaai maakt dan ze verwacht hadden. Vaak kom je hier pas achter nadat je het spoor hebt gelegd en misschien de rest van modelspoorbaan ook al af is en je echt gaat rijden met de treinen. Gelukkig is er een oplossing om het geluid van de modelspoorbaan te dempen. Met geluiddempende matten uit de autoindustrie kun je heel goed alle trillingen en geluiden die hier bij vrijkomen absorberen. Deze matten zijn van bitumen en speciaal gemaakt om alle geluiden van het staal in de auto te absorberen.

Deze matten zijn te koop bij Conrad:

http://www.conrad.nl/Sinuslive-Bitumen-mat

Een alternatief kan bijvoorbeeld een rubberenondervloer zijn, deze zijn te koop bij de bijvoorbeeld parket winkels.

De matten kun je nu op maat snijden, het beste is om deze wat breder te maken dan de railbedding en vooral in de bochten genoeg ruimte houden voor spelling. Je kunt vervolgens de geluiddempende laag aanbrengen op de onderbouw (van MDF of hout) maar je kunt ook een tussenlaag maken van foam.

De matten zijn makkelijker aan te brengen omdat ze aan een kant zelfklevend zijn, zorg er wel voor dat de ondergrond waar je het op gaat plakken helemaal schoon en vlak is!

Railbedding met geluiddemping

2. Gebruik kurk als railbedding

Zeker voor grotere modelspoorbanen met meerdere sporen naast elkaar is kurk de keuze gaat als het om railbedding gaat. Kurk is makkelijk op maat te maken, je kunt de rails er op vast spijkeren, het is flexibel en ook nog eens geluiddempend. Bij een vloerenzaak kun je grote rollen kurk kopen die je vervolgens om maat kunt snijden voor de modelspoorbaan, deze soort kurk is vaak wel wat harder waardoor deze het geluid niet perfect dempt. Een ander alternatief is kant en klare railbedding van kurk:

http://www.conrad.nl/Ballastbedden-van-kurk/

De grotere matten zijn goed op maat te snijden met een hobby of stanley mes, snij de stroken net iets breder als het spoor en snij het eventueel schuin af zodat het de ballast mooi tegen het spoor aan komt te liggen.

De railbedding van kurk kun je vervolgens vast lijmen op de geluiddempende laag.

3. Gebruik flexibele rails en voedingsdraden

2 tips om het leggen van de rails makkelijker te maken en problemen te voorkomen zijn het gebruiken van flexibele rails en het aanleggen van voedingsdraden.

Als je een modelspoorbaan wilt aanleggen die wat anders is als een standaard ovaal of een uitbreiding daarvan zul je al snel zien dat je met standaard rechte stukken en bochten rails niet uit gaat komen. Nu heb je als beginner niet altijd evenveel zin om stukken rails aan te passen om zo alles uit te laten komen en in dat geval kan flexibele rails wel eens een uitkomst bieden. Flexibele rails zijn lange stukken rails die te buigen zijn, waardoor je bijvoorbeeld een flauwe bocht kunt creëren.

Een andere tip die voorkomt dat de modeltreinen straks niet goed zullen rijden op de pas gelegde rails is om elke railsectie van voedingsdraden te voorzien. Normaal gesproken geleiden de spoorstaven de stroom over het spoor alleen neemt de spanning natuurlijk af naarmate het spoor groter is en ook raillassen zorgen altijd voor afname van spanning. Voor een goede stroomgeleiding is het dus aan te raden om elke sectie rails te solderen aan een voedingsdraad.

4. Verkanting in de bochten

Een manier om bochten op de modelspoorbaan realistischer maken is door de buitenste spoorstaaf iets hoger te positioneren als de binnenste spoorstaaf, dit principe wordt ook wel verkanting genoemd.

Belangrijk is dat de verhoging van de buitenste spoorstaaf geleidelijk gebeurt begin met een kleine verhoging van nog geen 1mm aan het begin van de bocht en bouw dit geleidelijk op naarmate de bocht scherper wordt en bouw het vervolgens weer af richting het einde van de bocht.

De reden dat verkanting wordt toegepast in het grootbedrijf is omdat ook treinen last hebben van middelpuntvliedende kracht, om dit te ondervangen wordt dus de buitenste spoorstaaf verhoog, waardoor er verkanting ontstaat. Zou deze verkanting niet aanwezig zijn dan zouden treinen door de middelpuntvliedende kracht kunnen kantelen!

Rails voor modeltreinen

5. Testen, testen en nog eens testen

Voordat je definitief ballast aan gaat brengen is het belangrijk om de gelegde rails te testen. Zodat je zeker weet dat de treinen niet ontsporen of halverwege stil blijven staan. Het is aan te raden om vooral te testen met de langste modeltreinen en ook de breedste, maak verschillende combinaties om te kijken of dit goed gaat. Als de meest afwijkende lange en brede modeltreinen geen problemen ondervinden dan zullen de wat meer standaard modellen dat ook zeker niet doen.

Veel plezier met het leggen van de rails!