modelspoorbaan bouwen - budget tips

Het onderwerp van dit artikel is misschien wel een beetje taboe..

Waarom ?

Omdat we in Nederland niet graag over geld praten…

Maar een modelspoorbaan bouwen kost nu eenmaal geld en als je een beperkt budget hebt,  is het belangrijk om goed na te denken waar je dit budget aan gaat besteden.

Met de volgende 5 praktische tips wordt het bouwen van een modelspoorbaan en een beperkt budget in ieder geval een stuk gemakkelijker:

1. Tweedehands modelspoor artikelen slecht ?

Op Marktplaats en andere websites  met tweedehands artikelen vind je regelmatig locomotieven, partijen rails, wagons, wissels, seinen, auto’s en zelfs kant en klare huisjes en bomen voor een schijntje van de originele prijs terwijl ze amper gebruikt zijn. Is dit te mooi om waar te zijn? Of moet je hier juist gebruik van maken?

Tweedehands modelspoor

In de praktijk blijkt dat er jaarlijks veel mensen met de hobby starten, maar er al snel weer mee stoppen.., waardoor er een groot aanbod aan tweedehands artikelen is, die amper gebruikt zijn.

Vaak betaal je voor deze “zo goed als nieuwe” modeltreinen of andere modelspoor artikelen 20 tot 30% minder dan de nieuwprijs.  Vergelijk het maar met een auto waar “de kop af is” (de eerste 10.000 km zijn er mee gereden), hij is zo goed als nieuw maar je bent niet de eerste die er in rijdt. Daarom kun je hem vaak voor minimaal 20 procent onder de nieuwprijs kopen.

Daarnaast heb je nog oudere treinen die een stuk minder kosten, deze komen veelal uit een collectie van een verzamelaar die er afstand van doet.

Daarnaast heb je vaak oudere treinen die op zo’n marktplaats (of bij een veiling zoals Catawiki) een stuk minder kosten. Ze komen veelal uit een collectie van een verzamelaar die er afstand van doet.

Veel handelaren komen ook aan hun voorraad gebruikte artikelen door verzamelingen op te kopen van mensen die stoppen met hun hobby.

Wanneer als je regelmatig op websites zo als Marktplaats kijkt en op Facebook (bijvoorbeeld op de facebook pagina van modeltreinen.org) dan komen daar ook partijen langs die je kunt kopen. En wel voordat een handelaar het opkoopt, waardoor je treinen of scenery artikelen voor een scherpe prijs kunt kopen.

Naast Marktplaats.nl kun je ook eens bij Ebay.nl kijken waar je aanbod van handelaren uit zowel Nederland en België als de rest van de wereld (vooral Duitsland) kunt vinden. De eerder genoemde veilingen van Catawiki.nl hebben vaak een speciale modeltreinen veiling. Bijvoorbeeld van alleen Märklin-spullen omdat een verzamelaar zijn collectie liever op een veiling brengt.

En natuurlijk kun je ook op beurzen en groot aanbod aan tweedehands treinen vinden. Ik raad je hierbij wel aan om te kopen bij handelaren die ook een website of in ieder geval een telefoonnummer hebben. Zodat je bij problemen weet hoe je contact met ze kunt opnemen!

Een overzicht van de verschillende modelspoorbeurzen vind je op: http://www.modelspoormagazine.be/nl/agenda

2. Weet wat je wilt!

modelspoor_droom

Een modelspoorbaan bouwen, kost al snel heel wat geld. En om dit uitgavenpatroon niet al te hard te laten oplopen, is het goed van te voren te weten wat je bouwen en dus kopen wilt!

Zeker wanneer je naar een beurs gaat, is het een goed idee om van te voren voor jezelf vast te stellen wat je van plan bent te gaan kopen.

Anders is het heel verleidelijk om voor impulsaankopen te vallen, waarbij dan bij thuiskomst blijkt dat je het niet echt nodig hebt…

Kijk dus goed naar je baanplan en welke materialen of artikelen je voor de huidige stap in de bouw van jouw modelspoorbaan nodig hebt.

In mijn boek Modelspoor handboek staat duidelijk per stap omschreven wat je nodig hebt.

3. Zelf modelspoor artikelen maken versus kopen.

Een scratch build huisje dat je niet snel in een bouwpakket zult vinden!

