We hebben het allemaal wel eens mee gemaakt…

Je bent van plan om aan je modelspoorbaan te gaan werken, maar als het moment daar is heb je even geen idee wat je nu gaat doen om het (nog) mooier te maken.

Om je op weg te helpen, heb ik 20 scenery ideeën op een rijtje gezet:
Water op de modelspoorbaan

1. Voeg water toe aan de modelspoorbaan.

Een element dat je in het grootbedrijf, zeker in Nederland bijna altijd wel tegen komt is water. Of het nu in de vorm van een kleine plas of een volledig kanaal is, de kans is groot dat je ergens op jouw modelspoorbaan wel water kunt aanbrengen.

Voertuigen weatheren

2. Voertuigen weatheren.

Over het weatheren van de modeltreinen en gebouwen op de modelspoorbanen hebben we het eerder gehad. Echter het weatheren van andere voertuigen op de modelspoorbaan kan zeker realisme toevoegen, en de technieken zijn hetzelfde als voor de treinen en gebouwen.

Tram op de modelspoorbaan

3. Een tram

Dit idee is vooral geschikt voor een stedelijke modelspoorbaan, in veel grote steden heb je namelijk een tram, perfect om deze ook op de modelspoorbaan rondt te laten rijden natuurlijk.

Activiteiten op de modelspoorbaan

4. Activiteiten in miniatuur

Als je op een willekeurige dag door een stad of dorp rijd zul je verschillende activiteiten zien, mensen die onderweg zijn, mensen die met hun werk bezig zijn en zo nu en dan een feestje. Het is leuk om dit soort activiteiten ook in miniatuur terug te laten komen.

Lichtjes op de modelspoorbaan

5. Lichtjes in het donker.

Veel modelspoorbanen bevatten reeds lichtjes op bijvoorbeeld de treinen, maar hoe ziet de modelspoorbaan er uit als het licht uit is ? Maar weinig modelspoorbouwers gaan zo ver dat de modelspoorbaan er ook met het licht uit nog interessant uit ziet!

Levendig modelspoor station

6. Een levendig station.

Hoewel veel modelspoorbanen al een station hebben, is het misschien een goed moment om deze interessanter te maken door bijvoorbeeld figuren toe te voegen, of andere dingen uit te beelden.

Modelspoor Taxistandplaats

7. Een taxistandplaats.

Bij veel station’s en op andere plekken in de stad vindt je taxi-standplaatsen, dit is dan ook een leuk element om terug te laten komen op de modelspoorbaan. Met het Faller Car System is het ook nog eens mogelijk om taxi’ op de standplaats te laten stoppen en rond te laten rijden (met het zelfde systeem als voor bussen gebruikt wordt)

Onderhoud aan het (model)spoor

8. Onderhoud aan het spoor.

Zo als in het grootbedrijf er constant onderhoud aan het spoor gepleegd moet worden, is het ook natuurlijk ook belangrijk om de modelspoorbaan te onderhouden. Het type onderhoud dat in het grootbedrijf uitgevoerd wordt is dan niet nodig voor de modelspoorbaan, maar wel interessant om te laten zien. Het type voertuigen als op bovenstaande foto is kant en klaar te koop. Op een grotere modelspoorbaan kun je eventueel een los stuk spoor aanbrengen waar je de onderhoudswerkzaamheden kunt laten plaats vinden zonder dat de normale treinenloop hier last van heeft.

Takjes als bomen op de modelspoorbaan

9. Takjes gebruiken.

Takjes uit de natuur zijn perfect te gebruiken op modelspoorbaan, bijvoorbeeld als omgehakte bomen op een goederenwagon of gewoon opgestapeld langs het spoor / de weg.

Graffiti op de modelspoorbaan

10. Graffiti.

Zeker in stedelijk gebied is er geen ontkomen aan graffiti, zeker rond het spoor wordt er veel graffiti aangebracht, daarom is het ook leuk en realistisch om dit op modelspoorbaan terug te laten komen.

