Het onderwerp van dit artikel is misschien wel een beetje taboe..
Waarom ?
Omdat we in Nederland niet graag over geld praten…
Maar een modelspoorbaan bouwen kost nu eenmaal geld en als je een beperkt budget hebt, is het belangrijk om goed na te denken waar je dit budget aan gaat besteden.
Met de volgende 5 praktische tips wordt het bouwen van een modelspoorbaan en een beperkt budget in ieder geval een stuk gemakkelijker:
1. Tweedehands modelspoor artikelen slecht ?
Op Marktplaats en andere websites met tweedehands artikelen vind je regelmatig locomotieven, partijen rails, wagons, wissels, seinen, auto’s en zelfs kant en klare huisjes en bomen voor een schijntje van de originele prijs terwijl ze amper gebruikt zijn. Is dit te mooi om waar te zijn? Of moet je hier juist gebruik van maken?
In de praktijk blijkt dat er jaarlijks veel mensen met de hobby starten, maar er al snel weer mee stoppen.., waardoor er een groot aanbod aan tweedehands artikelen is, die amper gebruikt zijn.
Vaak betaal je voor deze “zo goed als nieuwe” modeltreinen of andere modelspoor artikelen 20 tot 30% minder dan de nieuwprijs. Vergelijk het maar met een auto waar “de kop af is” (de eerste 10.000 km zijn er mee gereden), hij is zo goed als nieuw maar je bent niet de eerste die er in rijdt. Daarom kun je hem vaak voor minimaal 20 procent onder de nieuwprijs kopen.
Daarnaast heb je nog oudere treinen die een stuk minder kosten, deze komen veelal uit een collectie van een verzamelaar die er afstand van doet.
Daarnaast heb je vaak oudere treinen die op zo’n marktplaats (of bij een veiling zoals Catawiki) een stuk minder kosten. Ze komen veelal uit een collectie van een verzamelaar die er afstand van doet.
Veel handelaren komen ook aan hun voorraad gebruikte artikelen door verzamelingen op te kopen van mensen die stoppen met hun hobby.
Wanneer als je regelmatig op websites zo als Marktplaats kijkt en op Facebook (bijvoorbeeld op de facebook pagina van modeltreinen.org) dan komen daar ook partijen langs die je kunt kopen. En wel voordat een handelaar het opkoopt, waardoor je treinen of scenery artikelen voor een scherpe prijs kunt kopen.
Naast Marktplaats.nl kun je ook eens bij Ebay.nl kijken waar je aanbod van handelaren uit zowel Nederland en België als de rest van de wereld (vooral Duitsland) kunt vinden. De eerder genoemde veilingen van Catawiki.nl hebben vaak een speciale modeltreinen veiling. Bijvoorbeeld van alleen Märklin-spullen omdat een verzamelaar zijn collectie liever op een veiling brengt.
En natuurlijk kun je ook op beurzen en groot aanbod aan tweedehands treinen vinden. Ik raad je hierbij wel aan om te kopen bij handelaren die ook een website of in ieder geval een telefoonnummer hebben. Zodat je bij problemen weet hoe je contact met ze kunt opnemen!
Een overzicht van de verschillende modelspoorbeurzen vind je op: http://www.modelspoormagazine.be/nl/agenda
2. Weet wat je wilt!
Een modelspoorbaan bouwen, kost al snel heel wat geld. En om dit uitgavenpatroon niet al te hard te laten oplopen, is het goed van te voren te weten wat je bouwen en dus kopen wilt!
Zeker wanneer je naar een beurs gaat, is het een goed idee om van te voren voor jezelf vast te stellen wat je van plan bent te gaan kopen.
Anders is het heel verleidelijk om voor impulsaankopen te vallen, waarbij dan bij thuiskomst blijkt dat je het niet echt nodig hebt…
Kijk dus goed naar je baanplan en welke materialen of artikelen je voor de huidige stap in de bouw van jouw modelspoorbaan nodig hebt.
In mijn boek Modelspoor handboek staat duidelijk per stap omschreven wat je nodig hebt.