Als het om de scenery gaat op de modelspoorbaan, valt er veel geld te besparen door dingen zelf te maken in plaats van te kopen. Zo kun je kant en klare ballastbedding kopen, maar je kunt ook als alternatief op zoek gaan naar betonzand of kleine steentjes. Ballast kun je ook heel mooi maken van rivierzand (wat gebruikt wordt in vogelkooien) en van goed gedroogd koffieprut. Zelfs wanneer je koffie zet met de moderne padjes, kun je de inhoud daarvan drogen en op de modelbaan toepassen als ballastbed. Bomen kun je ook kant en klaar kopen of zelf maken. In dit artikel lees je exact hoe je zelf bomen maakt.

Misschien heb je op dit moment nog niet de vaardigheden om materialen zelf te maken, maar dat is het mooie aan de modelspoor hobby! Alles valt te leren. Over veel onderwerpen zijn boeken en cursussen verkrijgbaar.

Ook de gebouwen voor je layout kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar hoe gaaf is het wanneer jij je eigen huisjes bouwt van hout dat je al hebt en van andere huis-, tuin- en keukenartikelen! Karton is een prachtig toepasbaar medium. Vaak goedkoop te verkrijgen wanneer je een kartonnen verpakking van het één of ander niet weggooit. Je kunt zelf bouwplaten tekenen! Ik zal daar in een apart artikel wat meer over vertellen.

4.Plan wat je gaat spenderen.

Een gemiddelde modelspoorbaan kost al snel een paar duizend euro. Maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het morgen moet ophoesten! Daarom is het van belang dat je opschrijft wat je budget is en wat je, wanneer wilt gaan uitgeven.

Een goede manier om dit te doen, is een “dagboek” bijhouden waarin je opschrijft hoe ver je met de modelspoorbaan bent, wat je gekocht hebt en hoeveel het gekost heeft.

Allereerst is het natuurlijk leuk om de vooruitgang bij te houden maar als je in de toekomst iets wilt gaan verkopen, weet je ook wat je er ooit aan hebt uitgegeven.

Als je met een minder groot budget werkt, is het een goed idee om een maandelijks budget te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je kunt missen van je loon. Of kijk eens naar waar je iets in je ‘vaste’ uitgaven kunt besparen om dit in de hobby te kunnen steken.

Vervolgens maak je een “budget planning”. Zo kun je kijken wat je maandelijks te besteden hebt aan de hobby (of wat je er voor over hebt). En hoe je dit gaat indelen. Hiermee voorkom je dat je op den duur niet meer verder komt met je modelspoorbaan vanwege budgetredenen.

5. Is goedkoop duurkoop wat modelspoor betreft ?

märklin loc

Een “dure” Märklin loc

Allereerst… Nee, ik heb geen aandelen van een modeltreinenfabrikant. Dit gezegd hebbende is bij het bouwen van een modelspoorbaan zeker een punt te maken voor duurdere kwaliteitsproducten ten opzichte van goedkopere (kwalitatief mindere) producten.

Een valkuil hierin is dat fabrikanten de laag geprijsde modellen vaak net zo gedetailleerd uitvoeren als de hoger geprijsde modellen. Daardoor is er op het eerste gezicht dus weinig verschil. Maar vaak is de kwaliteit van de laag geprijsde modellen “onder de huid” een stuk lager. Denk aan minder sterke motoren, minder robuust uitgevoerde interieurs van rijtuigen, etc. Ook komen minder stevige assen voor of aspotten in draaistellen die snel slijten. De nauwkeurig geboorde gaatjes waar de asuiteinden in rusten, slijten dan te snel en daardoor worden die gaatjes groter dan ze mogen zijn.

Dit zorgt ervoor dat deze treinen minder lekker zullen rijden en ook vanwege sneller slijtage eerder aan vervanging toe zijn.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen… ik koop nu goedkoop materiaal en ga later beter materiaal aanschaffen… Maar dan raad ik je toch aan om geen geld in het goedkope materiaal te steken en direct te gaan voor meer kwalitatieve spullen! Al moet je daarvoor misschien eerst een tijdje sparen…

Conclusie

Ik hoop dat deze tips je helpen om jouw ideale modelspoorbaan te bouwen binnen het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt.

Klik hier voor een artikel over zelfbouw van gebouwen met karton en klik hier voor een artikel over zelfbouw van lantaarnpalen, overweg knipperlichten en seinpalen

Vergeet niet dit bericht te delen via de sociale kanalen (Facebook, Twitter enzovoorts)