In dit artikel vindt je 5 tips om rails te leggen op een modelspoorbaan, hoewel deze tips vooral bedoeld zijn voor nieuwe banen kun je deze tips natuurlijk ook gebruiken om je bestaande rails te verbeteren.
1. Voeg geluiddempend materiaal toe
Een van de problemen waar veel beginnende modelspoorbouwers tegen aan lopen is dat hun modelspoorbaan meer lawaai maakt dan ze verwacht hadden. Vaak kom je hier pas achter nadat je het spoor hebt gelegd en misschien de rest van modelspoorbaan ook al af is en je echt gaat rijden met de treinen. Gelukkig is er een oplossing om het geluid van de modelspoorbaan te dempen. Met geluiddempende matten uit de autoindustrie kun je heel goed alle trillingen en geluiden die hier bij vrijkomen absorberen. Deze matten zijn van bitumen en speciaal gemaakt om alle geluiden van het staal in de auto te absorberen.
Deze matten zijn te koop bij Conrad:
http://www.conrad.nl/Sinuslive-Bitumen-mat
Een alternatief kan bijvoorbeeld een rubberenondervloer zijn, deze zijn te koop bij de bijvoorbeeld parket winkels.
De matten kun je nu op maat snijden, het beste is om deze wat breder te maken dan de railbedding en vooral in de bochten genoeg ruimte houden voor spelling. Je kunt vervolgens de geluiddempende laag aanbrengen op de onderbouw (van MDF of hout) maar je kunt ook een tussenlaag maken van foam.
De matten zijn makkelijker aan te brengen omdat ze aan een kant zelfklevend zijn, zorg er wel voor dat de ondergrond waar je het op gaat plakken helemaal schoon en vlak is!
2. Gebruik kurk als railbedding
Zeker voor grotere modelspoorbanen met meerdere sporen naast elkaar is kurk de keuze gaat als het om railbedding gaat. Kurk is makkelijk op maat te maken, je kunt de rails er op vast spijkeren, het is flexibel en ook nog eens geluiddempend. Bij een vloerenzaak kun je grote rollen kurk kopen die je vervolgens om maat kunt snijden voor de modelspoorbaan, deze soort kurk is vaak wel wat harder waardoor deze het geluid niet perfect dempt. Een ander alternatief is kant en klare railbedding van kurk:
http://www.conrad.nl/Ballastbedden-van-kurk/
De grotere matten zijn goed op maat te snijden met een hobby of stanley mes, snij de stroken net iets breder als het spoor en snij het eventueel schuin af zodat het de ballast mooi tegen het spoor aan komt te liggen.
De railbedding van kurk kun je vervolgens vast lijmen op de geluiddempende laag.
3. Gebruik flexibele rails en voedingsdraden
2 tips om het leggen van de rails makkelijker te maken en problemen te voorkomen zijn het gebruiken van flexibele rails en het aanleggen van voedingsdraden.
Als je een modelspoorbaan wilt aanleggen die wat anders is als een standaard ovaal of een uitbreiding daarvan zul je al snel zien dat je met standaard rechte stukken en bochten rails niet uit gaat komen. Nu heb je als beginner niet altijd evenveel zin om stukken rails aan te passen om zo alles uit te laten komen en in dat geval kan flexibele rails wel eens een uitkomst bieden. Flexibele rails zijn lange stukken rails die te buigen zijn, waardoor je bijvoorbeeld een flauwe bocht kunt creëren.
Een andere tip die voorkomt dat de modeltreinen straks niet goed zullen rijden op de pas gelegde rails is om elke railsectie van voedingsdraden te voorzien. Normaal gesproken geleiden de spoorstaven de stroom over het spoor alleen neemt de spanning natuurlijk af naarmate het spoor groter is en ook raillassen zorgen altijd voor afname van spanning. Voor een goede stroomgeleiding is het dus aan te raden om elke sectie rails te solderen aan een voedingsdraad.
4. Verkanting in de bochten
Een manier om bochten op de modelspoorbaan realistischer maken is door de buitenste spoorstaaf iets hoger te positioneren als de binnenste spoorstaaf, dit principe wordt ook wel verkanting genoemd.
Belangrijk is dat de verhoging van de buitenste spoorstaaf geleidelijk gebeurt begin met een kleine verhoging van nog geen 1mm aan het begin van de bocht en bouw dit geleidelijk op naarmate de bocht scherper wordt en bouw het vervolgens weer af richting het einde van de bocht.
De reden dat verkanting wordt toegepast in het grootbedrijf is omdat ook treinen last hebben van middelpuntvliedende kracht, om dit te ondervangen wordt dus de buitenste spoorstaaf verhoog, waardoor er verkanting ontstaat. Zou deze verkanting niet aanwezig zijn dan zouden treinen door de middelpuntvliedende kracht kunnen kantelen!