3. Zelf modelspoor artikelen maken versus kopen.
Als het om de scenery gaat op de modelspoorbaan, valt er veel geld te besparen door dingen zelf te maken in plaats van te kopen. Zo kun je kant en klare ballastbedding kopen, maar je kunt ook als alternatief op zoek gaan naar betonzand of kleine steentjes. Ballast kun je ook heel mooi maken van rivierzand (wat gebruikt wordt in vogelkooien) en van goed gedroogd koffieprut. Zelfs wanneer je koffie zet met de moderne padjes, kun je de inhoud daarvan drogen en op de modelbaan toepassen als ballastbed. Bomen kun je ook kant en klaar kopen of zelf maken. In dit artikel lees je exact hoe je zelf bomen maakt.
Misschien heb je op dit moment nog niet de vaardigheden om materialen zelf te maken, maar dat is het mooie aan de modelspoor hobby! Alles valt te leren. Over veel onderwerpen zijn boeken en cursussen verkrijgbaar.
Ook de gebouwen voor je layout kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar hoe gaaf is het wanneer jij je eigen huisjes bouwt van hout dat je al hebt en van andere huis-, tuin- en keukenartikelen! Karton is een prachtig toepasbaar medium. Vaak goedkoop te verkrijgen wanneer je een kartonnen verpakking van het één of ander niet weggooit. Je kunt zelf bouwplaten tekenen! Ik zal daar in een apart artikel wat meer over vertellen.
4.Plan wat je gaat spenderen.
Een gemiddelde modelspoorbaan kost al snel een paar duizend euro. Maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het morgen moet ophoesten! Daarom is het van belang dat je opschrijft wat je budget is en wat je, wanneer wilt gaan uitgeven.
Een goede manier om dit te doen, is een “dagboek” bijhouden waarin je opschrijft hoe ver je met de modelspoorbaan bent, wat je gekocht hebt en hoeveel het gekost heeft.
Allereerst is het natuurlijk leuk om de vooruitgang bij te houden maar als je in de toekomst iets wilt gaan verkopen, weet je ook wat je er ooit aan hebt uitgegeven.
Als je met een minder groot budget werkt, is het een goed idee om een maandelijks budget te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je kunt missen van je loon. Of kijk eens naar waar je iets in je ‘vaste’ uitgaven kunt besparen om dit in de hobby te kunnen steken.
Vervolgens maak je een “budget planning”. Zo kun je kijken wat je maandelijks te besteden hebt aan de hobby (of wat je er voor over hebt). En hoe je dit gaat indelen. Hiermee voorkom je dat je op den duur niet meer verder komt met je modelspoorbaan vanwege budgetredenen.
5. Is goedkoop duurkoop wat modelspoor betreft ?
Allereerst… Nee, ik heb geen aandelen van een modeltreinenfabrikant. Dit gezegd hebbende is bij het bouwen van een modelspoorbaan zeker een punt te maken voor duurdere kwaliteitsproducten ten opzichte van goedkopere (kwalitatief mindere) producten.
Een valkuil hierin is dat fabrikanten de laag geprijsde modellen vaak net zo gedetailleerd uitvoeren als de hoger geprijsde modellen. Daardoor is er op het eerste gezicht dus weinig verschil. Maar vaak is de kwaliteit van de laag geprijsde modellen “onder de huid” een stuk lager. Denk aan minder sterke motoren, minder robuust uitgevoerde interieurs van rijtuigen, etc. Ook komen minder stevige assen voor of aspotten in draaistellen die snel slijten. De nauwkeurig geboorde gaatjes waar de asuiteinden in rusten, slijten dan te snel en daardoor worden die gaatjes groter dan ze mogen zijn.
Dit zorgt ervoor dat deze treinen minder lekker zullen rijden en ook vanwege sneller slijtage eerder aan vervanging toe zijn.
Natuurlijk zou je kunnen zeggen… ik koop nu goedkoop materiaal en ga later beter materiaal aanschaffen… Maar dan raad ik je toch aan om geen geld in het goedkope materiaal te steken en direct te gaan voor meer kwalitatieve spullen! Al moet je daarvoor misschien eerst een tijdje sparen…
Conclusie
Ik hoop dat deze tips je helpen om jouw ideale modelspoorbaan te bouwen binnen het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt.
