modelspoor_top10_2015

In 2015 waren er op modeltreinen.org meer dan 40.000 bezoekers en meer dan 560 reacties op artikelen! Met het einde van het jaar in zicht is dit een mooi moment om te bekijken wat de meest populaire artikelen waren:

1. Modelspoor elektronica aansluiten

In het meest populaire artikel van 2015 gingen we terug naar de basis en bespraken we tips voor het aansluiten van de elektronica. Goed aangesloten elektronica zal je immers een minder storingsgevoelige baan opleveren!

https://www.modeltreinen.org/modelspoor-elektronica-aansluiten/

2. In 5 stappen je modelspoorbaan realistischer!

Een ouder artikel dat ik in 2015 herschreef met 5 tips om je modelspoorbaan er realistischer uit te laten zien. Eerst bespreken we de basis van wat een baan realistisch doet ogen en vervolgens geef ik 5 tips om dit praktisch toe te gaan passen.

https://www.modeltreinen.org/5-stappen/

3. Modelspoordagen 2015 foto impressie

Het jaar begon natuurlijk met de Modelspoordagen in Rijswijk, en om iedereen mee te laten genieten van de banen op deze beurs, stuurde we onze fotograaf op pad en maakte we een foto-impressie.

Overigens maakte de fotografie nog veel meer foto’s die te vinden zijn in de verzameling “500 modelspoor foto’s” (hoewel het er ruim meer dan 500 zijn) dat onderdeel is van het Modelspoor Kerstpakket.

Meer informatie hierover vind je op: https://www.modeltreinen.org/kerstpakket/

De foto impressie van de modelspoordagen 2015 vind je hier: https://www.modeltreinen.org/modelspoordagen-2015/

4. Digitale modeltreinbesturing

Een ander artikel dat ik in 2015 herschreven heb is het artikel over digitale modeltreinbesturing. In dit artikel ga ik terug naar de basis en leg uit hoe Digitaal Modelspoor nu eigenlijk werkt, uit welke onderdelen een digitale baan bestaat en hoe het omzetten van een analoge baan naar digitaal in zijn werk gaat.

https://www.modeltreinen.org/digitale-modeltreinbesturing/

Ik wil van dit artikel geen reclame praatje maken… maar als je meer wilt leren over Digitaal Modelspoor dan vind je natuurlijk in het Kerstpakket de cursus Digitaal Modelspoor 😉

https://www.modeltreinen.org/kerstpakket/

5. On traXS 2015: 10 banen uitgelicht

On traXS is natuurlijk een beurs die bij elke modelspoor hobbyist bekend is, en ook dit jaar waren er weer veel indrukwekkende banen aanwezig. In dit artikel worden 10 indrukwekkende banen uitgelicht met foto’s.

https://www.modeltreinen.org/on-traxs-2015/

(Meer foto’s van On traXS vind je natuurlijk in het Modelspoor Kerstpakket)

6. Een Modelspoor schaal kiezen in 3 stappen

In 2015 ben ik weer met een aantal artikelen terug naar de basis gegaan, en dit werd erg goed ontvangen. Zo ook dit artikel over het kiezen van een schaal voor de modelspoorbaan werd goed ontvangen. Naast een introductie van modelspoor schalen lees je in dit artikel een process van 3 stappen om een schaal te kiezen.

https://www.modeltreinen.org/schaal-kiezen/

7. Modelspoorbaan schetsen op schaal

Vorige maand nog maar schreef ik dit artikel met een handige tip om direct op schaal te schetsen. Met deze techniek kun je makkelijk op papier verschillende schetsen maken, waarbij je direct al weet of het gaat passen in de beschikbare ruimte.

https://www.modeltreinen.org/ontwerp-schetsen/

8. MSC De Dwarsliggers: Wiltz

Een ander recent artikel met foto’s dat veel bezoekers en reacties trok was die van MSC de Dwarsliggers. Niet voor niets want deze baan van de Dwarsliggers uit Zeebrugge is zeker het bekijken waard!

https://www.modeltreinen.org/msc-de-dwarsliggers/

En natuurlijk vind je ook van deze baan meer foto’s in het Modelspoor Kerstpakket 😉

9. Stijgingspercentage op de modelspoorbaan

In sommige artikelen beantwoord ik simpelweg een vraag die ik veel via de mailbox krijg. Zo ook in dit artikel waarin ik antwoord geef op welk stijgingspercentage je aan dient te houden bij stijgingen op de modelspoorbaan.

https://www.modeltreinen.org/stijgingspercentage-modelspoorbaan/

10. RAIL 2015 fotoimpressie

De artikelen met foto’s waren in 2015 erg populair, zo ook dit artikel met een fotoimpressie van RAIL 2015 in houten.

https://www.modeltreinen.org/rail-2015/

Meer (62 foto’s) van RAIL 2015 vind je in het Modelspoor Kerstpakket.

Van welk artikel heb jij het meest geleerd in 2015 ?

Laat het hieronder even weten in een reactie.

En suggesties voor 2016 zijn natuurlijk ook welkom!