5. Testen, testen en nog eens testen
Voordat je definitief ballast aan gaat brengen is het belangrijk om de gelegde rails te testen. Zodat je zeker weet dat de treinen niet ontsporen of halverwege stil blijven staan. Het is aan te raden om vooral te testen met de langste modeltreinen en ook de breedste, maak verschillende combinaties om te kijken of dit goed gaat. Als de meest afwijkende lange en brede modeltreinen geen problemen ondervinden dan zullen de wat meer standaard modellen dat ook zeker niet doen.
Veel plezier met het leggen van de rails!
nuttig
heel nuttig veel mensen weten dat niet ben er ook pas achter gekomen door een vrient van mij piereke uit breda de nummers van de marklin rails zijn verschillend goed kijken dus gr peter uit bergen op zoom
Het zijn geweldige tips maar voor mij is het deze keer telaat maar ik zal het in mij achterhoofd houden voor mij volgende baan alvast bedankt
dus dat verklaart het plotseling ontsporen en irritant geluid van mn baan
Heel duidelijk aangegeven. Ik heb er in iedergeval veel van opgestoken.
Mooi stukkie, bevestigt dat ik op de goede weg ben, dank u!
In Spoorjargon spreekt men van bogen in plaats van bochten. dat was mijn enige opmerking.
zeer interressant .
BEDANKT
Hallo Koen
Ik werk reeds met Kurk en ben daar zeer tevreden over.
Doe zo verder. IK voel me zeer vereerd Uw raad te mogen in praktijk stellen.
MVG
Joannes Bols
Ik vind de tips erg nuttig. Wat mij betreft mag je wel zo doorgaan met deze nuttige tips. Ik kan ze goed gebruiken.
Prima tips wat de geluiddemping betreft.
koen
ik werk met kurk onder de rails en deze liggen op een drager van triplex dat dubbel is gelegd over mekaar zoals stenen in een muur en de geluid demping is goed en gebruik nog steeds M rails van Marklin
juist wat ik nodig had, geweldige tips
bedankt
uitstekend alleen is nu moeilijker aan te leggen als rails al bijna klaar is.
misschien demping onder de bak is nog mogelijk ?
Let op met flex rails de bochten worden gauw te scherp zodat vooral stoomtreinen eruit lopen.
gr. Ron
Inderdaad een nuttig artikel.
Hier nog een oude tip:Leg karton onder het kurk. Karton waar dozen van gemaakt worden.
zeer nuttig bedankt hier voor
kleine dingen , maar een grote schat aan informatie
Ja. Ik vondt het een nuttig artikel, want nu weet ik goed hoe ik mijn rails van mijn spoorbaan kan aanleggen!
Bedankt!
Groetzels;
Marten
Ervaring heb ik genoeg met lawaai. Ik gebruik vijverfolie van rubber. Erg goedkoop aan het einde van de zomer in de tuinmarkten (restjes) Jouw idee, uitleg en de link naar conrad is weer een prima tip. Bedankt. Ga zo door!
Een nuttig artikel, dat is zeker.
zeer nuttig. onder mijn leiding heb ik 42 jaar sporen en wissels aangelegd en heb dus de nodige ervaring, modelbouw is gewoon een verkleining van de werkelijkheid. De enorme hoeveelheden sporen, wissels en automatisering zijn ontworpen door 1 man op zijn zolder dmv een modelspoor
Toevoeging op de vorige reactie. Hierbij bedoel ik de sporen op de DSM
Van die bitumen is leuke tip. Kurk gebruik ik ook., maar wel zonder de rails te spijkeren, want dat zorgt toch weer voor herrie. Spijkers zorgen voor minder flex van het kurk. Ik lijm de rails direct op het kurk.
In de schaduwsporen gebruik ik dik dubbelzijdig kleeftape. De rail ligt muurvast en er is geen contactgeluid van de rails.
Goede voeding is cruciaal. Zeker voor de digitaalspoorders.
Suc6
Armand 11 december 2012
Koen
deze tip vond ik zeer goed voor mij mocht ge nog veel tips geven
bedankt
Beste koen
kunt u me uitleggen hoe met de treine kan laten rijden per computer gestuurt en hoe zwaart hij moet zijn misschien zijn er boeken van laat me daar iets van weten en er boeken over zijn wil ik die graag kopen maar waar als ik die langs u kan kopen geef dat een adres bedankt alvast Armand
logische redenering
heel erg mooi de foto vind ik ook mooi en mooie nuttige tips
goed idee
ik vind dit hele fijne tips,zeker omdat ik nu mijn oude baan heb afgebroken en verhuizen ga en daar weer een totaal nieuwe spoorbaan ga opstellen.
bedankt voor deze tips
Hallo Koen, prima stuk en zinvol met de diverse oplossingen om het geluidsprobleem op te lossen.
zeer nuttigger voor beginnersgoedbegin is het halve werkgroeten wim p
bedankt Koen!
goeie info!