Klik hier voor een artikel over zelfbouw van gebouwen met karton en klik hier voor een artikel over zelfbouw van lantaarnpalen, overweg knipperlichten en seinpalen
Vergeet niet dit bericht te delen via de sociale kanalen (Facebook, Twitter enzovoorts)
Hele goede tips heel erg bedankt.
Mvg Bas
Hallo Koen ,bedankt voor de tips ,en erg leuk van je dat je je zo inzet voor de modelspoorhobbyisten , ik blijf je lekker volgen ,heb zelf ook dat schaal probleem een aantal keer al gehad ,levert geen geld op nee. gr. George
goede informatie.
bedankt
Hallo Koen.
Ja dat geld speeld altijd een rol maar goed alles zoveel mogenlijk zelf bouwen van allerlei matriaal.
bedankt voor de tips.
Gr
Bram
Heel belangrijk is dat men de prijzen weet. Soms worden prijzen gevraagd die hoger liggen als in de winkel. Zorg dat u weet wat het kost, dan kunt u de echte koopjes op internet en op de zogenaamde beurzen duidelijk herkennen. En ook hier geldt: Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook te mooi om waar te zijn. Bedenk, uw centjes worden zuur verdiend.
Don
Hoi Don en natuurlijk Koos en de anderen,
Vooral de prijzen op eBay liggen vaak aan de hoge kant. Ik heb vaak meegemaakt, dat rijtuigen voor een hogere prijs weggingen, dan de winkelprijs. Dus pas goed op.
Qua dure prijzen is het niet altijd zo, dat deze beter van kwaliteit zijn. Ik vind b.v. de PIKO Hondekoppen erg goed van kwaliteit tegen een hele goede prijs. Kijk daarom ook eens op de fora, zoals http://forum.beneluxspoor.net/, http://www.modelspoorwijzer.net/ en voor Marklinisten http://forum.3rail.nl/. Let ook eens op de minder bekende merken, zoals LSModels, Brawa, Gutzold, etc.
Bij huisjes is het ook erg aanlokkelijk om tweedehands te scoren. Op een beurs kun je de modellen goed bekijken en zien of het goed in elkaar zit. Mijn eigen baan is vrijwel alleen opgebouwd met tweedehands huisjes en de treinen zijn inderdaad van een nalatenschap. Hier heb ik wel alles in 1 keer gekocht en het meeste heb ik nu nog. Ik ben inderdaad nu ook aan het kijken welke periode/ soort treinen ik wil gebruiken.
Heel goed Koos. Ga zo door.
Groetjes,
Bert
Dit is iets waar men wat mee kan, goede tips hoop ernog veel van te mogen ontvngen.
Groeten Maas
Inderdaad, in het begin kocht ik vanalles : diesels, stoom, elektrisch. Later wil je dan gaan specialiseren in een bepaalde richting, en moet je proberen de helft weer te verkopen. Je keuze wordt volgens mij deels bepaald door de beschikbare ruimte : op een baan(tje) van 3 X 2 meter heeft het volgens mij weinig zin om met TGV’s en sneltreinen te gaan rijden. Oh, ja en een dikke proficiat aan Koen !
nog een tip: als je een baan begint of net begonnen bent laat je dan informeren op zoveel mogelijke manieren. dus bezoek winkels,treinbeurzen,kijk op internet. er bestaan goede tweede hands winkels met garantie van het gekochte (bv wentink occasions bv)
met die nalatenschappen moet je uitlijken!!! soms hebben locs jaaaaaren niet gereden!! heb het zelf meegemaakt. ( 5 locs moeten laten nazien (112 euro!!!)
en most of all; wanneer je tweedehands koopt ,ook op een beurs, laat de locs rijden!!!!! nooit zomaar inpakken en wegwezen!!!