Modelspoor fietsers

11. Fietsers.

Naast treinen, auto’s, vrachtwagens en eventueel boten zijn er in het dagelijks verkeer natuurlijk in de meeste Europese landen ook fietsers aanwezig. Echter ontbreken deze weggebruikers op menig modelspoorbaan, dit kan dus een leuke toevoeging zijn.

Nog meer water

12. Nog meer water.

Water kan natuurlijk in de vorm van een plas, vijver, rivier of kanaal op de modelspoorbaan worden aangebracht, maar kleiner kan het ook gebruik worden voor bijvoorbeeld een fontein of waterval zo als op de foto.

Modelspoor scenery op de achtegrond

13. Laat de scenery doorlopen op de achtergrond.

Een simpelere manier om de modelspoor groter te laten lijken dan hij eigenlijk is, is door visueel bedrog te gebruiken door de scenery in de achtergrond door te laten lopen. Als je zelf niet goed kunt schilderen, kun je dit natuurlijk laten doen of een andere soort modelspoor achtergrond gebruiken.

Dieren op de modelspoorbaan

14. Dieren op de modelspoorbaan.

Buiten in de werkelijkheid kom je vrijwel overal dieren, groot of klein tegen, dus waarom niet op de modelspoorbaan? Er vallen zeker leuke scénes te creëren met dieren op de modelspoorbaan.

Kleuren in de scenery

15. Kleur gebruik in de begroeiing.

Afgelopen week heb ik het er al over gehad in mijn artikel over gras op de modelspoorbaan. En bovenstaande afbeelding laat nog eens mooi zien hoe kleuren een mooi bloemen effect geven in de begroeiing.

Daken weatheren

16. Daken weatheren.

Hoewel in een ideale wereld een modelspoorbaan op ooghoogte bekeken wordt, worden in de praktijk de meeste modelspoorbanen meer van bovenaf bekeken. Daarom is het zeker de moeite waard om aandacht te besteden aan de daken van huizen/gebouwen op de modelspoorbaan. Bijvoorbeeld door zo als in bovenstaande afbeelding een aantal dakpannnen een andere kleur te geven zo als je dit ook in het straatbeeld regelmatig ziet.

Seinhuisjes modelspoor

17. Seinhuisjes.

Afhankelijk van het gekozen tijdperk zullen er op de modelspoorbaan seinhuisjes voorkomen (hoewel er ook vandaag de dag nog steeds niet werkzame seinhuisjes langs het spoor staan). Omdat deze huisjes dicht op de modelspoorbaan staan en dus op gaan vallen is het zeker de moeite hier extra aandacht aan te besteden en deze eventueel te scratch builden.

Modelspoor vogels

18. Vogels.

Eerder in dit artikel hebben we het al gehad over dieren op de modelspoorbaan, een soort dieren dat je dagelijks ziet, maar dat amper terug komt op modelspoorbanen zijn vogels. Doormiddel van visdraad kun je echter toch heel leuk vogels op/boven de modelspoorbaan aanbrengen. Ik heb zelfs al meerdere voorbeelden gezien waarbij de vogels zelfs bewogen/vlogen boven de baan.

Autopech in modelspoor

19. Autopech.

Een leuke scéne voor op de modelspoorbaan is een auto met pech, zeker als er langs een straat wat meer auto’s geparkeerd staan zal de auto met pech er uit springen.

Modelspoor scenery: roest

20. Roest.

Dankzij moeder natuur gaan metalen/ijzeren constructies op ten duur roesten. Roest is dan ook een element dat je veel terug ziet komen op minder intensief gebruikte trajecten. Kijk eens op jouw modelspoorbaan of je naast het spoor zelf elders iets kunt verouderen door roest kleur aan te brengen.

 

Ik zou het waarderen als je hieronder even laat weten wat je van dit artikel vindt 🙂

En vergeet niet, dit artikel te delen met de modelspoor-vrienden.