Dit is een heel nuttige tip
Zeker goede tips waar waat aan heb
Leuke bevestiging van hoe ik het op dit moment doe en dat dat inderdaad allemaal werkt.
Interessant artikel. Ik ben van de oude stempel en gebruik nog steeds de oude rails van Marklin met metalen bedding. Wat het geluid betreft heb ik er tot nu toe geen probleem mee. Doe zo voort het helpt ons allemaal toch ergens.
Goed onthouden en nogmaals lezen en nog verstandiger Toepassen
Zeer nuttige en bruikbare tips,ik heb zelf een folie met tempex gebruikt die ook gebruikt wordt als onder vloer bij Laminaat
Ik ben (nog steeds) in de tijd van ideeën uitwerken en doe dus met dit soort tips zeker mijn voordeel mee.
nuttige tips waarwoor dank
ja is nuttig voor mijn hemk
Zeer nuttig.
interesant-bedankt
zeer nuttig
ga een nieuwe baan aanleggen deze tip komt goed van pas.
gr m.h
interessant om te weten
Handige tips!
Ik zelf ga in de vakantie een baan bouwen dus gebruik deze tips
Fijn Koen, eenvoudig mzzr practich; doee zo verder
Mooie adviezen ! Ik ben van mening als men een dikke plaat als ondergrond gebruikt het geluid harder is dan bij een dunne plaat . Dat van die kurk lijkt mij een zeer goed idee. Ik heb nog kurktegels over van het
leggen van de kamervloer ,
Misschien zijn die ook te gebruiken Dan wel de gedeelten goed aan elkaar te laten sluiten. Want zijn tegels van 30 bij 30 .
Ik weet alleen niet de minimale toe te passen radius ( HO ) Is er iemand die mij dat kan aangeven ?
erg nuttig want enkele problemen die je noemt ben ik al tegen gekomen vr.gr. tj
goed artikel, doe mijn voordeel ermee, bedankt
zeer nuttig voor een leek
75 jaar en nooit oud genoeg om te leren ,net begonnen met het uitpakken van een Fleischmahn die ik vorig jaar kocht op een markt in de buurt van Drunen. Dus nu gaat een oude hobby leven en ga ik zeer zeker de tips gebruiken .
groet Rien.
duidelijk en helder
Zeker nuttig. Een hoop beginners beseffen niet wat een herrie een modeltrein kan maken als de rails rechtstreeks op een houten ondergrond geplaatst wordt. Met de ballastbedding van kurk wordt het een stuk rustiger op de (model)spoorbaan!
is inderdaad nuttig maar ik persoonlijk vind dat kurk nog niet zo een grote oplossing is heb het uitgeprobeerd op mijn eerste tafel doe nu testen met allerlei soorten isolatie maar lawaai is er altijd
Voorgeluidsdemping met kurk heb ik gebruik gemaakt van kurk op rol. Zie voor gegevens “kurkenzo.nl”. te verkrijgen in 2 diktes.
Zeer nuttige tip om je baan realistischer aan te leggen, echter je verhaal over verkanting mist de belangrijkste reden:
Een spoorwiel heeft aan de buitenzijde een kleinere diameter dan kort aan de flens. door de middelpunt vliedende kracht zal het buitenste wiel op een grotere diameter rijden dan het binnenste wiel, waardoor de as in z’n geheel netjes door de boog zal lopen.
Daarmee is de wrijving (met z’n strijkende en slijpende geluid op lage snelheden) nagenoeg opgeheven.
Men plaats tegenwoordig bij bogen waarover met lage snelheden gereden wordt, een smeer inrichting om de wrijving enigzins op te heffen.
Bedankt Koen.
Nuttig en begrijpelijk, er gaat op deze manier een wereld voor mij open!
Vriendelijke groet, Johan Beekhuis.
Koen ,
Wederom een schitterende en nuttige uitleg.
M.v.g.
Peter
als beginner komt het heel nuttig over
Heel veel eenvoudiger is het om een zachtboardplaat te gebruiken als ondergrond.
Wat ik nog mis en gelukkig al heb gedaan is pas geen r1 rails toe. Deze bochten zijn niet mooi en sommige loks kunnen er niet door. En de kans op ontsporing is veel groter. Nu bezig en ik keek eens naar een grote stoomlok en daar stond ook dat deze hierop niet kon rijden.Het kost maar een beetje ruimte meer. Maar veel meer plezier.
ik heb veldspoor (n) en gebruik geen ondergrond,zoals vroeger ook.Het voordeel van veldspoor is,je bent niet aan wetten gebonden.
Ik gebruik o.a. wissels van minitrix met eigen gemaakte stellers,deze wissels zijn kort.Ikdoe veel aan weathering zodat het lekker rommelig en echt lijkt.
Zo maakt iedereen zijn keus,gelukkig.
Gr.Christian Schaeffer