Hallo Koen,
Weer een heleboel goede tips hier. Dank. Ben zelf Marklinist en heb vorige week mijn 53e loc op Marktplaats gekocht. Ik verzamel ze, maar niet om ze in een vitrine te zetten. Soms koop ik een losse loc-kap en later weer een passend onderstel. Net wat wordt aangeboden. Bij marktplaats kies een afstand van binnen 25 km. Dan kan ik zelf eerst kijken wat ik (eventueel) koop. Dan houd je de verzendkosten ook nog eens in je zak en zo ontmoet je vaak mensen die allang “in het vak” zitten en geven soms ook wat goede raad mee. Als het aangebodene bij nader inzien helemaal niets voor je is ben je er wel wat brandstof aan kwijt maar heb je jezelf behoed voor een miskoop. (En dat is ook wat waard). Als je handig bent kun je ook een defecte loc kopen. Kleine defecten zijn soms makkelijk te repareren. Kijk wel even goed wat je koopt. Wel meer voor de knutselaars onder ons die weten hoe zo’n loc in elkaar steekt. Kijk vooral ook even verder om te zien wat andere aanbieders of bieders vragen/bieden voor een bepaald exemplaar. De zgn. Koll-waarde is maar een indicatie. Laat je er niet altijd door leiden al zullen verkopers er naar verwijzen, zeker als het om een bijzonder, zeldzaam of heel oud model gaat.
Prima stukje Koen. Ga zo door en ik blijf je met alle plezier volgen.
Spoorse groet
Joost
Dit zijn tips waar de hobbyist heel wat aan heeft. Bedankt. Van de verkoop sites koop il alleen wagonnen of onderdelen maar nimmer locomotieven. Dan maar 25.oo euro duurder in de winkel maar wel met garantie dan een goed kopere met heel veel alende.
Groeten,
ron
Hallo Koen,
Super tips, ik ben het helemaal met je eens.
Hier kan de beginnende modelspoorder iets mee.
Zelf heb ik een andere, ietwat afwijkende optie gekozen: Ik heb een vrij beperkt modelspoorbudget, en ben eveneens een fan van het Engelse modelspoor (schaal 00).
Dit is een zeer gelukkige combinatie gebleken, temeer omdat Engelse modeltreinen momenteel van uitmuntende kwaliteit zijn en een fractie kosten van treinen van continentale merken (het Engelse Pond staat momenteel erg laag, soms brengt de kredietcrisis ook voordelen…)
Een voorbeeld: Wissels bestel ik in Engeland voor E.9,00 per stuk (merk Hornby, prima kwaliteit), locomotieven koop ik voor een prijs tussen E.20,00 en E.90,00. Voor huisjes e.d. maak ik veelal gebruik van bouwpakketten van het ouderwetse Engelse merk “Superquick”, deze modellen kosten meestal rondom de vijf euro. Met wat detailwerk zien ze er werkelijk schitterend uit, veel realistischer dan de bekende Duitse plastic bouwpakketten. Meestal betrek ik mijn spullen via http://www.hattons.co.uk., een typisch Engelse onderneming met een zeer goede reputatie. Hun site is een echte aanrader.
Misschien een tip die wat “buiten de rails” loopt, maar ik wou dit de lezers toch niet onthouden. Engels modelspoor is weer eens wat anders en voor de prijsbewuste modelspoorder is het zeer zeker de moeite van het overwegen waard.
Groetjes vanuit Friesland!
hoi Koen ,
hier heb ik wat aan, aan je verhaal en de reacties die daar op volgen,ik ben nl. na jaren weer opnieuw begonnen met een digitale baan, dus alle info is welkom.
J.W.
leuk onderwerp, Komt menigeen goed van pas.
Maar het kan ook op deze manier en dan komt de planning om de hoek kijken: Bouw in etapes. Maak voor elke stap een apart budget en bouw of koop tot de pot bijna!! leeg is en ga dan weer sparen voor de volgende stap. Op deze manier onstaat bij mij een ruim 100 meter N-spoorbaan
Hoi Koen bedankt voor de tips. Ben nog vollop bezig met het bouwen van een baan. Mijn kleinzoon van 6 vindt het nu al prachtig ook al moet hij nog even afwachten. Zodra alles klaar is en ik tevreden ben met het resultaat zal ik een foto maken en opsturen. De baan wordt in een L-vorm gemaakt en meet
2000 x 3600m x 1450 mm en dubbeldeks. Nu gr. Goof
Dag Koen, Inderdaad goede tips. Van de marktplaatstips heb ik al vaak gebruik gemaakt. Daarom enkele aanvullende tips i.g.v. tweede handskopen (als ik zo vrij mag zijn). A: Als je iets leuks ziet op een tweedehands site check de prijs en de leeftijd. Op de site van fabrikanten staat vaak nuttige informatie. Ook andere advertenties van hetzelfde of een vergelijkbaar product kunnen leerzaam zijn.
B: Kijk wat de aanbieder nog meer aanbiedt. Dit geeft een goede indruk van het ding waar je geïnteresseerd in bent vanuit het perspectief van de (vorige?) eigenaar: een “kindertrein” is natuurlijk anders behandeld dan een volwassenen baan.
C: Het beschikbaar zijn van de originele verpakking (OVP) vind ik vaak wel een aanbeveling. Ik geef toe dat sommigen ook “lege dozen” te koop aanbieden om dit effect / gevoel te versterken dus kijk ook altijd wat er in de doos zit.
D: Als de verkoper zegt dat een loc (of wagen) “digitaal” is, let er dan goed op wat dat voor het betreffende type betekent: welke versie van digitalisering?
E: Let er op of je DC of AC spullen koopt. Niet alle verkopers zetten dat er (duidelijk) bij als ze überhaupt het verschil al weten. Merk op, dat dit zowel voor locs als voor wagens geldt. Een wagen met DC wielstellen wil best rijden op een 3railbaan, maar de “contact railsen” werken dan bijvoorbeeld niet meer.
F: Bedenk dat bepaalde modellen vaak meer dan eens zijn uitgebracht met kleinere of grotere wijzigingen. Let op dat je de gewenste versie te pakken krijgt. Een oudere versie KAN goedkoper zijn zonderdat die wezenlijk slechter hoeft te zijn.
G: Het is natuurlijk goed te doen een bijvoorbeeld oudere analoge locs te digitaliseren door er zelf een decoder in te bouwen. Voor AC motoren betekent dit echter ook vaak het vervangen van (een deel van) de motor.
Check of de versie die je wilt ombouwen een beetje standaard is, zodat ombouw onderdelen beschikbaar zijn.
Check of de totaal prijs van aanschaf + onderdelen niet meer wordt dan de prijs van een modernere al in de fabriek digitaal gemaakt exemplaar.
MVG Jaap
Hallo Koen,
Ik ben nog aan het orienteren, ben er nou achter dat ik moet beginnen met een start set en daarna wat extra sets er bij kopen, de logs via marktplaats en eventueel wat andere benodigdheden.
groetjes,
Peter
Sry,
Had het even verkeerd gedaan.
groetjes,
Peter
Hallo Koen,
de tips die je hier geeft zijn zeer nuttig.
Ik heb voor het digitaal maken van de baan ook nog een paar tips.
1) Als je in een oude analoge locomotief een decoder wil inbouwen moet je vooral op de motor stroom letten. bij oudere modellen lig de motor stroom meestal tussen de 800 – 1000 mA. Decoder van ESU en Zimo kunnen deze stromen op brengen. Ook Hornby heeft een decoder op de markt van rond de € 20,00 maar die levert maar
500 mA en je kan heel weinig instellingen doen.
2) Voor het schakelen van magneet artikelen kan je decoders nemen die gevoed worden van uit je booster of via een externe voeding. Mijn advies is op magneet artikel decoders te nemen met een externe voeding, dit om je booster stroom te sparen voor het rijden. ESU en Viessmann hebben decoders met een externe voeding. De decoder van viessmann is duurder dan die van ESU. Op de ESU decoder kan je ook gelijk de terug melding van de wissels aansluiten.
Met vriendelijke groet
Ferry
Hallo Koen,
Ik ben nog aan het orienteren, ben er nou achter dat ik moet beginnen met een start set en daarna wat extra sets er bij kopen, de logs via marktplaats en eventueel wat andere benodigdheden.
groetjes,
Peter
Voor huisjes ed kun je ook op de site van Miniatur Wunderland Hamburg kijken. Zij houden vaak massa’s kits over, die voor een lage prijs de winkel uitgaan. Samen kopen maakt de vervoerskosten weer wat lager.
Voor degene die ook met “piepschuim” werkt voor opvulling en zo.
Ga naar carglas o.i.d. en vraag als je de beschermings lagen (tussen de ramen)mag meenemen want die gooien ze toch maar weg.
Dit zijn stroken piepschuim van 30 *80 cm en 2 a 3 cm dik
Ideaal voor het vormen van bergen
Groet
Rudi
Hallo Koen,
Prima tips.
Groet,
Willem de Jong
Prima tips.
Ik heb inmiddels tientallen loks en wagons gekocht op Ebay, van meestal duitse verkopers. Veel 2e hands, maar ook wel geheel nieuw. Zit eigenlijk geen enkele miskoop tussen, maar je moet bij oudere loks wel bereid zijn om af en toe te sleutelen. (alleen maar leuk toch?)
Voor het bieden op loks even kijken op modellbau-wiki.de waar je van elke (duitse) modellok een compleet overzicht krijgt t/m bouwnummers etc. Dan weet je meteen hoe oud de aangeboden lok is. Ook bahnwahn.de heeft van een aantal loks veel achtergronden zodat je een goede keus kunt maken. Wel letten op de verzendkosten, die soms hoog kunnen zijn!
Groet, Jaap
hoi Koen
heb pas besloten voor een modeltrein . wat een geweldige
informatie heb jij . ik ben 72 j . en moet nog veel leren.heb ook de filmpjes gezien heel fraai .wat moet ik kopen digitaal of analoog ? wissel of gelijk stroom ?
ik blijf jou site volgen .schitterend V G van WIL
Hallo Wil,
Bedankt voor je reactie!
Of je digitaal of analoog moet gaan is natuurlijk puur persoonlijk, wat vindt je prettig werken ? alle losse schakelingen bij een analoge baan of juist het makkelijke werken met decoders op een digitale baan ?
Wissel of gelijkstroom (eigenlijk keuze tussen 2 of 3 spoor) kan natuurlijk een budget keuze zijn of een keuze qua verkrijgbaarheid. Het beste is de voor en nadelen goed af te wegen en dan een keuze te maken.
P.S. Zorg dat je weet wat je wilt gaan kopen voordat je een modelspoorzaak instapt.
Groeten
Koen
Hoi allemaal, ik heb via een terrariumbouwer een tip gekregen om relatief goedkoop een grote rotswand te creeren die niet al te zwaar is. deze man spuit de wanden op met purschuim en snijd dit in de vorm die hij wil. vervolgens beschilderd hij de wand met tegellijm. doordat dit een heel fijn soort cement is kun je het makkelijk met een kwast opbrengen. met een paar druppels verf die je maar half door de lijm mengt krijg je een erg realistisch geheel. hoop dat iemand er wat aan heeft.groeten, Hans
Super tip Hans
Bedankt!
Even een kleine tip voor de bouwers van een open treintafel.
Plak op alle plaatsen waar de onderplaat en de rijstroken vastgezet worden eerst tochtstrip.Dit vermindert al in grote mate de resonantie in de ondergrond,veroorzaakt door een rijdende trein.Ook gebruik van dubbelzijdig tape onder de rails werkt geluiddempend.Dit kan langs de uitstekende randen met een scherp mesje schuin afgesneden worden zodat je al de vorm van een ballastbed krijgt.Ga voor dit materiaal niet naar een doe het zelfzaak maar kijk eens bij de Action.is een stuk goedkoper.Succes met bouwen!!
Groetjes, Huub
Naast alle dempingsmaterialen zag ik nu ook kurk voor onder de rails.
Verkrijgbaar in verschillende diktes.
http://www.digitaalservice.nl/Verkoop/VK-Kurk.html
Ik heb er geen ervaring mee maar wil het wel eens gaan testen.
Als je niet meteen meerdere platen wil kopen kun je altijd nog proberen om kurken placemats te versnijden op de gewenste breedte. Bedenk wel dat het een zachte kurksoort moet zijn voor optimale geluiddemping. Hoe harder de ondergrond des te geringer dus de demping.
Hoi allemaal,
ik heb jullie site goed bekeken en gelezen en daat ben ik wel met jullie eens. want zo ben ik 25 jaar geleden ook begon met een klein budjet. ik heb nu een baan staan van 22 m2 alles in gelijkstroom en analog. in 1 mei 2000 heb voor de grap mijn baan onder de naam Modelspoorbaan Het Locomotiefje en er zijn in al die jaren bijna 11.000 bezoekers geweest zelf als er gevraagd word hoe te beginne krijg ze antwoord als op jullie site. Ik wens jullie nog veel plezier en veel reactie.
groeten Modelspoorbaan Het Locomotiefje.
Sporen, scenery, wagons kan je mits een beetje uitkijken mer een gerust hart 2e hands aanschaffen, enkel ivm wagons de stukken eventjes goed keuren op kromtrekken van chassis, bij sommige merken kan dat gebeuren, wat betreft loc’s, zou ik wel wat voorzichtiger tewerk gaan bij aankoop 2e hands, zeker op een testbank of baan uitproberen, kijken naar de staat van de sleper bij wisselstroom en bij testen goed je oren gebruiken. Daarom, wel uitkijken bij aankoop 2e hands locs, of je weet van wie je die dingen koopt, ook handig. Anders weet je maar nooit, kan mee geknoeid zijn.
heel nuttige tips, bedankt
Goede info, dank daarvoor.
Kijk naar de practijk in het echt ,maar vooral ,laat je fantasie werken.
Hallo Koen,
Zeer nuttige info voor iemand met plannen om te beginnen.
Henk
Prettige tips. goed over nagedacht. mogen wij op onze website naar uw blog doorlinken?
Bedankt voor de tip, en hier kan ik wat mee.
Omdat ik pas weer voorzichtig ben begonnen met de modeltreinhobby, heb ik veel gezocht op het net. En daar vond ik deze site.
Ik heb nog niets, moet zelfs nog ruimte maken op zolder, maar deze tips ga ik zeker gebruiken.
Hebben jullie ook een dochter van 20, die zegt, dat ik op mijn leeftijd (58) toch niet met treintjes moet gaan spelen?
bedankt koen
ik heb altijd veel aan jouw tips
ze sturen een beginnend bouwer als
ik de goede richting op.
koen bedank voor deze belangrijke tips zowel het stappenplan als het budget plan (heb ik gedown load). vind dit zeer belangrijk als je begint, je bent genijgt om veel meer aan te schaffen als dat je aan kan. groetjes wim
Dankjewel
Bedankt voor de tips
Mvg,Henk
Dank voor deze nuttige tips.
Ik ben een beginner. Alle info is welkom. Bedankt Koen
Zeer nuttig en waardevol bedankt
Er zat voor mij nog wel wat nieuwe informatie tussen.
Ik heb van kinds af al een modelbaan ben alleen nu aan het uitbreiden naar een baan van 8 meter lang bij 1 meter breed
Deze wordt geboudt in verdiepingen door bergen
Ik hou dus je artikelen in de gaten voor nieuwe informatie.
Groeten Jannes
Bedankt Koen,dit was zeer leerrijk voor een beginner zoals ik.
Groetjes van Ludo.
Hartelijk dank voor je inzet en het helpen van anderen!
mvgr
Rudy
Hallo Koen
zeer nuttig, ook het stappenplan
groet
Koen
Nu ik weer begin met de modelbaan – ook vanwege voor onze kleinzoon- heb ik via marktplaats een fleischmann beginset gekocht . Voor weinig geld kun je toch wel wat goeds kopen. Ook voor scenery kun je op marktplaats terecht.
met vriendelijke groet
j.g.hoveling
had een vraagje over marktplaats daar staat een advertentie op van ene ben die heeft een hele boel marklin spullen te koop voor weinig als ik op internet zoek naar nieuwe uitbreidingsets van marklin c die kan ik nergens goedkoper vinden als bij hemzelfs niet bij marklin zelf is dit te vertrouwen hij is wel 8 jaar actief op marktplaats heeft iemand ervaring met deze man want ben van plan om anders toch wel vaker bij hem te bestellen
Hallo,
Goede en duidelijk informatie, ga zo vooral door met geven van nuttige informatie.
Zelf heb ik wel een vraag over de modelbouw onderbouw.
Ik wil een baan gaan starten, door een verbouwing heb ik enorm veel gefineerde spaanplaten meubel delen over.
Hier mee wil ik een grote modelbouwbaan op gaan bouwen, maar om makkelijk een spijkertje of iets anders er in te steken gaat niet zo makkelijk.
Dus ik ben op zoek naar een materiaal wat zacht is, geluid absorbeert makkelijk is te verwerken,
Bijvoorbeeld moet slootjes te maken in het materiaal, maar het mag niet weer los laten zoals bij zachtboard.
Met vriendelijke groet’
Hans
Hele nuttige informatie en ja inderdaad word het allemaal duur maar dat ligt aan je zelf om de kosten in de hand te houden.
Altijd nuttig , het kan soms net de drempel zijn.
De aarzeling overwinnen.
Wederom bedankt Koen.
aardig en duidelijk artikel voor de beginner
zijn net verhuisd dus gaan we opnieuw beginnen. deel in de tuin deel boven op zolder. fabrikant LGB
wil eventueel digitaal gaan rijden.
weet nog niet precies welk systeem.
er zit een groot verschil tussen de systemen en het is moeilijk om te kijken wat wijsheid is.
in ieder geval bedankt voor de adviezen en in ieder geval prettige feestdagen
Handige tips
Leerzaam, was er 60 jaar geleden ook mee bezig !
Leuk artikel met nuttige adviezen.
Zeer interessant voor de mensen met een klein budget zelfs voor ons als meer ervaren want ik koop zelf ook op die ruilbeurzen.
Heel goed artikel Koen. Ik ben al een poosje bezig en maak idd. veel dingen zelf. Ik heb een berglandschap met veel bomen. dat zou een kapitaal kosten, maar nu ik ze zelf maak is het maar een schijntje. Op mijn berghellingen staan al zo’n 500 bomen.
Een paar jachthutjes gemaakt en wandelbruggetjes(over ravijnen) van satéstokjes en cocktailprikkers. Ik ben veel in Oostenrijk en heb , uit de bergen, veel soorten kleine steentjes meegebracht.(grit) Zo kan ik nog wel even doorgaan. Scenery kun je o.a. maken met zaagsel, paktouw(voor boompjes), koffiedik en theeblaadjes (wel eerst drogen).
Dank voor alle tips, Koen
We hebben veel kunnen leren, heel interessant allemaal.
Nu een vraag waar jij misschien een oplossing voor weet.
Mijn zoon heeft een H0 baan. Hij heeft een autistische beperking, belangrijk om dit even te melden.
Nu is hij begonnen met dagbesteding binnen een stichting. Daar mag hij met een klein budget een nieuwe baan aanleggen, leert hij ook anderen hoe dat moet. Er is veel ruimte, dus zij denken aan een 0 baan.
Nu ben ik van mening dat van 0 veel minder te vinden is en alles veel duurder in aanschaf, ook al is het 2e hands. En er zijn veel verschillen in rails.
Ze willen wel veel zelf maken, maar toch.
Om mijn zoon voor teleurstelling te beschermen… kan jij me tips geven of toch beter terug naar H0?
Alvast heel erg bedankt,
Anja
Hey
Net je comment gelezen
Heb je antwoord gekregen ?
Groetjes
Wim
goede avond , wil zelf ook weer beginnen met een baan en me budget is helaas niet zo toe reikend dus handig met deze tips zijn welkom
groetjes jilles tempelaar uit arnhem